Είναι ο άνθρωπος που έβαλε την ιρλανδική μουσική στον παγκόσμιο χάρτη, ένας γεννημένος frontman, μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Σαν σήμερα το 1949, γεννιέται ο Φίλιπ Πάρις Λίνοτ (ή Φιλ Λάινοτ όπως συνηθίζεται να λέγεται), ο οποίος αν και έζησε μια σύντομη ζωή, θα μείνει στην ιστορία ως ο Ιρλανδός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ροκ.
Tα δύσκολα παιδικά χρόνια και οι πρώτες επιρροές
Ο Φιλ Λάινοτ γεννήθηκε στο Γουέστ Μπρόμγουιτς της Αγγλίας από Ιρλανδή μητέρα και πατέρα ναυτικό με καταγωγή από τη Γουιάνα ή τη Βραζιλία. Πέρασε τους πρώτους μήνες της ζωής του σε ένα άσυλο για ανύπαντρες μητέρες στο Μπέρμιγχαμ όπου και βαπτίστηκε καθολικός, ακολουθώντας τις ιρλανδικές – κέλτικες ρίζες της μητέρας του. Τον πατέρα του τον είδε παρά ελάχιστες φορές, η μητέρα του άλλαζε συνεχώς πόλεις για να βρει δουλειά και κάπως έτσι κατέληξε στο Μάντσεστερ. Ο Φιλ πήγε εκεί τις πρώτες τάξεις του σχολείου, λάτρευε το ποδόσφαιρο και την ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως οι αρκετές ρατσιστικές επιθέσεις που δεχόταν του δημιούργησαν ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η μητέρα του να τον στείλει στην Ιρλανδία για να μεγαλώσει με τους γονείς της και τα αδέρφια της.
Ο μικρός Φιλ, σε ηλικία 9 χρονών γίνεται κάτοικος Δουβλίνου, αποκτά μια πατρική φιγούρα που τόσο του έλειπε στο πρόσωπο του παππού του, Φρανκ και του θείου του, Τίμοθι, ο οποίος παίζει μεγάλο ρόλο στις μουσικές του επιρροές. Κάπως έτσι ξεκινά το καλλιτεχνικό του ταξίδι. Μεγάλωσε σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, ήταν ο πιο δημοφιλής μαθητής στο σχολείο, ασχολούνταν με το θέατρο, τη λογοτεχνία, την κέλτικη ιστορία και παράδοση και αισθανόταν περήφανος για την καταγωγή του, αν και εντελώς διαφορετικός από τους γύρω του.
Το ξεκίνημα της μουσικής καριέρας του Φιλ Λάινοτ
Το 1965 δημιουργεί την πρώτη του μπάντα με άλλα παιδιά από το σχολείο του, τους Black Eagles με αυτόν τραγουδιστή. Έπαιζαν γνωστά κομμάτια της εποχής, κυρίως των The Mamas & The Papas που ήταν και η αγαπημένη του μπάντα εκείνη την περίοδο. Τότε γνώρισε και τον Μπράιαν Ντάουνι, που θα ήταν ο συνοδοιπόρος του για τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι τη διάλυση των Thin Lizzy.
Αφού τελείωσε το σχολείο, ο Φιλ Λάινοτ μετακόμισε μόνος στο Clontarf, προάστιο του Δουβλίνου και ξεκίνησε να ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική. Τραγούδησε αρχικά στους Kama Sutra κι έπειτα στους Skid Row. Εκεί χρησιμοποίησε ένα Fender Jazz μπάσο για πρώτη φορά στα χέρια του, καθώς μέχρι τότε μόνο τραγουδούσε και έγραφε στίχους. Για κάποιους μήνες στη μπάντα ήταν και ο Γκάρι Μουρ, με τον οποίο ο Φιλ Λάινοτ ανέπτυξε μια φιλία. Οι δύο τους συνεργάστηκαν πολλές φορές στο μέλλον. Μετά τους Skid Row δημιούργησε τους Orphanage με τον Ντάουνι και μέσα από αυτούς, το 1969 θα δημιουργηθούν οι Thin Lizzy.
Ο Φιλ Λάινοτ και οι Thin Lizzy
Πέρα του Ντάουνι και φυσικά του Φιλ Λάινοτ, οι άλλοι δύο που συγκροτούν την πρώτη γραμμή των Thin Lizzy είναι ο Έρικ Μπέλ (κιθάρα) και ο Έρικ Ρίξον (πλήκτρα). Το όνομά τους το παίρνουν από τον χαρακτήρα της Tin Lizzie, του πολύ δημοφιλούς βρετανικού κόμικ The Dandy. O Ρίξον αποχώρησε μετά την ηχογράφηση του πρώτου τους σινγκλ με τίτλο The Farmer το καλοκαίρι του 1970. Ένα χρόνο μετά, το τρίο που απέμεινε, έβγαλε το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της μπάντας χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Λάινοτ γνώρισε αργότερα τον Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple, με τον οποίο έπαιξαν μαζί και συζητούν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν. Η συνεργασία αναβλήθηκε για το μέλλον και επέστρεψαν και οι δύο στις μπάντες τους.
Όλα αλλάζουν το 1972, όταν οι Thin Lizzy περιοδεύουν με τους Slade. O Φιλ Λάινοτ μαθαίνει πολλά δίπλα τους, αναθεωρεί πολλές απόψεις, αλλάζει το στυλ του και εμφανισιακά και μουσικά. Κάνει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με την διασκευή του παραδοσιακού ιρλανδικού τραγουδιού Whiskey in the Jar τo 1973, το οποίο και σκαρφάλωσε στην κορυφή των τσαρτς. Μετά τον τρίτο τους δίσκο, αποφασίζει ότι για να πετύχει η αλλαγή προς τον πιο σκληρό ήχο είναι ώρα για μεγάλες αλλαγές. Έτσι άλλαξε τον Έρικ Μπελ με δύο κιθαρίστες, τους Σκοτ Γκόρχαμ και Μπράιαν Ρόμπερτσον.
Οι Thin Lizzy στην κορυφή
Μέσα στην επόμενη πενταετία οι Thin Lizzy θα βρίσκονται μόνιμα στην κορυφή. Βγάζουν 6 δίσκους ως το 1979 που αποδείχθηκαν επικερδείς και αγαπήθηκαν απ΄το κοινό. Έτσι έγιναν μια από τις κυριότερες επιρροές των μεγάλων συγκροτημάτων τις επόμενης δεκαετίας, όπως οι Iron Maiden, οι Def Leppard, οι Metallica, οι Αnthrax και οι Testament. H ταυτόχρονη παρουσία των Γκόρχαμ και Ρόμπερτσον (αλλά και του Γκάρι Μουρ που τον αντικατέστησε για κάποιους μήνες) τους έκαναν την πρώτη μπάντα με δυο κιθαρίστες. Το ρυθμικό κομμάτι το είχαν αναλάβει τα τύμπανα του Ντάουνι με το μπάσο του Φιλ.
Τα σόλο τους ήταν απανωτά και ασταμάτητα, κάτι που υιοθετήθηκε από πολλά (κυρίως μεταλ) συγκροτήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους Iron Maiden. Οι Maiden θεωρούν τους Thin Lizzy την σημαντικότερη επιρροή τους. Μπορεί επίσης να υπήρχε ο Ρόρι Γκάλαχερ, όμως αυτοί ήταν οι πρώτοι Ιρλανδοί που έσπασαν τα ιρλανδικά – βρετανικά σύνορα και έφτασαν τις πρώτες θέσεις των τσαρτς στις ΗΠΑ. Έτσι άνοιξαν τον δρόμο και για άλλους μουσικούς από την Ιρλανδία στη συνέχεια.
Εκτός βέβαια από τη μουσική τους που γινόταν όλο και πιο σκληρή χρόνο με το χρόνο δείχνοντας αυτά που θα ακολουθήσουν την επόμενη δεκαετία, ο Φιλ Λάινοτ έγραφε και στίχους που έθιγαν λεπτά θέματα και φανέρωναν τις ευαισθησίες του. Ακουμπούσε θέματα που είχαν να κάνουν με την εργατική τάξη, με τον φυλετικό και τον κοινωνικό ρατσισμό, τη βία, την εγκληματικότητα και τις συμμορίες. Πολλά έχουν και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Ο Τζόνι που αναφέρεται σε πολλά από τα τραγούδια του είναι ο ίδιος. Έχει γράψει κομμάτια για τη μητέρα του και για τις δύο κόρες (Σάρα και Καθλίν) που απέκτησε από την Καρολάιν Κράουτερ με την οποία ήταν παντρεμένος για 4 χρόνια.
Η απότομη πτώση και το άδοξο τέλος του Φιλ Λάινοτ
Από τον δίσκο Chinatown του 1980 κι έπειτα, ξεκινά η καθοδική πορεία. Πολλές αλλαγές σε πρόσωπα και με την αποτυχία του Thunder and Lightning το 1983, έρχεται και το τέλος. Ο Φιλ Λάινοτ βέβαια που είχε αρκετά προβλήματα ήδη με το αλκοόλ, πέφτει και στα σκληρά ναρκωτικά. Ασχολείται πλέον κυρίως με την ποίηση, ενώ αναζητεί και άλλους μουσικούς δρόμους όπως η πανκ και η R&B. Συνεργάζεται για κάποια τραγούδια και κάποιες εμφανίσεις με τον Μπόμπ Γκέλντοφ, τον Ρόρι Γκάλαχερ, τον Μαρκ Νοπφλερ και φυσικά με τον φίλο του Γκάρι Μουρ.
Λίγες μέρες προτού φύγει από υπερβολική δόση ηρωίνης, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε προμοτάροντας το τελευταίο του σινγκλ με τίτλο Nineteen, ανέφερε πως είναι εδώ και πως στέκεται πάλι στα πόδια του, σκληρός όπως πάντα («I’ve landed on my feet after all the troubles of the past two years and I’m still hard’n’heavy»). Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1985 η μητέρα του τον βρίσκει αναίσθητο στο διαμέρισμά του. Δέκα μέρες μετά, ο Φιλ Λάινοτ θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Salisbury, εξαιτίας σηψαιμίας. Κηδεύτηκε πέντε μέρες μετά στο Σάτον του Δουβλίνου, ενώ ένα άγαλμα του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης που λάτρεψε και λατρεύτηκε.
Αυτός ήταν Φιλ Λάινοτ. Ο κρίκος στο αριστερό αυτί, το μουστάκι και το άφρο μαλλί του είναι η ιστορία της ροκ. Τα δερμάτινα που πάντα φορούσε και ο καθρέφτης που δεν έλειπε ποτέ από το μπάσο του είναι η εξέλιξή της. Και η μουσική κληρονομιά που άφησε θα υπάρχει και θα διαιωνίζεται όσο υπάρχουν ροκ μπάντες.
Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με το τραγούδι των Thin Lizzy του Φιλ Λάινοτ Whiskey In The Jar
Πηγές που χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτό το άρθρο:
Phil Lynott. Ανακτήθηκε από en.wikipedia.org. (Τελευταία σύνδεση 19/8/2020)
Thin Lizzy. Ανακτήθηκε από en.wikipedia.org (Τελευταία σύνδεση 19/8/2020)