“Η Ανδρονίκη “από την Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη

Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη μας μιλά για την “Ανδρονίκη” το νέο της τραγούδι.

Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη είναι μια ερμηνεύτρια που αγαπά τη παράδοση και δεν αφήνει να χαθούν τα διαμάντια του παρελθόντος.Με τη μελωδική φωνή της αγκαλιάζει τους στίχους και μας συγκινεί.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

«Ανδρονίκη”είναι ένα Δημοτικό, αφηγηματικό τραγούδι από την Κύπρο, πες μας Ειρήνη Χρυσοβαλάντω για τους στίχους του τραγουδιού αυτού;

Advertisements
Ad 14

 

Η Ανδρονίκη είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο το συναντάμε σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού (σε μέρη Ελληνικά). Την άτυχη κοπέλα την συναντάμε ως Ανδρονίκη, ή Φεβρωνία / Πεφρωνία, όπου σκοτώνεται για λόγους τιμής από τον αδερφό της, καθώς τόλμησε να κάνει την επανάσταση της (για εκείνη την εποχή) φορώντας παντελόνια (που δεν επιτρεπόταν) πηγαίνοντας στο καφενείο και παίζοντας χαρτιά με τον άνθρωπο που αγαπούσε.

 

ΑνδρονίκηΑνδρονίκη ή Φεβρωνία; Πώς συναντάται σ άλλες περιοχές;.

Ακούγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η διασκευή και τα λόγια που διάλεξα να πω είναι από την Κύπρο, όμως λέγεται πως η ιστορία διαδραματίζεται στην Λακωνία. Ακούγεται και σε άλλες περιοχές όπως στην Ρόδο, στην Πάτρα, στην Θράκη, στην Αντίπαρο.

 

Ανδρονίκη

 

Αγαπάς τη παράδοση και φαίνεται στο τραγούδι σου. Ποιος σ έφερε κοντά στη παράδοση;

Από μικρό παιδί μεγάλωσα με ακούσματα από σμυρναϊκά και παραδοσιακά τραγούδια των Κυκλάδων που άκουγα με τον παππού μου αλλά και μου τραγουδούσε. Επομένως, χρωστάω την μεγάλη μου αγάπη προς την παραδοσιακή μουσική στον παππού μου τον Γιαννούλη.

Διαβάστε επίσης  Ευδοκία Ράπτη: "Το τραγούδι είναι η κάθε μέρα που ζω και αναπνέω"

 

ΑνδρονίκηΔημοσθένης Κωστόπουλος , χαρισματικός σκηνοθέτης. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης όπου με βοήθησε να αποτυπώσω τις ιδέες που είχα για το τραγούδι στο βίντεο που δημιουργήθηκε. Επιμελήθηκε την ενορχήστρωση, την ηχοληψία, την μίξη και την σκηνοθεσία του video clip. Είναι όμως και εξαίρετος άνθρωπος όπου έχουμε μια άψογη συνεργασία και υπάρχει η κατάλληλη χημεία και ο σεβασμός μεταξύ μας για να δημιουργηθούν αυτά τα αποτελέσματα. Τον έχω δίπλα μου, σε κάθε βήμα μου, σε κάθε δουλειά μου και τον ευχαριστώ για όλα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εταιρία Spider Music όπου με βοηθάει στηρίζοντας και κυκλοφορώντας το κάθε τραγούδι που φτιάχνουμε με τον Δημοσθένη.

Τι είναι για σένα η μουσική;

Για μένα η μουσική είναι χρώματα στην μουντή καθημερινότητα που μας περιβάλει. Είναι ευκαιρία δημιουργίας, εκφραστικότητας συναισθημάτων και τρόπος αποθήκευσης αναμνήσεων.

 

ΑνδρονίκηΤι νέο ετοιμάζεις;

Το επόμενο κομμάτι που ετοιμάζω θα κυκλοφορήσει από την Spider Music, δεν θα είναι παραδοσιακό αλλά η μουσική θα έχει επιρροές από την παράδοση.

 

Θα ήθελες να κάνεις live εμφανίσεις;

Πραγματοποιώ live εμφανίσεις και πριν τον κορονοιό όπου ήταν σε πληθώρα οι ευκαιρίες, αλλά και τώρα όπου φυσικά είναι πιο μειωμένες λόγω της κατάστασης. Ευελπιστώ ότι θα επανέλθουμε άμεσα στην εποχή προ πανδημίας.

Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη σε παλιότερη συνέντευξη εδώ

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό την Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη.

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και