Καϊμακτσαλάν: 5+1 λόγοι για να επισκεφθείς τη χειμερινή πανδαισία του

Καϊμακτσαλάν
Πηγή εικόνας: forecastweather.gr

Το Καϊμακτσαλάν, ή αλλιώς Βόρας, είναι από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Η περιοχή προσελκύει πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες που έρχονται να θαυμάσουν τη φύση, να αθληθούν ή απλώς να χαλαρώσουν από το άγχος της καθημερινότητάς τους. Παρακάτω, σας δίνουμε 5+1 λόγους που θα πρέπει να επισκεφτείτε το Καϊμακτσαλάν αυτό τον χειμώνα.

Καιμακτσαλάν
Πηγή εικόνας: cdn.cnngreece.gr

Λίγα λόγια για το Καϊμακτσαλάν:

 • Ο Βόρας είναι μια οροσειρά με υψηλότερη κορυφή το Καϊμακτσαλάν. Βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και εκτείνεται και στις δυο χώρες. Το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας μέχρι τα όρια του νομού Φλώρινας.
 • Οι κορυφές του Όρους Βόρας αποτελούν προστατευόμενο βιότοπο του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1240001
 • Η λέξη “Καϊμακτσαλάν” έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει κατά λέξη ο κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού. Κατά μια άλλη άποψη, σημαίνει Γη “Απαλή σαν Κρέμα”.
 • Στην κορυφή του και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Κοντά στο εκκλησάκι βρίσκεται το κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του.
Καιμακτσαλάν
Πηγή εικόνας: visitgreece.gr

1. Xιονοδρομικό κέντρο Bόρα-Kαϊμακτσαλάν:

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη πόλη της Έδεσσας, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. Αν σκοπεύετε να κάνετε σκι (ή έστω να μάθετε), υπάρχουν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων. Δύο πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 δύσκολες πίστες, 3 εύκολες και 3 πίστες πολύ εύκολες, κατάλληλες για τα πρώτα σας βήματα. Αν σκοπεύετε να μείνετε, υπάρχουν καταλύματα που μπορούν να σας φιλοξενήσουν στις περιοχές Bεγορίτιδας, Έδεσσας και Αριδαίας ή εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε στο πολυτελές ξενοδοχείο του χιονοδρομικού, σε ένα από τα 46 δωμάτια του στα 2.050 μ. υψόμετρο.

Διαβάστε επίσης  Βόρεια Κορέα: ταξίδι πρός την απομόνωση
Καιμακτσαλάν
Πηγή εικόνας: web-greece.gr

2. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος:

Ο παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό χωριό κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Μόλις τη δεκαετία του ’70 συνδέθηκε το χωριό με την Έδεσσα μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Τη δεκαετία του ’80, ιδρύεται στα πεδινά το χωριό Νέος Άγιος Αθανάσιος, καθώς το παλιό χωριό κρίθηκε ανασφαλές από γεωλογικής άποψης, μετά από σεισμούς, και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σήμερα το χωριό διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σουίτες, ξύλινα σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να διαλέξετε. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο εκτός του σκι, μπορείτε να δοκιμάσετε τοξοβολία,τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία ή πεζοπορία. Τα εστιατόρια και τα μπαράκια που διαθέτει είναι προσεγμένα και θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε το φαγητό ή το ποτό σας.

 

Καιμάκτσαλάν
Πηγή εικόνας: .ytimg.com

3. Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία:

Στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, στα 2.524 μ., βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Εδώ, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο  διεξήχθησαν  μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και των Γερμανών – Βουλγάρων. Χτίστηκε το 1920, σε χώρο που παραχώρησαν οι Έλληνες στους Σέρβους για να δημιουργήσουν μνημείο για τους νεκρούς τους, από την μάχη που έγινε το 1916. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, θα δείτε οβίδες και εικόνες με αφιερώματα στη μνήμη αυτών που πολέμησαν. Εκατό μέτρα πιο κάτω υπάρχει μνημείο για την μάχη, που στο εσωτερικό του είναι οστεοφυλάκιο. Σήμερα, πολλές ομάδες ορειβατών και προσκυνητών επισκέπτονται την εκκλησία όλες τις εποχές του χρόνου. Ενώ η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, τον χειμώνα χρειάζεται προσοχή.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ένας ανεκπλήρωτος έρωτα και μια χαμένη γλώσσα
Ad 14
Καιμακτσαλάν
Πηγή εικόνας: gstatic.com

4. Το μικρό χωριό της Παναγίτσας:

Το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Αθανασίου και αποτελεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. Θα βρείτε ειδικό χώρο moto cross και μία από τις καλύτερες εγκαταστάσεις ανεμοδρομίου στην Ευρώπη. Θα θαυμάσετε την πανέμορφη τεχνητή λίμνη και το κόσμημα του χωριού που είναι το εκκλησάκι της Παναγίτσας.

Βεγορίτιδα
Πηγή εικόνας: naturagraeca.com

5. Λίμνη Βεγορίτιδα:

H λίμνη Bεγορίτιδα είναι μία από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες της χώρας, στα όρια των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης. Προσφέρεται για πανέμορφους φυσιολατρικούς περιπάτους, φωτογραφίες, βαρκάδα, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, κανόε καγιάκ, κολύμπι καθώς και πεζοπορία. Η πλούσια πανίδα στις όχθες και στα νερά της, την έβαλε δικαίως στη λίστα του δικτύου Natura 2000.

Λουτρά Πόζαρ
Πηγή εικόνας: travelstyle.gr

6. Λουτρά Πόζαρ:

Σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό (περίπου 38 χιλιόμετρα) βρίσκονται  οι μεταλλικές πηγές των λουτρών Πόζαρ, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Οι επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ομορφιές του Καϊμακτσαλάν και των γύρω περιοχών. Σίγουρα θα βρείτε πολλές περισσότερες δραστηριότητες να κάνετε ώστε να φύγετε με μια γλυκιά ανάμνηση, αλλά και την υπόσχεση στον εαυτό σας να γυρίσετε ξανά εδώ.

 

Πηγές άρθρου:

 1. web-greece.gr
 2. .kathimerini.gr
 3. golden-greece.gr
 4. forecastweather.gr
 5. kaimakinn.gr
 6. wikipedia.org
 7. vriskoapostasi.gr
 8. ydialithos.com

Καταγωγή από τη Καβάλα. Απόφοιτη από τη σχολή Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ψυχαγωγίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Γράφει στο wikipedia και το maxmag. Λατρεύει το πλέξιμο,τα ταξίδια, τα βιβλία και τη τζαζ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,