The patient: Πως είναι να ζεις με έναν ιδεοψυχαναγκαστικό;

The patent

Το the Patient είναι μια νέα πρότυπη παραγωγή της FX και του Disney +. Μας συστήθηκε ως σειρά μυστήριου και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Πρόσφατα εισήλθε στην δημοφιλή πλατφόρμα και είναι πλέον διαθέσιμη αποκλειστικά στο Disney +.

Πλοκή

Όλα ξεκινούν όταν ένας ψυχαναλυτής βρίσκεται παγιδευμένος στο υπόγειο ενός αγνώστου σπιτιού. Το σπίτι ανήκει σε έναν ασθενή του που πάσχει από έναν έντονο καταναγκασμό να σκοτώνει ανθρώπους. Η σειρά παρουσιάζει τις δράσεις αυτού του serial killer και μέρος των συνέδριων του με τον ψυχαναλυτή. Προσπαθώντας να βρουν την αιτία των εμμονικων αυτών σκέψεων του, ανοίγεται το «κουτί της Πανδώρας» και η πλοκή ανατρέπεται συνεχώς. Θα καταφέρει τελικά να επιστρέψει σπίτι του ο ψυχοθεραπευτής;

The patient
Πηγή εικόνας: Digital spy

Η εικόνα του ψυχικά ασθενή

Το the Patient είναι μια σειρά που παρουσιάζει μια πολύ σοβαρή ψυχική νόσο, την ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή. Ωστόσο για ακόμη μια φορά φαίνεται πως εμπορευματοποιείται η έννοια του serial killer. Σε καμία περίπτωση όλοι οι ψυχικά νοσούντες δεν είναι και δολοφόνοι. Θεωρώ υπάρχει ένας κορεσμός πλέον από αυτή την στερεοτυπική εικόνα των ψυχικά ασθενών σχεδόν σε κάθε σειρά μυστήριου. Ίσως να είναι καιρός να αλλάξει αυτό το μοτίβο ενός απομονωμένου σχιζοφρενή δολοφόνου που πυροβολεί αδιακρίτως.

Advertisements
Ad 14

Γενικότερα η κοινωνία μας έχει ακόμη ορισμένες παραχωρημένες αντιλήψεις για τον χώρο της ψυχιατρικής. Είναι ένας ιατρικός κλάδος ταμπού και αφορμή για χιλιάδες αστεία. Ωστόσο η συμβολή της ψυχιατρικής στην σύγχρονη κοινωνία είναι πολύ μεγάλη. Ο ψυχοθεραπευτής δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ψυχολόγο και φυσικά σε καμία περίπτωση με τον ψυχίατρο. Όμως όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν έναν κοινό σκοπό, να θεραπεύσουν τις ψυχικές νόσους.

Διαβάστε επίσης  Μελβούρνη-Αθήνα, ένα τσιγάρο δρόμος
The patient
Πηγή εικόνας: New york times

Ωστόσο το the Patient προβάλει με έναν αρκετά καλό τρόπο το γεγονός πως και οι ψυχοθεραπευτές είναι και αυτοί άνθρωποι. Έχουν τα δικά τους προβλήματα, το δικό τους παρελθόν και τα δικά τους ζητήματα να λύσουν. Η έντονη ανάγκη για ελευθέρια οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες σκέψεις και η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς ομηρίας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και κάνεις δεν είναι άτρωτος. Επίσης κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας νόσου με ντετερμινιστική ακρίβεια.

Επίλογος

Το the Patient δεν είναι ντοκιμαντέρ και αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Παρόλα αυτά παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες έστω και σε φιλοσοφικό επίπεδο. Γενικά όμως είναι μια σειρά που έχει ενδιαφέρουσα πλοκή και δεν θα σας κουράσει. Είναι μια μέτρια σειρά που σιγουρά επίκεται βελτιώσεις και δεν θα συνεχιστεί με κάποια άλλη σεζόν καθώς όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο φινάλε.

Πηγή

Δημήτριος Χατζής, 2023, κοινωνικά γραφήματα,  https://koinonikagrafimata.gr/the-patient-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%bf%cf%88%cf%85%cf%87/

Σπουδάζω ψυχολογία στο Παντείο Πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν οι σειρές, οι ταινίες, το gaming και τα φεστιβάλ. Θέλω να δοκιμάζω πράγματα και ασχολούμαι με αρκετά διαφορετικά θέματα ώστε να γεμίζει η κάθε μου ημέρα δημιουργικά.
Instagram: @demetrios_chatzis / website: https://www.dimitrioschatzis.eu/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν