Πόσο καλά ξέρεις τον σκύλο και την γάτα σου;

Και ποιος δεν αγαπάει τα κατοικίδιά του; Ποιος δεν λατρεύει να γυρνάει σπίτι και να τον υποδέχεται ο σκύλος του όλο κέφι και χαρά ή να παίζει με την γάτα του και να ξεχνάει όλα τα άσχημα, όλα τα προβλήματα που τον απασχολούν; Τα κατοικίδια ζώα μόνο αγάπη έχουν να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η συντροφιά ενός ζώου κάνει τους ανθρώπους πιο υπεύθυνους, βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, και συμβάλλει γενικότερα στην βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Τα οφέλη από την φροντίδα ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι αναμφισβήτητα πολλαπλά, και ιδιαίτερα σημαντικά. Πόσα πράγματα γνωρίζουμε όμως γι΄αυτά τα πλάσματα; Γνωρίζουμε τα πάντα για τον σκύλο μας, που μας κοιτάει με λατρεία στα μάτια ή για την γάτα μας, που μας κάνει παρέα όσο καθόμαστε στον υπολογιστή; Ακολουθούν γεγονότα και πληροφορίες που δεν ξέραμε για τους τετράποδους φίλους μας.


Σκύλος

 • Οι σκύλοι έχουν πολύ πιο αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης, συγκριτικά με τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, ανάλογα με την ράτσα, οι αδένες τους μπορεί να κυμαίνονται ανάμεσα σε 125.000.000 με 300.000.000 (οι άνθρωποι έχουν 5.000.000 αδένες). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορούν να μυρίζουν 1.000 ως 10.000.000 φορές καλύτερα από εμάς. Αλλά και το τμήμα του εγκεφάλου τους που ελέγχει τις μυρωδιές είναι πολύ μεγαλύτερο (40 φορές πιο μεγάλο από των ανθρώπων).
 • Οι σκύλοι έχουν την ευφυία ενός δίχρονου παιδιού. Γι΄αυτό λατρεύουν τόσο πολύ το παιχνίδι, τις λιχουδιές, τον ύπνο και τις βόλτες.

  Πηγή εικόνας https://www.desktopbackground.org
 • Μπορούν μέσω της μυρωδιάς να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι λεπτές αλλαγές στην μυρωδιά μας τούς βοηθούν να καταλάβουν τι νιώθουμε. Εάν ο ιδιοκτήτης τους για παράδειγμα ιδρώσει λίγο, αισθάνονται πως είναι αγχωμένος ή φοβισμένος. Για τον ίδιο λόγο μπορούν να εντοπίσουν ορισμένες ασθένειες, ενώ επίσης τούς είναι εύκολο να καταλάβουν αν μια γυναίκα είναι έγκυος.
 • Κουλουριάζονται όταν κοιμούνται, λόγω ενός αρχέγονου ενστίκτου που έχουν, για να ζεσταίνουν και να προστατεύουν τα ζωτικά τους όργανα.
 • Εάν τους αφήνετε ένα ρούχο με την μυρωδιά σας στο σπίτι πριν φύγετε, αυτό βοηθά να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος του αποχωρισμού και να παρηγορούνται.
 • Οι πέντε πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων ανά τον κόσμο είναι οι εξής: Σε πρώτη θέση είναι τα Λαμπραντόρ, στην δεύτερη τα Μπουλντόγκ, στην τρίτη οι γερμανικοί ποιμενικοί, ακολουθούν τα Κανίς και στην πέμπτη θέση είναι τα Μπιγκλ.
 • Δεν τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα· μπορούν επίσης να δούνε το μπλε και το κίτρινο χρώμα.
 • Τα σκυλιά της Δαλματίας γεννιούνται κατάλευκα και με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να έχουν τις χαρακτηριστικές τους μαύρες βούλες.
 • Μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερες από 150 λέξεις και εντολές.
 • Τα σκυλιά ονειρεύονται, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, με την διαφορά πως στα όνειρά τους βλέπουν ότι κάνουν σκυλίσια πράγματα. Και φυσικά βλέπουν και εκείνα εφιάλτες.
 • Η Σοβιετική σκυλίτσα Λάικα. Πηγή φωτογραφίας https://cdni.rbth.com
 • Το αποτύπωμα της μύτης ενός σκύλου είναι μοναδικό, όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ανθρώπου.
 • Παρά το χαριτωμένο – παραπονεμένο κουταβίσιο βλέμμα, οι σκύλοι δεν αισθάνονται τύψεις, ούτε μετανιώνουν για αυτά που κάνουν. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, έχουν μάθει να κοιτάζουν έτσι τους ανθρώπους για να κατευνάζουν την οργή τους, όταν έχουν κάνει κάτι κακό.
 • Ο πρώτος σκύλος που πήγε ποτέ στο διάστημα, ήταν ένα αδέσποτο Χάσκι από την Μόσχα. Ο λόγος για την μικρή Λάικα, που εκπαιδεύτηκε από τους Σοβιετικούς και ταξίδεψε τον Νοέμβριο του 1957. Το ζώο πέθανε στην αποστολή εξαιτίας της υπερθέρμανσης και του πανικού που βίωσε.
 • Εάν είσαι πάνω από 30 χρονών, ήσουν ζωντανός πριν από κάθε σκύλο που ζει σήμερα στον πλανήτη.

Γάτα

 • Η γάτα είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στην Αμερική. Σήμερα στις Ηνωμένες πολιτείες ζούνε 88.000.000 κατοικίδιες γάτες και 74.000.000 σκύλοι.
 • Όλοι γνωρίζουν πόσο πολύ λατρεύουν τον ύπνο οι γάτες. Κοιμούνται 15 ώρες την ημέρα και συνολικά το 70% ολόκληρής της ζωής τους. Αυτό σημαίνει πως μια εννιάχρονη γάτα, υπήρξε στην ζωή της ξύπνια μόνο τρία χρόνια. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε πως ο ύπνος είναι η ζωή τους.
 • Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν το γλυκό, διότι οι γλώσσες τους είναι φτιαγμένες ωστέ να εστιάζουν μονάχα στο κρέας. Αυτό οφείλεται σε μια μετάλλαξη που υπέστησαν οι γευστικοί κάλυκές τους στον υποδοχέα τους.

  Πηγή φωτογραφίας https://graffitiwallpaper.com
 • Το νιαούρισμά τους ποικίλλει περισσότερο από το γάβγισμα του σκύλου. Οι γάτες μπορούν να παράξουν πάνω από 100 διαφορετικούς ήχους, ενώ οι σκύλοι μόνο 10.
 • Οι γάτες συνήθως δεν νιαουρίζουν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, παρά μόνο με ανθρώπους.
 • Μια γάτα συνήθως έχει 12 μουστάκια σε κάθε πλευρά του προσώπου της.
 • Οι λέξεις cat, catt, cath, chat, katze που όλες σημαίνουν γάτα, προέρχονται από την λατινική λέξη catus, η οποία σημαίνει οικόσιτη γάτα.
 • Η βαρύτερη γάτα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία ήταν ο Himmy, που ζούσε στην πολιτεία Κουίνσλαντ, της Αυστραλίας. Ζύγιζε 21 κιλά και πέθανε σε ηλικία 10 ετών.
 • Στην Ασία κάθε χρόνο, περίπου 400.000.000 γάτες σφάζονται και καταναλώνονται από τους ανθρώπους.
 • Η πρώτη γάτα που πήγε στο διάστημα ήταν η Felicette (ή αλλιώς Astrocat) και ήταν από την Γαλλία. Το 1963 εστάλη στο διάστημα. Τα ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στον εγκέφαλό της, έστειλαν νευρολογικά σήματα πίσω στην Γη. Η Felicette επέζησε του ταξιδιού.

  Η Astrocat. Πηγή φωτογραφίας https://www.johnnytimes.com
 • Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις γατιών που έπεσαν από ύψος των 20 μέτρων και επέζησαν. Έχουν το λεγόμενο αντανακλαστικό εκκαθάρισης, που τις βοηθά να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον χώρο και να προσγειώνονται στα πόδια τους. Ακόμα και γάτες χωρίς ουρά έχουν αυτή την ικανότητα.
 • Ο εγκέφαλος της γάτας είναι βιολογικά πιο όμοιος με του ανθρώπου (μοιάζουν κατά 90%) παρά με του σκύλου. Τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι γάτες έχουν ταυτόσημες περιοχές στους εγκεφάλους τους, που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα.
 • Οι γάτες επίσης μπορούν να στρίψουν τα αυτιά τους 180 μοίρες και να τα κουνήσουν ξεχωριστά το ένα από το άλλο.
 • Στην Αρχαία Αίγυπτο, όταν πέθαινε η γάτα μιας οικογένειας, τα μέλη της ξύριζαν τα φρύδια τους ως ένδειξη πένθους. Μάλιστα η ποινή που επιβάλλονταν σε κάποιον που είχε σκοτώσει γάτα, ήταν ο θάνατος. Υπήρχε επίσης νεκροταφείο για γάτες, όπου τις έφερναν οι ιδιοκτήτες τους ταριχευμένες και συχνά τις έθαβαν μαζί με ποντίκια για να έχουν μαζί τους τροφή στην άλλη ζωή. Στην ταρίχευση χρησιμοποιούσαν ακριβά και ποιοτικά υλικά (πολυτελή υφάσματα, κοσμήματα, λάδι και μπαχαρικά).

Bίντεο 

Πηγές 

Buzzfeed.com

Factretriever.com

Μηχανή του χρόνου

Cesarsway.com

Διαβάστε επίσης  Save a Greek Stray: "Η υιοθεσία είναι μια σοβαρή απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από ώριμη σκέψη για το τι σημαίνει υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου."

Εκ Κατερίνης ορμώμενη σπουδάζω πλέον στα εξωτικά Γιάννενα Ιστορία και Αρχαιολογία, αλλά και Δημοσιογραφία. Αγαπώ τις γάτες, τις ταινίες και την καλή μουσική. Όταν βρίσκω χρόνο μαθαίνω Ρώσικα και φλυαρώ στους φίλους μου για όλα τα παραπάνω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα