Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στα παιδιά

17 Σεπτεμβρίου 2023
Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στα παιδιά
Πηγή εικόνας: herokids.gr

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός στην ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, παίζει ενεργό ρόλο στον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Ειδικά τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, είναι καλό να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα τα οφέλη του ύπνου στα παιδιά,  ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο καθημερινό πρόγραμμα χωρίς προβλήματα.

Ύπνος και υγεία των παιδιών

Ο ύπνος τα τελευταία 100 χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά στα παιδιά. Η συνεχείς μεταβολές στις συνήθειες των δυτικών χωρών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη χρήση κινητών, υπολογιστών, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση της τηλεόρασης, αποτελούν νούμερο ένα κίνδυνο. Κίνδυνος, ο οποίος διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Advertisements
Ad 14

Ακόμη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την απουσία ενδιαφέροντος από τα μαθήματα.

Αντί αυτού, υποκύπτουν στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τις εξαρτήσεις. Επίσης μπορεί να έχουν ροπή στην αυτοκτονία και τα ατυχήματα.

Ποιες άλλες επιπτώσεις έχει ο ύπνος την ανάπτυξη του παιδιού

Ύπνος και βάρος

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός στην διαμόρφωση του βάζουν των παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται, η ανεπάρκεια ύπνου στα παιδιά, οδηγεί στην παχυσαρκία.

Αυτό συμβαίνει διότι, ενεργοποιούνται κάποιες ορμόνες όπως η λεπτίνη, οι οποίες απορυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Λόγω τις έλλειψης ύπνου, μειώνεται αισθητά ο χρόνος που χορταίνουν τα παιδιά και αυξάνεται το αίσθημα πείνας.

Συνεπώς, για να καλύψει ο οργανισμός την ανεπάρκεια ύπνου, έχει ανάγκη από ενέργεια, την οποία θα λάβει μόνο μέσω της τροφής. Ειδικά μάλιστα, όταν αυτή η τροφή είναι πλούσια σε θερμίδες και φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Άρα, με την υπερκατανάλωση τροφών η αύξηση του βάρους στα παιδιά θα είναι ραγδαία.

Ύπνος και μεταβολισμός

Εν συνεχεία, το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στα παιδιά, φαίνεται και από τον μεταβολισμό τους. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται άμεσα με την απο ρύθμιση του. Αυτό συνεπάγεται ότι, πέραν της αύξησης του βάρους, δημιουργείται σάκχαρο και υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης  Social media: Πώς επηρεάζουν την υγεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εν κατακλείδι, οι μηχανισμοί που παίζουν τον ενεργότερο ρόλο εδώ είναι η ινσουλίνη που σχετίζεται με το σάκχαρο και η κορτιζόνη που σχετίζεται με το στρες. Η έλλειψη αυτών λοιπόν, οδηγεί στην εμφάνιση των προβλημάτων που προαναφέραμε.

Τι υποστηρίζουν οι μελέτες

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρντζια, όταν τα παιδιά έχουν κοιμηθεί επαρκώς, τότε έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άγχος ή στρες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 11.585 παιδιά, ηλικίας 9-10 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, τα παιδιά που δεν είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου, εμφάνιζαν παρορμητικές συμπεριφορές.

Άρα, τους ήταν δύσκολο να ανταποκριθούν σε κανόνες, αφού δεν διέθεταν την απαιτούμενη υπομονή και επιμονή. Επίσης, αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς σε δραστηριότητες και είχαν έλλειψη αισθήσεων ή συγκινήσεων.

Μία άλλη πτυχή της μελέτης

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια μελανά στοιχεία στην μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, επειδή ο ύπνος έχει άμεση συσχέτιση με αυτές τις συμπεριφορές, όταν ήταν επαρκής κατά την διάρκεια της μελέτης, τότε η παρορμητικότητα απουσίαζε από τα μελλοντικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η νευρολογική υπερ συνειδητότητα έπαιζε εξίσου ενεργό ρόλο.

Σύμφωνα με την εγκεφαλική λειτουργία που είχε να κάνει με τις συμπεριφορές, οι οποίες είναι κατευθυνόμενες από στόχους, διαπιστώθηκε ότι μπορούσαν να ορίσουν την σχέση ύπνου και παρορμητικότητας. Αυτή η σύνδεση είναι απόρροια της εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης λοιπόν καθορίζουν το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στα παιδιά, τόσο για την σωματική τους, όσο και για την γνωστική τους ανάπτυξη.

Πως ενισχύει ο ύπνος τα παιδιά

Ενίσχυση εγκέφαλος

Καταρχήν ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης του παιδιού αυτό σημαίνει κάτι διάρκεια του ύπνου αποθηκεύονται στον εγκέφαλο πληροφορίες που έχει λάβει το παιδί όλη την ημέρα με απώτερο σκοπό να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει το επόμενο διάστημα αυτό είναι ένα καθοριστικό σημείο στην μάθηση

Διαβάστε επίσης  Πονοκέφαλος πριν την βροχή: Που οφείλετε
Ενίσχυση προσοχής

Επιπλέον, τα παιδιά που κοιμούνται επαρκώς, είναι πιο συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια του σχολείου. Ακόμη, μπορούν να υπακούσουν καλύτερα τους κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι, δεν θα παρουσιάσουν παρορμητικές συμπεριφορές, ούτε άγχος ή στρες.

Ενίσχυση μυών

Επιπροσθέτως ο ύπνος ενισχύει την ανάπτυξη των μυών του παιδιού πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στον καρδιακό μυ τον βοηθάει να έχει καλύτερη λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ισχυρός για το παιδί

Επαρκής ώρες ύπνου για τα παιδιά

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι για κάθε ηλικία υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, κατά το οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε κατά πόσο επαρκής ή όχι είναι ο ύπνος στα παιδιά.

Βρέφη και παιδιά έως 2 ετών:

Πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 11 με 14 ώρες.

Παιδιά 3 με 5 ετών:

Πρέπει να κοιμηθούν μέχρι 13 ώρες.

Παιδιά 6 με 13 ετών:

Πρέπει να κοιμούνται 9 με 11 ώρες.

Έφηβοι:

Πρέπει να καλύπτουν έως 9 ώρες ύπνου.

Πως μπορεί ένα παιδί να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ

Προκειμένου ένα παιδί να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ, θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες.

Πρώτα απ’ όλα καλό είναι να αποφεύγεται ο απογευματινός ύπνος. Αυτό θα βοηθήσει στο να κουραστεί το παιδί σε τέτοιο βαθμό, που θα θελήσει να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ.

Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθεί μία συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Αυτή η ρουτίνα θα πρέπει να περιλαμβάνει βούρτσισμα δοντιών και μπάνιο πριν τον ύπνο.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, θα πρέπει να πέφτουν πάντοτε για ύπνο, στην ώρα που έχει οριστεί από κοινού στην οικογένεια.

Ακόμη, το δωμάτιο τους να είναι δροσερό και σκοτεινό, ώστε να βοηθηθούν στην ποιότητα του ύπνου τους.

Πως θα κάνεις έναν έφηβο να κοιμηθεί επαρκώς

Οι έφηβοι τείνουν να κοιμούνται αρκετά αργά. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιτύχουμε είναι, να προσεγγίσουμε θετικά το παιδί μας.

Διαβάστε επίσης  Αμινοξέα : ποια η σημασία και η λειτουργία τους;

Εν συνεχεία, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μαζί του μία ρουτίνα ύπνου, που θα το βοηθήσει να κοιμάται επαρκώς.

Επίσης, μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι αν δεν κοιμάται σωστά και αρκετές ώρες θα απορρυθμιστεί ο μεταβολισμός του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας, τα οποία στην πορεία θα δυσκολέψουν την ζωή του.

Έτσι, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία σωστή ρουτίνα ύπνου στον έφηβο, διότι είναι αρκετά ώριμος και μπορεί να κατανοήσει τις συμβουλές που του δίνουμε.

Πως καταλαβαίνω ότι το παιδί μου έχει διαταραχή ύπνου

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο το παιδί μας να πάσχει από κάποια διαταραχή ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μην κοιμάται επαρκώς. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε εάν τελικά το παιδί μας πάσχει από διατρέχει ύπνο θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής σημεία.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο κοιμάται το παιδι μας. Αυτό συνεπάγεται έχει δυσκολία στην αναπνοή ή ροχαλίζει.

Τέλος, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι εφιάλτες και τα ούρα κάτι διάρκεια του ύπνου, μπορεί να προμηνύουν ότι, το παιδί πάσχει από διαταραχή ύπνου.

Συμπέρασμα

Κλείνοντας, για να εκτιμηθεί η σημαντικότητα του ύπνου στα παιδιά, θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός με σωστή διατροφή, που περιλαμβάνει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία πάρα θερμίδες και περισσότερη σωματική άσκηση.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα αναπτύξουν  συνήθειες, τέτοιες που θα καθορίσουν ένα πλαίσιο υγείας, το οποίο με το πέρας των χρόνων θα είναι ιδανικό για τη ζωή τους.

Πηγές

Ο περισσότερος ύπνος θα μπορούσε να μειώσει την παρορμητική συμπεριφορά στα παιδιά ~ Νεοι Γονείς ~ 7.9.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: neoigoneis.gr (Τελευταία τροποποίηση: 12.9.2023)

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία των παιδιών ~ ιατροnet ~ 4.6.2020 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 12.9.2023)

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για τα παιδιά σας; ~ wikihealth ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: wikihealth.gr (Τελευταία τροποποίηση: 12.9.2023)

Attachment.png

 

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της