Χατόρι Χάνζο: Ο δαίμονας που δάκρυσε

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: www.huaban.com.

Ο Χατόρι Χάνζο ήταν θρυλικός σαμουράι και νίντζα της εποχής Σενγκόκου στην Ιαπωνία. Ήταν επίσης γνωστός με το όνομα Χατόρι Μασανάρι και είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο «Δαίμονας», καθώς πολέμησε άφοβα για να είναι σίγουρος ότι η φατρία του θα κυβερνούσε μια ενωμένη Ιαπωνία. Είναι γνωστός για την διάσωση του Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και την βοήθειά του, ώστε αυτός να γίνει ο ηγέτης της ενωμένης Ιαπωνίας (Περίοδος Τοκουγκάβα). Πρόκειται για ένα διάσημο πρόσωπο στην Ιαπωνία, σε μία από τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους, ο οποίος έχει απήχηση τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο εξωτερικό. Επηρέασε την λογοτεχνία, τα βιντεοπαιχνίδια, τον κινηματογράφο και σήμερα υπάρχει μέχρι και σειρά ψαλιδιών για τα μαλλιά με το όνομά του.


Οι πρώτες μάχες του Χατόρι Χάνζο

Ο Χατόρι Χάνζο ήταν γιος του Χατόρι Γιασουνάγκα, ενός χαμηλόβαθμου σαμουράι στην υπηρεσία της φατρίας των Ματσουντάιρα. Γεννήθηκε γύρω στο 1542 στην ιαπωνική επαρχία Μικάουα. Συχνά όμως επέστρεφε στην επαρχία Ίγκα, που είναι το δυτικό τμήμα του νομού Mie της Ιαπωνίας, αφού εκεί ήταν το σπίτι της οικογένειας Χατόρι. Ο Χατόρι Χάνζο ξεκίνησε την προετοιμασία του ως σαμουράι ήδη από τα 8 του χρόνια στο όρος Κούραμα, βόρεια του Κιότο.

Την πρώτη του μάχη την έδωσε όταν ήταν 16 ετών. Το γεγονός αφορούσε μια νυχτερινή επίθεση στο κάστρο Ούντο, όπου ο Χατόρι Χάνζο οδήγησε 60 νίντζα εναντίον του κάστρου. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στη πολιορκία του κάστρου Κακεγκάουα το 1569. Στα 18 του χρόνια έγινε σαμουράι της φατρίας Matsudaira (αργότερα της φατρίας Τοκουγκάουα).

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: www.wukong.com.

Ο Χατόρι Χάνζο διακρίθηκε επίσης και στις μάχες της Ανεγκάουα το 1570 και Μικαταγκαχάρα το 1572. Η πιο πολύτιμη βοήθειά του σε μάχη ήταν το 1582, όταν μετά το θάνατο του Όντα Νομπουνάγκα, οδήγησε τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, μελλοντικό σογκούν, σε ασφαλές έδαφος στην επαρχία της Μικάουα, περνώντας μέσα από την επικράτεια της Ίγκα. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια των φατριών νίντζα της περιοχής, καθώς και με την συμβολή της φατρίας των Κόγκα, τους οποίους είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Μερικές από τις πηγές λένε ότι ο Χατόρι Χάνζο βοήθησε στην διάσωση της αιχμάλωτης οικογενείας του Ιεγιάσου. Οι ικανότητές του στην μάχη, ακόμα και στην νεαρή ηλικία που βρισκόταν, χρησίμευσαν στο να διασώσει τις κόρες του ηγεμόνα του, ούτως ώστε αυτές να μην πέσουν όμηροι στα χέρια των εχθρών του, βρίσκοντας τον ασφαλέστερο και ευκολότερο τρόπο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο σαμουράι Χατόρι Χάνζο

Για την πραγματική ζωή του Χατόρι Χάνζο δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά. Γνωρίζουμε μόνο ότι είχε δύο παιδιά, που λεγόταν Χατόρι Μασανάρι και Χατόρι Μασασίγε. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ήταν έμπειρος και ικανός στρατηγικός αναλυτής και πολεμιστής στη μάχη με το δόρυ. Επίσης, ήταν πολύ καλός στο χειρισμό του κατάνα, χαρακτηριστικού ιαπωνικού σπαθιού, που χρησιμοποιούσαν οι σαμουράι. Έκανε απίστευτα πράγματα με τα σπαθιά και ήταν ικανός για εντυπωσιακά επιτεύγματα.

Στην λαϊκή παράδοση της Ιαπωνίας, όταν γίνεται λόγος για τα κατορθώματα του, συχνά αποδίδονται σε αυτόν διάφορες υπερφυσικές ικανότητες, όπως η ψυχοκίνηση, η πρόγνωση και το να εξαφανίζεται και στην συνέχεια να εμφανίζεται κάπου αλλού. Παρά τις φήμες αυτές, ο Χατόρι Χανζο ήταν ένας ταλαντούχος μαχητής, με στρατιωτικές τακτικές και καθοδηγούμενος από άγρια πίστη και αφοσίωση σε όσους είχαν ανάγκη σε δύσκολο έδαφος και ειδικά στον σογκούν Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και την οικογένειά του.

Διαβάστε επίσης  Τζο Λιούις: Ο «Brown Bomber» της πυγμαχίας

Όταν δάκρυσε ο δαίμονας

Ο Χατόρι Χάνζο στη μάχη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ήταν αδίστακτος τόσο λόγω των πολεμικών τακτικών που ακολουθούσε όσο και εξαιτίας της πίστης και της αφοσίωσης στον ηγέτη του. Η ανδρεία του στα πεδία των μαχών του έδωσε το παρατσούκλι «Δαίμονας», στα ιαπωνικά Oni, καθώς παρακολουθούσε εκείνους που σκόπευε να σκοτώσει, όπως ένας δαίμονας στοιχειώνει τα θύματά του. Αυτό το παρατσούκλι είναι που τον διακρίνει και από τον Ουατανάμπε Χάνζο, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Δόρυ».

Το όνομα όμως, που του αποδόθηκε, δεν αφορούσε μόνο τα κατορθώματά του στη μάχη αλλά και εκτός αυτής. Ξεχώρισε μεταξύ των τοπικών πολεμάρχων, καθώς ήταν τόσο επιδέξιος πολιτικός -αφού το μυαλό του ήταν τόσο κοφτερό όσο και οι λεπίδες του ξίφους του- που τον ξεχώρισαν μεταξύ των σαμουράι.

Advertising

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: www.360kuai.com.

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Imagawa, ο Χατόρι Χάνζο βοήθησε τον σογκούν Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, αρχηγό της φατρίας, να αναδειχθεί στην εξουσία, υπονομεύοντας τις αντίπαλες οικογένειες. Με τον τρόπο αυτό, παρακολουθούσε την άνοδο της οικογένειας και καταλάβαινε πως λειτουργούν και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Εκείνα τα χρόνια ήταν γεμάτα ταραχές και ο Χατόρι Χάνζο δεν υπηρετούσε μόνο το σύνταγμά του, αλλά κατείχε το αντίστοιχο αξίωμα του επικεφαλής ή υποδιοικητή. Ο ρόλος του ήταν να στρατολογεί άνδρες από άλλες φατρίες, πιο καταπιεσμένες, καθώς και όσους ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν για την προστασία του αρχηγού των σαμουράι. Παρά τον δαιμονικό χαρακτηρισμό που του είχε δοθεί, είχε ένα δυνατό σημείο κι αυτό ήταν ο κύριός του, ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου.

Κάποια εποχή, ο μεγαλύτερος γιος του Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, ονόματι Νομπουγιάσου, κατηγορήθηκε από τον Όντα Νομπουνάγκα για προδοσία και συνωμοσία. Ο Νομπουγιάσου, μετά από αυτές τις κατηγορίες, έλαβε την διαταγή από τον πατέρα του να διαπράξει σεπούκου, γνωστό στη δύση ως χαρακίρι. Σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία του σεπούκου, έπρεπε να οριστούν εκτελεστές, οι οποίοι θα τελείωναν το βάσανο του Νομπουγιάσου, αποκεφαλίζοντάς τον, όταν εκείνον θα είχε εκτελέσει το δικό του κομμάτι του σεπούκου, τελειώνοντας τη ζωή του. Ο Χατόρι Χάνζο όμως αρνήθηκε να αναλάβει αυτό το ρόλο, διότι ο Νομπουγιάσου ήταν ο γιος του άρχοντα, τον οποίον εκείνος υπηρετούσε. Η άρνησή του αυτή θα έπρεπε κανονικά να τιμωρηθεί, ίσως και με θάνατο. Ωστόσο, ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, μετά από αυτή την ενέργεια, εκτίμησε την αφοσίωσή του, λέγοντας μάλιστα:

«Ακόμα και ένας δαίμονας μπορεί να δακρύσει»


Το τέλος του Χατόρι Χάνζο

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χατόρι Χάνζο έγινε βουδιστής μοναχός, με το όνομα «Σάινεν», και ζούσε σε ένα μοναστήρι σε σχετική απομόνωση. Ο ναός, τον οποίο έχτισε, ονομάστηκε «Σαϊνέντζι» και χτίστηκε για να τιμήσει τον Νομπουγιάσου, το μεγαλύτερο γιο του Τοκουγκάβα Ιεγιάσου.

Advertising

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: www.rekijin.com | Ο τάφος του Masanari Hattori στο Nishinenji.

Ο Χατόρι Χάνζο πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1597 σε ηλικία 55 ετών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατέρρευσε ξαφνικά ενώ κυνηγούσε. Υπάρχει όμως μια συναρπαστική ιστορία σχετικά με τον θάνατό του, η οποία πιθανότατα αναφέρεται σε ένα μύθο. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου έστειλε τον Χατόρι Χάνζο για να βοηθήσει στην λύση ενός προβλήματος με τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον νίντζα πειρατή Φούμα Κοτάρο. Για πολλά χρόνια εκείνος και οι άντρες του παρακολούθησαν τον Κοτάρο από τη θάλασσα, μέχρι που τελικά εντόπισαν ένα από τα πλοία του σε έναν όρμο, έχοντας την ελπίδα να τον πιάσουν. Επρόκειτο όμως για παγίδα. Ο μύθος λέει ότι ο Κοτάρο είχε χύσει πετρέλαιο στο λιμάνι, όπου βρισκόταν τα πλοία του αντιπάλου του, και έβαλε φωτιά. Σε αυτή τη φωτιά θέλει ο μύθος να πέθανε ο Χατόρι Χάνζο.

Διαβάστε επίσης  Madonna και Sex Book: Επιτραπέζιο σκληροπυρηνικό πορνό

Στο νεκροταφείο του ναού «Σαϊνέντζι», στην περιοχή Γιότσουγια στο Τόκιο, βρίσκονται τα λείψανα του Χατόρι Χάνζο. Εκεί βρίσκονται επίσης και το κράνος που έπαιρνε στις μάχες αλλά και το αγαπημένο του δόρυ, το οποίο του είχε δώσει ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου. Το συγκεκριμένο δόρυ είχε μάκρος 4 μέτρα και το είχε δωρίσει ο Χατόρι Χάνζο στο ναό. Όμως, κατά τον βομβαρδισμό του Τόκιο το 1945, το δόρυ υπέστη ζημιές.


Ο μύθος του Χατόρι Χάνζο στην σύγχρονη Ιαπωνία

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν αρκετά τεχνουργήματα που σχετίζονται με τον Χατόρι Χάνζο. Το Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκιο, πρώην παλάτι του σογκούν, ακόμη και σήμερα έχει μια πύλη που ονομάζεται «Hanzōmon», δηλαδή Πύλη του Χάνζο.

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: www.3otiko.blogspot.com | Η πύλη Hanzōmon του παλατιού στο Τόκιο.

Επίσης, η γραμμή του μετρό «Hanzōmon», που εκτείνεται από τον σταθμό «Hanzōmon», περιοχή στην οποία βρισκόταν το σπίτι του Χατόρι Χάνζο, μέχρι τα νοτιοδυτικά προάστια του Τόκιο, έχει πάρει το όνομά της από αυτή την πύλη.

Advertising

Η περιοχή, που βρίσκεται έξω από την Πύλη του Χάνζο, από το 1943 και έπειτα ονομάζεται Ουακάμπα. Μέχρι όμως το 1943 ονομαζόταν «Iga – cho», δηλαδή Πόλη των Ίγκα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Χατόρι Χάνζο, εκτός από σπάνιος σαμουράι, που έλαβε εκπαίδευση νίντζα πολεμιστή, ήταν και αρχηγός της φυλής Ίγκα.

Μετά τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο γιος του, που είχε επίσης το όνομα Μασανάρι, αν και γραφόταν με διαφορετικά ιδεογράμματα Kanji. Του δόθηκε ο τίτλος «Iwami no Kami» και οι άνδρες του είχαν ως ρόλο την φύλαξη του κάστρου Έντο, που εκείνη την περίοδο ήταν η έδρα της κυβέρνησης της Ηνωμένης Ιαπωνίας. Ακόμα τρεις νίντζα υπήρξαν με το ίδιο όνομα στην ιστορία της Ιαπωνίας, οι οποίοι ηγήθηκαν της φατρίας του.


Παρουσία σε σειρές, manga και anime

Ο θρυλικός σαμουράι του 16ου αιώνα είναι μια από τις συχνότερα εικονιζόμενες μορφές της εποχής. Στο μυθιστόρημα με τίτλο «Kouga Ninja Scrolls», καθώς και στις διασκευές του, το manga και anime με τίτλο «Basilisk» και η ταινία «Shinobi: Heart under Blade», εμφανίζονται ο Χατόρι Χάνζο, που υπηρέτησε τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου ως ηγέτες νίντζα. Στη σειρά manga «Path of the Assassin» περιγράφεται η ζωή του και η υπηρεσία του στον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και στη σειρά manga με τίτλο «Tenka muso» πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Χατόρι Χάνζο, σε νεανική ηλικία.

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: www.mixi.jp.

Εμφανίζεται επίσης στο μυθιστόρημα «Fukurō no Shiro», με βάση το οποίο γυρίστηκαν δύο ταινίες, στη σειρά manga / anime «Gin Tama», όπου ένας χαρακτήρα παρωδία ονομάζεται Χατόρι Χάνζο. Επιπλέον, παρουσιάζεται στη σειρά manga «Naruto», όπου ένας ηγέτης νίντζα σε ένα μυστικό χωριό ονομάζεται Χάνζο, και στις σειρές «Suikoden», «Tail of the Moon» και «Samurai Deeper Kyo». Στην τελευταία μάλιστα βλέπουμε ένα ανατρεπτικό τέλος, όπου αποκαλύπτεται πως ο Χατόρι Χάνζο στην πραγματικότητα ήταν ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου μεταμφιεσμένος.

Διαβάστε επίσης  Ο «Πόλεμος του ποδοσφαίρου»: Ένας πόλεμος διάρκειας 100 ωρών
Advertising

Υπάρχουν δύο σειρές anime, οι «Hyakka Ryōran: Samurai Girls» και «Sengoku Otome: Momoiro Paradox», οι οποίες παρουσιάζουν τον Χατόρι Χάνζο ως γυναίκα. Επίσης, υπάρχουν και πολλοί χαρακτήρες που πήραν το όνομά του, όπως ο Κάνζο Χατόρι, πρωταγωνιστής στη σειρά «Ninja Hattori – kun».


Βιντεοπαιχνίδια με πρωταγωνιστή τον Χατόρι Χάνζο

Ο Χατόρι Χάνζο εμφανίζεται ως χαρακτήρας στα παιχνίδια «Samurai Shodown» και στην ταινία anime με το ίδιο όνομα. Παράλληλα, είναι βασικός χαρακτήρας στη σειρά παιχνιδιών «World Heroes», με αντίπαλό του τον Φούμα Κοτάρο. Έχει εμφανιστεί επίσης και σε πολλά άλλα παιχνίδια όπως τα «Taikou Risshiden V», ως ένας από τους βασικούς χαρακτήρες, «Kessen III», «Civilization IV: Beyond the Sword», «Shall We Date: Ninja Love», «Pοkémon Conquest» και «Sengoku Basara: Samurai Heroes». Στην περιορισμένη έκδοση του «Total War: Shogun 2», είναι ο αρχηγός της φατρίας Χατόρι, μία από τις δυνάμεις που συγκρούονται για την κυριαρχία στην Ιαπωνία.

Χατόρι Χάνζο
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org.

Ο Χατόρι Χάνζο του «Kill Bill»

Ο ηθοποιός Σόνι Τσίμπα έχει παίξει τον χαρακτήρα του Χατόρι Χάνζο στην σειρά «Hattori Hanzo: Kage no Gundan» (Shadow Warriors), όπου πρωταγωνιστούν αυτός και οι απόγονοί του. Ο ίδιος ηθοποιός θα επιστρέψει για να υποδυθεί τον ρόλο του Χατόρι Χάνζο στις ταινίες Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο. Εκεί, είναι ένας πετυχημένος κατασκευαστής σπαθιών που έχει αποχωρίσει από το επάγγελμα, ακολουθώντας αυτό του σεφ στην Οκινάβα της Ιαπωνίας. Θα κληθεί όμως από την πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Ούμα Θέρμαν, να κατασκευάσει το καλύτερο σπαθί της ζωής του για να σκοτώσει τον Bill.

Αν και ο Χατόρι Χάνζο υπήρξε στην πραγματικότητα, τα γεγονότα της ταινίας είναι φανταστικά. Δεν γνωρίζουμε καν αν ο σαμουράι είχε σφυρηλατήσει ποτέ ο ίδιος κάποιο από τα σπαθιά του.

Advertising


Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε όλες τις σκηνές μάχης από την σειρά «Shadow Warriors: Kage no Gundan», που πρωταγωνιστεί ο Σόνι Τσίμπα, που υποδύεται τον Χατόρι Χάνζο.


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

  • Χατόρι Χάνζο, Ανακτήθηκε από:  el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • Η αληθινή ιστορία του σαμουράι Χατόρι Χάνζο του Kill Bill, 2019. Ανακτήθηκε από: www.3otiko.blogspot.com. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • Χατόρι Χάνζο -Ο «Δαίμονας», 2019. Ανακτήθηκε από: www.olympia.gr. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • Η αληθινή ιστορία του σαμουράι Χατόρι Χάνζο του Kill Bill, Ανακτήθηκε από: www.kataggeilte.blogspot.com. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • Θρυλικοί Σαμουράι. Ενδιαφέροντα γεγονότα για τους Ιάπωνες πολεμιστές – υπέροχοι σαμουράι, Ανακτήθηκε από: www.historyancient.ru. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • ΕΚΠΡΟΣΩΠΉΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΑΜΟΥΡΆΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΊΑ. ΔΙΆΣΗΜΟΙ ΣΑΜΟΥΡΆΙ, 2020. Ανακτήθηκε από: www.azowo.ru. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • Τι συνέβη με τον περίφημο ninja Hattori Hanzo στην ιαπωνική ιστορία μετά την κατάληψη του κόσμου από τον Tokugawa Ieyasu;, Ανακτήθηκε από: www.wukong.com. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.
  • Διαβάστε τη ζωή των ιαπωνικών πολεμικών κρατών ninja Hattori Hanzo, 2019. Ανακτήθηκε από: www.360kuai.com. Τελευταία πρόσβαση: 19/12/20.

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουίνγκς Χάουζερ, ένας “σκληρός’ χαρακτήρας!

Ο Γουίνγκς Χάουζερ ήταν μια εμβληματική φιγούρα στο κινηματογραφικό και

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: Ορισμός