Πότε..το λίπος δεν είναι και τόσο εχθρικό!

Λίπος! Στο άκουσμα της λέξης μόνο αρνητικές σκέψεις μπορεί να δημιουργηθούν. Το λίπος πρόκειται για έναν σωματικό ιστό ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλές σωματικές λειτουργίες . Όπως για παράδειγμα την αναπαραγωγική ικανότητα στις γυναίκες, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η καλή και ισορροπημένη κατάσταση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών.Η πιθανή ελάττωση του λίπους στον οργανισμό κάτω από τα φυσιολογικά ποσοστά είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο αφού διασφαλίζει την καλή λειτουργία και μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα ακόμη φυσικά και σοβαρές ασθένειες όπως για παράδειγμα οστεοπόρωση.

Διαχωρισμός!

Τα είδη του λίπους είναι δύο! Ο λευκός λιπώδης ιστός και ο καφές λιπώδης ιστός. Ο λευκός λιπώδης ιστός είναι το ‘κακό’ λίπος το όποιο συναντάται στους ενήλικες  και στην υπερσυγκέντρωση του είναι υπεύθυνο για την παχυσαρκία και πολλές άλλες σοβαρές, χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Από την άλλη έχουμε τον καφέ λιπώδη ιστό ο οποίος παρατηρείται περισσότερο σε μεγάλη συγκέντρωση στα βρέφη. Η ανακάλυψη της ύπαρξης του στους ενήλικες σε πολύ μικρότερες ποσότητες βέβαια ξεκινά μόλις το 2009. Μέχρι τότε αγνοούνταν η ύπαρξη του. Το καφέ λίπος είναι η ασπίδα προστασίας του σώματος από το κρύο.Τα ζώα το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της χειμέριας νάρκης για να τα προφυλάσσει από το κρύο κατά τη διάρκεια του λήθαργου.Νεώτερες μελέτες αναφέρουν πως το κρύο είναι αυτός ο παράγοντας που επηρεάζει και ενεργοποιεί  εμπεριστατωμένα τον όγκο του μπέζ λίπους στο σώμα όπως και αναφέρει ο καθηγητής Ατζάι Τσόουλα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο.

Αναλυτικότερα όταν το σώμα εκτίθεται σε κρύο ο λευκός λιπώδης ιστός υφίσταται ένα ‘καφέδισμα’ το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ενός υβριδίου λίπους το όποιο είναι όντως υπεύθυνο για την καύση περισσότερων από του φυσιολογικού θερμίδων.Αυτή λοιπόν τη συμπεριφορά του σώματος κατά τη διάρκεια έκθεσης του στο κρύο προσπαθούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν να  απομονώσουν και να χρησιμοποιήσουν για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Διαβάστε επίσης  Ιστολυτική αμοιβάδα: Τι προκαλεί στον άνθρωπο;

Σε…απλά Ελληνικά!

Το εργαστήρι περιβαντολλογικής φυσιολογίας FAME lab της σχολής φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του πανεπιστημίου Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου έτρεξε μια πολύ ενδιαφέρουσα ερεύνα όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα.Προσπάθησαν λοιπόν να συσχετίσουν την άσκηση με βάρη και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η  αύξηση του μεταβολισμού οφείλεται στην μετατροπή του λευκού λίπους σε φαιό λιπώδη ιστό δηλαδή σε καφέ λίπος.

Τέτοιες έρευνες ανοίγουν το δρόμο για τη βελτίωση του επιπέδου υγείας σε γενικό επίπεδο! Σε συνάρτηση και με άλλες εφάμιλλες έρευνές οι οποίες θα επιβεβαιώνουν τα άνωθι αποτελέσματα μπορεί να αποτελέσουν πανάκεια σε σύγχρονες ασθένειες όπως η παχυσαρκία η οποία μαστίζει τη χώρα!

 

 

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι