Ιουλία Καραπατάκη: “Ψυχή που δεν αμάρτησε ,ποτέ της δεν αγιάζει”

Η Ιουλία Καραπατάκη, μια νέα, ταλαντούχα ερμηνεύτρια, είναι σήμερα μαζί μας στη στήλη των συνεντεύξεων. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της νέας τραγουδίστριας… Το καινούργιο, το όμορφο πηγάζει από την προσωπικότητά μας. Άρα, είναι και ο μόνος τρόπος για να προκύψει κάτι αξιόλογο μέσα στη μαζικοποίηση της εποχής, της υπερπροσφοράς της  Τέχνης και της σαρωτικής δύναμης του internet.

Το σίγουρο είναι ότι μιλώντας μαζί της ένιωσα ότι έχει την ορμή της κατάθεσης μιας πολύ προσωπικής ματιάς στα πράγματα, μιας ματιάς που μπορεί να ανοίξει διάλογο και να ενεργοποιήσει τον προβληματισμό μας. Η Ιουλία Καραπατάκη δεν μας διασκεδάζει απλά με την καταληκτική φωνή της, μας κάνει να αισθανόμαστε βαθιά.

Με τραγούδια λαϊκά, σημερινά αλλά με τη γεύση του κλασικού, που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του ακροατή, τραγούδια που ο καθένας μπορεί να νιώσει δικά του, τραγούδια που η Ιουλία Καραπατάκη απογειώνει με την ερμηνεία της.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Με ποια τραγούδια είσαι στενά συνδεδεμένη; Ποια ήταν τα πρώτα σου ακούσματα;

Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν ένας συνδυασμός ρεμπέτικου και Καζαντζίδη με Led Zeppelin, Floyd και Rolling Stones. Δεν ξέρω αν είμαι συνδεδεμένη με κάποια τραγούδια συγκεκριμένα, νομίζω είμαι απλά στενά συνδεδεμένη με τη μουσική γενικά!

Τι όνειρα έκανες όταν ξεκινούσες και τι τώρα;

Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα όνειρο να γίνω τραγουδίστρια. Τώρα βέβαια- αν με ρωτήσεις τι ήθελα να σπουδάσω – ούτε τι σχολές δήλωσα στο μηχανογραφικό δε θυμάμαι! Τα όνειρα μου τότε ήταν να μπορώ να είμαι στη ζωή μου, όπως είμαι τώρα μάλλον. Κάνω αυτό που αγαπάω, ζω από αυτό, είμαι περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που σέβομαι και εκτιμάω, είμαι υγιής ! Νομίζω πως αυτά είναι και τα όνειρα μου για το μέλλον τώρα!

Διαβάστε επίσης  "Γόνιμες μέρες " από τη Τζούλια Γκανάσου

Τι είναι για την Ιουλία Καραπατάκη η μουσική;

Είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να επικοινωνώ. Δεν τα καταφέρνω μάλλον και πολύ καλά με άλλους τρόπους!

Το τραγούδι σε απελευθερώνει; Υπάρχουν όρια και ταμπέλες στη μουσική;

Ο,τιδήποτε σε εκφράζει σε απελευθερώνει! Δεν είμαι από τους ανθρώπους που βάζουν ταμπέλες. Θεωρώ πως τα τραγούδια επιτελούν σκοπούς. Άλλα σε κάνουν να χορεύεις, άλλα να κλαις , άλλα να νοσταλγείς! Αν ένα τραγούδι επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε είναι πετυχημένο, είτε το είπε η Πάολα είτε η Βιτάλη. Η μουσική μπορεί να είναι και διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Τι κάνει τελικά ένα τραγούδι επιτυχία;

Νομίζω σου απάντησα και σ’ αυτό με την πιο πάνω απάντηση.

Πόσο μεγάλη ήταν η διαδρομή σου μέχρι να βρεθείς δίπλα στον Σωκράτη Μάλαμα; Μίλησέ μας για τη συνεργασία αυτή.

Με τον Σωκράτη ξεκίνησα να συνεργάζομαι πέρυσι! Ξεκίνησα να δουλεύω με το που τελείωσα το σχολείο, όποτε πέρασαν αρκετά χρόνια.Τι να σου πω! Είμαι τρισευτυχισμένη! Και πάρα πολύ τυχερή! Είναι ένας τεράστιος δάσκαλος και πάρα πολύ τον αγαπάω!

Κάθε live είναι διαφορετικό. Έχουν συμβεί κάποια ευτράπελα που δεν θα τα ξεχάσεις;

Ε εντάξει η αλήθεια είναι πως διάφορα συμβαίνουν! Όταν έχεις να κάνεις με νύχτα και αλκοόλ, όλο και κάποιος θα ξεφύγει!

Χορεύεις πάνω στη σκηνή και γελάς μέσα από την ψυχή σου.Προκύπτει αβίαστα το γέλιο ή βγαίνει με πρόβες;

Όχι καλέ τι πρόβες;;; Χαχα! Νομίζω πως είσαι τόσο εκτεθειμένος σε τέτοιες περιπτώσεις, που ο άλλος που σε βλέπει ,καταλαβαίνει κατευθείαν αν είσαι ψεύτικος  ή όχι! Επιπλέον , όπως σου είπα και παραπάνω ζω το όνειρο μου, είναι δυνατόν να μη χαμογελάς όταν ζεις τα όνειρα σου;!

Διαβάστε επίσης  Bailemos: Ένα συγκρότημα με κοινωνικές ευαισθησίες και αντιρατσιστικά μηνύματα

Αν κλείσεις τα μάτια, ποια εικόνα σου έρχεται πρώτα στο νου;

Χαχα, δεν ξέρω, θάλασσες και ουρανούς!

Ποιο ρόλο έπαιξε ο παράγοντας τύχη στην καριέρα σου;

Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι εξαιρετικά τυχερή . Δούλεψα πάρα πολύ αλλά ο παράγοντας τύχη έχει παίξει πιστεύω πολύ σημαντικό ρόλο .

Σ’ ενδιαφέρει περισσότερο η καλλιτεχνική αναγνώριση ή η εμπορική επιτυχία;

Νομίζω πως κάθε καλλιτέχνη τον ενδιαφέρει η τέχνη του, άρα η καλλιτεχνική του αναγνώριση είναι ο στόχος του.. τώρα αν καταφέρει να γίνει και επιτυχημένος εμπορικά -χωρίς να κάνει εκπτώσεις σ αυτά που παρουσιάζει – είναι συνδυασμός φωτιά.

Πώς βλέπεις το μέλλον της δισκογραφίας;

Υπάρχει πολύ φρέσκο αίμα, πάρα πολλά νέα παιδιά με πολύ μεράκι, πολλή αγάπη και πολύ γνώση πάνω στη μουσική ! Νομίζω πως έρχονται πιο φωτεινοί καιροί για τη δισκογραφία!

Με τα social media πώς τα πας; Πώς σου φαίνεται όλη αυτή η υπερβολή γύρω από αυτά;

Χαχα, σαν παιδί της γενιάς μου , νομίζω αρκετά καλά τα πάω. Θεωρώ πως με ένα μέτρο μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα εργαλεία για τη δουλειά σου.Δε θα σου πω πως δε μ’ αρέσουν οι υπερβολές,γιατί μάλλον τις κάνω αλλού.

Εμπιστεύεσαι εύκολα τους ανθρώπους;

Πολύ και πολλές φορές κακώς!

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι;

Νομίζω πως όλοι λίγο-πολύ,έχουμε κάνει πράγματα που μετανιώνουμε και που θα θέλαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω να τ’ αλλάξουμε. Αλλά, επίσης, πιστεύω πως τα αναγνωρισμένα από εμάς ως λάθη μας, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους . Άλλωστε όπως λέει και ο ποιητής, ψυχή που δεν αμάρτησε ,ποτέ της δεν αγιάζει.

Διαβάστε επίσης  Φορώντας ακουστικά σε μια δημόσια υπηρεσία

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζυργάνος

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης