Μάριος Ματσούκας: “Μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς μου από την Σμύρνη, άρχισαν να δημιουργούνται και οι δικές μου ιστορίες”

Μάριος Ματσούκας

Ο Μάριος Ματσούκας διατηρεί δική του start up ηλεκτρονική επιχείρηση με χειροποίητες τσάντες και αξεσουάρ εδώ και 4 χρόνια με έδρα την Αθήνα, και όπως μας εξιστορεί ο ίδιος, οι ιστορίες του ξεκίνησαν από αφηγήσεις της γιαγιάς του, η οποία εγκατέλειψε την Σμύρνη το 1922: “Το μόνο που πρόλαβε να πάρει μαζί της, ήταν αυτή η ραπτομηχανή με την οποία εγώ δημιουργώ στο σήμερα. Πολλές γυναίκες μαζεύονταν στο σπίτι της γιαγιάς μου, για να ράψουν νέα φορέματα”. Η αρχή της ιστορίας του είναι θαμμένη στο παρελθόν και ξετυλίχτηκε μέσα από τα μάτια της γιαγιάς του, που έδωσε το έναυσμα προς στην δημιουργία: “Μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς μου, άρχισαν να δημιουργούνται οι δικές μου ιστορίες”.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Γιώτα Γιδαροπούλου

 

  • Πως γεννήθηκε η ιδέα για να ξεκινήσετε το εγχείρημα των Minus 8;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2014, στο δρόμο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Κάπου εκεί αντίκρισα μια τσάντα πλάτης που ήθελα πολύ να την αποκτήσω, ύστερα από πολλές προσπάθειες για να τη βρω σε μαγαζιά και διαδίκτυο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να φτιάξω μια τσάντα πλάτης, έτσι όπως την είχα αποτυπώσει στο μυαλό μου. Έτσι απλά το μικρόβιο της δημιουργίας είχε πλέον μπει μέσα μου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη απόπειρα. Με τα πρώτα αποτελέσματα, δραματικά.

Advertisements
Ad 14

Η συνέχεια της Minus 8 βρίσκει στήριγμα από το  φιλικό περιβάλλον που με το λιθαράκι τους ο καθένας, είτε μικρό, είτε πιο μεγάλο, βοήθησαν σημαντικά, από την ώθηση αυτής της ιδέας, πιστεύοντας την έως την υλοποίηση πολλών και βασικών πραγμάτων και τους ευχαριστώ γι αυτό!

Διαβάστε επίσης  Alexander McQueen: Το Τρομερό Παιδί της Μόδας!

 

  • Πως αξιοποιήσατε την επιχειρηματική σας ιδέα, τι βήματα ακολουθήσατε όταν πήρατε την απόφαση για να προχωρήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η αλήθεια είναι ότι η πορεία  των 4 περίπου χρόνων έχει δώσει πατήματα για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής προσπάθειας.. Η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Μάριος Ματσούκας

  • Απαιτηθήκατε για κάποια επιδότηση; Αν ναι την κερδίσετε;    

Η εύρεση κάποιας επιδότησης είναι μια κίνηση στα άμεσα σχέδια.

 

  • Λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα πράγματα είναι αρνητικά στην ελληνική αγορά. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα της δικής σας επιχείρησης;

Λόγω της κατάστασης που βιώνουμε θα χαρακτήριζα τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα. Αλλά η γενική εικόνα είναι πως ο κόσμος αρχίζει όλο και περισσότερο να στρέφεται προς το χειροποίητο, το διαφορετικό, στηρίζοντας νέους καλλιτέχνες και εν συνέχεια, ενθαρρύνοντας την προσπάθεια, δίνοντας δύναμη για νέες δημιουργίες  και εξέλιξη.

Μάριος Ματσούκας

  • Ας μιλήσουμε όμως αναλυτικότερα γι αυτήν. Γιατί επιλέξατε τις χειροποίητες τσάντες και αξεσουάρ ως είδος δημιουργίας;

Ο λόγος που επέλεξα τις χειροποίητες τσάντες ήταν για να δημιουργήσω μια τσάντα έτσι όπως την φανταζόμουν. Στις δικές μου προδιαγραφές χρώμα, μέγεθος και υλικό. Οι πρώτες προσπάθειες όπως ανέφεραν δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλά με εξάσκηση, χρόνο, πείσμα κ φαντασία, τα σημάδια βελτίωσης και εξέλιξης ήταν φανερά και από τσάντα σε τσάντα υπήρχε σημαντική βελτίωση.

 

  • Πόσο δύσκολο είναι να κατασκευαστούν τα προϊόντα σας πριν τα προμηθεύσετε στην αγορά;

Ως χειροποίητα ,τα προϊόντα στην αρχή ήταν εξ’ ολοκλήρου στο χέρι, μιας και ήμουν σε πειραματικά στάδια. Σύντομα όμως, η αγορά κατάλληλων εργαλείων και πιο σύγχρονων επαγγελματικών ραπτομηχανών ήταν αναπόφευκτη. Εξ’ ού και τα ”εργαλεία κάνουν τον μάστορα”.

Διαβάστε επίσης  Re-build στην εμπορικότητα (και άλλοι επιχειρηματικοί στόχοι του 2017)

Μάριος Ματσούκας

  • Η επιλογή των υλικών γίνεται από την Ελλάδα ή και από το εξωτερικό;

Μέχρι στιγμής η επιλογή γίνεται μόνο  από Ελλάδα, βέβαια όταν η παραγωγή μεγαλώσει, σίγουρα θα  ψάξω εναλλακτικές πηγές με απώτερο σκοπό τον οικονομικότερο πρώτων υλών καθώς και νέων υλικών.

 

  • Τι είναι αυτό που κατά την γνώμη σας κάνει τα προϊόντα σας να ξεχωρίζουν;

Θεωρώ ότι στα προϊόντα μου μπαίνει το προσωπικό στοιχείο και η φαντασία. Τον πρώτο καιρό σε συνδυασμό με τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, προσαρμόζαμε το προϊόν με πινελιές του γούστου του δημιουργώντας ένα custom προϊόν.  Αυτές οι πινελιές οδηγούν σε νέα μονοπάτια δημιουργίας. Και η φαντασία δε σταματά ποτέ!

Μάριος Ματσούκας

  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις μέρες μας. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, τείνουν προς αυτόν τον τρόπο εμπορίου. Ποια πιστεύετε είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι  ένα δείγμα εξέλιξης της εποχής μας και καλό είναι να συμβαδίζουμε με τις τάσεις της εποχής, να προσαρμοζόμαστε με αυτές. Μπορεί να μεγαλώνει ο ανταγωνισμός μιας και με ένα κλικ μπορείς να έχεις χιλιάδες εναλλακτικές προτάσεις, αντίθετα όμως, με τις κατάλληλες κινήσεις μπορείς να το εκμεταλλευτείς ώστε να προβάλεις και να διαφημίσεις τη δουλειά σου σε ολόκληρο τον κόσμο!

 

  • Έχοντας ήδη κάποια εμπειρία από την έως τώρα λειτουργία της επιχείρησής σας, τι συμβουλή θα δίνατε, σε κάποιον νέο που ζει στην Ελλάδα του 2017 και επιθυμεί αντίστοιχα με εσάς, να τολμήσει ένα παρόμοιο εγχείρημα;

Από τη μικρή προσωπική μου εμπειρία, με γνώμονα την πορεία πολλών φίλων και ανθρώπων του κύκλου μου, με διαφορετικές καλλιτεχνικές ανησυχίες και ταλέντα, όπου με πολλή δουλειά και πίστη στο όνειρο τους κατάφεραν στην Ελλάδα του  2018 να  διακριθούν και να κάνουν πραγματικότητα κάτι που  στην εποχή μας φαντάζει άπιαστο – μακρινό, να εξελιχθούν, να κάνουν το χόμπι τους εργασία και αρκετοί απ’ αυτούς να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια μέσα από αυτό. Πράγμα πολύ ενθαρρυντικό που πραγματικά χαίρομαι να τους βλέπω να εξελίσσονται παρόλα τα εμπόδια.

Διαβάστε επίσης  Πώς θα βελτιώσετε το Digital Marketing της εταιρίας σας

Έτσι και στη δική μου περίπτωση έχει ανοιχτεί ο δρόμος με πολύ καλούς οιωνούς, όπου με αρκετή δουλειά, προσεκτικά βήματα, με αρκετό θάρρος και θράσος θα μπορέσει κάποια  στιγμή η προσπάθεια της Minus 8, από μία ιδέα. να μεγαλώσει, να γίνει ευρέως γνωστή και και γιατί όχι κυρία ενασχόληση και βιοποριστική μου εργασία.

Οπότε σα συμβουλή έχω να πω ότι πως ότι δημιουργικό βγαίνει από μέσα σου, είναι αληθινό, κι αν πιστέψεις σ’ αυτό, μόνο τότε μπορεί να επιτύχει κάποιος. Λίγο θάρρος και λίγο ακόμα περισσότερο θράσος κ φίλους να σε ενθαρρύνουν. Από τα τελευταία βιώματα μου έχω μόνο να πω: ”Όποιος ψάχνει την βρίσκει”.

Τι χρειάζεται λοιπόν ένας άνθρωπο; Καλή διάθεση, ψυχολογία, ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, και φυσικά ένα σακίδιο Minus 8 στην πλάτη με τα απαραίτητα για να δημιουργήσει νέες εμπειρίες, που με τη σειρά τους θα γίνουν γλυκές αναμνήσεις.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Facebook: Minus 8

Instagram: minus8_handbags

 

Η Γιώτα Γιδαροπούλου γεννήθηκε ένα μεσημέρι μιας Τετάρτης τον Μάρτιο του 1990 στο νοσοκομείο της Βεροίας. Έχει σπουδάζει στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο τμήμα «Δημοσιογραφίας, Συντάκτες και Ρεπόρτερ». Το πάθος της με την συγγραφή ξεκίνησε από μικρή ηλικία αφού έγραφε θεατρικά έργα που τα παρουσίαζε με τους φίλους για ηθοποιούς στην γειτονιά της. Η μεγάλη της αγάπη είναι η ποίηση και τα βιβλία. Όνειρο της είναι να εκδώσει το δικό της βιβλίο ή ποιητική συλλογή. Τα χόμπι της είναι το θέατρο, τα βιβλία και ο εθελοντισμός αφού πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να σπαταλήσεις τον χρόνο σου είναι βοηθώντας κάποιον άλλον.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,