Ο Yanni είναι Έλληνας συνθέτης, keyboardist, πιανίστας και μουσικός παραγωγός, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική και το πιάνο, κι όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μουσική. Είναι διεθνώς γνωστός ως ένας από τους πιο πρωτότυπους και επιτυχημένους συνθέτες, με το έργο του να χαρακτηρίζεται από την ένωση κλασικών και παραδοσιακών στοιχείων με σύγχρονες μουσικές φόρμες, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει πολλές πολιτιστικές επιρροές, όπως η ελληνική παραδοσιακή μουσική, η ροκ, η τζαζ και η κλασική μουσική. Για τις συνθέσεις του χρησιμοποιεί τη δική του μουσική στενογραφία, που ανέπτυξε ως παιδί, για να δημιουργήσει κυρίως οργανικά έργα. Αν και αυτό το είδος δε θεωρείται εμπορικό, ο Yanni έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς και να δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο και σε ιστορικά μνημεία. Το 1993 έδωσε στην Αθήνα την πρωτοποριακή συναυλία «Live at the Acropolis», που έγινε το δεύτερο μουσικό βίντεο συναυλίας με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Τουλάχιστον 16 από τα άλμπουμ του έχουν φτάσει στο Νο1, 2 άλμπουμ του έχουν λάβει υποψηφιότητα για βραβεία Grammy κι έχει συνολικά 37 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, με πωλήσεις γύρω στα 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Εκτός από το πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 1976, ο Yanni στις 6 Μαΐου 2004 έγινε και επίτιμος Διδάκτωρ Ανθρωπίνων Γραμμάτων στο ίδιο πανεπιστήμιο, στην ετήσια γιορτή του Πανεπιστημίου, όπου ήταν προσκεκλημένος ομιλητής. Είναι πατέρας μιας κόρης και τη δεκαετία του 1990 διατηρούσε μακροχρόνια σχέση με την ηθοποιό Λίντα Έβανς.
Τα νεανικά χρόνια του Yanni
Ο Yanni γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 14 Νοεμβρίου 1954 με το όνομα Γιάννης Χρυσομάλλης. Ο πατέρας του, Σωτήρης Χρυσομάλλης, ήταν τραπεζίτης και η μητέρα του, Φιλίτσα, από το Τριανταφιλίτσα, ήταν νοικοκυρά. Ο Γιάννης είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, έχοντας έναν μεγαλύτερο αδερφό και μια μικρότερη αδερφή.
Η ζωή του μικρού Γιάννη και της οικογένειας ήταν όπως κάθε άλλης ελληνικής οικογένειας της εποχής. Μεγάλωσε ψαρεύοντας, κολυμπώντας και πηγαίνοντας σχολείο, όπως κάθε άλλο αγόρι της πόλης του. Το ξεχωριστό στον μικρό Γιάννη ήταν ότι από νωρίς έδειξε την κλίση του στη μουσική. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία 6 ετών, αλλά αρνιόταν να κάνει επίσημα μαθήματα πιάνου. Οι γονείς του τον ενθάρρυναν να μάθει τη μουσική με τον δικό του τρόπο, εφόσον αυτό του ταίριαζε. Ως παιδί, ο Γιάννης άκουγε την μουσική μέσα στο κεφάλι του και αυτό που ήθελε ήταν να την ακούσει να βγαίνει έτσι ακριβώς και από το πιάνο, οπότε έπρεπε να μάθει να παίζει για να πετύχει κάτι τέτοιο. Έμαθε, λοιπόν, μόνος του να παίζει πιάνο και να γράφει μουσική, διατηρώντας από τότε μέχρι σήμερα τη δική του μουσική γραφή.
Ως παιδί όμως είχε κι άλλα ταλέντα. Σε ηλικία 14 ετών σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στην κολύμβηση, στα 50μ. ελεύθερου στυλ. Όμως το όνειρό του ήταν ένα και αδιαπραγμάτευτο, να γίνει μουσικός.
Οι σπουδές στο εξωτερικό
Το Νοέμβριο του 1972, ο Γιάννης, μετά από παρότρυνση των γονιών του, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Μινεσότα των ΗΠΑ για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ξεκίνησε τις σπουδές του τον Ιανουάριο του 1973, με ειδικότητα στην ψυχολογία. Χρήματα για την επιβίωση του κέρδιζε για ένα διάστημα πλένοντας πιάτα στο φοιτητικό σωματείο. Όπως εξήγησε αργότερα, για να μάθει καλά αγγλικά αναγκαζόταν να διαβάζει κάθε παράγραφο της ύλης των μαθημάτων του πολλές φορές. Παρόλο που αποκάλεσε αυτή τη διαδικασία αργή και απογοητευτική, τον βοήθησε να απομνημονεύσει την ύλη και να τα πάει καλά στις εξετάσεις. Πήρε το πτυχίο του στην Ψυχολογία το 1976, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα του ψυχολόγου.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έπαιζε σε ένα τοπικό συγκρότημα και παράλληλα συνέχισε να σπουδάζει πιάνο και πλήκτρα. Όταν πήρε το πτυχίο του, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη μουσική και τη σύνθεση για έναν ολόκληρο χρόνο. Εκείνη την περίοδο διαπίστωσε ότι ήταν πιο ευτυχισμένος κι έτσι αποφάσισε οριστικά ότι η μουσική θα ήταν πια το έργο της ζωής του.
Το 1977 πια ο Yanni εντάχθηκε στο ροκ συγκρότημα Chameleon με έδρα τη Μινεάπολη, που έγινε πολύ γνωστό στις δίδυμες πόλεις της Μινεάπολης και του Σεντ Πολ. Εκεί ο Yanni έπαιζε πλήκτρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εφέ. Ο ιδρυτής των Chameleon, ο ντράμερ Τσάρλι Άνταμς, δούλεψε μαζί με τον Yanni μέχρι την δεκαετία του 2010. Οι Chameleon είχαν μεγάλη επιτυχία και άρχισαν να κάνουν περιοδείες σε Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Σικάγο, Αϊόβα και τις Βόρεια και Νότια Ντακότα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου έκαναν και δύο άλμπουμ.
Ο Yanni, ενώ βρισκόταν στη Μινεάπολη, εργάστηκε με τη χορογράφο Λόις Χάουλτον για να δημιουργήσει μουσική για τα χορευτικά έργα του Minnesota Dance Theatre. Μετά από την περιοδεία με τους Chameleon από το 1980 μέχρι το 1984, ο Yanni μετακόμισε στο Λος Άντζελες με στόχο να εργαστεί δημιουργώντας τη μουσική για τα soundtracks ταινιών.
Η καταξίωση και η αναγνώριση του Yanni
Το 1980, ο Γιάννης Χρυσομάλλης, που είναι πια ο Yanni, κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Optimystique», που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και πολλοί το χαρακτήρισαν ως φαινόμενο. Η Atlantic Records επανακυκλοφόρησε αυτό το άλμπουμ το 1984 και η Private Music έκανε το ίδιο το 1989.
Το 1987, ο Yanni δημιούργησε ένα συγκρότημα και το 1988 άρχισε να κάνει περιοδείες με ένα σύνολο που περιελάμβανε τον πιανίστα και τραγουδιστή Τζον Τες και τον ντράμερ Τσάρλι Άνταμς, προωθώντας παράλληλα και τα πρώτα του άλμπουμ, τα «Keys to Imagination», που κυκλοφόρησε το 1986, «Chameleon Days», που κυκλοφόρησε το 1988 και το «Out of Silence», που κυκλοφόρησε το 1989. Η περιοδεία αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της με την παράσταση με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλας, που απέσπασε θετικές κριτικές και θεωρείται καθοριστική για την δημόσια αναγνώριση του Yanni.
Η εμφάνιση του Yanni στο προσκήνιο της μουσικής συντονίστηκε τέλεια με την δημοτικότητα της σύγχρονης οργανικής μουσικής, που συνεχώς αυξανόταν. Σε αυτό το πλαίσιο έγραψε πολλά soundtracks ταινιών, όπως οι «Steal the Sky» και «Heart of Midnight» του 1988, «I Love You Perfect» του 1989, «She’ll Take Romance», «When You Remember Me» και «Children of the Bride» του 1990 και «Hua qi Shao Lin» του 1994.
Την προσοχή του κόσμου τράβηξε, τον Νοέμβριο του 1990, το περιοδικό «People» και το «The Oprah Winfrey Show», όπου παρουσιάστηκε η σχέση του με την ηθοποιό Λίντα Έβανς, με την οποία ήταν ζευγάρι από το 1989. Η δουλειά του, όμως, με τη μεγάλη προβολή στην δημόσια τηλεόραση, τα βίντεο και τους δίσκους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τις γεμάτες από κόσμο συναυλίες του, κερδίζουν την αναγνώριση, χωρίς αυτή να βασίζεται στην σχέση του με την Λίντα Έβανς.
To 1990 ο Yanni κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Reflections of Passion», το οποίο έγινε πλατινένιο και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, και το 1991 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «In Celebration of Life».
Το 1992 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «Dare to Dream», που ήταν το πρώτο άλμπουμ του Yanni που κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy. Το άλμπουμ αυτό περιελάμβανε το τραγούδι «Aria», που είναι βασισμένο στο «The Flower Duet» του Léo Delibes του 1883 και που έγινε δημοφιλές από τη βραβευμένη διαφήμιση της αεροπορικής εταιρίας British Airways. Το 1993 ακολούθησε το άλμπουμ «In My Time», το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για βραβείο Grammy.
Η συναυλία στην Αθήνα
Τον Σεπτέμβριο του 1993, ο Yanni έδωσε μια σημαντική συναυλία στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο θέατρο Ηρώδου Αττικού στην Ακρόπολη Αθηνών. Η συναυλία αυτή ονομάστηκε «Live at the Acropolis», και εκτός από μουσικό άλμπουμ κυκλοφόρησε επίσης και σε VHS και Laserdisc. Όλα κυκλοφόρησαν το 1994. Ήταν το πρώτο άλμπουμ του Yanni με ζωντανή ηχογράφηση, στο οποίο χρησιμοποίησε το βασικό του συγκρότημα με μια ορχήστρα 60 ατόμων, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, που διευθύνθηκε από τον Ιρανοαμερικανό μουσικό Shahrdad Rohani.
Ο Yanni δεν είχε καμιά οικονομική υποστήριξη για την παραγωγή του άλμπουμ «Live at the Acropolis». Έτσι ρίσκαρε κι έδωσε 2 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για την παραγωγή αυτή, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει το καλλιτεχνικό του προφίλ και να ανοίξει νέες αγορές για την μουσική του. Το βίντεο της συναυλίας μεταδόθηκε στο PBS και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα που πρόβαλε ποτέ, καθώς το είδαν περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 65 χώρες. Έγινε μάλιστα το δεύτερο όλων των εποχών μουσικό βίντεο από συναυλία, που είχε τις περισσότερες πωλήσεις, μετά το «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον, πουλώντας πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Ο παγκόσμιος Yanni και η εργασιακή εξάντληση
Τον Μάρτιο του 1997 ο Yanni έγινε ένας από τους λίγους καλλιτέχνες της δύσης στον οποίο επιτράπηκε να εμφανιστεί και να ηχογραφήσει στο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έδωσε παραστάσεις στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο της Κίνας, κι έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης της σύγχρονης δύσης στον οποίο επιτράπηκε να εμφανιστεί σε αυτή την ιστορική τοποθεσία. Και οι δύο αυτές συναυλίες μεταδόθηκαν ζωντανά και τις είδαν πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Τον Νοέμβριο του 1997 κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ και βίντεο με τίτλο «Tribute», που σχηματίστηκαν από αυτά τα δυο γεγονότα.
Παράλληλα με την κυκλοφορία του «Tribute», ο Yanni ξεκίνησε άλλη μια περιοδεία που έσπασε ρεκόρ, καθώς διήρκεσε εννιά μήνες κι επισκέφθηκε πάνω από 100 πόλεις. Ξεκίνησε από την Πόλη του Μεξικού κι έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που έκανε πέντε συνεχόμενες sold out παραστάσεις στο Auditorio Nacionale. Η συνέχεια ήταν οι δέκα συνεχόμενες sold out παραστάσεις στο Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από το 1993. Αυτή η περιοδεία ήταν εκείνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998 και η δεύτερη της χρονιάς.
Οι ρυθμοί της δουλειάς του Yanni απαίτησαν πολύ κόπο και κούραση μέχρι να αποκτηθεί η άδεια και να πραγματοποιηθούν. Στις αρχές του 1998 ήρθε ο χωρισμός με την Λίντα Έβανς, μετά από περίπου εννιά χρόνια σχέσης. Αργότερα την ίδια χρονιά, ολοκληρώθηκε και μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία. Μετά από όλα αυτά ο Yanni διέκοψε τη μουσική του καριέρα. Όπως είπε ο ίδιος αργότερα, είχε πάθει κατάθλιψη κι επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει με τους γονείς του για τρεις μήνες πριν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Για δυο χρόνια δεν έδωσε καμιά συνέντευξη και, όπως είπε αργότερα, ήθελε να ταξιδέψει, να δει την ζωή άλλων ανθρώπων και να βγει για λίγο από το αμερικανικό όνειρο.
Η επιστροφή του Yanni
Η παύση της καριέρας του Yanni κράτησε περίπου δύο χρόνια. Το 2000 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «If I Could Tell You», το πρώτο του στούντιο άλμπουμ μετά από επτά χρόνια. Οι πωλήσεις έφτασαν τις 55.000 την πρώτη εβδομάδα κι έφτασε στο Νο20 στα charts του Billboard, η υψηλότερη θέση σε ντεμπούτο του μέχρι σήμερα. Ο Yanni εξήγησε ότι ο ίδιος δημιούργησε όλους τους ήχους του άλμπουμ, ακόμα και τα εμφανή φωνητικά, μέσω της χειραγώγησης του ήχου στο στούντιο του.
Τον Φεβρουάριο του 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Ethnicity», που αντιπροσώπευε πολλούς από τους πολιτισμούς του κόσμου. Ο Yanni χρησιμοποίησε την εθνικότητα για να αντικατοπτρίζεται η ομορφιά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε και η αυτοβιογραφία του Yanni, με τίτλο «Yanni in Words». Το βιβλίο έγινε best seller στους New York Times στις 2 Μαρτίου 2003, στην κατηγορία μη λογοτεχνίας.
Το επόμενο στούντιο άλμπουμ του Yanni ήρθε έξι χρόνια μετά, στις 24 Μαρτίου 2009, από την Disney Pearl Imprint της Walt Disney Records. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Yanni συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Ric Wake σε αυτό το άλμπουμ με τίτλο «Yanni Voices». Τον Νοέμβριο του 2008 το PBS μετέδωσε το βίντεο μιας συναυλίας των Voices Acapulco, λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ. Μετά την κυκλοφορία ακολούθησε μια περιοδεία σε παραγωγή του τμήματος συναυλιών των Pearl’s Buena Vista.
Τον Νοέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Mexicanisimo», ένας φόρος τιμής στο Μεξικό μέσα από την συλλογική ερμηνεία της λαϊκής μουσικής από τον Yanni. Το άλμπουμ αυτό περιελάμβανε μια συνεργασία με τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Πέπε Αγκιλάρ και την τραγουδίστρια και ηθοποιό Λουσέρο.
Τον Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «The Truth of Touch», το πρώτο του Yanni με καινούριο υλικό, σε στούντιο, μετά από οκτώ χρόνια. Το άλμπουμ περιείχε σύγχρονες οργανικές, ηλεκτρονικές και κινηματογραφικές επιρροές. Ο Yanni πειραματίστηκε με νέους ήχους και τελικά επέστρεψε στον καλλιτέχνη που γνώρισε το κοινό από το μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τα 15 κομμάτια του άλμπουμ, τα 3 περιλάμβαναν και φωνητικά από αντίστοιχους τραγουδιστές του «Yanni Voices».
Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησε σε CD και DVD το ζωντανό άλμπουμ του Yanni με τίτλο «Live at El Morro, Puerto Rico», που ηχογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε σε δύο υπαίθριες συναυλίες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2011 στους χώρους του Castillo San Felipe del Morro, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Οι συναυλίες αυτές μεταδόθηκαν στο PBS ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2012, αποτελώντας την δέκατη συνεργασία του Yanni με αυτόν τον οργανισμό.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2013 ο Yanni εμφανίστηκε ξανά στην Κίνα, στο κανάλι CCTV και στο Spring Festival Gala, με ετήσιο κοινό 700 εκατομμύρια, μαζί με τον καλλιτέχνη Chang Jing, την πρώτη χρονιά που το CCTV προσκάλεσε ξένους καλλιτέχνες. Μετά την παράσταση, ο Yanni κυκλοφόρησε το single «East Meets West», ένα συνδυασμό πολλών διάσημων τραγουδιών του μαζί με ένα σόλο μέρος που ερμηνεύτηκε από κινέζους καλλιτέχνες.
Τη δεκαετία του 2010 οι περιοδείες του Yanni περιλάμβαναν νέους τραγουδιστές, διαφορετικούς από τους τραγουδιστές του «Yanni Voices» το 2008-2009. Τον Μάρτιο του 2014 ο Yanni κυκλοφόρησε το 17ο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο «Inspirato». Σε αυτό το άλμπουμ είχε συνεργασία με τον τενόρο Plácido Domingo και άλλους διακεκριμένους τραγουδιστές της όπερας, που ερμήνευσαν διασκευές τραγουδιών του Yanni, με στίχους κυρίως στα ιταλικά.
Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2015, ο Yanni έδωσε δύο συναυλίες στο χώρο των Πυραμίδων της Αιγύπτου και της Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας. Ήταν η πρώτες του συναυλίες στην Αίγυπτο, που περιελάμβαναν και πυροτεχνήματα. Οι συναυλίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από τον διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Scott Kelly και ηχογραφήθηκαν σε 4K HD για μετέπειτα μετάδοση στο PBS. Η Αίγυπτος, που πρόσφατα είχε βγει από την Αιγυπτιακή Κρίση του 2011 – 2014, θέλοντας να παρέχει την μέγιστη ασφάλεια και την εικόνα της σταθερότητας, ασφάλισε τον συναυλιακό χώρο με δύναμη 3000 ατόμων.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Yanni δημιούργησε το τραγούδι «Seven Billion Dreams» για ένα βίντεο της NASA για τη 15η επέτειο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στις 18 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε και το single «Desert Soul», κομμάτι του 18ου στούντιο άλμπουμ του με τίτλο «Sensuous Chill», το οποίο κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου 2016.
Το single του Yanni με τίτλο «When Dreams Come True» συντέθηκε κατά την περιοδεία των 60 ημερών στη Βόρεια Αμερική. Η ολοκληρωμένη ζωντανή εμφάνιση ήταν τον Φεβρουάριο του 2019 στο Φεστιβάλ Winter at Tantora στο Al-Ula της Σαουδικής Αραβίας. Τον Αύγουστο του 2019 ο Yanni συνέθεσε το single «Ladyhawk», αφιερωμένο στην κόρη του, Κρίσταλ Αν, παραπέμποντας στο γεγονός πως τον προσέχει σαν φύλακας άγγελος. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε και το single «Blue», εμπνευσμένο από τον ωκεανό.
Τον Αύγουστο του 2020, ο Yanni κυκλοφόρησε το 19ο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο «In His Purest Form», που περιέχει σόλο ερμηνείες στο πιάνο τραγουδιών που είχε κυκλοφορήσει στο πρώτο του σόλο άλμπουμ το 1993.
Οι επιρροές στη μουσική του Yanni
Από τα παιδικά του χρόνια ο Yanni δέχτηκε επιρροές από διάφορα μουσικά στυλ. Άκουγε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς από τη Βόρεια Αφρική, τις αραβικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη. Όλα αυτά τα ακούσματα φαίνονται και μέσα από τη μουσική του, που αντανακλά τη συνάντηση με όλους αυτούς τους πολιτισμούς.
Οι μουσικές επιρροές του Yanni, όμως, περιλαμβάνουν κι ακούσματα από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και κλασική, ροκ και ηλεκτρονική μουσική.
Η μουσική καριέρα του Yanni επηρεάστηκε, επίσης, κι από την τεχνολογία της δεκαετίας του 1970 και από κλασικούς συνθέτες όπως ο Μπετόβεν και ο Σοπέν. Έχει επίσης επηρεαστεί από συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin αλλά και την οργανική μουσική για ταινίες, ιδιαίτερα από τους Τζέρι Γκόλντσμιθ και Τζον Γουίλιαμς.
Η μουσική του συχνά δεν έχει στίχους κι αυτό τον βοηθάει να υπερβαίνει τα σύνορα και να προκαλεί συναισθήματα, που μια συγκεκριμένη γλώσσα θα περιόριζε. Αν και τείνει να προτιμά την οργανική μουσική, ο Yanni πιστεύει ότι η ανθρώπινη φωνή μπορεί να είναι ένα ισχυρό όργανο.
Η φιλανθρωπική κι ανθρωπιστική δράση του Yanni
Ο Yanni συνεργάστηκε με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (PBS) στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ήδη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Οι πληροφορίες θέλουν να έχει συγκεντρώσει πάνω από 13 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον οργανισμό. Επίσης, έχει συμβάλει στις προσπάθειες για τη διατήρηση Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής, WWF), με την χορηγία του προγράμματος «Panda Adoption Kit» κι έχει υπάρξει κι εκπρόσωπος της NASA.
Ο Yanni δεν έχει διστάσει να δώσει συναυλίες και σε ταραγμένες περιοχές του κόσμου, όπως στην Τυνησία μια εβδομάδα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 17ης Ιουλίου 2014 που σκότωσε 14 άτομα, αλλά και στην Αίγυπτο, όπου έδωσε δυο συναυλίες, μεταξύ των οποίων συνέβη και η κατάρριψη της πτήσης 9268 της Metrojet στις 31 Οκτωβρίου 2015 στη χερσόνησο του Σινά μετά από τρομοκρατική επίθεση.
Ακολουθεί βίντεο με απόσπασμα από τη συναυλία «Live at the Acropolis», όπου ερμηνεύεται το κομμάτι «Nostalgia».
Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:
- Yanni, Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 20/10/2024
- Το «φαινόμενο» Yanni. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα, που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες. Οι πετυχημένες περιοδείες σε όλο τον κόσμο και η δεκαετής σχέση με τη Λίντα Έβανς, Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/
- Yanni Biography, Ανακτήθηκε από: https://www.imdb.com/ Τελευταία πρόσβαση: 20/10/2024
- Yanni, https://www.yanni.com/ Τελευταία πρόσβαση: 20/10/2024