Η εναλλαγή διάθεσης ανάμεσα στις εποχές του έτους αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Με τις κρίσης άγχους και κατάθλιψης με άμεση σχέση με την έλλειψη βιταμίνης D, να αυξάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η κατάθλιψη είναι μια ετερογενής διαταραχή με μεταβλητή πορεία. Η καταθλιπτική διαταραχή χαρακτηρίζεται κυρίως από θλίψη ή μεγαλύτερη γενικότερη ευαισθησία και συνοδεύεται από ποικίλα συμπτώματα όπως διαταραχές όρεξης, ύπνου ή/και σεξουαλικής επιθυμίας.
Η καταθλιπτική διάθεση ενδέχεται να είναι σημάδι έλλειψης βιταμίνης D. Σε διάφορες μελέτες οι ερευνητές βρήκαν συσχετισμό έλλειψης βιταμίνης D με συμπτώματα κατάθλιψης, κυρίως σε άτομα περασμένης ηλικίας (1) (2).
Σε μια ανάλυση που διεξήχθησε το 65% των μελετών παρατήρησης βρήκαν συσχετισμό μεταξύ χαμηλής συγκέντρωσης βιταμίνης D και κατάθλιψης. Από την άλλη μεριά οι περισσότερες ελεγχόμενες μελέτες που έχουν μεγαλύτερη επιστημονική βαρύτητα από τις μελέτες παρατήρησης δεν έδειξαν σαφή συσχέτιση (1).
Ωστόσο οι ερευνητές που ανέλυσαν τις μελέτες παρατήρησαν πως οι δοσολογίες που χορηγήθηκαν ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλές. Σε άλλες περιπτώσεις ο χρόνος που διήρκησε η μελέτη ήταν σχετικά μικρός ώστε να φανεί η επίδραση της χορήγησης του συμπληρώματος στη διάθεση.
Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Κάποιες ελεγχόμενες μελέτες έδειξαν πως η χορήγηση της βιταμίνης σε άτομα που είχαν έλλειψη βοήθησε στην βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου αυτής που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα που έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη ηλιοφάνεια (3), (4).
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η κατάθλιψη πολλές φορές σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα και κάποιες μελέτες συνηγορούν πως η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη διάθεση.
Γρήγορη διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D.
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα συχνή στις μέρες μας και πάρα πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει καν καθώς δεν έχει διαγνωσθεί. Τα συμπτώματα συνήθως δεν είναι ξεκάθαρα, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούμε ευθύς εξ αρχής να συμπεραίνουμε εάν πρόκειται για έλλειψη βιταμίνης D ή κάτι άλλο.
Η διόρθωση του προβλήματος σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη είναι ιδιαίτερα εύκολη. Πρέπει απλά να εκτεθούμε περισσότερο στον ήλιο ή να φάμε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες. Εάν πάλι αυτό σας φαίνεται πολύ δύσκολο ή υπάρχει ενδεχόμενο να έχετε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας όσον αφορά τα συμπλήρωματα διατροφής.
Πηγές:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26998791
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23636546
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18793245
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19616172