ΧΑΝΘ: Η κοιτίδα αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη

 

ΧΑΝΘ
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε από τον προηγούμενο ήδη αιώνα, μέχρι και σήμερα, μια πόλη-κοιτίδα αθλητισμού και άσκησης. Τα αθλητικά σωματεία που κατά καιρούς ιδρύθηκαν στην πόλη αυτή, ήταν αναρίθμητα και σκοπό τους είχαν την σωματική και κυρίως πνευματική άσκηση, την ευγενή άμιλλα, την προσωπική πρόοδο του κάθε ατόμου και την μεταλαμπάδευση αρχών, οι οποίες θα το συντρόφευαν σε ολόκληρη τη ζωή του. Ένα από τα σημαντικότερα και πιο οργανωμένα σωματεία της Θεσσαλονίκης, με μακρά ιστορική παράδοση, είναι αυτό της ΧΑΝΘ. Τα αρχικά αυτά προκύπτουν από τις λέξεις: “Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης” και πρόκειται για ένα κοινωφελές Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικό και στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκεται έναντι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο, πριν προχωρήσουμε στην ιστορική αναδρομή του εν λόγω σωματείου, είναι το γεγονός πως η ΧΑΝΘ, αποτέλεσε παράρτημα της ΧΑΝ, η οποία ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1844, και έκτοτε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 110 χώρες του κόσμου.

ΧΑΝΘ
Πηγή εικόνας: karfitsa.gr

Η ιστορία της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων

Η δημιουργία του κτιρίου, το οποίο θα στέγαζε το σωματείο, συνάντησε πολλές δυσκολίες, ήδη από την αρχή της εκπόνησης του. Τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, το 1922, δεν επέτρεπαν την ομαλή κύλιση των διαδικασιών, που θα οδηγούσαν στην οικοδόμηση της ΧΑΝΘ, στο σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Περίπου ένα χρόνο αργότερα και μετά το πέρας συνεχών διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε η παραχώρηση του οικοπέδου, που υπολογίζεται στα 1600 τ.μ.. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες υλοποίησης του σχεδίου της ΧΑΝΘ, είχε αποφασιστεί πως το όλο εγχείρημα θα σχετίζεται- κατά κύριο λόγο- με τον αθλητισμό για τους νέους. Ενδεικτικό αυτού, είναι το γεγονός πως πριν καν ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες κατασκευής του κεντρικού κτιρίου, είχαν ήδη ξεκινήσει οι επιχωματώσεις με στόχο τη δημιουργία γηπέδων, τα οποία θα διευκόλυναν τον σκοπό της ΧΑΝΘ.

Διαβάστε επίσης  Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Λίγο αργότερα, το 1924, ξεκινάει επίσημα η διαδικασία οικοδόμησης του κτιρίου και μια δεκαετία αργότερα, το 1934, ολοκληρώνεται και το αποτέλεσμά της είναι ένα πανέμορφο και πλήρως χρηστικό κτίριο, έτοιμο να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του, αλλά και να ομορφύνει την Θεσσαλονίκη. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του οικοδομήματος ανήκουν στον Μ. Δελλαδέτσιμα και υπηρετούν το ρεύμα του εκλεκτικισμού με νεοβυζαντινά μορφολογικά στοιχεία. Κατά τα ίδια χρόνια της δημιουργίας του κτιρίου, χτιζόταν ταυτόχρονα και γήπεδο στίβου, πλήρως εξοπλισμένο, καθώς και αντίστοιχες κερκίδες. Η λειτουργία του γηπέδου αυτού ξεκίνησε, μετά και την επίσημη ίδρυση του σωματείου.

Advertisements
Ad 14

Περί το 1940, και ενώ η ΧΑΝΘ έχει ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά, αναδιατάξεις που γίνονται στην περιοχή, την αναγκάζουν να συρρικνωθεί. Πιο συγκεκριμένα, η νέα οδός Δαγκλή, της οποίας η διάνοιξη σημειώθηκε τα χρόνια εκείνα, καθώς και η οικοδόμηση του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, “κόστισαν” στην ΧΑΝΘ μερικά τετραγωνικά μέτρα, τα οποία αφαιρέθηκαν από το γήπεδο του μπάσκετ. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη, το γήπεδο να ανοικοδομηθεί και έτσι, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 1958, το νέο εγχείρημα είχε ολοκληρωθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το νέο γήπεδο που κατασκευάστηκε, είχε χωρητικότητα περίπου 3.000 άτομα και αποτέλεσε, το διάστημα εκείνο, ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα μπάσκετ της Θεσσαλονίκης ενώ φιλοξενούσε τις αθλητικές δραστηριότητες όλων των τοπικών ομάδων.

ΧΑΝΘ
Πηγή εικόνας: ymca.gr

Στις επόμενες δεκαετίες, η ΧΑΝΘ συνεχώς μεγάλωνε, προσθέτοντας στην ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση καινούρια γήπεδα, κολυμβητήρια, μεγάλους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, κλειστό γυμναστήριο κλπ.. Εν τέλει, οι σημαντικότατες αυτές εξελίξεις για το σωματείο, ολοκληρώθηκαν το 2005. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, δόθηκε η τιμητική ονομασία των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε μια λαμπρή τελετή, όπου και τιμήθηκαν άνθρωποι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση, αλλά και στην ομαλή λειτουργία της ΧΑΝΘ. Πιο συγκεκριμένα, το κλειστό γυμναστήριο ονομάστηκε «Τάκης Ταλιαδώρος», το Αθλητικό Κέντρο της ΧΑΝΘ,  «Μίμης Τσικίνας», το υπόγειο γυμναστήριο «Συμεών Μαυροσκούφης», ενώ το Αθλητικό Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ έχει αφιερωθεί στον Λιούης Ρης.

Διαβάστε επίσης  Η Μάχη στη Σπλάντζα ή Σπιάτζα Φαναρίου - σημερινή Αμμουδιά Πρεβέζης
ΧΑΝΘ
Πηγή εικόνας: ymca.gr

Η Χριστιανική Αδελφότητα σήμερα

Η ΧΑΝΘ, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει την δυναμική παρουσία της, στον χώρο του αθλητισμού, και απευθύνεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, χωρίς αυτό να αποκλείει την συμμετοχή ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, στις αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα, το προηγούμενο έτος, το τμήμα της καλαθοσφαίρισης της ΧΑΝΘ γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του, και πραγματοποίησε μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στο συγκεκριμένο γεγονός. Στην εκδήλωση αυτή πήραν μέρος πολλές σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στην δημιουργία και διατήρηση του σωματείου της ΧΑΝΘ, αλλά και άνθρωποι από την πολιτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης. Καταλήγοντας, όσο υπάρχουν νέοι που διψούν για τον αθλητισμό, την ομαδικότητα και την συνεργασία, η ΧΑΝΘ θα εξακολουθεί να επεκτείνεται και να μεγαλώνει την οικογένεια της.

ΧΑΝΘ
Πηγή εικόνας: ymca.gr

Πηγές:

  • ymca.gr
  • wikipedia

Σύνταξη κειμένου: Ευθυμία Μερτσανίδου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής,στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία και λατρεύει να διαβάζει βιβλία καθώς και να γράφει δικά της κείμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα