Γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου 1931 ο Μίχαελ Ιγκόρ Πετσκόφσκι έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του Αμερικάνικου θεάτρου και του κινηματογράφου. Με μια προϋπόθεση: αλλάζοντας το όνομά του σε Μάικ Νίκολς.
Αν και γεννήθηκε στο Βερολίνο, ο Νίκολς μετακόμισε πολύ νωρίς με την οικογένειά του στην Αμερική. Αιτία; Η άνοδος του ναζισμού κι η εβραϊκή του καταγωγή. Ο πατέρας του Ρώσος γιατρός και διανοούμενος της εποχής, ανοίγει στο Μανχάταν το ιατρείο του. Ο νεαρός Νίκολς θα ακολουθήσει λίγα χρόνια αργότερα την καριέρα του πατέρα του σπουδάζοντας στο πανεπιστήμιο του Σικάγο Ιατρική. Όμως το μεγάλο του πάθος ήταν η υποκριτική. Έτσι το έσκαγε από τα μαθήματα και ασχολούνταν με θεατρικές παραστάσεις. Ήταν τότε που δημιούργησε κι ομάδα αυτοσχεδιασμού με την Ιλέιν Μέι κι άλλους ηθοποιούς. Μαζί με την ομάδα αυτή ανέβασαν παραστάσεις κωμικού χαρακτήρα, που καυτηρίαζαν την κοινωνία της εποχής. Το 1954 παρατά τις σπουδές ιατρικής κι επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει στο Actor’s Studio. Το θεατρικό ντουέτο Νίκολς-Μέι θα συνεχίσει να υπάρχει για περίπου μια δεκαετία, μέχρι το 1961.
Μάικ Νίκολς
Το θεατρικό δίδυμο Μέι-Νίκολς
Κατόπιν κι οι δύο θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους, με τον Νίκολς να στρέφεται στη σκηνοθεσία. Το ντεμπούτο του έγινε το 1966 με την ταινία «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» . Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και χάρισε στην Τέιλορ το δεύτερό της χρυσό αγαλματίδιο Α’ γυναικείου ρόλου. Ακολουθεί το 1967 μια ακόμη μεγάλη επιτυχία «Ο πρωτάρης»(The Graduate), η οποία θα χαρίσει στο Νίκολς κι ένα χρυσό αγαλματίδιο
Το 1970 γύρισε την αντιμιλιταριστική σάτιρα «Catch 22» που όμως δεν ήταν επιτυχημένη, παρά τη συμμετοχή πλειάδας κορυφαίων ηθοποιών. Ακολούθησαν κι άλλες ταινίες όπως «Η γνωριμία της σάρκας» (1971), «Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» (1984), «Εργαζόμενο κορίτσι» (1988) «Φλερτάροντας τη Ζωή» (1990,) «Γουλφ» (1994).Το 1996 σκηνοθέτησε (σε επανεκτέλεση) την ταινία «Το Κλουβί με τις Τρελές»(1978) με τίτλο Φτερά και Πούπουλα και πρωταγωνιστές τους Ρόμπιν Γουίλιαμς και Τζιν Χίκμαν. Πιο πρόσφατες ταινίες του είναι το «Εξ επαφής» (2003) και τα «Παιχνίδια Εξουσίας» (2007).
Σκηνές από τις ταινίες «Ο πρωτάρης»(πάνω αριστερά) «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»(πάνω δεξιά), «Εργαζόμενο κορίτσι»(κάτω αριστερά) κι «Η γνωριμία της σάρκας»(κάτω δεξιά)
Πέραν όμως των σκηνοθεσιών του στο πανί, ο Νίκολς καταπιάστηκε και με τη σκηνοθεσία στη μικρή οθόνη. Η τηλεοπτική σειρά “Ο Θεός ξέχασε τον παράδεισο” (2003) με τους Αλ Πατσίνο και Μέριλ Στριπ γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Αεικίνητος δημιουργός ο Νίκολς ποτέ δε σταμάτησε να σκηνοθετεί. Η τελευταία του δουλειά ήταν στο θέατρο με το έργο «Προδοσία» του Πίντερ και τους Ντάνιελ Κρεγκ και Ρέιτσελ Βάις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Συνολικά στην καριέρα του είχε λάβει 1 βραβείο Γκράμι, 4 βραβεία Έμμυ, εννιά Τόνι κι ένα Όσκαρ.
Ο Νίκολς είχε στο ενεργητικό του 4 γάμους μέσω των οποίων απέκτησε 3 παιδιά. Πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 2014.
Πηγές: Μάικ Νίκολς
https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Nichols
http://www.newyorker.com/culture/richard-brody/a-lovingly-obsessive-tribute-to-mike-nichols-by-elaine-may
http://flix.gr/news/mike-nichols-sexual-emancipation-hollywood.html