Καστοριά – Πρέσπες: ένα ταξίδι πρόκληση

Καστοριά – Πρέσπες: όπως μας προϊδεάζει και ο τίτλος, το ταξίδι αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διστάζουν να απομακρυνθούν από τις μεγάλες πόλεις και την πολύβουη ζωή και επιλέγουν να ζήσουν μερικές πραγματικά ξεχωριστές μέρες στους δύο αυτούς πανέμορφους προορισμούς. Από την μία, η εντυπωσιακή Καστοριά πρόκειται για μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Βορείου Ελλάδας, ενώ λίγο πιο μακριά, οι Πρέσπες μας συστήνονται ως ένας υδάτινος παράδεισος ηρεμίας και ψυχικής χαλάρωσης. Και για να σας βάλω λίγο περισσότερο στο κλίμα, παραθέτω ορισμένα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε κατά την περίοδο της διαμονής σας:

Καστοριά

Καστοριά σημαίνει γούνα!

Κάποιοι ίσως το γνωρίζουν, αλλά για όσους δεν το έχουν κατά νου, η Καστοριά φημίζεται για την έντονη οικονομική δραστηριότητα γύρω από την παραγωγή γούνας. Η γουνοποιία στην περιοχή ακμάζει από την βυζαντινή εποχή, ενώ μέχρι και σήμερα, τα γουναράδικα κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, όντας ευρέως γνωστά μέχρι και στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Βόλτα στην λίμνη

Βεβαίως, δεν μπορείς να πας στην Καστοριά και να μην κάνεις μια βόλτα γύρω από την λίμνη της, που είναι γνωστή ως Λίμνη Ορεστιάδα. Πλατάνια, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, καθώς η εξωπραγματική φυσική ομορφιά της περιοχής, καθιστούν την διαδρομή μαγευτική οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Τα δέντρα, οι πάπιες και η θέα, όλα μαζί συνιστούν τον παράδεισο κάθε ταξιδιώτη που στοχεύει στην πνευματική του χαλάρωση.

Λιμναίος Οικισμός

Μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Καστοριάς, στο παραλίμνιο χωριό Δισπηλιό, βρίσκεται ένα πραγματικό αριστούργημα, η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο οικισμός αυτός στεκόταν στην κυριολεξία πάνω σε χειροποίητες πλατφόρμες από πασσάλους. Σήμερα, στην περιοχή υπάρχει ένας μουσειακός χώρος που μας παρουσιάζει αναπαραστατικά τον οικισμό αυτό.

Διαβάστε επίσης  5 φθινοπωρινά νησιά που πρέπει να επισκεφτείς

Πρέσπες

Άγιος Αχίλλειος

Το πιο τουριστικό σημείο των δύο λιμνών αποτελεί αυτή η νησίδα στη Μικρή Πρέσπα. Αφού διασχίσεις την φημισμένη 650μ. πεζογέφυρα, θα φτάσεις στο κατοικημένο αυτό νησάκι και την βασιλική του Αγίου Αχίλλειου. Στην συνέχεια, γεμάτος από ενέργεια και επιβραβευμένος από την φυσική ομορφιά του τοπίου, θα περπατήσεις το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην Παναγιά Πορφύρα και τα ερείπια του ναού του Αγίου Δημητρίου και των Δώδεκα Αποστόλων. Για αυτούς που αποζητούν την πλήρη απομόνωση, στο νησί λειτουργούν ξενώνας και εστιατόριο.

Ψαράδες

Μόνο και μόνο το όνομα λέει τα πάντα για την ζωή και την ιστορία του πιο σπουδαίου χωριού της Μεγάλης Πρέσπας. Εδώ, η λίμνη και το ψάρεμα αποτελούν την ζωή των κατοίκων που χαρακτηρίζονται από ευγένεια και απλότητα. Οι ψαροταβέρνες δίνουν και παίρνουν, την ίδια ώρα που το βλέμμα και η φαντασία χάνονται στον ορίζοντα και την ατελείωτη ομορφιά της λίμνης.

Βαρκάδα στην Μεγάλη Πρέσπα

Τέλος, με αφετηρία τους Ψαράδες, μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε την βαρκάδα σας στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας. Πέρα από την ποικιλομορφία στην χλωρίδα και την πανίδα, κατά την διάρκεια της διαδρομής θα παρατηρήσετε ακόμα και τις εκπληκτικές βραχογραφίες της Παναγίας που φτιάχτηκαν από ασκητές την περίοδο 14ου-16ου αιώνα.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.