Η Jane Austen αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αγγλικής λογοτεχνίας. Τα έργα της δεν παύουν ποτέ να συγκινούν και να γοητεύουν, όσα χρόνια και αν περάσουν. Τη χαρακτηρίζει μία ζωντανή και διεισδυτική ματιά στα ζητήματα των ανθρώπινων χαρακτήρων, ρεαλιστικοί διάλογοι και μία μοναδική ειρωνεία. Φαίνεται να γνωρίζει τα κίνητρα, που ωθούν έναν χαρακτήρα να δράσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Το αββαείο του Νορθάνγκερ, είναι το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα της Jean Austen, γι΄αυτό και είναι το πιο δροσερό, ανάλαφρο και γεμάτο χιούμορ βιβλίο της. Δεν θεωρείται ένα από τα κορυφαία της αλλά διαβάζεται πολύ ευχάριστα, αφήνοντας πίσω του ηθικά μηνύματα, χωρίς να γίνεται διδακτικό. Σε σχέση με τα επόμενα βιβλία της, στο έργο της αυτό η Jane Austen, επιλέγει μία πρωταγωνίστρια, λίγο διαφορετική από τις επόμενες.
Με λίγα λόγια..
Η πρωταγωνίστρια της jane Austen, είναι η Kathrin Morland, μία δεκαπεντάχρονη ηρωίδα με αδυναμία στην ανάγνωση γοτθικών μυθιστορημάτων, γεμάτα μυστήριο και αγωνία. Η φαντασία της, την οδηγεί σε πολλές περιπέτειες και ο ευχάριστος χαρακτήρας της, σε ανάπτυξη πολλών φιλικών σχέσεων.
Χάρη στον ακέραιο χαρακτήρα της αλλά και στην καλή της τύχη, τελικά θα βγει αλώβητη από τις περιπέτειές της, έχοντας αποκομίσει σημαντικές γνώσεις για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Θα μάθει να ξεχωρίζει τους πραγματικούς φίλους από αυτούς που την εκμεταλλεύονται, και θα τους κρατήσει για πάντα.
Το βιβλίο αυτό, που στην αρχή είναι παρωδία του γοτθικού μυθιστορήματος, αποκτά την δική του ταυτότητα. Μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ανάγνωσμα με τη δική του υπόσταση στην κλασσική αγγλική λογοτεχνία. Το έργο της jane Austen είναι μοναδικό και έχει φανατικούς θαυμαστές (είμαι μία από αυτούς), που συγκρίνουν την πένα της με κάθε ανάγνωσμα της αγγλικής κλασσικής λογοτεχνίας.
Ο κύριος λόγος του θαυμασμού που εγείρει, είναι ο εξαιρετικός τρόπος που σκιαγραφεί χαρακτήρες.
Η ηρωίδα του βιβλίου, Κάθριν Μόρλαντ
Το μοναδικό στοιχείο αυτού του έργου της Jane Austen, είναι η πρωταγωνίστρια που επιλέγει. Δεν αποτελεί έναν χαρακτήρα με ιδιαίτερη ομορφιά και εξυπνάδα, όπως στα επόμενα βιβλία της, εντούτοις, αποτελεί μία ηρωίδα που αμέσως εγείρει την συμπάθεια και το ενδιαφέρον. Είναι ένα απλό καθημερινό κορίτσι χωρίς κάποιο εξαιρετικό χαρακτηριστικό που θα την τοποθετούσε εύκολα στη θέση της ηρωίδας.
Η Jane Austen, χρησιμοποιεί την Κάθριν για να εκφράσει τη άποψή της για την πρόχειρη μόρφωση, την οποία θεωρεί ανεπαρκή. Η Κάθριν συνεχώς αποδεικνύει μέσα στο βιβλίο ότι δεν μπορεί να κρίνει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν, ένα απλό κορίτσι ως ηρωίδα, η Jane Austen μας δείχνει ότι δεν χρειάζεται μία γυναίκα να είναι πανέμορφη ή εξαιρετικά μορφωμένη για να χειριστεί μία κατάσταση σαν ηρωίδα. Κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει η ηρωίδα τη δική της ζωή και ιστορίας. Κάθε γυναίκα χρειάζεται να δείξει θάρρος και γενναιότητα για να χειριστεί κάθε προβληματική κατάσταση της ζωής της με χάρη.