Βιολέτα Ίκαρη: “Το θάρρος πιάνει τόπο, ο φόβος ποτέ”

Έλα και ράγισε τον κόσμο μου…

Με αυτό το στίχο η συγκλονιστική Βιολέτα Ίκαρη με τη μοναδική της φωνή ήρθε και ράγισε κάθε αμφιβολία πως η ελληνική μουσική δεν σταματά να μας δίνει αφορμή να την αγαπάμε. Το αέρινο πλάσμα από την Ικαρία, ήρθε στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές της σθένος και αγάπη για τη μουσική. Με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά επ’ ώμου κατάφερε να μπει στις καρδιές, στα ακούσματά μας και κυρίως στις επιλογές μας. Έχοντας πλέον τραγουδήσει η ίδια δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Τσακνής, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιάννης Μηλιώκας και ο Ψαραντώνης και έχοντας οπλίσει την καλλιτεχνική της φαρέτρα με μοναδικές εμπειρίες, ανοίγει φτερά να μεταδώσει και η ίδια αυτό το πάθος για μουσική στους νεότερους. Κάθε της εμφάνιση είναι μία μοναδική ευκαιρία για ταξίδι ψυχής, κάθε της νέο τραγούδι έχει κάτι από τον αυθορμητισμό της δημιουργίας και του σεβασμού σε κάθε νότα και λέξη. Η Βιολέτα Ίκαρη είναι αυτό ακριβώς που ζητάει η ψυχή μας. Νότα ανάτασης.

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Βιολέτα είναι μεγάλη μας χαρά να σε φιλοξενούμε στο maxmag. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με χρονολογική σειρά αυτή μας τη συζήτηση. Να μας ταξιδέψεις αναπολώντας στη ζωή σου. Ικαρία. Τι γεύση σου αφήνει το όνομα του τόπου σου.

Το όνομα του τόπου μου, μου αφήνει γλυκόξινη γεύση, έχει κάτι από το νέο μας album με τα τραγούδια του Νίκου Ξύδη, το ¨Πορτοκάλι¨, που κι αυτό κουβαλάει πολλές μνήμες. Στην Ικαρία ζουν όλες οι παιδικές μου αναμνήσεις, πέρασα όμορφα χρόνια και δύσκολα μαζί. Χαρές, λύπες, γλέντια, απώλειες, όλα περνάνε από μπροστά μου σαν ταινία μικρού μήκους. Εκεί ψυλλιάστηκα τη ζωή, έμαθα το τραγούδι, εκεί πρωτοδούλεψα, έκανα τους πρώτους και παντοτινούς μου φίλους, εκεί μεγάλωσα.

Advertisements
Ad 14

Βιολέτα Ίκαρη

Ερχόμενη στην Αθήνα ποιοι ήταν οι στόχοι σου και τι ζητούσε η καρδιά σου. Ταυτίστηκαν ποτέ αυτά τα δύο εκείνα τα πρώτα χρόνια;

Στην Αθήνα ήρθα για να μάθω την τέχνη της κομμώτριας, ¨έπιαναν¨ τα χέρια μου και η σκέψη να γίνω κομμώτρια, είχε μία λογική βάση. Τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολα αφού ταυτόχρονα πήγαινα στη σχολή κομμωτικής, δούλευα σε κομμωτήριο, κούρευα και σε σπίτια, τραγούδαγα σε κουτούκια και έπαιρνα μαθήματα βυζαντινής μουσικής και φωνητικής. Προσπαθούσα δηλαδή να υπηρετήσω τα ¨θέλω¨ της λογικής αλλά και της καρδιάς μου.
Η καρδιά μου όμως ήταν πολύ φευγάτη. Ήθελα να βρίσκομαι όπου υπήρχε χαρά, κόσμος και γλέντι, συγκίνηση, να μοιράζομαι στιγμές και να τις ζω. Όπου υπάρχει μουσική, υπάρχει και ανάταση ψυχής και εμένα αυτό με τραβούσε όπως το μυρμήγκι το μέλι. Οπότε η καρδιά νίκησε τη ¨λογική¨ και χωρίς να το καταλάβω άρχισα να περπατάω στο δρόμο που εκείνη μου όριζε.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Τσάκωνα: "Με την θέληση μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!"

Έχεις μια φωνή με τόσο ιδιαίτερη χροιά που είναι αδύνατον να μην σε αναγνωρίσει κανείς από τις πρώτες νότες των τραγουδιών σου. Μιλώντας προσωπικά θα σου εξομολογηθώ πως στις ερμηνείες σου, πέραν της φωνής αναγνωρίζω και την ψυχή. Τι καταθέτεις τραγουδώντας; Τι δίνεις στον ακροατή μέσα από τη φωνή σου;

Κατ΄ αρχήν νομίζω ότι μέσα απ΄ τα τραγούδια πάντα ήθελα περισσότερο να μιλάω από το να τραγουδάω και γι΄ αυτό προσέχω πολύ το στίχο, θέλω να με εκφράζει ή να με αφορά, για να μπορώ να απευθύνομαι με ειλικρίνεια στον ακροατή. Τα τραγούδια που είναι από μόνα τους ζωντανές ιστορίες, με οδηγούν στο συναίσθημα, πολλές φορές με πάνε σε δικά μου βιώματα και εκεί δε μπορώ να αποστασιοποιηθώ με τίποτα. Μου έχει τύχει να μη μπορώ να τραγουδήσω κομμάτια με απλή και εύκολη μελωδία, επειδή με έκανε κομμάτια ο στίχος τους, αλλά έχω πολύ πείσμα και συνήθως βρίσκω τον τρόπο και όταν το τραγούδι φτάνει στο φινάλε του, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από την αίσθηση ελευθερίας και ανακούφισης που μου αφήνει.

 

 

Θα μου κοστίσει πολύ αν καταπιέσω την σκέψη και το συναίσθημά μου.

Αυτό που πιστεύω το υπερασπίζομαι και δεν αφήνω κανέναν φόβο να με κυριεύει.

Το θάρρος πιάνει τόπο, ο φόβος ποτέ.

 

Έχεις συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του χώρου. Τελικά για ένα νεότερο καλλιτέχνη πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συνεργασίες; Εσύ τι έχεις πάρει που κρατάς ως πολύτιμο από αυτές τις μουσικές συνευρέσεις;

Για μένα όλοι οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκα, είναι οι σπουδαίοι δάσκαλοί μου και έμαθα πολλά από αυτούς: από το πως να στέκομαι στη σκηνή και το πως να τονίζω τις λέξεις, μέχρι το πως να στήνω ένα πρόγραμμα, αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι η αγάπη και ο σεβασμός αυτών των ανθρώπων για το καλό τραγούδι και τους δημιουργούς.

Διαβάστε επίσης  Ο Νίκος Γιούπης δημιουργεί μια βιωματική λέσχη βιβλίου για «αδιάβαστους»

Οι καλλιτέχνες δίνουν φωνή στα τραγούδια πολλές φορές εις βάρος της φωνής που εκφράζει την προσωπική τους άποψη πάνω σε κοινωνικά θέματα ή στην επικαιρότητα. Εσύ όμως σπας αυτό το στερεότυπο και λες τα πράγματα με το όνομά τους. Τελικά κοστίζει αυτή η επιλογή ή η αξία της έκφρασης είναι σημαντικότερη από το κόστος;

Θα μου κοστίσει πολύ αν καταπιέσω την σκέψη και το συναίσθημά μου. Αυτό που πιστεύω το υπερασπίζομαι και δεν αφήνω κανέναν φόβο να με κυριεύει. Το θάρρος πιάνει τόπο, ο φόβος ποτέ.

Βιολέτα Ίκαρη

Εσύ με τι μουσική χαλαρώνεις; Ποιες μελωδίες σε ταξιδεύουν, σου εγείρουν συναισθήματα;

Μου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Έχω όμως μία παραπάνω ευαισθησία στην παραδοσιακή μουσική. Αγαπώ πολύ τα τραγούδια της τάβλας, τα παραδοσιακά τραγούδια που έχουν ιστορία και ότι μπορεί να παίξει μία λύρα ή ένα βιολί, μία φλογέρα και ένα λαούτο.

 Ποιο από τα δικά σου τραγούδια είναι το αγαπημένο σου; Ποιο τραγουδάς με το ίδιο πάθος σαν να είναι η πρώτη φορά;

Όλα τα τραγούδια που έχω πει, τα αγαπώ το ίδιο. Ένα τραγούδι που με ταξιδεύει λίγο παραπάνω τελευταία είναι το ¨Για τ΄ όνειρο που χάθηκε¨ αλλά είναι καινούργιο, βρίσκεται μέσα στον δίσκο ¨Πορτοκάλι¨.

Πώς περνάς τη μέρα σου; Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία μέσα στο 24ωρο;

Δεν έχω σταθερό πρόγραμμα για να περιγράψω μία μέρα μου. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα στη μέρα δε θα παραλείψω να μελετήσω τραγούδια. Δύο αγαπημένες στιγμές μέσα στη μέρα μου, είναι το πρωί που θα ανοίξω το ραδιόφωνο για να με συντροφεύσει στο πρώτο καφεδάκι και το βράδυ που πριν κοιμηθώ θα δω μία ταινία ή κάποιο επεισόδιο αγαπημένης σειράς στο NETFLIX. Στο μεσοδιάστημα τρέχω.

Διαβάστε επίσης  Θανάσης Τριαρίδης: "Ο κόσμος του θεάτρου μοιάζει στα μάτια μου με μια αινιγματική μαγική γιορτή."

Θεωρείς πως η ελληνική μουσική βιομηχανία δημιουργεί χώρο και ευκαιρίες για νέους καλλιτέχνες; Η νέα πραγματικότητα με το διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ή δημιουργεί χάος επιλογών;

Τη μουσική την ορίζουν οι καλλιτέχνες. Ο Μάλαμας ας πούμε, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα καλλιτέχνη που μέσα από το σπουδαίο έργο του, αγαπήθηκε από το κοινό και τον τοποθέτησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Υπάρχουν και περιπτώσεις άξιων καλλιτεχνών που από το ξεκίνημά τους, προωθήθηκαν από εταιρείες αλλά αυτό συνέβαινε κυρίως παλιότερα όπου υπήρχε ευμάρεια. Τώρα τη δύσκολη αρχή πρέπει να την κάνεις μόνος και αν έχεις κάτι να πεις και τύχει να σε ανακαλύψει ο κόσμος, οι πόρτες ανοίγουν. Δεν το βρίσκω απολύτως κακό, ίσως είναι και ο πιο τίμιος δρόμος, αλλά είναι δύσκολος και μοναχικός, οι εταιρείες συνήθως έρχονται και σε βρίσκουν αργότερα. Η νέα πραγματικότητα με το internet, έδινε μέχρι πριν από κάποια χρόνια ίσες ευκαιρίες, μετά βρέθηκε τρόπος να πληρώνεις την προβολή σου (πληρωμένες διαφημίσεις κλπ) με λίγα λόγια ¨αν έχεις λεφτά διάβαινε, αν δεν έχεις μπαίνεις στο ψυγείο¨ αλλά και το ψυγείο θέλει λεφτά για το ρεύμα.

Θα σε απολαύσουμε κάπου ζωντανά; Έχεις κάτι στα σκαριά;

Την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Μαρτίου, θα παίξουμε στο κέντρο της Αθήνας, παρέα με τον Νίκο Ξύδη. Συγκεκριμένα θα εμφανιστούμε στη μουσική σκηνή Σφίγγα με τους εξαιρετικούς μουσικούς: Ρήγα Βοργιά στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Αποστόλη Μπουρνιά στα κρουστοτύμπανα και τον Αλέξανδρο Ιακώβου στο βιολί. Κιθάρες θα παίξει ο Νίκος.
Το live αυτό θα γίνει με αφορμή τη ολόφρεσκια δισκογραφική συνεργασία μου με τον Νίκο Ξύδη, στον δίσκο ¨Πορτοκάλι, όπου ο Νίκος υπογράφει στίχους και μουσικές, σε όλα τα τραγούδια αλλά και την ενορχήστρωση. Εκτός από τα τραγούδια του νέου μας album, θα παίξουμε και τραγούδια από προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές μας αλλά και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών από όλο το φάσμα της Ελληνικής μουσικής. Μετά θα κινήσουμε για επαρχιακές πόλεις ανά την Ελλάδα με πρώτο προορισμό τη Λάρισα και τη μουσική σκηνή ¨Μύλος 1927¨, στην πρώτη του Απρίλη.

 

Βιολέτα Ίκαρη – new single

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι