
Ο Albert Einstein ήταν ένας γερμανός θεωρητικός φυσικός – μαθηματικός εβραϊκής καταγωγής που ανέπτυξε την θεωρία της σχετικότητας και εξήγησε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, όπως και το φαινόμενο ενοποιημένου μαγνητικού πεδίου. Οι θεωρίες του καταβαράθρωσαν τις νευτωνικές ιδέες και χρησιμοποιήθηκαν ως πρόδρομος θεμέλιος λίθος της κβαντικής μηχανικής. Ήταν μια μαθηματική ιδιοφυΐα και γι’ αυτό ο εγκέφαλος του αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από την επιστημονική κοινότητα.

Το 1999 έγινε μια τρομερή διαπίστωση: ο κατώτερος βρεγματικός λοβός του ήταν 15% μεγαλύτερος σε σχέση με έναν άνθρωπο με νοημοσύνη σε κανονικά επίπεδα. Ομοίως, οι έλικες και οι αύλακες του εγκεφάλου (δηλαδή το κομμάτι που είχε να κάνει με την οπτική αντίληψη, με τις αισθήσεις και με τις αποθήκες μνήμης) παρουσίαζαν ιδιαιτερότητες. Επίσης, απουσίαζε η νήσος του εγκεφάλου που είναι κρυμμένη κάτω από την σχισμή του Sylvius, δηλαδή ό,τι είχε να κάνει με την ενοποίηση των αισθητηριακών πληροφοριών και ορισμένων λειτουργιών του λόγου. Όλα αυτά για ένα λαμπρό μυαλό που στην νεαρή του ηλικία χαρακτηρίστηκε… ηλίθιος!
Τα μεγάλα πνεύματα πάντοτε αντιμετωπίζουν βίαιες αντιδράσεις από μέτρια μυαλά.
Albert Einstein
Advertising
Albert Einstein: γιος ενός εβραίου μηχανικού

Ο Albert Einstein γεννήθηκε στο Ulm του Württemberg της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στις 14 Μαρτίου 1879. Ήταν το πρώτο παιδί του Herman Einstein, ενός Εβραίου πωλητή – μηχανικού και της Pauline Koch, μιας νοικοκυράς. Είχε ακόμη μια αδερφή μικρότερη κατά δύο έτη, την Maja. Το 1880 η οικογένεια μετακομίζει στο Μόναχο. Εκεί ο πατέρας του μαζί με τον θείο του, Jacob Einstein, ιδρύουν την Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie, ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών συσκευών που επικεντρώθηκε στην παραγωγή συνεχούς ρεύματος και στον ηλεκτρικό φωτισμό των δρόμων. Ο Albert στην ηλικία των 5 πήγε στο καθολικό σχολείο του Μονάχου. Μόλις έκλεισε τα 8 φοίτησε στο γυμνάσιο του Luitpold για επτά έτη.
Ως παιδί άργησε να μιλήσει (κάτι που θορύβησε ιδιαίτερα την οικογένεια του), αλλά στην ηλικία των τεσσάρων τελικά τα κατάφερε. Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα του στο σύνδρομο Einstein. Το σύνδρομο αυτό περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να έχει όλες εκείνες τις ενδείξεις του αυτισμού, αλλά στην πραγματικότητα έχει σχέση με την απροθυμία να μιλήσει και όχι με την γενική νοημοσύνη.
Η αναγκαστική μετακόμιση στην Ιταλία και η προσωρινή παύση των σπουδών του

Το 1894 η Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie, δηλαδή η εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, βγαίνει προς πώληση. Είναι η περίοδος που οι ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Siemens & Halske και η AEG εξειδικεύονται στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Έτσι, οι Einstein χάνουν σημαντικό μερίδιο από την αγορά. Η οικογένεια (εκτός από τον Albert Einstein που φοιτά στο Γυμνάσιο Luitpold) αναγκάζεται με μετακομίσει το 1895 αρχικά στο Μιλάνο και στην συνέχεια στην Παβία. Ο πατέρας του θέλει ο γιος του να σπουδάσει ηλεκτρολογία, αλλά ο Albert αρνείται και χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την παραδοξότητα της διδασκαλίας.
Η πραγματική αιτία είναι πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες με την ομιλία του και είναι ένας ιδιόρρυθμος και μοναχικός τύπος. Ωστόσο, αναπτύσσει άρτια την δεξιότητα του ως βιολιστής. Σε αυτή τη φάση ο Einstein εγκαταλείπει τα μαθήματα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την ψυχολογική εξάντληση. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί την οικογένεια του ως προς προοπτικές που θα έχει στο μέλλον. Όσο μένει στην Ιταλία κάνει παρέα με έναν Πολωνό φοιτητή της ιατρικής, τον Max Talmud. Ο Talmud είναι το πρότυπο του και θα τον εμπνεύσει. Έτσι, γράφει μια επιστημονική εργασία με τίτλο «Σχετικά με τη διερεύνηση της κατάστασης του αιθέρα σ’ένα μαγνητικό πεδίο», η οποία έχει σχέση με το πώς το φως μπορεί να ταξιδεύει στο διάστημα. Το συγκεκριμένο πείραμα ο Albert θα το διαψεύσει πολλά χρόνια μετά.
Η ζωή χωρίς να παίζω μουσική είναι αδιανόητη για μένα. Ζω τις ονειροπολήσεις μου στη μουσική. Βλέπω την ζωή μου μέσα από τους όρους της μουσικής. Παίρνω τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου μέσα από τη μουσική.
Albert Einstein
Στα 12 του μελετούσε άλγεβρα και ευκλείδεια γεωμετρία, ενώ στα 13 είχε εντρυφήσει στα κείμενα του Kant
Ο Albert Einstein είχε κλίση στα μαθηματικά από πολύ μικρός. Κατόρθωσε να φτάσει σε επίπεδο πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του. Όταν ήταν 12 ετών μελέτησε μόνος του την άλγεβρα και την ευκλείδεια γεωμετρία μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ήταν εκείνος που έδωσε την δική του απόδειξη επί του Πυθαγορείου Θεωρήματος. Σε εκείνη την ηλικία μελετούσε κιόλας ανώτερα μαθηματικά. Στα 13 του έφτασε να μελετά την «Κριτική του Καθαρού Λόγου» του Immanuel Kant, ενός Γερμανού φιλόσοφου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του διαφωτισμού μέσα από πολιτικά κείμενα και συζητήσεις.
Τα κείμενα του Immanuel Kant αφομοιώνονται και γίνονται πλήρως κατανοητά από τον 13χρονο Albert. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι ενήλικες δυσκολεύονται να τα προσεγγίσουν. Η «Κριτική του Καθαρού Λόγου» απαντά σε τρία ερωτήματα:
- Πώς είναι δυνατά τα καθαρά μαθηματικά;
- Πώς είναι δυνατή η καθαρή φυσική; και
- Πώς είναι δυνατή η μεταφυσική ως επιστήμη;
Για να φτάσει στο συμπέρασμα πως ο λόγος αποτελεί την πηγή όλων των ιδεών και εννοιών, των οποίων το αντικείμενο δεν μπορεί να δοθεί σε καμία εμπειρία.
Σύμφωνα με μελέτες του Baron-Cohen από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο Albert Einstein, έπασχε από το σύνδρομο Asperger, το οποίο χαρακτηρίζεται από στερεότυπα ενδιαφέροντα, εμμονική ενασχόληση, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και προβλήματα στην επικοινωνία. Ως παιδί ήταν μοναχικός και μέχρι την ηλικία των 7 επαναλάμβανε ηχολαλικά προτάσεις. Μετά μεταμορφώνεται σε περιβόητο ομιλητή, αλλά με δυσνόητο και μπερδεμένο λόγο.
Το 1900 παίρνει το δίπλωμα του από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης

Το 1895 ο Albert Einstein δίνει εισαγωγικές εξετάσεις στο «Ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο» της Ζυρίχης. Αποτυγχάνει, αλλά η προετοιμασία του τον βοηθά να αποκτήσει εξαιρετικές γνώσεις στη φυσική και στα μαθηματικά. Στη συνέχεια, παρακολουθεί μαθήματα στο Aarau της Ελβετίας με επικεφαλή τον καθηγητή Jost Winteler. Εκεί ερωτεύεται την Marie, την κόρη του Winteler. To 1896 για να αποφύγει την στρατιωτική θητεία, παραιτείται της ιθαγένειας του στο Γερμανικό Βασίλειο της Βυρτεμβέργης. Το ίδιο έτος περνά με πολύ καλούς βαθμούς στο Ελβετικό «Matura». Το Matura, απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 17 – 20 ετών, οι οποίοι ολοκλήρωναν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό να κριθούν ικανοί για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στα 17 του φοιτά στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και μελετά Φυσική και Μαθηματικά. Το 1900 πλέον ο Einstein παίρνει το δίπλωμα διδασκαλίας του Πολυτεχνείου.
Μετά την αποφοίτηση του ο Albert Einstein περνά δύο δύσκολα χρόνια αναζητώντας εργασία. Το 1902 εργάζεται ως υπάλληλος σε ελβετικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Παράλληλα, διερευνά εις βάθος το θεώρημα του που αργότερα θα γίνει γνωστό ως «Αρχή της Σχετικότητας». Το 1905 αρχίζει να διαφαίνεται η ιδιοφυΐα του Einstein, αφού τέσσερις εφημερίδες δημοσιεύουν τις επιστημονικές εργασίες του. Οι δύο επικεντρώθηκαν στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και στην κίνηση Brownian, ενώ οι υπόλοιπες με την θεωρία της Σχετικότητας. Η εξίσωση E=mc2 κατά την οποία η ενέργεια ισούται με την μάζα επί την ταχύτητα του φωτός εις το τετράγωνο, γκρέμιζε την νευτώνεια προσέγγιση που είχε να κάνει με τον απόλυτο χώρο και τον απόλυτο χρόνο. Η Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein ήταν επιστημονικά ριζοσπαστική, αφού ο χώρος και ο χρόνος δεν μπορούν να καθοριστούν, αλλά συνδέονται μεταξύ τους θεμελιακά. Τον Νοέμβριο του 1919 η βρετανική εφημερίδα The Times δημοσίευσε το θεώρημα του σε άρθρο με τίτλο: «Η επανάσταση στην επιστήμη – Νέα Θεωρία για το Σύμπαν – Ανατροπή στις νευτωνικές ιδέες».
Ο Albert Einstein και το Νόμπελ Φυσικής το 1921

Το 1920 γίνεται μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας. Ένα χρόνο μετά, το 1921, ο Albert Einstein κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής για την επιστημονική εργασία του για την εξήγηση του Φωτοηλεκτρικού Φαινομένου. Σύμφωνα με αυτή, κάθε ενέργεια ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος μεταφέρεται σε διακριτές ποσότητες που ονομάζονται φωτόνια. Κάθε φωτόνιο δίνει ολόκληρη την ενέργειά του μόνο σε ένα ηλεκτρόνιο κάθε φορά. Αν αυτή μπορεί να αντισταθμίσει την έλξη που δέχεται το ηλεκτρόνιο από τον πυρήνα, τότε το ηλεκτρόνιο απελευθερώνεται. Σε διαφορετική περίπτωση εκπέμπει ακτινοβολία που απορροφήθηκε στο περιβάλλον. Αυτή η εξήγηση ήταν πολύ σπουδαία και θεωρήθηκε και θεμέλιος λίθος της πρώιμης κβαντικής μηχανικής. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών του δόθηκε το βραβείο Νόμπελ ένα έτος αργότερα. Όταν το πήρε, αντί να μιλήσει για την εργασία του πάνω στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, μίλησε για την Θεωρία της Σχετικότητας. Το 1925 λαμβάνει το μετάλλιο Copley από την Βασιλική Εταιρεία. Αυτό ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη τιμή, αφού δινόταν μόνο σε ανθρώπους με εξαιρετικά επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα.
Το 1933 η άνοδος του ναζιστικού κόμματος τον αναγκάζει να φύγει για την Αμερική
Το 1933 ήταν η εποχή που οι Ναζί υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ έκαναν προπαγάνδα κατά των Εβραίων. Οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και από άλλες σημαντικές θέσεις εργασίας. Ο Einstein στοχοποιήθηκε λόγω της καταγωγής του για να θανατωθεί. Έτσι, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ μαζί με άλλους επιστήμονες λόγω της κατάστασης. Το 1933 ο Albert Einstein εργάστηκε στο Ινστιτούτο προηγμένων μελετών στο Princeton του New Jersey.
Μετά από αυτό, ο Einstein δεν θα επιστρέψει ποτέ και θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής στο Princeton μελετώντας τη θεωρία του ενοποιημένου πεδίου, πάνω στη οποία είχε βασιστεί το αποκαλούμενο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1943. Η θεωρία αυτή ήθελε την βαρύτητα να συνδέεται με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό. Έτσι, τα φαινόμενα της βαρύτητας και του ηλεκτρομαγνητισμού συνδέονται σε ένα και μοναδικό σύνολο εξισώσεων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 θα γίνει μέλος της NAACP, δηλαδή της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων. Ασχολήθηκε πολύ ενεργά με τα πολιτικά δικαιώματα, καθώς και με τον ρατσισμό. Ως το τέλος της ζωής του μελετούσε τις βασικές πτυχές της θεωρίας της σχετικότητας, όπως ήταν το ταξίδι στον χρόνο, οι διαστημικές σκουληκότρυπες και τις μαύρες τρύπες.
Ο Albert Einstein προτίμησε να πεθάνει παρά να χειρουργηθεί για το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής

Στις 18 Απριλίου του 1955 ο Albert Einstein πέθανε από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αρνήθηκε κάθε χειρουργική επέμβαση. Ήταν έτοιμος να δεχτεί την μοίρα του, αφού τα τελευταία του λόγια του ήταν: «είναι άγευστο να παρατείνεις τεχνητά τη ζωή, έχω κάνει το μερίδιο μου, είναι καιρός να φύγω, θα το κάνω κομψά». Ο εγκέφαλος του Einstein κλάπηκε από τον παθολόγο Thomaw Stoltz Harvey για μελλοντική μελέτη από τους γιατρούς της νευρολογίας. Σήμερα, ο εγκέφαλος του βρίσκεται στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Princeton, ενώ το σώμα του αποτεφρώθηκε σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία. Παντρεύτηκε δύο φορές. Το 1903 με την Milena Maric και το 1919 με την Elsa Lowenthal. Απέκτησε δύο γιους και μια κόρη.
Ακολουθεί βίντεο με την βιογραφία του:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Albert Einstein Biography (1879–1955). Ανακτήθηκε από https://www.biography.com/scientist/albert-einstein. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Albert Einstein. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Xania S. (2008). Ηταν ο Einstein (Αϊνστάιν) και ο Newton (Νεύτων) αυτιστικοί; Ανακτήθηκε από https://www.noesi.gr/blog/itan-o-einstein-ainstain-kai-o-newton-neyton-aytistikoi. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
The Musical Mind of Albert Einstein: Great Physicist, Amateur Violinist and Devotee of Mozart. Ανακτήθηκε από http://www.openculture.com/2013/06/the_musical_mind_of_albert_einstein.html. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Sowell T. (2001) & Siobhan Mitchell E. (2002). The Einstein Syndrome. Ανακτήθηκε από https://www.gulfbend.org/poc/view_doc.php?type=book&id=1367&cn=28. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Παγωνδιώτης Κ. Η Καντιανή Θεώρηση. Ανακτήθηκε από https://www.philosophy.upatras.gr/sites/default/files/announces/Pagondiotis%20-%20The%20Kantian%20Perspective.pdf. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Καραλής Σ. (2005). Ε=mc2: H εξίσωση που άλλαξε τον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/205116/article/epikairothta/kosmos/emc2-h-e3iswsh-poy-alla3e-ton-kosmo. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Μακρή Φ. (2019). Πείραμα της Φιλαδέλφειας: Ένα αόρατο αντιτορπιλικό! Ανακτήθηκε από https://maxmag.gr/afieromata/peirama-tis-filadelfeias/. Τελευταία προσπέλαση στις 9-3-2020.
Νευρολογικές διαταραχές . ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΒΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Ανακτήθηκε από https://craniosacral.gr/nevrologikes-diataraxes/?print=print. Τελευταία προσπέλαση στις 10-3-2020.