
Ο σεφ Παναγιώτης Βασιλάτος δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσεις στο Ραμόν, στο Παγκράτι, αλλά τα φαγητά που φτιάχνει σε παίρνουν κυριολεκτικά από την μύτη.
Ξεκίνησε να εργάζεται το 2004 σε ένα γαλλικό μπιστρό πίσω από το Hilton, παράλληλα με τις σπουδές του στην μαγειρική. Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στη λέσχη αξιωματικών στη Σύμη ως μάγειρας και τελειώνοντας από εκεί ξεκίνησε σε ένα ιταλικό εστιατόριο, το Da Luciano στη Βουλιαγμένη, ως μαθητευόμενος ενός Ιταλού σεφ. Εκεί, έμαθε όλα τα μυστικά της κλασικής, ναπολιτάνικης κουζίνας! Σειρά είχε η Γαλλία, που την «ξεκλείδωσε» γαστρονομικά στο Balux της Γλυφάδας, κοντά σε έναν Γάλλο σεφ. Στην συνέχεια, ο Παναγιώτης πέρασε από αρκετά μαγαζιά της Αθήνας, όπως το Monk στο Μοναστηράκι, το Manouka στην Ερμού, το Swell στη Βουλιαγμένη, το Ruins στο Κολωνάκι.
Μια συνέντευξη με έναν σεφ είναι πάντοτε νόστιμη-σίγουρα όχι όσο ο «θρακιώτικος» μουσακάς που φτιάχνει ο ίδιος, αλλά τρώγεται κι αυτή! Διαβάστε και θα καταλάβετε.
Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώργος Βιτωράτος
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κλισέ που έχει επικρατήσει για τους σεφ και δεν ισχύει στ’ αλήθεια;
Το μεγαλύτερο κλισέ είναι ότι όλοι οι μάγειρες έχουν tattoo (γέλια, μιας που ο ίδιος έχει μπόλικα), αλλά, πέρα από την πλάκα, το πιο διαδεδομένο κλισέ νομίζω πως έχει να κάνει με την εντύπωση του κόσμου ότι είναι ένα επάγγελμα εύκολο. Ίσως αυτή η εικόνα έχει, σε μεγάλο βαθμό, δοθεί από την τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, είναι ένα επάγγελμα με πολλές απαιτήσεις, πολλή κούραση και θυσίες…
Τι σε ζορίζει πιο πολύ εσένα σε αυτήν την δουλειά;
Το πιο ζόρικο για μένα είναι οι χαμένες στιγμές με την οικογένειά μου. Όταν όλος ο κόσμος διασκεδάζει, εσύ πρέπει να δουλεύεις: Χριστούγεννα, Πάσχα, πιθανώς καλοκαιρινές διακοπές…Οπότε, μαζί με εσένα, δυστυχώς παίρνει η μπάλα και τους δικούς σου ανθρώπους, τα παιδιά μου, εννοώ, και την γυναίκα μου. Το μόνο που ίσως μπορεί να γλυκάνει αυτό το συναίσθημα είναι το να καταφέρνεις να έχεις ευχαριστημένους πελάτες και να ακούς όμορφα σχόλιο για την δουλειά σου.

Πότε γίνεσαι εσύ ένας ευχαριστημένος πελάτης σε ένα εστιατόριο;
Η ευχαρίστηση προκύπτει από έναν συνδυασμό πραγμάτων. Η καλή ποιότητα και η ωραία ατμόσφαιρα μπορούν να σου προσφέρουν χαρά, ικανοποίηση. Το να κάνεις έναν πελάτη να νιώσει όμορφα σε όλα τα επίπεδα υπηρεσιών που του παρέχεις, θεωρώ ότι είναι το απόλυτο σε ένα εστιατόριο.
Πού έφαγες, τελευταία, πολύ καλά;
Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να φάω έξω, λόγω περιορισμένου χρόνου και παιδιών. Άμα με ρώταγες για παιδότοπο πιο εύκολα θα σου απαντούσα!
Ποιο είναι το αναπόσπαστο στοιχείο μιας τίμιας, καλής μαγειρικής;
Καθαρές γεύσεις. Η πρώτη ύλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, αλλά και η εμπειρία να μπορείς να κάνεις ένα ωραίο πάντρεμα υλικών για να έχεις ένα καλό, ενδεχομένως πρωτότυπο αποτέλεσμα μετράει επίσης. Η μαγειρική, πάντως, δεν θέλει φανφάρες, όσο πιο απλή, τόσο πιο ωραία. Η καταγωγή μου από την Κεφαλονιά, που είναι ένα πανέμορφο μέρος με εκπληκτικά προϊόντα, νομίζω φαίνεται στην μαγειρική μου. Εντάσσω πάντα στα πιάτα μου κεφαλλονίτικη πρώτη ύλη ή έμπνευση για τους συνδυασμούς.

Γενικώς, η ελληνικότητα έχει έρθει για τα καλά στην υψηλή γαστρονομία.
Ρόδα είναι και γυρίζει. Πάντα θα υπάρχουν νέα στοιχεία που θα έρχονται ή θα επανέρχονται στην επιφάνεια και θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον κοινού και μαγείρων. Πάντως, είναι ωραίο που έχει επιστρέψει η ελληνική κουζίνα στα πιάτα των περισσότερων καλών εστιατορίων. Γίνεται ένας ενδιαφέρων συνδυασμός πραγμάτων με πρωταγωνιστές τα ελληνικά προϊόντα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Τα σουβλάκια τα λατρεύω, αλήθεια. Αλλά, δεν μπορώ και να μην αναφέρω το παστίτσιο ή το κοκκινιστό μοσχαράκι του παππού μου, που ήταν μερακλής και δούλευε μάγειρας στα καράβια… Έχω παιδική ανάμνηση, τις Κυριακές, να μαζευόμαστε όλοι της οικογένεια και να τρώμε αυτό το φαγητό. Έχω ακόμα την γεύση μες στο στόμα μου.
Στο Ραμόν τι κάνετε ακριβώς με το πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικό (και όχι μόνο) Off Trail Athens;
Έχει γραφτεί ότι προσφέρουμε ένα «συναρπαστικό ταξίδι για όλες τις αισθήσεις». Δεν ξέρω αν μπορώ να διαφωνήσω! Μάλλον θα συμφωνήσω. Τουλάχιστον προσπαθούμε. Η Μελίνα Χαριτάτου, η ψυχή του Ραμόν, είναι ένας άνθρωπος που είναι expert στο κρασί. Καταγόμαστε και οι δύο από Κεφαλονιά, εν τω μεταξύ. Το Off Trail Athens είναι ένα food & wine tasting μετά μουσικής-ζωντανής μουσικής που έχει ήδη υποδεχτεί, και συνεχίζει, Αθηναίους και τουρίστες, για μια εμπειρία off-trail, εκτός πεπατημένης. Δεν είναι απλά ένα food & wine tasting, έχει και μουσική.

Δηλαδή; Φτάνουν και μέχρι την κουζίνα σου τα τραγούδια;
Ναι, φυσικά! (γέλια) Εννοώ ότι παράλληλα με το pairing που γίνεται σε πιάτα και κρασιά, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ακούσει ζωντανή μουσική από εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Μουσική από όλη την Ελλάδα, όπως και οι γεύσεις μας. Σεβίτσε, νιόκι με μανιτάρια, δροσερή σαλάτα, ένα πολύ δυνατό επιδόρπιο με συνδυασμό τυριού και φρούτου. Τα άλλα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας, από κοντά! Εμείς περνάμε φανταστικά.
Κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον; Λες ότι σε βλέπεις κάπου σε πέντε ή δέκα χρόνια ας πούμε;
Είμαι περισσότερο του παρόντος, της στιγμής. Άλλωστε, οι συνθήκες δεν ευνοούν για μακροπρόθεσμα σχέδια και πλάνα. Αυτή την περίοδο είμαι παραγωγικός, ήρεμος και το απολαμβάνω όσο μπορώ, παρά τις όποιες δυσκολίες. Ας είμαστε καλά!