Η Huawei φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στο νέο Mate 10

Η Huawei, εδραιωμένη πλέον εταιρεία στο χώρο τής τεχνολογίας, ανακοίνωσε τον επεξεργαστή Kirin 970. Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο επεξεργαστή, με μια ξεχωριστή ιδιότητα: περιλαμβάνει μία μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (Neural Processing Unit ή NPU).

Αυτό που κάνει ξεχωριστή την NPU είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) του Kirin 970 και να λειτουργεί παράλληλα τη βασισμένη στο cloud με την ενσωματωμένη στο smartphone τεχνητή νοημοσύνη, με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες και αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη. Έτσι, όπως λέει η ίδια η εταιρεία, θα παρέχονται περισσότερο εξατομικευμένα δεδομένα στον χρήστη.

Η AI συσχετίζεται συνήθως με εφαρμογές-βοηθούς, όπως το Google Assistant, αλλά η Huawei δεν έχει φτιάξει κάτι αντίστοιχο. Δίνει περισσότερη βάση στη μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας. Ο Kirin 970 μπορεί να επεξεργαστεί 2000 εικόνες στο λεπτό και να αναγνωρίζει απλά αντικείμενα και ζώα. Ακόμα και όταν δεν αναγνωρίσει κάτι, ανταποκρίνεται άμεσα. Για παράδειγμα, όταν του δείξανε ένα δάχτυλο, δεν ήξερε ποιο ακριβώς είναι, αλλά διέκρινε ότι είναι προσαρτημένο σε άνθρωπο. Κάποιες εφαρμογές που βασίζονται στο cloud, θα μπορούν να τρέχουν σε πραγματικό χρόνο στο κινητό. Λόγου χάρη, τα εφέ σε εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως το Prisma, παίρνουν ώρα για φτιαχτούν. Με την NPU αυτό θα γίνεται άμεσα. Πολλά από τα πλεονεκτήματα, δηλαδή, εφαρμόζονται στην κάμερα.

Advertisements
Ad 14

Η NPU θα προωθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών που θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη τού smartphone, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια των προγραμματιστών να αποφασίσουν αν θα τη χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με το τι ταιριάζει στην εκάστοτε εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης  Τα πρώτα smartphone που θα μας απασχολήσουν φέτος

Χαρακτηριστικά τού Kirin 970

Μέσα σε μόνο ένα τετραγωνικό εκατοστό, ο Kirin 970 περιέχει 5,5 εκατομμύρια  τρανζίστορ. Έχει οκτώ πυρήνες επεξεργασίας (4×2,4 GHz και 4×1,8 GHz) και δωδεκαπύρινη μονάδα γραφικών (GPU). Η Huawei αναφέρει ότι είναι 25 φορές ισχυρότερος και 50 φορές πιο αποδοτικός από την προηγούμενη έκδοση, τον Kirin 960 που χρησιμοποιείται στο μοντέλο Mate 9. Δε χρειάζεται πολλή ενέργεια για να λειτουργήσει, περίπου μισό Watt, που σημαίνει ότι δε θα ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες.

Η Huawei δεν έχει γνωστοποιήσει συγκεκριμένα, πού ακριβώς θα χρησιμεύσει η NPU, αλλά περιμένουμε περισσότερα τον Οκτώβριο, οπότε θα ανακοινωθεί το νέο Mate 10, το πρώτο smartphone που θα έχει τον Kirin 970. Σύμφωνα με το GSMArena, το Mate 10 θα έχει 6 GB RAM και 128 GB εσωτερική μνήμη, με προοπτική επέκτασης έως 256 GB επιπλέον με microSD. Θα έχει διπλή πίσω κάμερα (20 MP + 12 MP) και κάμερα selfie 13 MP, οι οποίες θα αποτυπώνουν εικόνες σε μία οθόνη 6,3 ιντσών και ανάλυσης 1440 x 2960 pixels. Με όλα αυτά και επιπροσθέτως μπαταρία 4000 mAh και την τελευταία έκδοση λειτουργικού Android, το Huawei Mate 10 αναμένεται να κάνει τη διαφορά στην αγορά των smartphone.

https://www.youtube.com/watch?v=T915ObAYPP0

 

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην