Λουτσιάνο Παβαρότι, o λυρικός αστέρας της Ιταλίας

Λουτσιάνο Παβαρότι

Σαν σήμερα γεννιέται ο Luciano Pavarotti, ένας από τους εξέχοντες τενόρους του 20ου αιώνα που κατάφερε να συγκινήσει και να μαγέψει αμέτρητες φορές με τις φωνητικές του ικανότητες μένοντας τελικά στην ιστορία ως ο ανανεωτής της οπερετικής τέχνης καθιστώντας την τέχνη του ανθρωποκεντρικότερη. 

Λουτσιάνο Παβαρότι

Τα πρώτα χρόνια

Ο Luciano, γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1935 στην πόλη Μοντένα δυτικά της Μπολόνια. Κάτω από τις υποδείξεις του πατέρα του, Φερνάντο, που πέρα από φτωχός αρτοποιός αγαπούσε την οπερατική τέχνη ενώ εξασκούσε και ο ίδιος σαν χόμπι το τραγούδι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Λουτσιάνο τι

«Υπάρχουν τενόροι, υπάρχει και ο Παβαρότι», Φράνκο Τζεφιρέλι

Λουτσιάνο Παβαρότι

Οι διακρίσεις

Η πρώτη διεθνής διάκριση δεν άργησε να έρθει. Η χορωδία έδωσε το έναυσμα στο μικρό Παβαρότι να ακολουθήσει σπουδές φωνητικής ενώ δεν έλειπε η συμμετοχή σου σε τοπικούς και εθνικούς διαγωνισμούς μονωδίας.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1961, ως Ροντόλφο στην όπερα  La Boheme Τζιάκομο Πουτσίνι ενώ τον ίδιο χρόνο αναδείχθηκε νικητής στο διεθνή διαγωνισμό μουσικής «Achille Peri». Καθώς η φήμη του μεγάλωνε εγχώρια 2 χρόνια αργότερα αποφασίζει να ανοίξει τα φτερά του στα μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού και ειδικότερα, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Επιστροφή στην πατρίδα

Το 1965 με μία βαλίτσα γεμάτη εύθυμες λαϊκές εντυπώσεις και μακροσκελή λιμπρέτα κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα ορμώμενος αυτή τη φορά σε Αμερική, Αυστραλία και Άπω Ανατολή. Όταν πια επιστρέφει στην Ιταλία φέρνει μαζί του 5 τιμητικά γκράμι. Αργότερα, θα εμφανιστεί στη Ρώμη, ενώνοντας τη φωνή του με τους Πλάθιντο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρέρας κατά τον εορτασμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Ιταλίας. Οι χαρισματικές φωνές των τριών τενόρων, θα οδηγήσουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κλασικής μουσικής και ειδικότερα της όπερας με τα αστικά και λαϊκά στρώματα κάτι που θεωρείται επαναστατικό στην ιστορία της μουσικής.

Διαβάστε επίσης  STREET ART στην Αθήνα
Advertising

 

«Οι άνθρωποι με θεωρούν πειθαρχημένο. Δεν πρόκειται όμως για πειθαρχεία αλλά για αφοσίωση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά»

27 χρόνια μετά την επιστροφή του στην Όμορφη Χώρα (όπως συνηθίζουν να ονομάζουν τη χώρα τους οι Ιταλοί),  διοργανώνεται για πρώτη φορά η συναυλία Pavarotti and Friends. Ένας θεσμός, πλέον, για τη χώρα συνεργασίας του Παβαρότι με τραγουδιστές απ’όλα τα διαφορετικά φάσματα της μουσικής. Ποπ και ροκ καλλιτέχνες τραγουδούν με τον πολυαγαπημένο σταρ και τενόρο με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για εκείνους που το έχουν ανάγκη ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η διαχρονικότητα του λυρικού τραγουδιού αφού μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει μα και να αναδείξει όλη της τη μαγεία κοντά πλάι στα σύγχρονα μουσικά είδη.

 

Λουτσιάνο Παβαρότι

 

Τελευταία εμφάνιση και θάνατος

Το 2006 και ειδικότερα η τελετή έναρξης Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τορίνο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καριέρα του αφού πρόκειται για την τελευταία δημόσια εμφάνιση του. Ερμηνεύοντας το “Nessun Dorma” πέφτει η αυλαία σε ένα πρόσωπο που σημάδεψε ανεπανάληπτα την πορεία του κλασικού ρεπερτορίου και της όπερας. Ένα χρόνο αργότερα, το 2007, υποκύπτει στον καρκίνο τους παγκρέατος σιωπώντας μια για πάντα.

 

Πέρα όμως από τον άδοξο του θάνατο ο Luciano Pavarotti έζησε μια la vita est bella. Με μοναδικό του όπλο τη φωνή του, κατόρθωσε να διακριθεί ανάμεσα σε όλους όσους είχαν τον υλικό πλούτο για να προχωρήσουν στα δύσβατα καλλιτεχνικά μονοπάτια. Δεν αποτελεί πλεονασμό το γεγονός πως ο Pavarotti προσωποποίησε και εκλαΐκευσε τη λυρική οπερετική τέχνη επιδιώκοντας ήδη από τα πρώτα του βήματα την επί- μόρφωση και εξοικείωση του κόσμου με κάτι που θεωρούνταν μέχρι τότε εκκεντρικό, αριστοκρατικό και σίγουρα εχθρικό προς τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Με περισσή μελοδραματικότητα περιέγραφε και δικαιολογούσε τον εαυτό του στο μεγάλο εξωσυζυγικό σκάνδαλο, στις φάλτσες νότες και στα εσκεμμένα playback. Ήταν πέρα από ερμηνευτής, σκληρός κριτής. Έτρωγε πολύ, έγραφε πολύ και αγαπούσε πολύ  ό,τι έκανε χωρίς ποτέ του να το μετανιώσει. Σ’ευχαριστούμε Παβαρότι γιατί γκρέμισες τα στερεοτυπικά τείχη της τέχνης σου!

Διαβάστε επίσης  Ο μεγαλοφυής Στρίνμπεργκ: εκφραστής πολλαπλών αντιθέσεων και συναινέσεων
Advertising

 

Λουτσιάνο Παβαρότι

Μετά από μερικά χρόνια απουσίας είπα να κάνω το come back στο περιοδικό που μου έδωσε τα φτερά για να πετάξω. Αν θα με χαρακτήριζα θα έβαζα πάντοτε το στερητικό -α από μπροστά. Πάμε να μιλήσουμε για πολιτισμό!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Το Άργος όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι μια όμορφη κωμόπολη

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της