Κατάθλιψη: Ορισμός, τύποι και συμπτώματα

κατάθλιψη
Πηγή εικόνας: isaw.company

Πολλοί από εμάς έχει τύχει να πούμε τη φράση: «Νομίζω πως έχω κατάθλιψη», καθώς μπερδεύουμε τους μύθους που υπάρχουν για την ασθένεια, με την πραγματικότητα. Μία συναισθηματική πτώση ή κάποια εναλλαγή διάθεσης δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις σοβαρότερες ψυχικές ασθένειες στη ζωή ενός ανθρώπου. Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από το παροδικό αίσθημα στεναχώριας και απογοήτευσης που μας ταλαιπωρεί μονάχα για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα, καταλαμβάνοντας σήμερα την τέταρτη θέση στις δέκα επιβαρυντικές ασθένειες που πλήττουν την ανθρωπότητα. Επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Συχνά, ξεκινά με την απώλεια ενδιαφέροντος για ζωή και τη μείωση ευχαρίστησης για καθημερινές δραστηριότητες.

Η θλίψη και η μελαγχολία αρχίζουν να επικρατούν καθημερινά και υπάρχει απόσυρση από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις του ασθενούς. Έρευνες αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η κατάθλιψη, είναι η διατήρηση της ισορροπίας μέσα στην καθημερινή ρουτίνα και η αποφυγή του κακού ύπνου και της τεχνολογίας και των ευθυνών στην εργασία και στην οικογένεια.

κατάθλιψη
Πηγή εικόνας: thetherapycentre.ie

 

Ποια είναι τα πιο συχνά είδη της κατάθλιψης:

Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συνηθισμένοι τύποι κατάθλιψης. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικό αριθμό συμπτωμάτων με διαφορετική σοβαρότητα και επιμονή.

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή: Εκδηλώνεται με έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί, να μελετήσει, να κοιμηθεί, να φάει και να απολαύσει ευχάριστες δραστηριότητες, όπως συνήθιζε στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης  Πώς το διάβασμα συμβάλλει στην καλή ποιότητα ζωής

Δυσθυμική Διαταραχή: Πρόκειται για μία χρόνια καταθλιπτική διάθεση, που το άτομο την έχει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας για τουλάχιστον 2 χρόνια. Εξαιτίας της μακροχρόνιας «πεσμένης» διάθεσης, ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να αισθανθεί καλά ούτε να λειτουργήσει σωστά.

Διπολική Διαταραχή: Το άτομο παρουσιάζει διαστήματα κατάθλιψης και διαστήματα ευφορικής διάθεσης που ονομάζεται μανία. Η μανία χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, διέγερση και επιταχυμένο ρυθμό ομιλίας, συχνά με διαταραγμένη σκέψη και διαστήματα υπομανίας. Η υπομανία είναι ένα σύνδρομο παρόμοιο με τη μανία, αλλά όχι τόσο βαρύ ή έντονο και δεν επηρεάζει τόσο σημαντικά τη λειτουργικότητα του ασθενούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας και πώς μπορούμε να βοηθηθούμε σύμφωνα με ειδικούς:

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο έρευνας και θεραπείας της συμπεριφοράς:

 • Η καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας
 • Η απώλεια ευχαρίστησης
 • Το άγχος που παρατηρείται ορισμένες φορές με τη μορφή δυσφορίας
 • Οι διαταραχές στον ύπνο
 • Η κόπωση
 • Η έλλειψη ελπίδας
 • Η ανημπορία
 • Η απαισιοδοξία
 • Και η  εμμονή σε σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας, αποτελούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Από την άλλη

 • Η άθληση
 • Η διατήρηση κοινωνικών επαφών
 • Η σωστή διατροφή
 • Ο ποιοτικός ύπνος
 • Και η μείωση του άγχους, διαδραματίζουν βοηθητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Ωστόσο, εάν θεωρείται ότι έχετε ένα, ή περισσότερα, από τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ιατρό ή καλέστε την γραμμή βοήθειας κατάθλιψης 1034. Ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει οργανωθεί από το πρόγραμμα «αντί-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, λειτουργεί από το 2008 και προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο της ψυχολογίας των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης  Το διαζύγιο και οι επιπτώσεις του

 

Πηγές:

 • Κατάθλιψη, ανακτήθηκε από: www.ibrt.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)
 • Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα και τα είδη της, ανακτήθηκε από: www.healthyliving.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)
 • Κατάθλιψη, ανακτήθηκε από: www.psyxiatros.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)
 • Κατάθλιψη: Τύποι, συμπτώματα, θεραπείαανακτήθηκε από: www.therapia.gr, (Τελευταία πρόσβαση στις 2/4/2021)

Ονομάζομαι Λένα, είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας και λατρεύω να κάνω τον κόσμο να γελάει. Εκτός από το αντικείμενο σπουδών μου, μ' αρέσει πολύ να ασχολούμαι με τον τομέα της ψυχολογίας, καθώς θεωρώ ότι είναι ένας κόσμος ξεχωριστός ο οποίος θέλει συνεχή ανακάλυψη. Προσπαθώ κάθε μέρα να ενημερώνομαι και έπειτα να ενημερώνω! Τέλος, να θυμάστε ότι «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε» Νικολά Σαμφόρ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.