Μηνάς Χατζησάββας : «Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα»

Μηνάς ΧατζησάββαςΟ Μηνάς Χατζησάββας ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και σεναριογράφους της γενιάς του. Γεννήθηκε 28 Ιανουαρίου του 1948 στη Νέα Σμύρνη. Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα του. Στην Δ’ δημοτικού απαγγέλλοντας ένα ποίημα στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, παίζοντας και σε κάποια σκετσάκια συνειδητοποιεί  ότι θέλει να γίνει ηθοποιός.

Όταν τελείωσε το σχολείο πήγε στο Παρίσι στην IDEC για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Δεν τα κατάφερε όμως γιατί έχασε την προθεσμία. Έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει για ένα χρόνο υποκριτική στη σχολή «Le Cours Simon» δίπλα στο Ρενέ Σιμόν. Σε ένα χειμώνα έπαιξε 50 ρόλους! Ο Ρενέ Σίμον αρκετές φορές του ζητούσε να δείξει στου Γάλλους πώς παίζεται ο Μολιέρος. Το 1969 ο Μηνάς Χατζησάββας επιστρέφει στην Ελλάδα και δίνει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Στην εξεταστική επιτροπή βρισκόταν ο Δημήτρης Χόρν, ο οποίος του ζήτησε να παίξει τον Όσιπ από το έργο «Επιθεωρητής» στα γαλλικά, αφού είχε προσέξει την γαλλική του προφορά. Με αυτόν τον τρόπο, περνάει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1970 μαζί και με άλλους ηθοποιούς ιδρύουν το Ελεύθερο Θέατρο. Στο Ελεύθερο Θέατρο θα παίξει στις παραστάσεις «Όπερα του ζητιάνου», «Αλή Ρέντζο». Όταν επιστρέψει από φαντάρος θα αποχωρήσει από το Ελεύθερο Θέατρο. Καθώς θα έχει μετονομαστεί σε Ελεύθερη Σκηνή γεγονός που δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Το 1978-1983 ο Μηνάς Χατζησάββας θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο. Σε αυτό το διάστημα θα παίξει μικρούς ρόλους που θα τον πλουτίσουν υποκριτικά. Παράλληλα, τη δεκαετία του 1980 θα εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Το 1984-1998 θα αποτελέσει βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη. Μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της καριέρας του, όπως δήλωνε ο ίδιος, ήταν όταν έπαιξε στην παράσταση του Ματίας Λάνχοφ στις «Βάκχες» στην Επίδαυρο το 1997. Μια παράσταση που συνέβαλε στο να αλλάξει υποκριτικά. Μηνάς ΧατζησάββαςΟ Μηνάς Χατζησάββας συμμετείχε σε αρκετούς θιάσους. Κάποιοι εκ των οποίων ήταν ο θίασος Κατερίνας Ανδρεάδη, της Αντιγόνης Βαλάκου, των Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου. Το 2000-2003 θα συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ το 2010-2014 θα ξανά συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο. Επίσης είχε παίξει και σε αρκετές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες όπως «Φιλοκτήτης», «Βάτραχοι», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

Πέρα από το θέατρο είχε παίξει και σε αρκετές τηλεοπτικές επιτυχίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «10η εντολή», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Αναστασία». Επιπλέον, έχει παίξει σε αρκετά πετυχημένες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου. Κάποιες εκ των οποίων είναι: «Απόντες», «Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο», στην οποία ταινία έχει γράψει το σενάριο και βραβεύτηκε το 1995 με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η τελευταία του ταινία ήταν η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη το 2015 «Ένας Άλλος Κόσμος».

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών στο Θέατρο
Ad 14

Ο Μηνάς Χατζησάββας ήταν ένας σπουδαίος και σημαντικός ηθοποιός που μας χάρισε ξεχωριστές ερμηνείες.  Στις 30 Νοεμβρίου του 2015 σε ηλικία 67 χρονών θα χάσει τη ζωή του μετά από 7 μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο ύστερα από εγκεφαλικά επεισόδια.

Θέατρο:

1969 Η τρισεύγενη

1970,1973 Η όπερα του ζητιάνου

Advertising

1997 Προς Ελευσίνα

2015 Belleλen – Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης κ.α.

Κινηματογράφος:

1970 Όμορφες μέρες

Advertising

1978 Ρεπό

1995 Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο

2011 J.A.C.E. κ.α.

Τηλεόραση:

Advertising

1973 Τ’ αγρίμια

1993 Τμήμα ηθών : διάταγμα χάριτος

1995 Απών

2000 Κόκκινος Κύκλος κ.α.

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ και αυξημένος κίνδυνος άνοιας

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΔΕΠΥ και αυξημένος κίνδυνος άνοιας,
Σκακιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Οι σκακιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι σκακιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν απλώς άνθρωποι