Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία (νευροδιαβιβαστής), που παράγεται από τον εγκέφαλο και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρακίνηση της συμπεριφοράς. Απελευθερώνεται όταν γευόμαστε ένα νόστιμο φαγητό, μετά την άσκηση και κυρίως, όταν έχουμε επιτυχείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις .
Η ντοπαμίνη παίζει επίσης ρόλο στην εκμάθηση, τη μνήμη, τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων. Ελέγχει την κίνηση και η ανεπάρκειά της μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της νόσου του Parkinson, της σχιζοφρένειας και της διαταραχής υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής.
Ως εκ τούτου, καταλαβαίνουμε ότι η ντοπαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και στην υγεία του εγκεφάλου.
Πώς όμως μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της ντοπαμίνης φυσικά; Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης.
Ποια τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης;
- Γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως τυρί, γάλα, γιαούρτι. Το τυρί περιέχει τυραμίνη, η οποία μετατρέπεται σε ντοπαμίνη στο ανθρώπινο σώμα. Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, επίσης ενισχύουν τα επίπεδα ντοπαμίνης.
- Ξηροί καρποί. Ιδιαίτερα τα καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα. Τα καρύδια και τα φουντούκια αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6 βοηθά τον εγκέφαλό να παράγει ντοπαμίνη. Τα καρύδια περιέχουν επίσης DHA (ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων ντοπαμίνης. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος, που επίσης βοηθούν στην παραγωγή ντοπαμίνης.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ομαλοποιούν τα επίπεδα ντοπαμίνης και μειώνουν την ανάπτυξη συμπεριφορών που μοιάζουν με άγχος. Επίσης βοηθούν στην αποκατάσταση απελευθέρωσης ντοπαμίνης μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, και άλλα τρόφιμα, όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia.
- Μαύρη σοκολάτα. Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αλληλεπιδράσει με έναν αριθμό νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται, αφού καταναλώσει κανείς μαύρη σοκολάτα και προσδίδει μια ευχάριστη αισθητική εμπειρία.
- Φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Κυρίως οι φράουλες και το σπανάκι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα φασόλια, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα μπιζέλια, οι τομάτες και οι μελιτζάνες.
- Καφές. Όπως και τα περισσότερα φάρμακα που προωθούν την αφύπνιση, η καφεΐνη στον καφέ ενισχύει την σηματοδότηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ο κύριος στόχος της καφεΐνης στον εγκέφαλο είναι η αδενοσίνη (μια χημική ουσία του εγκεφάλου που επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα) στους υποδοχείς. Λειτουργεί σε αυτούς τους υποδοχείς και ξεκινά μια αλυσίδα συμβάντων, η οποία επηρεάζει τελικά τα επίπεδα ντοπαμίνης και “φωτίζει” τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ευχαρίστηση και τη σκέψη.
Προσοχή όμως στην υπερβολική ντοπαμίνη. Η υπέρβαση των επιπέδων ντοπαμίνης στο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε παρανοία και απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε υπερβολικά έντονες και παρορμητικές συμπεριφορές.
Η ντοπαμίνη, παίζει επίσης ρόλο στην αναστολή της έκκρισης προλακτίνης (ορμόνης) από την υπόφυση, η οποία μπορεί διαφορετικά να προκαλέσει διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και υπογονιμότητα. Η υπερβολική ντοπαμίνη μπορεί να μην είναι σε θέση να αναστέλλει αποτελεσματικά την προλακτίνη, οδηγώντας σε αυτά τα θέματα.
Τα καλά νέα είναι ότι η υπερδοσολογία ντοπαμίνης, είναι πιθανό να συμβεί μόνο αν παίρνετε την ορμόνη ενδοφλεβίως. Κάτι που συμβαίνει συχνά με άτομα που έχουν έλλειψη ντοπαμίνης.
Η κανονική κλίμακα ντοπαμίνης είναι 0 έως 30 pg / mL (πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο).
Πώς συνδέεται η κατάθλιψη με την έλλειψη βιταμίνης D;
Αφροδισιακά Τρόφιμα: Υπάρχουν ή αποτελούν μύθο