Μυστικά για πηχτές σούπες

7 Φεβρουαρίου 2025
Πηγή : www.splendidtable.org

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο. Με αυτόν τον τρόπο τα υλικά αποδεσμεύουν γεύσεις και αρώματα και δένουν μεταξύ τους. Ανάλογα με τα βασικά υλικά μιας σούπας αλλάζει και ο χρόνος μαγειρέματος.

Για τις τέλειες χειμερινές ζεστές πηχτές σούπες μερικά μικρά μυστικά απογειώνουν την υφή και τη γεύση.

Tips

  • Ένα ελαφρύ πουδράρισμα των υλικών με αλεύρι πριν το σοτάρισμα πήζει περισσότερο τον ζωμό στη συνέχεια. Τα στερεά βασικά υλικά της σούπας δίνουν έξτρα γεύση και άρωμα αν πριν το βράσιμο τους σοταριστούν ελαφρώς. Κρεμμυδάκι, πράσο, κρέας και λαχανικά  με ένα πέρασμα από αλεύρι βοηθούν στο σωστό χύλωμα της σούπας.
  • Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει κατά τη διάρκεια του βρασμού, σε μέτρια φωτιά, να παραμένει κλειστό.
  • Προσέχουμε και τηρούμε τους χρόνους μαγειρέματος. Δεν θέλουμε να παραβράσουμε τα βασικά υλικά γιατί με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν όλη τη γεύση και την υφή.
  • Για πιο πηχτή υφή χωρίς κόπο διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ σε κρύο ζωμό και το ρίχνουμε στη σούπα. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να συνεχίσει να βράζει και να έρθει σε πλούσια παχύρευστη υφή.
  • Το πιο απλό μυστικό για πηχτή σούπα είναι να βράσουμε ένα λαχανικό από τα βασικά μας υλικά και να το αλέσουμε καλά. Έπειτα το προσθέτουμε στη σούπα και το αναμειγνύουμε να ομογενοποιηθεί με το ζωμό μας.
  • Ακόμη μια εύκολη επιλογή είναι το παραδοσιακό αυγολέμονο. Κρατάμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά και παράλληλα σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και το χυμό λεμονιού (σουρωμένο). Χτυπάμε πολύ καλά, με έναν μεταλλικό αυγοδάρτη για 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να αφρίσει.
    Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και με μια κουτάλα παίρνουμε μικρές ποσότητες από το ζωμό και τις ρίχνουμε στο μπολ με το αυγολέμονο, ανακατεύοντας γρήγορα συνεχόμενα. Έπειτα αυξάνουμε την ποσότητα σιγά σιγά ώστε να μεταφέρουμε μια καλή ποσότητα ζωμού στο αυγολέμονο. Ρίχνουμε το αυγολέμονο που έχει ζεσταθεί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά διαρκώς, μέχρι η σούπα να αφρίσει και να γίνει αρκετά κρεμώδης στην υφή. Τοποθετούμε ξανά τη σούπα στη φωτιά χωρίς να την αφήσουμε να φτάσει σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Η λύση της πατάτας. Βράζουμε 1 πατάτα κομμένη και μόλις μαλακώσει τη χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό από τη σούπα που βράζει. Προσθέτουμε το αλεσμένο μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Τέλος, η νέα μόδα για πηχτές σούπες βελουτέ είναι το ραβδομπλέντερ. Απευθείας μέσα στην κατσαρόλα και αφού η σούπα μας με τα υλικά έχουν βράσει και έχουν μαλακώσει, κλείνουμε το μάτι και χτυπάμε μέχρι την επιθυμητή υφή. Εκεί μπορούμε να προσθέσουμε κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…

Γαστρονομία

Τάσεις στα ποτά του φετινού καλοκαιριού

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί ζωτικό μέρος της εστίασης. Όπως κάθε άλλος κλάδος, εξελίσσεται…