Σε όλους μας είναι γνωστή η εταιρεία Apple, είτε είμαστε παθιασμένοι με την πληροφορική και τα τεχνολογικά μέσα, είτε είμαστε απλοί θνητοί με μία μικρή κλίση προς την τεχνοφοβία. Και αυτό δεν είναι καθόλου αλλόκοτο, ειδικά αν σκεφτούμε την τεχνολογική επανάσταση που πυροδότησε η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής από τα πρώτα κιόλας βήματά της. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν -και όχι αδίκως- πως η Apple ανέτρεψε για πάντα τα δεδομένα της παγκόσμιας τεχνολογίας.
Πώς ξεκίνησαν όμως όλα; Και το πιο σημαντικό, ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της επανάστασης αυτής;
Η ίδρυση της Apple
Όλα ξεκίνησαν το 1976 στο γκαράζ του πατρικού του Στιβ Τζόμπς στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν εκείνος και άλλοι δύο ευφυείς και ιδιαίτερα διορατικοί άνδρες με μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία, αποφάσισαν πως ήθελαν να προσφέρουν στον κόσμο έναν υπολογιστή διαφορετικό από αυτούς που υπήρχαν μέχρι τότε, δηλαδή έναν προσωπικό υπολογιστή. Την 1η Απριλίου του 1976 λοιπόν, ο Στιβ Τζόμπς, ο Στιβ Βόζνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν έκαναν ακριβώς αυτό, παρουσιάζοντας στο κοινό τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο. Ο υπολογιστής αυτός, ο οποίος ονομάστηκε Apple Computer I, είχε σχεδιαστεί και κατασκευασθεί αποκλειστικά από τον Στιβ Βόζνιακ και τέθηκε προς πώληση για $666.66. Αν και η εταιρεία γνώρισε επιτυχία από το πρώτο κιόλας προϊόν της και ήταν πολλά υποσχόμενη, ο Ρόναλντ Γουέιν αποφάσισε να αποχωρήσει ύστερα από 12 μόλις μέρες από την ίδρυσή της, καθώς δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον ιδιότροπο και νάρκισσο -όπως τον είχε χαρακτηρίσει- Στιβ Τζόμπς.
Ο Ρόναλντ Γουέιν, αποχωρώντας από την Apple, πούλησε τις μετοχές του για 800 μόλις δολάρια, αγνοώντας φυσικά πώς σε μερικές δεκαετίες αργότερα η αξία της εταιρείας θα έφτανε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο χρηματιστήριο.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Απριλίου 1977, ο Στιβ Τζόμπς και ο Στιβ Βόζνιακ προχώρησαν στην παρουσίαση του υπολογιστή Apple II, που είχε επίσης σχεδιαστεί και κατασκευασθεί από τον Στιβ Βόζνιακ και τον Μάιο του 1980 παρουσιάστηκε το Apple III -του οποίου η κυκλοφορία θεωρήθηκε αρκετά ασήμαντη- ,ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη σειρά προσωπικών υπολογιστών της Apple.
Η επιτυχία του Macintosh και η αποχώρηση του Τζόμπς από την Apple
Μετά την κυκλοφορία των Apple Computer I,II και III, η εταιρεία γνώρισε την πρώτη μεγάλη της εμπορική αποτυχία το 1983 με τον υπολογιστή Apple Lisa, που αποτέλεσε τον πρώτο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας και τέθηκε προς πώληση στην εξωφρενική τιμή των $10.000. Η τιμή αυτή καθιστούσε πολύ δύσκολη, έως αδύνατη, την πώληση του προϊόντος, όχι μόνο από νοικοκυριά, αλλά και από επιχειρήσεις.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1984, έχοντας ανακάμψει ελαφρώς από την οικονομική παταγωδία, ο Στιβ Τζόμπς και η Apple παρουσίασαν στο ευρύ κοινό το Macintosh, ένα νέο εξελιγμένο από τους προηγούμενους υπολογιστές που χαρακτηρίστηκε ως αριστούργημα.
Η επιτυχία που έφερε το Macintosh δεν κατάφερε ωστόσο να διώξει τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί στην διοίκηση της εταιρείας, και έτσι έπειτα από συνεχόμενες συγκρούσεις του Τζόμπς και του διευθυντή της Apple, ο Τζόμπς αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία. Τον ίδιο χρόνο, αποχώρησε από την Apple και ο Βόζνιακ, ο οποίος είχε δηλώσει πως ήταν δυσαρεστημένος με την πορεία της Apple τα τελευταία πέντε χρόνια, για αυτό και αποφάσισε να απασχολήσει τον εαυτό του σε άλλες επιχειρήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, και οι δυο συνιδρυτές παρέμειναν μέτοχοι στην Apple.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, η Apple συνέχισε να κυκλοφορεί μια σειρά από προϊόντα της Macintosh, ανάμεσα στα οποία ήταν και το Macintosh II. Άν και η σειρά Macintosh είχε εμπορική επιτυχία αρχικά, από το 1991 και ύστερα οι πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά, όταν άλλες εταιρείες προσέφεραν στο κοινό υπολογιστές με τις ίδιες δυνατότητες σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Έτσι το διοικητικό συμβούλιο της Apple αναγκάστηκε να λανσάρει προϊόντα σε αρκετά φθηνότερες τιμές, ξεκινώντας με το Macintosh LC (Low Cost) και το Macintosh SE (System Expansion).
Την ίδια περίοδο, μέσα στο πλαίσιο κυκλοφορίας προϊόντων σε χαμηλό κόστος, η εταιρεία παρουσίασε το Macintosh Portable, έναν υπολογιστή που υπήρξε πρότυπο και αποτέλεσε την βάση για το σύγχρονο laptop. Το Macintosh Portable δεν έφτασε τις προσδοκίες των δημιουργών του όμως, καθώς το μέγεθός του ήταν αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα να είναι πολύ βαρύ και καθόλου βολικό. Ωστόσο, η Apple δεν τα παράτησε στην πρώτη προσπάθεια και λίγο αργότερα δημιούργησε το Powerbook 100, πετυχαίνοντας αυτό που ήθελε να δημιουργήσει και την πρώτη φορά.
Η επιστροφή του Τζόμπς στην Apple
Μετά την απόσυρσή του από την Apple, ο Τζόμπς ξεκίνησε μια νέα εταιρεία, την NeXT, η οποία στα δέκα, σχεδόν, χρόνια -αυτόνομης- λειτουργίας της είχε μια θετική, γενικότερα, πορεία. Στο καινούργιο του αυτό εγχείρημα, τον ακολούθησαν πολλοί από τους εργαζόμενους της Apple, οι οποίοι είχαν υποβάλλει την παραίτηση τους ευθύς αμέσως μόλις είχαν πληροφορηθεί για την αποχώρηση του Τζόμπς.
Το 1986 η Apple μήνυσε την NeXT, κατηγορώντας τους για παράνομη σκευωρία, με σκοπό να εκμεταλλευτούν εμπιστευτικές πληροφορίες στελεχών της Apple, αλλά απέσυρε την μήνυση της, πριν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.
Από το 1985 έως και το 1992 η πορεία της Apple ήταν κατά κύριο λόγο ανοδική, η εταιρεία κολοσσός είχε καταφέρει να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων. Το 1996 όμως, η Apple κινδύνευσε με πτώχευση, ύστερα από μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που δεν επέτρεπαν στην εταιρεία να εξελιχθεί, αλλά αντιθέτως την κρατούσαν στάσιμη. Το παρωχημένο πλέον λειτουργικό τους σύστημα, η ιλιγγιώδης αύξηση του ανταγωνισμού και η έλλειψη στρατηγικών αποφάσεων από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανάγκασαν την Apple να αγοράσει την NeXT -και να φέρει πίσω τον Στιβ Τζόμπς- έπειτα από έντονες και μακρές διαπραγματεύσεις σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση.
Έτσι, λοιπόν, με την συγχώνευση της NeXT με την Apple, ο Στιβ Τζόμπς επιστρέφει στην εταιρεία -παίρνοντας μαζί του και την ομάδα του από την NeXT- που ο ίδιος ίδρυσε, ως διευθύνων σύμβουλος.
Η χρυσή περίοδος της Apple
Από την επιστροφή του Τζόμπς το 1997 έως και σήμερα, η Apple έχει καταφέρει να διατηρήσει την θετική της πορεία, διευρύνοντας την και αποκτώντας γραφεία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που κατάφερε ουσιαστικά ήταν το να εξελιχθεί ταχύτατα. Τα προβλήματα που κόντεψαν να οδηγήσουν την εταιρεία σε πτώχευση, λύθηκαν γρήγορα και οριστικά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Τζόμπς και της ομάδας του.
Με μια σύντομη αναδρομή στα επιτεύγματα της Apple τις δύο τελευταίες δεκαετίες καταλαβαίνουμε πως η εξέλιξή της είναι αδιαμφισβήτητη:
- 1988: Παρουσίαση του iMac.
- 2001: Παρουσίαση του iPod, προϊόν της Apple Newton.
- 2007: Παρουσίαση του πρώτου iPhone.
- 2008: Δημιουργία του App Store, Παρουσίαση του iPhone 3G.
- 2009: Παρουσίαση νέων μοντέλων MacBook, MacBook Pro,iMac,Mac mini και Mac Pro.Παρουσίαση του iPhone 3GS.
- 2010: Παρουσίαση του iPhone 4 και του πρώτου iPad.
- 2011: Παρουσίαση του iPhone 4s και του iPad 2.
- 2012: Παρουσίαση του iPhone 5, iPad 3,iPad4 και iPad mini.Παρουσίαση νέων μοντέλων MacBook Pro με οθόνη Retina, MacBook Air, Mac mini, iMac καιi Pod touch 5ης γενιάς και iPod nano 7ης γενιάς.
- 2013: Παρουσίαση του iPhone 5C, το οποίο διατίθεται σε πράσινο, μπλε, κίτρινο, κόκκινο, άσπρο, του 5S, με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος, και του iPad Air και του iPad mini με οθόνη Retina.
- 2014: Παρουσίαση του iPhone 6 και iPhone 6 Plus, του iPad Air 2 και iPad mini 3 με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος.
- 2015: Παρουσίαση του Apple Watch, του iPhone 6s & 6s Plus και iPad Pro.
- 2016: Παρουσίαση του iPhone 7, iPhone SE, iOS 10 και macOS Sierra.
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο, στο οποίο o Στιβ Τζόμπς παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το iMac το 1998.
Πηγές
en.wikipedia.org
www.apple.com