Φθινοπωρινή Κέρκυρα: η εποχή που αναδεικνύει την ομορφιά της

Κέρκυρα
Πηγή εικόνας: ert.gr

Μπορεί οι περισσότεροι να επιλέγουν την Κέρκυρα το καλοκαίρι, όμως η εποχή που αναδεικνύει την ομορφιά της είναι το φθινόπωρο. Από τα μέσα Οκτωβρίου κι έπειτα ο υπερβολικός τουρισμός του νησιού κοπάζει κι επανέρχεται σε ρυθμούς χαλαρούς. Αν αγαπάτε τους παραθαλάσσιους προορισμούς όλο τον χρόνο, κι όχι τους ορεινούς, η φθινοπωρινή Κέρκυρα αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Η αρχιτεκτονική και οι χρωματισμοί της Παλιάς Πόλης ταιριάζουν τέλεια με τα ωχρά πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου. Θα απολαύσετε την φθινοπωρινή φύση της κι αν ο καιρός σας το επιτρέψει θα κάνετε και μια βουτιά στις παραλίες του Ιονίου. Όσο περίεργο και να σας φαίνεται το νησί προσφέρει πολλές επιλογές και δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τότε μπορείτε να γνωρίσετε την αυθεντική νησιωτική ζωή της Κέρκυρας, τους ανθρώπους της και να χαλαρώσετε, αφού πλέον δεν θα περιμένετε σε ουρές στα εστιατόρια ούτε θα συνωστίζεστε στα καντούνια της.

7 εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε στο νησί των Φαιάκων το Φθινόπωρο

Βόλτα και καφέ στη Σπιανάδα

Η Σπιανάδα αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Η Σπιανάδα χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω Πλατεία. Στην άνω πλατεία θα συναντήσετε το Περιστύλιο του Μαίτλαντ καθώς και το Πάλκο πάνω στο οποίο τελείται η Αναστάσιμη  λειτουργία και δίνονται συναυλίες από τις Φιλαρμονικές του νησιού όλο το χρόνο. Η κάτω πλατεία είναι καλυμμένη από γκαζόν και οι ντόπιοι την χρησιμοποιούν ως γήπεδο για το αγαπημένο τους κρίκετ. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες η Σπιανάδα είναι ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κέρκυρας, με τα κιτρινισμένα δέντρα και τα παγκάκια καλυμμένα από φθινοπωρινά φύλλα. Αν σας μείνει χρόνος από τη βόλτα σας κι ο καιρός είναι ακόμα ηλιόλουστος, πάρτε μια θέση κι απολαύστε τον καφέ σας πάνω στο Λιστόν.

Διαβάστε επίσης  Η Κέρκυρα και η ένωση των Επτανήσων
Κέρκυρα
Πηγή εικόνας: eptanisos.blogspot.com

Περιήγηση στο Μον Ρεπό

Ίσως το πιο ειδυλλιακό σημείο του νησιού για περίπατο το φθινόπωρο είναι το Μον Ρεπό. Χτίστηκε το 1830 ως θερινό ανάκτορο των Άγγλων Αρμοστών. Μετά την προσχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα παραδόθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α’. Το Μον Ρεπό έχει έκταση 258 στρέμματα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου της Ανάληψης όπου βρίσκονταν η Παλαιόπολη. Απέχει 3 χλμ από το ιστορικό κέντρο και η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση. Εδώ το φθινόπωρο είναι μαγευτικό καθώς τα δέντρα κιτρινίζουν και η θέα προς τη θάλασσα συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό. Το σημείο αξίζει να το επισκεφθείτε κι από ιστορική άποψη. Στο παλάτι αυτό, στα 1863 για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ. Επίσης, εδώ γεννήθηκε ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Κέρκυρας
Πηγή εικόνας: olagiatinkerkyra.weebly.com

Ηλιοβασίλεμα στο Παρατηρητήριο του Κάιζερ

Στην κορυφή του λόφου του Πέλεκα και σε υψόμετρο 270 μ. θα συναντήσετε το Παρατήριο του Κάιζερ. Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα πάνω στο βράχο όπου εγκατέστησε ο αυτοκράτορας της  Γερμανίας Γουλιέλμος Β’, γνωστός και ως Κάιζερ. Από το σημείο αυτό, η θέα είναι πανοραμική και η ματιά σας φτάνει από το εσωτερικό του νησιού ως το Ιόνιο πέλαγος. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού και να περπατήσετε στη γύρω περιοχή.

Κέρκυρας
Πηγή εικόνας: enallaktikos.gr

Το “Πρωτοκύριακο” του Νοεμβρίου 

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1673 ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης του νησιού, έσωσε την Κέρκυρα από την φονική πανώλη που θέρισε πολλές οικογένειες. Στις 29 Οκτωβρίου 1673 οι Κερκυραίοι αποφάσισαν να καθιερώσουν λιτανεία του του σκηνώματος του Αγίου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, εξ ου και η ονομασία του εθίμου «Πρωτοκύριακο». Η ημέρα αυτή είναι μεγάλη γιορτή για το νησί. Όλοι οι ντόπιοι βγαίνουν στο κέντρο για να παρακολουθήσουν τη λιτανεία και την παρέλαση. Τη λιτανεία ακολουθούν οι φιλαρμονικές του νησιού και η διάθεση είναι εξαιρετικά γιορτινή. Το νησί αυτή την ημέρα σφύζει από ζωή, γι’ αυτό μην αργήσετε και πιάστε θέση στην πλατεία. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά το Πρωτοκύριακο γιορτάζεται επίσης, η πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας, στις 2 Νοεμβρίου 1941.

Διαβάστε επίσης  Αγαπημένα μολύβια χειλιών με μεγάλη διάρκεια και σε οικονομική τιμή

Βόλτα στο Παλαιό Φρούριο

Αν ο καιρός είναι με το μέρος σας, μη χάσετε την ευκαιρία για ένα περίπατο στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου. Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας  είναι χτισμένο σε μια βραχώδη χερσόνησο με δυο χαρακτηριστικούς λόφους κι αποτελεί το ανατολικό άκρο του νησιού. Για να εισέλθει κάποιος πρέπει να περάσει τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το νησάκι. Στο εσωτερικό του Φρουρίου θα δείτε διάφορα κτίρια με μεγάλη ιστορία. Μερικά χαρακτηριστικά κτίρια είναι μια φυλακή κατασκευασμένη το 1786 από τους Ενετούς, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, δύο στρατώνες κατασκευασμένους από τους Άγγλους γύρω στο 1850 και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Επίσης, θα συναντήσετε το Ναό του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε από τους Άγγλους το 1840 και στην είσοδο του το ιστορικό αρχείο της Κέρκυρας που συγκεντρώνει περισσότερους από 6 αιώνες ιστορίας. Μην παραλείψετε να ανεβείτε τις λίθινες σκάλες, που  οδηγούν στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο του Παλιού Φρουρίου. Εκεί θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα όλης της παλιάς πόλης καθώς και του Ιονίου.

Παλιό Φρούριο Κέρκυρας
Πηγή εικόνας: atropatravel.com

Για λουκουμάδες στην Πλατεία Δημαρχείου

Ίσως πρόκειται για την πιο γραφική πλατεία της Κέρκυρας. Κάθε εποχή της χαρίζει μια μοναδική ομορφιά. Είτε η συννεφιά, είτε ο ήλιος της ταιριάζουν πολύ! Η αγαπημένη συνήθεια και μια σημαντική παράδοση των Κερκυραίων είναι οι λουκουμάδες. Και πότε είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσετε αυτό το ελληνικό έδεσμα; Εννοείται όταν αρχίσει να χειμωνιάζει και ο καιρός να παγώνει. Πάνω στην πλατεία και σε σημείο που χαρίζει την ομορφότερη θέα μπορείτε να γευτείτε τους διάσημους κερκυραϊκούς λουκουμάδες. Η αποκορύφωση είναι η παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα όταν όλο το νησί τηγανίζει λουκουμάδες, ένα έθιμο που κρατάει χρόνια. Εσείς θα χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε;

Διαβάστε επίσης  My Big Fat Greek Wedding 3
Πλατεία Δημαρχείου Κέρκυρας
Πηγή εικόνας: flickr.com

Για ουζάκια και τσίπουρα στη Σπηλιά

Στην οδό Προσαλένδου, στην καρδιά της περιοχής της Σπηλιάς, θα βρείτε μαζεμένα τα ουζερί και τα τσιπουράδικα της Κέρκυρας. Σε ένα τόσο δα καντούνι από αργά το απόγευμα εκτυλίσσεται η νυχτερινή ζωή του νησιού. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες θα συναντήσετε κυρίως φοιτητές κι ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε τραπεζάκι. Το ένα δίπλα στο άλλο, το κάθε τσιπουράδικο διαθέτει τη δική του γκάμα καλομαγειρεμένων μεζέδων και μεγάλη ποικιλία από ούζο, τσίπουρο, ρακόμελο, κρασί κλπ. Όλα είναι διαμορφωμένα σε παραδοσιακό στυλ και οι τιμές τους είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε.

Γεια σας! Με λένε Σοφία κι εργάζομαι ως μεταφράστρια! Λατρεύω τις ξένες γλώσσες, τα ταξίδια και να γνωρίζω νέους πολιτισμούς. Με κάθε ευκαιρία μου αρέσει να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου αλλά και να δίνω συμβουλές για όσα μέρη έχω επισκεφτεί...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης