Christian Dior: Ο σχεδιαστής που καθιέρωσε την κομψότητα

Γεννημένος το 1905 και μεγαλωμένος σε μία μικρή πόλη της Γαλλίας με όνομα Grenville, ο Christian Dior αποτελούσε το δεύτερο παιδί από τα πέντε της οικογένειας του. Μετά τα πέντε του χρόνια η οικογένεια Dior μετακόμισε στο Παρίσι και παρά την μεγάλη επιθυμία του Cristian να ασχοληθεί με τις τέχνες, ακολουθεί τις συμβουλές των γονιών του και σπουδάζει διπλωματία  στο Ecole des Sciences Politiques. Πέντε χρόνια αργότερα στην οδό rue de la Boetie με την ονομασία ” Galerie Jacques Bonjean” και  μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean, ο Christian ιδρύει την πρώτη του gallery τέχνης, η οποία περιέχει ακόμα και ακριβά έργα του Pablo Picasso. Παρά το γεγονός ότι η gallery αυτή προσέλκυσε κι άτομα της υψηλής κοινωνίας και έδειχνε καλά στοιχεία, έπρεπε να κλείσει καθώς ο θάνατος της μητέρας και του αδελφού του Dior θα τον κατέστρεφε οικονομικά.

Christian Dior Haute Couture
Πηγή εικόνας: Harpersbazaar.com

Πρακτικά η καριέρα του Christian Dior ξεκίνησε το 1930 όπου πούλησε μερικά από τα σχέδια του σε διάσημους οίκους μόδας για να βγάλει τα προς το ζην. Σίγουρα, η προσεγμένη δουλειά του δεν πέρασε απαρατήρητη αφού μερικά από τα σχέδια του αγοράστηκαν από την κατασκευάστρια καπέλων Agnes ενώ η γνωριμία του με τον Robert Piguet  θα τον φέρει στην θέση του σχεδιαστή για τον οίκο το 1938. Η συνεργασία αυτή όμως θα λήξει άδοξα αφού το 1939 και με την έναρξη του β’ παγκοσμίου πολέμου, ο Christian Dior καλείται να υπηρετήσει.

Christian Dior with his model
Πηγή εικόνας: Hprints.com

Με την επιστροφή του όμως το 1941  εκείνος και ο Pierre Balmain αναλαμβάνουν τα ηνία των «primary designers» στον οίκο μόδας του Lucien Lelong. Ο Marcel Boussac ήταν και ο άνθρωπος που βοήθησε περισσότερο από όλους τον νεαρό σχεδιαστή καθώς ήθελε να τον αναλάβει για ένα από τα υπόλοιπα καταστήματα του. Ο Dior όμως απαίτησε ένα νέο μαγαζί με καινούργια πράγματα κι εγκαταστάσεις όπως κι έγινε. Στην Avenue Montaigne με αριθμό 30 το πρώτο κατάστημα του οίκου Christian Dior είναι γεγονός. Στεγάζεται σε ένα κλασικό κτίριο βαμμένο με τα αγαπημένα χρώματα του σχεδιαστή, άσπρο και γκρι κι απασχολεί ήδη 85 άτομα. 

Διαβάστε επίσης  O κήπος Majorelle: μια μαγευτική όαση στο Μαρόκο
Advertising

Advertisements
Ad 14
Dior in Acropolis
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Το Φεβρουάριο του 1947 παρουσιάζεται η πρώτη του collection, όπου αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Μία επίδειξη τόσο δυναμική και διαφορετική που βάζει τα θεμέλια για την αυθεντικότητα και την κομψότητα που προσδίδει ο οίκος Dior μέχρι και σήμερα. Στο τέλος της, ο κόσμος σηκώνεται από τα καθίσματα και χειροκροτάει ασταμάτητα. Όλοι έδιναν τα συγχαρητήρια τους στον σχεδιαστή ενώ ανάμεσα τους βρισκόταν και η Carmel Snow, αρχισυντάκτρια του Harper’s Bazaar, η οποία από υπερβολικό θαυμασμό είπε: «Πρόκειται για μια επανάσταση, αγαπητέ Christian. Τα φορέματα σας έχουν ένα πολύ έντονο new look». Η έκφραση new look είχε πλέον καθιερωθεί. 

Christian Dior Haute Couture
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Η γραμμή new look δημιούργησε κι ένα νέο στυλ και αέρα ντυσίματος. Το καινούργιο μοντέλο ρούχων του Christian  Dior χαρακτηριζόταν από στενή και λεπτή μέση και πληθωρικές φούστες ενώ θεωρούσε πως κάθε outfit ήταν ολοκληρωμένο εφόσον υπάρχουν κοσμήματα σε αυτό. Το σχέδιο δηλαδή, μίας κλεψύδρας εφαρμοσμένο πάνω στο σώμα μίας γυναίκας. Κάτι το οποίο δεν ενέκριναν οι φεμινίστριες της εποχής καθώς πίστευαν ότι πρόκειται για ένα σεξιστικό ντύσιμο που αναδεικνύει με ιδιαίτερο τρόπο χαρακτηριστικά σημεία του γυναικείου φύλου. Παρόλα αυτά, γυναίκες από την Γαλλία και το εξωτερικό αγάπησαν τα νέα Dior σχέδια αναζητώντας τα ακόμα και σε πιο οικονομικές boutique της αγοράς. Γι αυτό κι ο σχεδιαστής κατάφερε να καθιερώσει τις χαρακτηριστικές γραμμές  Evol, Princess, Oblique, Oval αλλά και τις γραμμές H, A και Υ. 

Διαβάστε επίσης  Velvetaholic !
Dior in Paris
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Cristian πίστευε ότι το ρούχο αναδεικνύεται και πάλι ακόμα κι όταν είναι ασπρόμαυρο και πολλές φορές στα πιο παλ-χρωματικά-κομμάτια πρόσθετε έντονα αξεσουάρ. Επιπλέον, πολλές φορές  κατέτρεχε στα αξεσουάρ χωρίς να έχει τελειώσει ακόμα το πατρόν κάποιου φορέματος αφού ήταν ένας τρόπος έμπνευσης γι αυτόν. Το 1948 ανοίγει μια ready-to-wear boutique στην Νέα Υόρκη, ενώ το 1950 σχεδιάζει για την Marlene Dietrich ένα φόρεμα που επρόκειτο να φορέσει στην ταινία “Stage Fright” του Alfred Hitchcock και ένα κοστούμι που η ίδια πάλι, ανέδειξε στην ταινία “No Highway in the Sky”. Γνωστή είναι και η συνεργασία του με τον Yves Saint Laurent που ανέλαβε τον ρόλο του «design assistant » στον οίκο Dior ενώ λίγο αργότερα κάνει την εμφάνιση του και η σειρά καλλυντικών του οίκου.

Dior by Marc Bohan
Πηγή: pinterest.com

Έτσι ο οίκος επιβίωσε στα χρόνια.  Ανέλαβε ο Yves saint Laurent όπου θεωρήθηκε ο διάδοχος του Christian και τον Ιανουάριο του 1958 παρουσίασε την πρώτη του collection, σώζοντας τον οίκο από οικονομικά σκάνδαλα. Το 1960 ο Marc Bohen ανέλαβε τον οίκο μέχρι το 1989 όπου τα ηνία ανέλαβε ο Gianfranco Ferre μέχρι το 1996 όταν ο εκκεντρικός, πλέον, John Galliano αναλαμβάνει το θρόνο του «chief designer»  απολύθηκε από τον οίκο μετά από το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2011. Ο πρώην σχεδιαστής κατηγορήθηκε για αντι-σεμιτικά σχόλια. Έκτοτε, το γυναικείο τμήμα κατέληξε στην Maria Grazia Chiuri και το ανδρικό Kim Jones .Το σημαντικότερο όμως είναι πως ενώ όλοι οι παραπάνω σχεδιαστές και σημαντικοί καλλιτέχνες υπηρέτησαν επάξια τον τίτλο του Christian Dior, πάτησαν στα βήματα του σχεδιαστή και διατήρησαν την κομψότητα που αυτός δημιούργησε. Κατάλαβαν την αγάπη του για την γυναικεία φύση και ακολούθησαν την ιδεολογία του. Κατανόησαν πως ο ιδρυτής της μάρκας επρόκειτο για έναν έξυπνο επιχειρηματία που διαπίστωσε την ανάγκη των γυναικών να ανήκουν σε μία ομάδα και τους την έδωσε απλόχερα. Καθιέρωσε την υπογραφή επάνω στα ενδύματα και έδωσε ένα χαρακτηριστικό στυλ στον οίκο του. Ακόμα, είναι ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας ακόμα και σήμερα που καταφέρνει να εξυπηρετεί τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο, δίνοντας έντονο χαρακτήρα σε κάθε κομμάτι. 

Διαβάστε επίσης  Ποιος πραγματικά ήταν ο Yves Saint Laurent;
Advertising

Christian Dior
Πηγή εικόνας: Whowhatwear.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
«Στάχτη στο Στόμα», Μπρέντα Ναβάρο

«Στάχτη στο Στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο: H ταυτότητα και η μετανάστευση στο επίκεντρο

Μετά το συγκλονιστικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Άδεια Σπίτια» (Carnivora,