5+1 tips που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πριν από ένα ταξίδι

Tip
Πηγή εικόνας: blog.ted.com

Ανάλογα τον προορισμό αλλά και την εποχή, υπάρχουν μερικά tips που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πριν από ένα ταξίδι. Όταν πλέον ο καθένας έχει εμπειρία από διάφορους προορισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο πριν ταξιδέψει. Υπάρχουν κανόνες που εφαρμόζονται για προορισμούς του εξωτερικού κι άλλοι για το εσωτερικό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που ισχύουν για κάθε προορισμό. Όλα εξαρτώνται από τον καλό σχεδιασμό που θα κάνετε βασιζόμενοι στα παρακάτω tips. Εδώ θα σας απαραθμίσουμε μερικά tips που θα πρέπει να ακολουθήσετε για προορισμούς του εξωτερικού και κάποια για προορισμούς στην Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: marilyn.ca

Tip #1 : Ελέγξτε τον καιρό – οργανώστε τη βαλίτσα σας

Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε, πριν ταξιδέψετε είναι να ψάξετε διεξοδικά τον καιρό του προορισμού σας. Εννοείται αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε πολλές ημέρες πριν το ταξίδι σας. Προτιμήστε να κάνετε την αναζήτησή σας περίπου 3-4 ημέρες πριν, κι ανάλογα να οργανώσετε τη βαλίτσα σας. Δείτε αναλυτικά τον καιρό για όσες μέρες παραμείνετε σε κάθε μέρος. Ειδικά, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό με χειραποσκευή, μην φορτώνεστε με ρούχα ή αντικείμενα που δεν θα σας χρειαστούν. Πολλές φορές μάλιστα, ο καιρός στο εξωτερικό είναι τόσο απρόβλεπτος οπότε καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι!

Tip #2 : Ταξιδιωτικά έγγραφα

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε χώρα του εξωτερικού που απαιτεί διαβατήριο, ελέγξτε έγκαιρα το διαβατήριό σας. Σε περίπτωση που έχει λήξει, αυτό πρέπει να το διαπιστώσετε τουλάχιστον δύο μήνες πριν το ταξίδι σας. Επίσης, τσεκάρετε έγκαιρα αν ο προορισμός που σκοπεύετε να ταξιδέψετε απαιτεί βίζα. Η διαδικασία είναι κάπως περίπλοκη και χρονοβόρα, οπότε καλό είναι να το διευθετήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αν βέβαια, ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια περιοχή της Ελλάδας, φροντίστε να σκανάρετε ή να έχετε αντίγραφο της ταυτότητάς σας. Έτσι, θα είστε καλυμμένοι σε περίπτωση που την ξεχάσατε.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Tip
Πηγή εικόνας: cheaptravel.gr

Tip #3 : Αναζητήστε τα πάντα για τον προορισμό σας

Πλέον με τη χρήση του διαδικτύου μπορείτε να βρείτε χιλιάδες πληροφορίες για τον προορισμό σας. Παλιότερα, στην αγορά κυκλοφορούσαν κάποιοι οδηγοί για κάθε περιοχή, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Σε αυτούς θα βρίσκατε τα βασικά μνημεία, ιστορικά στοιχεία καθώς και προτάσεις για φαγητό, νυχτερινή ζωή, ψώνια κλπ. Πλέον μπορείτε να επισκεφθείτε μεγάλα ταξιδιωτικά site, περιοδικά κι επίσημες τουριστικές ιστοσελίδες για να λάβετε όλες αυτές τις πληροφορίες. Κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι τα ταξιδιωτικά forum, όπου ταξιδιώτες απ’ όλη την Ελλάδα διηγούνται τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες. Εκεί μπορείτε να λύσετε πολλές σας απορίες θέτοντας ερωτήματα. Βάση όλων αυτών, οργανώστε ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τις ημέρες που θα διαμείνετε στον προορισμό. Έτσι, θα επισκεφθείτε όσα μνημεία προγραμματίζετε και δεν θα σας αγχώνει ο χρόνος.

Tip #4 : Έχετε μαζί σας όλα τα φάρμακα πρώτης ανάγκης

Είτε πάσχετε από κάποια ασθένεια και λαμβάνετε τακτικά φάρμακα είτε όχι, μην παραλείψετε να πακετάρετε τα βασικά φάρμακα. Σε ένα ταξίδι μπορούν πολλά να τύχουν, κι αν δεν έχετε προμηθευτεί την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, πρέπει να δράσετε άμεσα αν πάει κάτι στραβά. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας αντιπυρετικά, επιδέσμους, οινόπνευμα, ρινικά σπρέι, δραμαμίνες και χάπια αντιμετώπισης διάρροιας κι εμετού. Μακάρι να μην χρειαστείτε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι!

Πηγή εικόνας: hamiltonlakeclinic.co.nz

Tip #5 : Προμηθευτείτε με νερό

Όπου και να ταξιδεύετε, να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Στην Ελλάδα βέβαια, είναι αρκετά εύκολο να προμηθευτείτε νερό, εκτός αν βρίσκεστε σε φυσιολατρικές δραστηριότητες, που τότε σίγουρα θα απέχετε αρκετά από οποιοδήποτε σημείο. Ωστόσο, πολλοί λένε πως το νερό είναι πανάκριβο στο εξωτερικό κι εν μέρει έχουν δίκιο. Αν θέλετε να προμηθευτείτε νερό στο εξωτερικό και να μην ξεμείνετε ποτέ, ένας τρόπος υπάρχει. Ποιος είναι; Τα σουπερμάρκετ, φυσικά. Μπορεί σε εστιατόρια και καφέ, ως και στα αντίστοιχα περίπτερά τους το νερό να είναι πανάκριβο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στα σουπερμάρκετ όμως είναι πάμφθηνο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο φθηνό κι από την Ελλάδα. Επομένως, μόλις εγκατασταθείτε στο ξενοδοχείο σας, επισκεφθείτε το πλησιέστερο σουπερμάρκετ και προμηθευτείτε μια εξάδα νερό. Προσοχή όμως! Σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπη συνηθίζουν πολύ το ανθρακούχο νερό κι έτσι θα βρείτε μπορεί και περισσότερες εξάδες με ανθρακούχο. Γι’ αυτό ελέγξτε καλά πριν αγοράσετε!

Διαβάστε επίσης  Μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Tip
Πηγή εικόνας: chopra.com

Tip #6 : Κάντε έναν προϋπολογισμό

Ύστερα λοιπόν από όλα τα παραπάνω tips, σας προτείνουμε να κάνετε ενδελεχή έρευνα και να βρείτε όλα τα μνημεία, εστιατόρια και καφέ που μπορεί να θέλετε να επισκεφθείτε, και να κάνετε έναν προϋπολογισμό. Πλέον όλα τα μνημεία διαθέτουν επίσημες ιστοσελίδες, όπως και πολλά καταστήματα εστίασης. Αναζητήστε τις τιμές εισόδων στα μουσεία, τις τιμές των μέσων μαζικής μεταφοράς και βγάλτε ένα μέσο όρο κόστους φαγητού και διασκέδασης. Εννοείται πως δεν μπορείτε να είστε απόλυτα ακριβείς, όμως ένας κατά προσέγγιση προϋπολογισμός θα σας σώσει!

*Extra tip: Να έχετε πάντα στην τσάντα σας ένας πλήρως φορτισμένο power bank. Σήμερα, στα ταξίδια χρησιμοποιούμε τα κινητά μας ως χάρτες, κάμερα, ή για τις ταξιδιωτικές εφαρμογές τους. Φροντίστε λοιπόν, να μην ξεμένετε ποτέ από μπαταρία!

Γεια σας! Με λένε Σοφία κι εργάζομαι ως μεταφράστρια! Λατρεύω τις ξένες γλώσσες, τα ταξίδια και να γνωρίζω νέους πολιτισμούς. Με κάθε ευκαιρία μου αρέσει να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου αλλά και να δίνω συμβουλές για όσα μέρη έχω επισκεφτεί...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις