Πομπήιος ο Μέγας: Ο αιμοσταγής στρατηγός

Ο Γναίος Πομπήιος ο Μέγας (Gnaeus Pompeius Magnus), γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 106 π.Χ. και ήταν στρατηγός και πραίτορας της  Ρώμης. Στην ιστορία έμεινε γνωστός ως «Πομπήιος», «Γενναίος Πομπήιος» και ως ο «Χασάπης των εφήβων». Το τελευταίο έδειχνε την απίστευτη σκληρότητα που έβγαζε στην ηλικία των 30 ετών. Το «Μέγας» (Magnus) δόθηκε χάρη στην πρώιμη επιτυχία που είχε και εξαιτίας του Μέγα Αλεξάνδρου που ήταν το πρότυπο του. Κατόρθωσε να διατελέσει τρεις φορές Ύπατος και τέλεσε τρεις θριάμβους. Ως προσωπικότητα ήταν φιλόδοξος και δολοπλόκος ικανός να στήσει πολιτικές μηχανορραφίες. Δεν δίστασε να συμμαχήσει πολιτικά με τον Ιούλιο Καίσαρα, να παντρευτεί την κόρη του και στην συνέχεια να πολεμήσει εναντίον του, για να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  Χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος πολεμιστής της Ρώμης λόγω των στρατιωτικών των εκστρατειών και ικανοτήτων.

 «Σταματήστε να παραθέτετε νόμους, κουβαλάμε όπλα. Η πλοήγηση στη ζωή είναι απαιραίτητη, η ζωή όχι».  Γναίος Πομπήιος ο Μέγας


Γναίος Πομπήιος ο Μέγας του Στράβωνος

Ο Γναίος Πομπήιος ο Μέγας, καταγόταν από μια οικογένεια στη Βόρεια Ιταλία η οποία είχε χρήματα. Ο πατέρας του, Γναίος Πομπήιος Στράβων, ήταν μέλος της Ρωμαϊκής Γερουσίας. Ο Στράβων είχε αποκτήσει την φήμη του άπληστου, υποκριτή και γνωστού για την σκληρότητα του. Πολέμησε εναντίον των Ιταλών συμμάχων της Ρώμης. Πέθανε το 87 π.Χ. κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ρώμης από τους Μαριανούς. Τα αίτια του του θανάτου του δεν αποσαφηνίζονται αφού κάποιες πηγές τον θέλουν θύμα επιδημίας και  κάποιες άλλες νεκρό από κεραυνό. Όταν απεβίωσε ο Γναίος Πομπήιος ο Μέγας, ήταν είκοσι ετών και κληρονόμησε την περιουσία του καθώς και την «πίστη» των λεγεώνων του. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά αφού δικάστηκε λόγω των κατηγοριών πως ο πατέρας του είχε κλέψει δημόσια περιουσία. Ο δικαστής όμως που συμπαθούσε τον Γναίο Πομπήιο, τον έπεισε να παντρευτεί την κόρη του Αντίστια  και έτσι αθωώθηκε.

Διαβάστε επίσης  Λουκρητία Βοργία: οι φόνοι, οι δηλητηριάσεις και η σεξουαλική διαφθορά
Πομπήιος
Πηγή εικόνας: https://museum-classics-cam-ac-uk | Σε αυτή την προτομή, ο Πομπήιος έχει αντιγράψει το χτένισμα από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αυτό όμως που τον διαφοροποιεί είναι τα μικρά και στενά χείλη που σκόπιμα μπήκαν. Για να δημιουργήσει ένα λιγότερο εξιδανικευμένο χαρακτήρα. Βρέθηκε σε ρωμαϊκό τάφο απογόνων του Πομπήιου.

Ο Γναίος Πομπήιος ο Μέγας γαμπρός του Σύλλα

Στην ηλικία των 23, ο Γναίος Πομπήιος, εισήλθε στην πολιτική σκηνή.  Προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα για να απελευθερώσει τη Ρώμη από τους Μαριανούς. Ο Μάριος ήταν θείος του Ιουλίου Καίσαρα και υποστήριζε τους Πόπιουλαρς, γνωστή και ως λαϊκή ομάδα. Ο Μάριος και ο Σύλλας είχαν φτάσει σε έντονη αντιδικία από τότε που ο πρώτος είχε πάρει τα εύσημα για μια νίκη στην Αφρική, την οποία όμως είχε σχεδιάσει ο υφιστάμενος του Σύλλα. Ο Πομπήιος πολέμησε τον Μάριο σε Σικελία και Αφρική. Σε εκείνη την μάχη πρωτοπήρε το επίθετο Μέγας (Magnus).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όταν ο Σύλλας νίκησε τους Μαριανούς διορίστηκε δικτάτορας και ενθουσιασμένος  από τις ιδιότητες του Πομπήιου τον έπεισε να χωρίσει την Αντίστια και να παντρευτεί την θετή κόρη του Αιμιλία. Ο ιστορικός και βιογράφος Πλούταρχος είχε πει πως:  «ο γάμος ήταν χαρακτηριστικό μιας τυραννίας και ωφελούσε τις ανάγκες του Σύλλα, την ίδια στιγμή που η Αντίστια είχε χάσει και τους δύο της γονείς ενώ η Αιμιλία ήταν θετή και όχι πραγματική κόρη του Σύλλα».


Πομπήιος κατά Μιθριδάτη

Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίστηκε στη Ρώμη όταν ο Κούντος Σερτόριος επιτέθηκε στους Συλλάνους στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκεί στάλθηκε ο Πομπήιος για να βοηθήσει στις μάχες. Το 71 π.Χ. βοήθησε τους Ρωμαίους ηγέτες να καταστείλουν την εξέγερση των υπόδουλων με επικεφαλής των Σπάρτακο. Το 66 π.Χ. πήγε στην Κριμαία όπου σχεδίασε τον θάνατο του Μιθριδάτη, βασιλιά του Πόντου και της Μικράς Αρμενίας. Ο Μιθριδάτης ήταν για πολύ καιρό ένας από τους πιο επιτυχημένους εχθρούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, ανέλαβε τον έλεγχο της Συρίας το 64 π.Χ. και κατέλαβε την Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε επίσης  Πιότρ Τσαϊκόφσκι: Μια μουσική μεγαλοφυία

Η πρώτη τριανδρία της Ρωμαϊκής πολιτικής: Κράσσος, Πομπήιος και Καίσαρας

Η πρώτη τριανδρία κυρίαρχη της Ρωμαϊκής Πολιτικής ήταν ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Γναίος Πομπήιος ο Μέγας. Αυτή η ομάδα πήρε την εξουσία από τους βέλτιστους και αντιστάθηκαν στην εξουσία των Ρωμαίων ευγενών στη Γερουσία. Ο Πομπήιος φρόντισε να εδραιώσει την σχέση του με τον Καίσαρα, με το να παντρευτεί την κόρη του, Ιουλία. Παρά τη πυρηνική δυναμική που είχε αυτή η τριανδρία, οι συμμαχίες μεταξύ τους ήταν ισχνές και προβληματικές. Ο Κράσσος ήταν δυσαρεστημένος για τα εύσημα που είχε πάρει ο Πομπήιος για την νίκη κατά του Σπάρτακου, διότι αυτό οφειλόταν στην διαμεσολάβηση του Καίσαρα και όχι στις ικανότητες του πρώτου.

«Οι ανάγκες του κράτους υπερτερούν των αναγκών ενός ατόμου. Όπως ενός ναυτικού που θα προτιμούσε να μην διακινδυνεύσει τον  θάνατο αφήνοντας στο λιμάνι σε μια βίαιη καταιγίδα για να παραλάβει ένα φορτίο σιτηρών».  Γναίος Πομπήιος ο Μέγας

Advertising

Πομπήιος
Πηγή εικόνας: https://ellinondiktyo.blogspot.com/

Η δύναμη του Καίσαρα ενέπνευσε τον φθόνο του Πομπήιου

Μάλιστα όταν πέθανε η κόρη του Καίσαρα Ιουλία, η σχέση του Καίσαρα και του Πομπήιου διαταράχτηκε και ξεκίνησαν οι αντιμαχίες, ενώ ο Κράσσος σκοτώθηκε σε στρατιωτική αποστολή στην Παρθία. Όταν ο Καίσαρας ήταν ο νικητής της μάχης στη Φάρσαλο της Ελλάδας, ο Πομπήιος κατέφυγε στην Αίγυπτο όπου και σκοτώθηκε. Εκεί του έκοψαν το κεφάλι για να σταλεί στον Καίσαρα και πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου του 48 π.Χ.  Ο Ρωμαίος ποιητής και ρήτορας Φλώρος είχε γράψει: «Η δύναμη του Καίσαρα ενέπνευσε τώρα τον φθόνο του Πομπήιου, ενώ η εξοχότητα του Πομπήιου ήταν προσβλητική για τον Καίσαρα· ο Πομπήιος δεν μπορούσε να καταρρίψει έναν ίσο με τον Καίσαρα ή έναν ανώτερο».


Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του Πομπήιου

Παρά τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του, ο Πομπήιος θαυμάστηκε από τους απλούς Ρωμαίους ως και τους ευγενείς για τις ικανότητες του. Μάλιστα πολλοί ευγενείς, τοποθέτησαν αγάλματα στη Ρώμη, σε διάφορα σημεία, ως σημείο αναφοράς και ως φόρου τιμής για τα στρατιωτικά του επιτεύγματα. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και ασημένια νομίσματα το 40 π.Χ. με την εικόνα του. Ο Πομπήιος στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τον ιστορικό και βιογράφο Πλούταρχο, παρακινήθηκε πολλές να πολεμήσει ενώ γνώριζε πως ήταν λάθος. Το έκανε όμως πάρα πολύ καλά. Ο ανταγωνισμός με τον Καίσαρα ήταν μια κατάσταση περίπλοκη και πολύπλοκη.

Διαβάστε επίσης  Νίκος Παπάζογλου: Ο ερμηνευτής με την ψυχή, τον λυγμό και την τροπική φωνή

Ακολουθεί βίντεο σχετικά με τη ζωή του Πομπήιου.

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Pompey. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/. Τελευταία πρόσβαση στις 27/9/2022.

Pompey the Great – Roman statesman Gray E. W. (2022). Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/. Τελευταία πρόσβαση στις 27/9/2022.

POMPEY THE GREAT. Ανακτήθηκε από https://www.unrv.com/. Τελευταία πρόσβαση στις 27/9/2022.

Advertising

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη