Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη, Αρχαίο Θέατρο – Ήρωες και Ηρωίδες που έγιναν ποίηση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που περιγραφεί τους μύθους που γνωρίζουμε για διάφορα πρόσωπα. Οι μύθοι αυτοί είναι δοσμένοι με τέτοιο μοναδικό τρόπο που ένα παιδί θα τους λατρέψει και σίγουρα θα του μείνουν με έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο συναίσθημα.
Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι πριν από κάθε προσωπικότητα έχει ένα μικρό στίχο που αντιστοιχεί σε ένα αρχαίο στίχο, που αφορά το πρόσωπο για το οποίο θα μιλήσει παρακάτω, ο οποίος φυσικά είναι και μεταφρασμένος. Και εννοείται δεν θα γινόταν να ξεχάσω το κλείσιμο, που σου έχει δύο υπέροχες (ίσως και τρεις κάποιες φορές) παραγράφους που η μία προσπαθεί να αφομοιώσει τον χαρακτήρα του ήρωα ή της ηρωίδας και να τον εντάξει στον σημερινό κόσμο με έναν ιδιαίτερο τρόπο για να είναι και αρκετά κοντά στην αντίληψη ενός παιδιού. Η δεύτερη παράγραφος αναφέρεται στο πότε παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό και από ποιον γράφτηκε, καθώς και τι αλλαγές έχουν γίνει στην σκηνή που διαβάσαμε με βάση την σκηνή στο αρχαίο κείμενο.
Αναλυτικότερα για το βιβλίο Αρχαίο Θέατρο – Ήρωες και Ηρωίδες που έγιναν ποίηση
Ξεκινώντας λοιπόν θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι πολύ όμορφο που κάποιοι ενδιαφέρονται να περάσουν στα παιδιά με έναν τόσο όμορφο τρόπο πράγματα που ενώ διδασκόμαστε δεν μας μένουν λόγω και της ηλικίας που τα κάνουμε και του ότι είναι κυρίως υποχρεώσεις του σχολείου. Διαβάζοντας το Αρχαίο Θέατρο – Ήρωες και Ηρωίδες που έγιναν ποίηση, παρατήρησα πόσα πράγματα έχασα τόσα χρόνια μέσα από το διάβασμα του σχολείου και πόσα πράγματα θα μπορούσα να είχα αντλήσει μέσα από τις ιστορίες και τις προσωπικότητες αυτές. Μου έδωσε την ανάγκη να διαβάσω ξανά τις ιστορίες τους αναλυτικά και να εμβαθύνω μέσα στους μύθους τους.
Μιλώντας για τους Ήρωες και τις Ηρωίδες του βιβλίου θα σας αναφέρω μερικά από τα ονόματα που συναντάμε μέσα στο Αρχαίο Θέατρο. Από γυναικείους χαρακτήρες ενδεικτικά έχουμε Μήδεια, Άλκηστη, Ελένη, Αντιγόνη και από ανδρικούς χαρακτήρες Προμηθέας, Ιωνάς, Φιλοκτήτης, Διόνυσος. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα που θα λατρέψετε. Προσωπικά αγάπησα τον Προμηθέα, την Άλκηστη και την Αντιγόνη. Όλα μου άρεσαν πάρα πολύ απλά τα συγκεκριμένα απέκτησαν μία ξεχωριστή θέση, μέσα από την αφήγησή τους, στην καρδιά μου.
Τα κείμενα δεν περιέχουν λίγα λόγια για τον χαρακτήρα μα μία σκηνή που τους έχει σημαδέψει και τους έχει κάνει αυτούς που ξέρουμε. Χρησιμοποιείται ο τρόπος της εξιστόρησης σε κάποιον και υπάρχει φυσικά και ο χορός όπως παλιά, κάτι που μου άρεσε σαν πινελιά και με έκανε να το ζήσω εντονότερα.
Με λίγα λόγια έχω να συγχαρώ τις εκδόσεις Διόπτρα γι’ αυτό το ανάγνωσμα από πάρα πολλές πλευρές. Πέραν του πόσο όμορφο είναι και αισθητικά μα και ποιοτικά. Είναι ένα ανάγνωσμα που μας κάνει να μην ξεχνάμε τα παλιά και μας συνδέει με την αρχαιότητα με έναν όμορφο τρόπο. Ποιοτικά βέβαια έχω να πω ότι είναι αρκετά μεγάλο, βαρύ και ανθεκτικό κάτι που με εντυπωσίασε μόλις το παρέλαβα κάνοντάς με να απορώ τι μου έφεραν μέχρι να δω τον αποστολέα. Είναι σκληρόδετο εξωτερικά με ματ υφή και ένα φανταστικό εξώφυλλο όπως θα δείτε και στις εικόνες. Δεν έχω ξανά πιάσει στα χέρια μου κάτι τόσο προσεγμένο και ιδιαίτερο. Πραγματικά Μπράβο και πάλι.
Περίληψη από το οπισθώφυλλο Αρχαίο Θέατρο – Ήρωες και Ηρωίδες που έγιναν ποίηση
Ο Προμηθέας, ο ευεργέτης των ανθρώπων, η Αλκηστη, που βάζει την αγάπη πάνω από τον εαυτό της, η Αντιγόνη, η αλύγιστη κόρη του Οιδίποδα, ο Ίωνας,
η Λυσιστράτη, ο Τρυγαίος, η Μήδεια, η Ελένη. Δεκαπέντε ήρωες και ηρωίδες του αρχαίου θεάτρου πιάνουν το νήμα, ο ένας μετά τον άλλον, και αφηγούνται
ιστορίες συγκλονιστικές, άλλες αστείες άλλες δραματικές, που μιλούν για τη μοίρα, για την τιμή, για τον έρωτα, για την εξουσία, για την ειρήνη, για την
αλαζονεία.
Ιστορίες πανάρχαιες, σαν ασπρομάλλες παραμυθούδες, που διασχίζοντας τους αιώνες ξανανιώνουν και μεταμορφώνονται και γοητεύουν…
Βιογραφικό Συγγραφέα
Η Κατερίνα Σέρβη είναι σαφές πως έπρεπε να ζει στο παρελθόν… Αν και το παρόν γίνεται εν ριπή οφθαλμού παρελθόν και αυτό την παρηγορεί… Την παρηγορεί επίσης το γεγονός ότι σπούδαση αρχαιολογία και, πολύ αργότερα, μουσειολογία, κι έτσι μπορεί να ασχολείται με όσα αγαπά και τη συναρπάζουν: τους ανθρώπους που έζησαν παλιά – όσο πιο παλιά τόσο καλύτερα -, τις ιστορίες τους και τα επιτεύγματά τους. Αγαπά επίσης με πάθος τον πλανήτη, τη φύση, τα ήμερα και άγρια ζώα και τα ταξίδια. Είναι περήφανη μαμά μιας μοναχοκόρης και “μαμά” πολλών από τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά που βρίσκονται στον δρόμο της.
Βιογραφικό Εικονογράφου
Η Σάντρα Ελευθερίου εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο της εικονογράφησης, κάτι που συνδυάζει με τη συγγραφή. Συνεργάζεται με τους γνωστότερους εκδοτικούς οίκους σε Κύπρο και Ελλάδα, έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης και λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις, εργαστήρια και ομιλίες με θέμα τη συγγραφή και την εικονογράφηση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Έχει λάβει Κρατικό Βραβείο τέσσερις φορές ως εικονογράφος και μία φορά ως συγγραφέας. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο στη Χρυσή Λίστα του Διεθνούς Συμβουλίου Βιβλίων για Νέους (ΙΒΒΥ), ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2020 και υποψήφια για το Βραβείο Μαντάμ Φιγκαρό – Γυναίκες της Χρονιάς 2018, στην κατηγορία “Δημιουργός”.
Μπορείτε να διαβάσετε ένα από απόσπασμα του Αρχαίο Θέατρο – Ήρωες και Ηρωίδες που έγιναν ποίηση, πατώντας εδώ.