Πολλοί από εμάς έχει τύχει να πούμε τη φράση: «Νομίζω πως έχω κατάθλιψη», καθώς μπερδεύουμε τους μύθους που υπάρχουν για την ασθένεια, με την πραγματικότητα. Μία συναισθηματική πτώση ή κάποια εναλλαγή διάθεσης δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις σοβαρότερες ψυχικές ασθένειες στη ζωή ενός ανθρώπου. Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από το παροδικό αίσθημα στεναχώριας και απογοήτευσης που μας ταλαιπωρεί μονάχα για μερικές ημέρες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα, καταλαμβάνοντας σήμερα την τέταρτη θέση στις δέκα επιβαρυντικές ασθένειες που πλήττουν την ανθρωπότητα. Επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Συχνά, ξεκινά με την απώλεια ενδιαφέροντος για ζωή και τη μείωση ευχαρίστησης για καθημερινές δραστηριότητες.
Η θλίψη και η μελαγχολία αρχίζουν να επικρατούν καθημερινά και υπάρχει απόσυρση από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις του ασθενούς. Έρευνες αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η κατάθλιψη, είναι η διατήρηση της ισορροπίας μέσα στην καθημερινή ρουτίνα και η αποφυγή του κακού ύπνου και της τεχνολογίας και των ευθυνών στην εργασία και στην οικογένεια.
Ποια είναι τα πιο συχνά είδη της κατάθλιψης:
Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συνηθισμένοι τύποι κατάθλιψης. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικό αριθμό συμπτωμάτων με διαφορετική σοβαρότητα και επιμονή.
Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή: Εκδηλώνεται με έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί, να μελετήσει, να κοιμηθεί, να φάει και να απολαύσει ευχάριστες δραστηριότητες, όπως συνήθιζε στο παρελθόν.
Δυσθυμική Διαταραχή: Πρόκειται για μία χρόνια καταθλιπτική διάθεση, που το άτομο την έχει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας για τουλάχιστον 2 χρόνια. Εξαιτίας της μακροχρόνιας «πεσμένης» διάθεσης, ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να αισθανθεί καλά ούτε να λειτουργήσει σωστά.
Διπολική Διαταραχή: Το άτομο παρουσιάζει διαστήματα κατάθλιψης και διαστήματα ευφορικής διάθεσης που ονομάζεται μανία. Η μανία χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, διέγερση και επιταχυμένο ρυθμό ομιλίας, συχνά με διαταραγμένη σκέψη και διαστήματα υπομανίας. Η υπομανία είναι ένα σύνδρομο παρόμοιο με τη μανία, αλλά όχι τόσο βαρύ ή έντονο και δεν επηρεάζει τόσο σημαντικά τη λειτουργικότητα του ασθενούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας και πώς μπορούμε να βοηθηθούμε σύμφωνα με ειδικούς:
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο έρευνας και θεραπείας της συμπεριφοράς:
- Η καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας
- Η απώλεια ευχαρίστησης
- Το άγχος που παρατηρείται ορισμένες φορές με τη μορφή δυσφορίας
- Οι διαταραχές στον ύπνο
- Η κόπωση
- Η έλλειψη ελπίδας
- Η ανημπορία
- Η απαισιοδοξία
- Και η εμμονή σε σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας, αποτελούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Από την άλλη
- Η άθληση
- Η διατήρηση κοινωνικών επαφών
- Η σωστή διατροφή
- Ο ποιοτικός ύπνος
- Και η μείωση του άγχους, διαδραματίζουν βοηθητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της διαταραχής.
Ωστόσο, εάν θεωρείται ότι έχετε ένα, ή περισσότερα, από τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ιατρό ή καλέστε την γραμμή βοήθειας κατάθλιψης 1034. Ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει οργανωθεί από το πρόγραμμα «αντί-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, λειτουργεί από το 2008 και προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο της ψυχολογίας των ανθρώπων.
Πηγές:
- Κατάθλιψη, ανακτήθηκε από: www.ibrt.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)
- Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα και τα είδη της, ανακτήθηκε από: www.healthyliving.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)
- Κατάθλιψη, ανακτήθηκε από: www.psyxiatros.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)
- Κατάθλιψη: Τύποι, συμπτώματα, θεραπεία, ανακτήθηκε από: www.therapia.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)