Η επιστήμη προχώρησε ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία μηχανών τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατη ανακάλυψη αποτελεί ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αποκωδικοποιεί τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου «μεταφράζοντάς» τη σε πραγματικό χρόνο σε προτάσεις μεγάλης ακρίβειας. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι η ανάλυση των εγκεφαλικών κυττάρων και η μετατροπή τους σε γραπτό κείμενο με σφάλμα στην ακρίβεια τόσο μικρό, που αγγίζει μόλις το 3%. Το επίτευγμα αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία, αφού ως τώρα οι διεπιφάνειες μηχανής-εγκεφάλου δεν είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τη σκέψη με βάση μόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα δημιουργώντας τεχνητή ομιλία.
Στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience» ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζόζεφ Μέικιν και Έντουαρντ Τσανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν την τελευταία εξέλιξη στη μετάφραση των σημάτων προερχόμενων από τους νευρώνες μέσω τεχνητών νευρωνικών δικτύων. Ο δρ. Τσανγκ και οι συνεργάτες του στόχευσαν στις περιοχές του εγκεφάλου που στέλνουν τις οδηγίες που απαιτούνται για να συντονιστεί η αλληλουχία κινήσεων της γλώσσας, των χειλιών, του σαγονιού και του λάρυγγα. «Σκεφθήκαμε ότι αν τα κέντρα λόγου στον εγκέφαλο κωδικοποιούν κινήσεις αντί για ήχους, θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο, αποκωδικοποιώντας αυτά τα σήματα», εξηγεί ο Γκοπάλα Ανουμαντσιπαλί, ειδικός λόγου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που συνυπογράφει τη μελέτη.
Ηλεκτρόδια καταγραφής της νευρωνικής δραστηριότητας, διάβαζαν φωναχτά προτάσεις κειμένου 4 εθελοντών στο κρανίο των οποίων είχαν εμφυτευθεί ηλεκτρόδια καταγραφής της νευρωνικής δραστηριότητας. Το σύστημα δηλαδή συσχετίζει τα νευρωνικά σήματα με την ομιλία και τα γράμματα των λέξεων ενώ ταυτόχρονα μπορεί και «δένει» τις λέξεις σε προτάσεις. Το σύστημα, ως τώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 30 έως 50 προτάσεις σε ένα λεξιλόγιο ως 250 λέξεων. Το επόμενο βήμα θα είναι να μπορεί να μετατρέπει σε προτάσεις τη νευρωνική δραστηριότητα ανθρώπων που απλώς σκέφτονται και δεν μιλάνε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.