
Ο καρκίνος δεν «επιτίθεται» μόνο στους νοσούντες που δίνουν τη μάχη τους με αυτό το αόρατο και άυλο θεριό. Πολεμά ταυτόχρονα και όλο τον περίγυρο του ανθρώπου που νοσεί, την οικογένεια, τους φίλους, όλα τα κοντινά του πρόσωπα. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου μας θυμίζει όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτή η «μάχη», πληγώνει σωματικά, νοητικά, ψυχικά τόσο τους ασθενείς όσο και τους αγαπημένους τους. Η πρόληψη, η ενημέρωση και ο έλεγχος είναι άκρως απαραίτητα. Με τον όρο «καρκίνος», εννοούμε μία σωρεία νόσων σχετικών με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων αλλά και την ανοργάνωτη ανάπτυξη αυτών.
Η 4η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου
Η Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου, εκπροσωπώντας 800 οργανώσεις σε 155 χώρες παγκοσμίως. Στόχος αυτής, αποτελεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, των χωρών αλλά και των φορέων υγείας σχετικά με τον έλεγχο στις επιπτώσεις του καρκίνου. Αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική καθώς, τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο, το θέμα του καρκίνου είναι γιγαντιαίο. Η ενημέρωση και η πρόληψή του χαίρουν άκρας σημασίας. Όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση του παγκόσμιου τέρατος-του καρκίνου.
Η καθιέρωση της μέρας αυτής, έχει σκοπό την εδραίωση του σκεπτικού ενός σωστού τρόπου ζωής, με ενημέρωση και πρόληψη. Τεράστια σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η κατάλληλη θεραπευτική μέθοδος για να σωθούν ζωές. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός πως μεγάλο μέρος από όσους νοσούν μπορεί να μειωθεί με τη πρόληψη, όπως και μεγάλο μέρος των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση.
Στατιστικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο το 2018 και εκτιμάται πως οι νοσούντες το 2025 θα αγγίξουν τα 19,3 εκατομμύρια. Σε έρευνα που έγινε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου το 2020, απεδείχθη πως μόνο 11% των διαγνώσεων βρέθηκε κατά την διάρκεια του προληπτικού ελέγχου. Ενώ, το 50% των ασθενών, διαγνώστηκε ενώ ελεγχόταν για άλλο πρόβλημα υγείας. Το προηγούμενο έτος στη χώρα μας, ο καρκίνος αποτέλεσε την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πάνω από το 1/3 των καρκίνων, αν οι άνθρωποι είχαν ενημερωθεί σωστά και υιοθετούσαν υγιεινό τρόπο ζωής, θα είχαν προλάβει την εμφάνιση τους.
Παράγοντες εμφάνισης καρκίνου
Κρίσιμοι παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου αποτελούν το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και οι χρόνιες λοιμώξεις. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι του πνεύμονα, του μαστού, του στομάχου και του ήπατος. Έξι στους 100 Έλληνες έχουν νικήσει κάποιο τύπο καρκίνου, και ένας στους 100 πάσχει.
Εθνικός σχεδιασμός στην Ελλάδα
Ο Εθνικός σχεδιασμός στη χώρα μας αποτελείται από τρεις κύριους στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η αποτελεσματικότερη πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση, όπου αφορά τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο δεύτερος στόχος αφορά τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου, αφορά τις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και τέλος, ο τρίτος στόχος σχετίζεται με την βέλτιστη δυνατή ανταπόκριση της Πολιτείας στη διαχείριση και τις συνέπειες της νόσου.
«I am and I will» το μότο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου από το 2019 ονομάζεται «Ι am and I will», αποτελώντας μια δυνατή παρότρυνση αλλά και δέσμευση για κάθε άνθρωπο. Η δέσμευση αυτή ουσιαστικά είναι η λήψη της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα από εμάς για την αντιμετώπιση της νόσου. Τα τελευταία 20 χρόνια, στις 4 Φεβρουαρίου επικρατεί ένα τεράστιο κίνημα οργανώσεων που εμπνέει τις κοινότητες να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση και να λάβουν δράση ως προς τον περιορισμό του αντίκτυπου της ασθένειας.

Εξέλιξη θεραπειών
Στις μέρες μας, υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των περισσότερων μορφών καρκίνου, επιτρέποντας έτσι τη μακρόχρονη ικανοποιητική ποιότητα ζωής πολλών καρκινοπαθών. Μέσω της γενετικής και μοριακής βιολογίας, μελετάται ο τρόπος ανάπτυξης των διάφορων τύπων καρκίνου. Προηγμένες τεχνικές τον εντοπίζουν πρώιμα και βιολογικοί δείκτες προβλέπουν την μελλοντική συμπεριφορά του.
Υπάρχουν νέες θεραπείες με σύγχρονα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μαζί με προηγμένη ακτινοθεραπεία, που δίνουν ελπίδες σε πολλούς καρκινοπαθείς. Πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη αυτή είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύγχρονες έρευνες εστιάζουν στην ανάπτυξη θεραπειών προσαρμοσμένες στον κάθε ασθενή.
Οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Η υγιεινή διατροφή, βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, με περιορισμό στο κόκκινο κρέας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου έως 35%. Ο θηλασμός προστατεύει και τη μητέρα ενάντια στον καρκίνο. Απαραίτητος για την πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου είναι ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας C και του ιού HPV. Για την πρόληψη, αρκούν 30 λεπτά γυμναστικής την ημέρα και η διακοπή του καπνίσματος. Όπως επίσης, ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακού χειμώνα και καλοκαίρι.
Ο σημαντικότερος σύμμαχος μας όμως εξακολουθεί να είναι ο συχνός έλεγχος, οι προληπτικές εξετάσεις βάσει του ιστορικού και της ηλικίας. Εμβολιασμοί όπως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του ήπατος είναι σημαντική πρόληψη κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο.

Έγκαιρη διάγνωση
Για τις γυναίκες, καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος στις γυναίκες είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος μέσω Μαστογραφίας μετά τα 50. Σε περιπτώσεις κληρονομικότητας, η εξέταση αυτή ξεκινά νωρίτερα. Επίσης, το τεστ Παπανικολάου-ΠΑΠ, ανιχνεύει το 90% των περιστατικών καρκίνου και πρέπει να ξεκινάτε από την ηλικία των 20 με 25.
Για τους άντρες, η εξέταση PSA είναι απαραίτητη μετά την ηλικία των 50, καθώς ο καρκίνος του προστάτη είναι από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνου σε άντρες. Και για τα δύο φύλα, απαραίτητη είναι η εξέταση για καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, άνω των 50 ετών. Στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου και στους άντρες και στις γυναίκες.
Εν κατακλείδι, το σημαντικότερο όπλο μας στη μάχη με τον καρκίνο είναι η πρόληψη, ο έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και όλους όσους αγαπάμε.
Παρακάτω ακολουθεί βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως οι θάνατοι από καρκίνο. Ανακτήθηκε από in.gr (Τελευταία πρόσβαση 04-02-21)
4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ανακτήθηκε από www.ucy.ac.cy (Τελευταία πρόσβαση 04-02-21)
Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου 2020. Ανακτήθηκε από osha.europa.eu (Τελευταία πρόσβαση 04-02-21)
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 8 + 1 συμβουλές πρόληψης. Ανακτήθηκε από onmed.gr (Τελευταία πρόσβαση 04-02-21)
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ανακτήθηκε από https://www.moh.gov.gr/ (Τελευταία πρόσβαση 04-02-21)