Walt Disney: Ένα βασίλειο χτίζεται τον 20° αιώνα

Αναμφισβήτητα ο Walt Disney είναι ένας από τους ανθρώπους, που σημάδεψαν την παιδική μας ηλικία. Αυτός και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Roy, ίδρυσαν τη «Walt Disney Pictures», μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών παγκοσμίως. Ο ίδιος γέννησε, ίσως τον μοναδικό αξιαγάπητο, ποντικό, Mickey Mouse, ο οποίος συντροφεύει μέχρι και σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, ο Αμερικανός επιχειρηματίας, σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων συνέβαλε στην εξέλιξη του κινηματογράφου, ανέδειξε την παιδική ψυχαγωγία και πρωτοπόρησε στον χώρο των θεματικών πάρκων, δημιουργώντας την Disneyland.


ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο, ο Walter Elias Disney ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Ιρλανδο-Καναδού, Elias Disney και της Γερμανo-Αμερικανίδας, Flora Call. Μέχρι την εφηβεία του, έζησε με την οικογένειά του στο Marceline του Missouri, όπου εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το ταλέντο του στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Μάλιστα συνήθιζε να πουλάει τα έργα του σε γείτονες και οικογενειακούς φίλους. Το 1911 η προσοχή του επικεντρώθηκε στα τρένα, όταν δηλαδή μετακόμισαν στο Kansas City. Έτσι τα καλοκαίρια εργαζόταν στο σιδηρόδρομο, πουλώντας τρόφιμα και εφημερίδες στους ταξιδιώτες.


ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

Ο Walt Disney εγγράφηκε στο γυμνάσιο, McKinley στο Σικάγο, όπου έπαιρνε μαθήματα σχεδίου και φωτογραφίας, ενώ δραστηριοποιούνταν ως σκιτσογράφος στη σχολική εφημερίδα. Ο πατέρας του, παρότι δε συμμεριζόταν την επιθυμία του γιου του να γίνει σκιτσογράφος, τον στήριζε οικονομικά. Έτσι, παράλληλα φοιτούσε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σικάγο, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις του στη ζωγραφική. Το 1918, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να διακόψει τις σπουδές του και να καταταγεί στο στρατό. Ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε, εφόσον ήταν ακόμη ανήλικος. Όμως η ηλικία του δε τον εμπόδισε να ενταχθεί στον Ερυθρό Σταυρό ως οδηγός ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να σταλεί στη Γαλλία για ένα χρόνο.

 


Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Επιστρέφοντας από τη Γαλλία, όντας 18 χρονών, εγκαθίσταται στο Kansas City, με σκοπό να κυνηγήσει την καριέρα του ως σκιτσογράφος εφημερίδων. Αρχικά, με τη βοήθεια του αδερφού του, Roy ξεκίνησε να εργάζεται στο Pesmen-Rubin Art Studio, όπου γνώρισε τον διάσημο σκιτσογράφο, Ub Iwerks και αργότερα στη διαφημιστική εταιρία, Kansas City Film Ad Company. Εκεί εκπαιδεύτηκε στη δημιουργία διαφημίσεων με τη χρήση κινουμένων σχεδίων. Ταυτόχρονα πειραματιζόταν με την κάμερα, δίνοντας κίνηση στους χαρακτήρες που σχεδίαζε ο ίδιος.

Ο W. Disney (πίσω, αριστερά) εργάζεται στην εταιρία, Kansas City Film Ad Company. Δίπλα του βρίσκεται ο F. Harmon, μετέπειτα συνεργάτης του.

Το κόλπο για να ξεκινήσεις είναι να σταματήσεις να μιλάς και να αρχίσεις να πράττεις.

O W. Disney ετοιμάζει τα πρώτα του κινούμενα σχέδια, «Laugh-O-Grams».

Τότε ήταν που αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του κινηματογραφικό στούντιο. Δίχως να χάσει χρόνο, πρότεινε στον Fred Harman να συνεργαστούν. Οι δυο τους συμφώνησαν με τοπικό κινηματογράφο του Kansas City να προβάλλει τα πρώτα τους κινούμενα σχέδια, τα οποία ονόμασαν «Laugh-O-Grams». Σύντομα τα σχέδια τους κατέκτησαν τη δημοσιότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους δύο συνεργάτες να συντηρούν το προσωπικό τους στούντιο. Έτσι το ονόμασαν «Laugh-O-Gram» και προσέλαβαν περισσότερους επαγγελματίες σκιτσογράφους, όπως τον αδερφό του, Fred Harman, καθώς και τον Ub Iwerks. Στη συνέχεια δημιούργησαν μια σειρά από παραμύθια, διάρκειας επτά λεπτών, συνδυάζοντας  κινούμενα σχέδια με ζωντανούς ηθοποιούς, την οποία ονόμασαν «Alice in Cartoonland».

 


ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΡΧΗ

Όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν έχεις το κουράγιο να τα ακολουθήσεις.

Διαβάστε επίσης  Mickey Mouse: Η ιστορία του πιο διάσημου ποντικιού
Ο W. Disney (δεξιά) και ο αδερφός του, Roy.

Οι δυσκολίες δεν άργησαν να έρθουν, καθώς το 1923 ο Disney αναγκάστηκε να κηρύξει την πτώχευση της εταιρίας. Ωστόσο αρνούμενος να εγκαταλείψει το όνειρό του, μετακομίζει μαζί με τον αδερφό του και τον Ub Iwerks στο Hollywood, όπου ιδρύουν την εταιρία, Disney Brothers Cartoon Studio. Η ευχή του πραγματοποιήθηκε:

«Ήθελα ο αδερφός μου και εγώ να είμαστε συνέταιροι, αυτό είναι όλο. Ο Roy πίστεψε σ’ εμένα. Νομίζω ότι έχει κάνει πολλά πράγματα, τα οποία πήγαιναν ενάντια στην κρίση του, μόνο και μόνο επειδή ένιωσε ότι ήθελα να τα κάνω».

Αντίστοιχα ο αδερφός του επεσήμανε: «Ο αδερφός μου, Walt ήταν, κατά τη γνώμη μου, πραγματική ιδιοφυΐα: δημιουργικός, αποφασιστικός, επικεντρωμένος στο στόχο του και οδηγός».

«Alice in Cartoonland»

Μέχρι σήμερα η εταιρία έχει λειτουργήσει υπό τις ονομασίες, Walt Disney Studio, Walt Disney Productions και Walt Disney Company. Το νέο τους ξεκίνημα εγκαινιάστηκε με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των Disney, Roy και Iwerks και της νεοϋορκέζικης εταιρίας της Margaret Winkler, η οποία ανέλαβε να διανέμει τη σειρά «Alice Cartoons» στις κινηματογραφικές αίθουσες και με την εφεύρεση ενός νέου χαρακτήρα, του Oswald the Lucky Rabbit.


Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο Disney είχε ορκιστεί ότι δε θα παντρευόταν, μέχρι να γίνει 25 ετών και να συγκεντρώσει 10.000$. Όμως στις 13 Ιουλίου 1925 αθέτησε την υπόσχεσή του, καθώς παντρεύτηκε την, επίσης, σκιτσογράφο, Lillian Bounds, την οποία είχε προσλάβει στην εταιρία του λίγο καιρό πριν. Αργότερα η οικογένειά του μεγάλωσε, όταν απέκτησαν δύο κόρες, την Diane Marie και τη Sharon Mae. Μάλιστα η δεύτερη του κόρη είχε δηλώσει:

Ο W. Disney με την οικογένειά του.

«Δε μας μεγάλωσαν με την ιδέα ότι αυτός ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, ο οποίος έκανε πράγματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει. Ήταν ο πατέρας μας, ένας άντρας που κάθε πρωί πήγαινε στη δουλειά και κάθε βράδυ επέστρεφε σπίτι».

 

 

 

 


Ο MICKEY MOUSE

Μετά από λίγα χρόνια ο Disney διαπίστωσε ότι ο συνεργάτης του, Winkler και η σύζυγός του είχαν κλέψει τα δικαιώματα για τον χαρακτήρα, Oswald the Lucky Rabbit, όπως και όλους τους εργαζόμενους, εκτός από τον Iwerks.

«Όλες οι αντιξοότητες, τα προβλήματα και τα εμπόδια που είχα στη ζωή μου, με έκαναν πιο δυνατό. Μπορεί να μη το συνειδητοποιήσεις αμέσως, αλλά ένα δυνατό χτύπημα μπορεί να είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να σου συμβεί».

Έτσι οι αδερφοί Disney, οι γυναίκες του και ο Iwerks δημιουργούν τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπου κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο Mickey Mouse. Οι πρώτες ταινίες, μικρού μήκους, που πρωταγωνίστησε ο ποντικός, Mickey ονομάστηκαν «Plane Crazy» και «The Gallopin’ Gaucho» και ήταν βουβές.

O Mickey Mouse στο «Plane Crazy».

«Έπρεπε ο Μίκι να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα».

Μετά την εισαγωγή του ήχου στον κινηματογράφο, δημιούργησε την πρώτη του ομιλούσα ταινία, την Steamboat Willie, όπου εμφανιζόταν πάλι ο Mickey Mouse, αυτή τη φορά με τη φωνή του ίδιου του Disney. Με αυτή την ταινία ο Walt Disney απέκτησε τεράστια φήμη και αναγνώριση.

Διαβάστε επίσης  Η Disney μαγεύει τον χώρο της μόδας
O Mickey Mouse στο «Steamboat Willie»

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Προχωράμε μπροστά και ανοίγουμε νέες πόρτες, γιατί είμαστε περίεργοι και η περιέργεια μας οδηγεί σε νέα μονοπάτια.

«Silly Symphonies».

Το 1929 αποφάσισε να μοιράσει την αγάπη του κοινού για τον Mickey Mouse σε νέους ήρωες. Έτσι παρήγαγε τη σειρά ταινιών, «Silly Symphonies», όπου έκαναν το ντεμπούτο τους η Minnie Mouse, ο Donald Duck, ο Goofy και ο Pluto. Σε αυτές χρησιμοποίησε πρωτοποριακές, για την εποχή, μεθόδους, όπως η Multiplane Camera, με την οποία έδινε στο κοινό την ψευδαίσθηση του βάθους σε κινούμενα σχέδια.

«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το πετύχεις. Πάντα να θυμάσαι ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι».

 

 

«Flowers and Trees».
«Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι».

 

«Fantasia.»

Βέβαια η ανταμοιβή για το έργο του δεν προήλθε μόνο από τον ενθουσιασμό του κοινού, αλλά και από τη βράβευση του με Oscar, για την πρώτη του έγχρωμη ταινία, «Flowers and Tree». Κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 1929 στην Αμερική, τα «Τρία Γουρουνάκια» και το τραγούδι των τίτλων «Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?» έγιναν σύμβολα του έθνους. Την ίδια περίοδο (1937), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, «Η Χιονάτη και η Επτά Νάνοι» έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες και κατέκτησε οχτώ βραβεία Όσκαρ. Η ταινία κόστισε 1.500.000$ και απέφερε έσοδα ύψους 8.000.000$, ένα πόσο διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική δυσχέρεια των Αμερικανών πολιτών εκείνη την εποχή. Την επιτυχημένη αυτή ταινία διαδέχθηκαν, τα επόμενα πέντε χρόνια, ακόμη τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες, «Ο Πινόκιο» (1940), «Η Φαντασία» (1940), «Ο Ντάμπο» (1941) και «Ο Μπάμπι» (1942). Δυστυχώς η ανοδική πορεία της επιχείρησης διακόπηκε, όταν το 1941 οι υπάλληλοι του Disney προχώρησαν σε απεργία. Πολλοί από αυτούς παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ανακάμψει ξανά.

Για να πετύχεις, δούλευε σκληρά, μην τα παρατάς ποτέ και πάνω απ’ όλα να έχεις μια υπέροχη εμμονή.

«Η Μαίρη Πόππινς».

Η στιγμή αυτή δεν άργησε να έρθει, καθώς από το 1950 και μετά κυκλοφόρησαν περισσότερες από 100 ταινίες, μεγάλου μήκους, προσφέροντας για άλλη μια φορά στον Disney εμπορική, αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, η οποία επισφραγίστηκε με τα 22 βραβεία Όσκαρ, που του απέφεραν συνολικά. Μερικές από αυτές τις ταινίες ήταν κατά σειρά, «Η Σταχτοπούτα» (1950), «Το Νησί των Θησαυρών» (1950), «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (1951), «Ο Πίτερ Παν» (1953), «Η Λαίδη και ο Αλήτης» (1955), «Η Ωραία Κοιμωμένη» (1959), «Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας» (1961), το «Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου» (1963)  και «Η Μαίρη Πόππινς» (1964). Μάλιστα στην τελευταία του επιτυχία, συνδύασε τη ζωντανή δράση, τα κινούμενα σχέδια, τη μουσική και τα ειδικά εφέ, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει 12 βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

«Η Λαίδη και ο Αλήτης».

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο Disney υπήρξε από τους πρώτους που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη της τηλεόρασης ως ψυχαγωγικό μέσο. Γρήγορα τα παιδιά αγκάλιασαν τις σειρές «Zorrro» και «Davy Crockett», όπως και την εκπομπή «The Mickey Mouse Club». Εκτός από τα μικρά παιδιά, φανατικοί θαυμαστές υπήρξαν και αρκετοί Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι κάθε Κυριακή βράδυ συντόνιζαν τους δέκτες τους στο κανάλι, όπου προβαλλόταν η εκπομπή »Walt Disney’s Wonderful World of Color».

Θα προτιμούσα να ψυχαγωγήσω τους ανθρώπους και να ελπίζω ότι κάτι έμαθαν, παρά να τους διδάσκω και να ελπίζω ότι θα διασκεδάσουν.

Η προβολή της εκπομπής δεν έγινε τυχαία. Μέσω αυτής προωθούσε το θεματικό πάρκο που έμελλε να δημιουργήσει, την περίφημη Disneyland.

Διαβάστε επίσης  Ιωάννης Βαρβάκης: Ένας άγνωστος εθνικός ευεργέτης

Η Disneyland χτίστηκε στο Anaheim της Καλιφόρνια και εγκαινιάστηκε στις 17 Ιουλίου 1955, υπό την παρουσία του ηθοποιού  και μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, Ronald Reagan. Αν και την μέρα των εγκαινίων συνέβησαν αρκετά ατυχήματα, σύντομα το θεματικό πάρκο γέμισε από τις φωνές και τα γέλια μικρών παιδιών.

Το γέλιο είναι διαχρονικό, η φαντασία δεν έχει ηλικία και τα όνειρα είναι παντοτινά.

Έτσι η Disneyland αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν επίγειο παράδεισο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την περιπέτεια, να ψυχαγωγηθούν και φυσικά να γνωρίσουν από κοντά τους φανταστικούς ήρωες του Disney. Όπως ήταν αναμενόμενο, σε μικρό χρονικό διάστημα η Disneyland, που κόστισε 17.οοο.οοο$, απέφερε δεκαπλάσια έσοδα. Σήμερα συνεχίζει να χαρίζει τη χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς έχει επεκταθεί στο Παρίσι, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη.

Η Disneyland στην Καλιφόρνια.

Η Disneyland ήταν έργο αγάπης. Δεν προχωρήσαμε στην κατασκευή της μόνο και μόνο για να βγάλουμε χρήματα.


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ

Λίγα χρόνια μετά τα εγκαίνια της Disneyland, ο Disney άρχισε να σχεδιάζει ένα καινούριο θεματικό πάρκο στη Φλόριντα. Δυστυχώς το παραμύθι του δεν του επιφύλασσε καλό τέλος, καθώς το 1966, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η κατασκευή του πάρκου, διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες. Έτσι πέθανε σε ηλικία 65 ετών στις 15 Δεκεμβρίου 1966. Όμως ο αδερφός του, Roy Disney, ανέλαβε να ολοκληρώσει το τελευταίο του όνειρο. Το πάρκο στη Φλόριντα ονομάστηκε Walt Disney World και άνοιξε το 1971. Όσο κι αν επιθυμούσε να κερδίσει τη σωματική αθανασία, δεν τα κατάφερε. Φήμες που θέλουν τον Walt Disney να έχει καταψυχθεί έως ότου βρεθεί η θεραπεία για την ασθένειά του είναι ανυπόστατες, καθώς το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο του Λος Άντζελες.

Walt Disney Wold.

Δεδομένου ότι ο Walt Disney αποτέλεσε μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα και δραστηριοποιήθηκε στη σκοτεινή περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έλειψαν εκείνοι που τον κατηγόρησαν για εγωπάθεια, αλαζονεία, μεγαλομανία, ακόμη και για ρατσιστική ή σεξιστική συμπεριφορά. Παρ’ όλ’ αυτά συνειδητοποιεί κανείς πως τελικά ο Walt Disney κέρδισε την αθανασία. Πενήντα ένα χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει ζωντανός στις καρδιές μικρών και μεγάλων μέσα από τους ήρωες του. Όποιες κι αν ήταν οι πολιτικές του πεποιθήσεις, μας έμαθε να κυνηγάμε τα όνειρά μας, να επιστρατεύουμε τη φαντασία μας, να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας και πάνω απ’ όλα να μη λησμονούμε το παιδί που κρύβεται μέσα μας.

O Walt Disney ξεναγεί τους Αμερικανούς στο βασίλειό του, την Disneyland, μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Walt Disney’s Wonderful World of Color».

Πηγές:

 

 

Λέγομαι Αιμιλία και είμαι 19 ετών. Αγαπώ το θέατρο, την ανάγνωση και τις βόλτες με φίλους. Δεν επιθυμώ να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία, αλλά να εξερευνήσω το ενδιαφέρον μου για την αρθρογραφία. Έτσι ήρθα στο MAXMAG!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις

7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης!

Μία ακόμα κινηματογραφική εμπειρία έρχεται για τους λάτρεις των φεστιβάλ