Σώμα στην Βιτρίνα της Αργυρώς Μαντόγλου

Με αφορμή έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες του Ρέμπραντ γράφτηκε ολόκληρο βιβλίο, το Σώμα στη Βιτρίνα. Οι  ιστορίες του  μας θυμίζουν αρκετά την αληθινή ζωή. Οι ζωές των κοριτσιών δεν είναι διόλου απίθανο να είναι πραγματικές. Κι αυτό γιατί η συγγραφέας, η Αργυρώ Μαντόγλου, έκανε εκτενή έρευνα πάνω στην Ολλανδία και την Κόκκινη Συνοικία.

Αρχικά, η ιστορία: Πρώτη κοπέλα, η Έλσε. Δανέζα που ήρθε στο Άμστερνταμ το 1664 για να βρει μια δουλειά και να φτιάξει επιτέλους η ζωή της. Μετά, είναι η Ελισάβετ, Ελληνίδα του 2014 που το έσκασε από την πατρίδα της και εργάζεται σήμερα ως πόρνη στα σπίτια με βιτρίνα της Κόκκινης Συνοικίας του Άμστερνταμ. Η… άλλη Ελισάβετ είναι συγγραφέας που ήρθε στο Άμστερνταμ με σκοπό να γράψει το νέο της μυθιστόρημα. Τι κοινό μπορεί να έχουν; Αυτό προσπαθούμε να καταλάβουμε σε όλο το βιβλίο και φυσικά, το τέλος δεν το φανταζόμαστε. Ένας συνδετικός κρίκος είναι κι ο Άγγελος, ένας Έλληνας που βρίσκεται στο Άμστερνταμ για ένα συνέδριο το 2014, αλλά αυτά που μαθαίνει στην πορεία τον κάνουν να μείνει λίγο περισσότερο. Ο Άγγελος είναι ένας άντρας που έχει το χάρισμα –ή την κατάρα- της συναισθησίας, δηλαδή να καταλαβαίνει στιγμές, καταστάσεις κι ανθρώπους με γεύσεις.

Τι κοινό έχουν μια ανήλικη πόρνη του παρελθόντος, που ξεκίνησε σαν υπηρέτρια, για να καταλήξει μοντέλο του Ρέμπραντ, ένας άντρας που έχει την συναισθησία, κάποτε προβλέποντας το μέλλον και κάποτε με μνήμες από το παρελθόν και μια γυναίκα που ανακαλύπτει την ιστορία της Έλσε και αποφασίζει να τη γράψει;

Οι ιστορίες κυλούν πολύ γρήγορα κι ευχάριστα και το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί μέσα σε μια μέρα. Οι ζωές μπερδεύονται με πολύ έξυπνο τρόπο και μας κάνει να προσπαθούμε συνεχώς να καταλάβουμε την σύνδεση. Οι περιγραφές των ανδρών που επισκέπτονται την Ελισάβετ είναι μοναδικές και πολύ αληθινές, σε σημείο τρομακτικό. Σύμφωνα, με την ίδια την συγγραφέα, η Μαντόγλου έζησε αρκετό καιρό στην Ολλανδία και παρατηρούσε πολύ στενά την Κόκκινη Συνοικία, καθώς έχει και πολλές συνεντεύξεις από κορίτσια που δούλευαν εκεί ως εκδιδόμενες.

Διαβάστε επίσης  Όταν έπεσε η Πόλη, του Andrew Novo
Advertising

Advertisements
Ad 14

Όλο το βιβλίο είναι βασισμένο στην πραγματική ζωή, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι απίθανο, με σχόλια μάλιστα πολιτικά και κοινωνικά. Δίνει μια εσωτερική ματιά στις κοπέλες πίσω από τις βιτρίνες και μας υπενθυμίζει ότι πίσω από τα μεγάλα έργα, κρύβονται κοπέλες απλές με όνειρα.

Περιγραφή στο οπισθόφυλλο: Άμστερνταμ, Κόκκινη Συνοικία. Μάρτιος, 1664: Η Δανέζα Έλσε Κρίστενς έρχεται από το χωριό της στη Μεγάλη Πόλη για «να ζήσει» και «να γράψει ιστορία». Σύντομα από το καπηλειό μιας μονόφθαλμης γριάς, θα βρεθεί στην έπαυλη ενός μαθητευόμενου ζωγράφου και από εκεί στο ατελιέ του Ρέμπραντ, όπου θα γίνει μοντέλο του μεγάλου Δασκάλου. Θα μυηθεί στην τέχνη, στις διαπραγματεύσεις, στον έρωτα, αλλά και στη σκληρότητα των άπληστων ανθρώπων που μέλλει να λεηλατήσουν και τη δική της άνοιξη. Η Έλσε θα μάθει πως ο θάνατος δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί.

Άμστερνταμ, Κόκκινη Συνοικία. Μάρτιος 2014: Η Ελληνίδα Νατάσσα είναι πόρνη της βιτρίνας και εργάζεται δίπλα στο σπίτι του Αδαμάντιου Κοραή. Αγνώριστη και αποφασισμένη, έχει διαγράψει το παρελθόν της και ό,τι την έφερε εδώ, έως ότου ένας μυστηριώδης άντρας εμφανίζεται στη ζωή της και ισχυρίζεται ότι θέλει να τη σώσει, όχι από το παρελθόν, αλλά από το μέλλον της.

Ιστορικό μυθιστόρημα, μεταφυσικό θρίλερ, μια αλληγορία για τη σχέση του ατόμου με τα γεγονότα της εποχής του, το Σώμα στη βιτρίνα είναι ένα βιβλίο για τα μεγάλα όνειρα που κρύβονται στις ταπεινές κόγχες των μητροπόλεων, τη μετανάστευση, τη φιλοδοξία, την τυφλότητα της επιβίωσης, τη νέμεση, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της τέχνης που αφήνει χώρο ακόμα και στα ανώνυμα θύματα της Ιστορίας.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος
Advertising

Βιογραφικό της συγγραφέα: Η Αργυρώ Μαντόγλου σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία (BA), μεταπτυχιακές σπουδές στην Κριτική Θεωρία στο University of North London. Έχει εκδώσει ποιήματα και πεζά και ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Κείμενά της και κριτικά σημειώματα έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ένθετου “Βιβλιοθήκη” της “Ελευθεροτυπίας” από το 1999, έχει, επίσης, δημοσιεύσει επισταμένως κριτικές και θεωρητικά άρθρα για θέματα λογοτεχνίας στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Άντζελα Κάρτερ, Τζιν Ρις, Τζανέτ Γουίντερσον, Τζόις Κάρολ Οουτς, Άλι Ζμιθ, Ζέιντι Σμιθ, Πίτερ Κάρεϊ και άλλα σπουδαία ονόματα της σύγχρονης αγγλόφωνης πεζογραφίας. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο ΕΚΕΒΙ (2010-11) και από το 2006 συντονίζει μια λέσχη ανάγνωσης στο “Πολυχώρο Μεταίχμιο” με τίτλο “Γυναικείες Συγγραφείς του 20ού αιώνα”. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα έτη 2007-2009 και μέλος της Επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης (2002-2006) και (2011-2012).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς!

Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς με ανάρτησή της ανακοίνωσε το
προσωπική αντωνυμία

Η προσωπική αντωνυμία στις ευρωπαϊκές γλώσσες

Η προσωπική αντωνυμία, το «εγώ», αποτελεί τη θεμελιώδη έκφραση της