Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Νυμφαίο είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα, το περιοδικό voyager διεξήγαγε δημοψήφισμα που επιβεβαιώνει την παραπάνω φημολογία. Αν κοιτάξει κάποιος σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, θα παρατηρήσει ότι το Νυμφαίο κερδίζει επάξια μια θέση ανάμεσα στα δέκα πιο ωραία χωριά όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco διεκδίκησε το βραβείο με τίτλο Μελίνα Μερκούρη. Στο Νυμφαίο γίνεται άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Στο σημερινό άρθρο, θα γίνει μια εκτενής αναφορά για μια χειμερινή απόδραση στο αρχοντικό χωριό Νυμφαίο.
Πού βρίσκεται το Νυμφαίο;
Αποτελεί έναν ορεινό οικισμό που διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Αμύνταιο και γεωγραφικά στον νομό Φλωρίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Απέχει 57 χιλιόμετρα από την Φλώρινα, ενώ από την Θεσσαλονίκη έχει απόσταση 179 χιλιόμετρα.
Πώς μπορώ να πάω στο Νυμφαίο;
Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη οι επιλογές που έχεις είναι δύο. Η πρώτη επιλογή είναι να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο. Τα χιλιόμετρα είναι 179, σχεδόν δύο ώρες διαδρομή δηλαδή. Τα διόδια ανέρχονται σε 3,4ο ευρώ.
Η δεύτερη επιλογή είναι το λεωφορείο. Καθημερινά, από το ΚΤΕΛ Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη αναχωρούν πέντε δρομολόγια με τερματικό σταθμό το Αμύνταιο. Από εκεί μπορείς να πάρεις το τοπικό δρομολόγιο για Νυμφαίο.
Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να πάω στο Νυμφαίο;
Η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφθείς το χωριό είναι αναμφισβήτητα ο χειμώνας. Σίγουρα όλες οι εποχές το τιμούν με ιδιαίτερα χρώματα και αξιοθαύμαστες εικόνες, ο χειμώνας όμως είναι ιδανικός για παιχνίδια στο χιόνι πλάι σε εντυπωσιακά αρχοντικά. Ευκαιρία να θαυμάσεις και όλο το πλούσιο γεωγραφικό τοπίο με τις πλατιές λίμνες (π.χ. Βεγορίτιδα) καθώς και τα καταπράσινα λιβάδια.
Τι θα πρωτοαντικρίσω κατά την άφιξή μου στο Νυμφαίο;
Μπροστά στα μάτια σου, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα λιλιπούτειο τοπίο με χρωματισμένα πράσινα λιβάδια, καθώς και παλαιές και συνάμα καλοδιατηρημένες οξιές. Η πρώτη χαρακτηριστική εικόνα που θα αντικρίσεις, είναι το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι. Στην ουσία, ενώνει δύο από τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά που βρίσκονται στο χωριό.
Προχωρώντας θα μπορέσεις να θαυμάσεις πανέμορφα πόνυ, βγαλμένα σαν από παραμύθι να σε καλωσορίζουν με τον τρόπο τους στο αρχοντικό Νυμφαίο. Στο κεντρικό σημείο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία. Είναι μικρή, παραδοσιακή και γραφική. Όλο το περιβάλλον στο Νυμφαίο θα σου δώσει την αίσθηση ότι ζεις σε μια άλλη εποχή. Στην πλατεία δεσπόζει επιβλητικά η Ελληνική σημαία, θυμίζοντας στον επισκέπτη την ομορφιά που έχει η χώρα του.
Ποια μέρη αξίζει να επισκεφθώ στο Νυμφαίο;
Το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας είναι ένα από τα σημεία-ορόσημο που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς. Εκεί θα σου δοθεί η δυνατότητα να θαυμάσεις μια άκρως πλούσια συλλογή από χειροτεχνίες και χρονολογούμενα παλιά έργα αργυροχρυσοχοΐας, παραδοσιακές στολές (ή όπως τα ονομάζουν φορεσιές). Ακόμη, υπάρχει πληθώρα από ιστορικά αρχεία τα οποία είναι διαθέσιμα για ανάγνωση από τους επισκέπτες καθημερινά, όλη μέρα, εκτός Δευτέρας.
Επιπλέον, ο ναός του προστάτη του χωριού, Αγίου Νικολάου, είναι στη λίστα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας εκεί, μπορείτε να απολαύσετε μια ξεχωριστή βόλτα στο Πάρκο Άγριας Φύσης, διασχίζοντας το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινάει από το πάρκινγκ του χωριού.
Τέλος, μπορείτε να κάνετε ιππασία. Είτε με άλογο είτε με πόνυ, μέσα σε καταπράσινα λιβάδια, παρατηρώντας όλο το γραφικό και επιβλητικό τοπίο του Νυμφαίου, θα αντικρίσετε κάθε μικρή και ανεξερεύνητη γωνιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνειδητοποιήσετε ότι η φύση στάθηκε αρκετά γενναιόδωρη.
Τι ιδιαίτερο μπορώ να δω στο Νυμφαίο;
Για τους πραγματικούς λάτρεις της φύσης υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθούν τον Αρκτούρο. Από το ανατολικό πάρκινγκ με απόσταση 15 λεπτά δια μέσου του πέτρινου μονοπατιού που αναφέρθηκε παραπάνω, θα φτάσετε σε ένα μαγικό σημείο, αυτό της άγριας φύσης.
Δημιουργήθηκε από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου. Προστατεύεται πολύ καλά και υπάρχει μια άρτια εξοπλισμένη και οργανωμένη ομάδα εθελοντών. Η εθελοντική ομάδα οργανώνει τους επισκέπτες σε ομάδες και τους κατευθύνει στα εξήντα περίπου στρέμματα δάσους. Εκεί ζουν ελεύθερες, αλλά προστατευμένες δεκατρείς αρκούδες, δώδεκα καφέ και μία μαύρη.
Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος λειτουργεί καθημερινά εκτός Τετάρτης. Το εισιτήριο ανέρχεται στα 5 ευρώ κατ’άτομο.
Πού θα μείνω στο Νυμφαίο;
Υπάρχει πληθώρα από ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, καλό θα ήταν να φροντίσεις να κάνεις κράτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Έτσι, θα μπορέσεις να βρεις πιο οικονομικές τιμές, αλλά και δωμάτιο των δικών σου προσδοκιών. Οι τιμές ανέρχονται περίπου στα 65 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο.
Όσο για την θέα, φαντάσου να ξυπνάς και από το παράθυρό σου να αντικρίζεις αυτό το ιδιαίτερο, άγριο, μα ταυτόχρονα ονειρικό τοπίο. Να βγαίνεις στο μπαλκόνι και να «ρουφάς» καθαρό αέρα. Ειδυλλιακό τουλάχιστον!
Με απόσταση περίπου 560χλμ. από την Αθήνα και 179χλμ. -μέσω Εγνατίας Οδού- από την Θεσσαλονίκη, το Νυμφαίο προσφέρεται ως ιδανικός προορισμός Σαββατοκύριακου για τους Βορειοελλαδίτες. Για όσους μένουν στη Νότια Ελλάδα η μακρινή του απόσταση το καθιστά “κανονικό” ταξίδι, το οποίο μπορεί να συμπεριλάβει και εκδρομές σε γύρω περιοχές, όπως οι Πρέσπες και η Καστοριά.
Μη διστάσετε και μην αφήσετε να σταθεί εμπόδιο η πολύωρη διαδρομή. Η απαράμιλλη ομορφιά της Μακεδονίας αξίζει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας.
*Ακόμα, στο χωριό Αγραπιδιά, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Νυμφαίο, υπάρχει και το Καταφύγιο του Λύκου.
Πηγές άρθρου:
- in2life.gr
- newsitamea.gr