“Ζητιάνος” του Α. Καρκαβίτσα: Για πρώτη φορά στο θέατρο!

Η ομάδα “Anima” σε συμπαραγωγή με το ΔηΠεΘε Ρούμελης είναι αυτή που έφερε επί σκηνής το διαχρονικό μυθιστόρημα “Ζητιάνος” στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Έπειτα από την επιτυχημένη εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, το έργο φιλοξενήθηκε και στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Η παράσταση ανέβηκε επί σκηνής για 4 μόνο ημέρες, στις 3, 4,  6 & 7 Μαΐου.

Η θεατρική παράσταση “Ζητιάνος” αποτελεί ένα αξιέπαινο εγχείρημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που διασκευάζεται για το θέατρο. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου δεν φαίνεται να είναι τυχαία, καθώς η ομάδα “Anima” ενδιαφέρεται να παρουσιάσει ένα κλασικό κείμενο αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του στη σημερινή εποχή. Η ίδια η ομάδα “Anima” ήταν φέτος υποψήφια για το βραβείο του Κάρολου Κουν.

Ο “Ζητιάνος” είναι ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ο πρωταγωνιστής του έργου, Κώστας Τζιριτόκωστας, υπήρξε η διάσημη λογοτεχνική φιγούρα της Ελλάδας, μέχρι την εμφάνιση του Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη.

Το μυθιστόρημα σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου στα τέλη του 19ου αιώνα, του οποίου οι κάτοικοι κυριαρχημένοι από την φτώχεια και την αμάθεια γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία Επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή. Με αυτόν τον τρόπο ο Καρκαβίτσας προβάλλει τη φθορά του παλιού μεσαιωνικού κόσμου, στον οποίο επικρατούσαν οι επιτήδειοι, προτείνοντας τελικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του κακού, το αντίθετό της, δηλαδή την εξέλιξη, την μόρφωση και την κυριαρχία των θετικών ενστίκτων έναντι των αρχέγονων ηθών.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Στο Νυχτερέμι, ένα χωριό κοντά στις εκβολές του Πηνειού, φτάνει ένας ζητιάνος μαζί με το δεκαπεντάχρονο ζητιανόπουλό του. Ο Τζιριτόκωστας, αφού ξυλοφορτωθεί από τον τελωνοφύλακα, θα προκαλέσει τη συμπόνια των κατοίκων που θα του προσφέρουν φιλοξενία. Την επόμενη μέρα, ο ζητιάνος θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των γυναικών του χωριού, με τα «θαυματουργά βοτάνια» του, και θα κατορθώσει να πουλήσει το «αγαπόχορτο», το «σερνικοβότανο» και άλλα βοτάνια, παίρνοντας σε αντάλλαγμα ό,τι πιο ακριβό έβλεπε ότι είχε το κάθε σπίτι. Αδιάφορος για τη μοίρα και την τύχη αυτών των γυναικών θα δώσει βοτάνια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στο θάνατο, ενώ θα καθοδηγήσει επιδέξια όλο το χωριό να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του, να εκδικηθεί δηλαδή το ξύλο που έφαγε από τον τελωνοφύλακα. Τελικά, παίζοντας με την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία τους θα τους καθοδηγήσει να βάλουν φωτιά στο σπίτι που μένει ο τελωνοφύλακας προκειμένου να τον κάψουν ζωντανό.

Διαβάστε επίσης  «Έγκλημα στο Orient Express» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Το διαχρονικό λογοτεχνικό μυθιστόρημα καταφέρνει να προβληματίσει τους θεατές και να δημιουργήσει τελικά μια ιδιότυπη σχέση μεταξύ του κλασικού κειμένου και της σημερινής εποχής. Η ίδια η σκηνοθέτιδα του έργου, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, έχει σημειώσει ότι έτσι αν μένει κάτι από την αφήγηση αυτής της ιστορίας, που είναι τόσο ενδιαφέρουσα, σύγχρονη, με πολλή δράση και σασπένς, είναι η δύναμη του ανθρώπου να αντιστέκεται στο κακό, σε αυτό που θέλει να τον αφομοιώσει, να τον καταστρέψει”.

Μια αναμφίβολα προσεγμένη παράσταση με δυνατές και ρεαλιστικές ερμηνείες που ξεδιπλώνει και καυτηριάζει τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων, τα οποία μπορεί να επιβιώνουν ακόμα, ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά!

Διασκευή: Κική Κουβαρά Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου,

Προφήτη Δανιήλ 3-5, Κεραμεικός

Πηγές: zougla.gr, clickatlife.

 

Φιλόλογος που αγαπά τα βιβλία (προφανές!), τη μουσική και τα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα τρία έχουν τη δυνατότητα να την μεταφέρουν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέους κόσμους. "Κυνηγάει" τις θεατρικές παραστάσεις και προσπαθεί να πηγαίνει σε όσο περισσότερες γίνεται.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),