Αίγιο: Μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας

Αίγιο
Πηγή εικόνας: patrasevents.gr

Η Πελοπόννησος φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τις πανέμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της, με την μακραίωνη ιστορία. Μια από τις πόλεις αυτές λοιπόν, είναι το Αίγιο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αχαΐας. Τοποθετημένη πολύ κοντά στον κορινθιακό κόλπο, είναι πλέον γνωστή και ως το μπαλκόνι του Κορινθιακού. Η απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011, κατέδειξε πως στην περιοχή μένουν περίπου 20.500 μόνιμοι κάτοικοι. Ως προς την ονομασία της πόλης του Αιγίου, διάφορες εκδοχές διεκδικούν την προέλευση της. Μια από αυτές σχετίζεται με τη μυθολογία και πρόκειται για την ιερή κατσίκα-αίγα που φυγάδευσε τον θεό Δία, ώστε να μην τον φάει ο πατέρας του, Κρόνος. Κατά τη δεύτερη εκδοχή, η ονομασία του Αιγίου, προκύπτει από τη λέξη ἀΐσσω, σημασία που σχετίζεται με την ορμητικότητα των νερών, από τα οποία βρέχεται η πόλη. Για τη μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, η οποία είναι Βοστίτσα, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα, καθώς η προέλευση σχετίζεται με τη σλαβική λέξη Βοστάν, που σημαίνει πόλη των κήπων, και πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο Αίγιο.

Το Αίγιο και η ιστορία του

Το Αίγιο θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, τοποθετούν την ίδρυση του κατά την προϊστορική εποχή. Αν και πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, σε οικισμούς, ήταν οι Αιγιαλείς Πελασγοί, στους Ίωνες αποδίδεται η ίδρυση μιας ενιαίας πόλης, που σήμερα είναι γνωστή ως Αίγιο. Κατά τη διάρκεια της μυκηναϊκής περιόδου, το Αίγιο γνωρίζει πρωτοφανή ακμή, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής. Κατά την ίδια περίοδο, φτάνουν στο Αίγιο οι Αχαιοί, οι οποίοι διώχνουν τους Ίωνες και ιδρύουν 12 νέες πόλεις, τη γνωστή Δωδεκάπολη της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κέντρο όλων αυτών υπήρξε το Αίγιο, κυρίως λόγω της σημαντικής και στρατηγικής θέσης που διέθετε, δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης  Φάροι: Η Ελλάδα μέσα από το φως της ναυσιπλοΐας

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, το Αίγιο έπεσε σε αφάνεια. Γνώρισε τη μεγαλύτερη παρακμή του, γεγονός που προέκυψε από τις συνεχείς βαρβαρικές επιθέσεις και την αδυναμία των ντόπιων να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Οι αναφορές στο Αίγιο, επανέρχονται κατά τον 6ο αιώνα, αν και την περίοδο του Ιουστινιανού, η περιοχή γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες παρακμές που είχε ποτέ αντιμετωπίσει. Τρεις περίπου αιώνες αργότερα, το Αίγιο καταλαμβάνεται από Σλάβους, οι οποίοι την μετονομάζουν σε Βοστίτσα. Μετά την άλωση της Πόλης, το 1204, από τους Φράγκους, ολόκληρη η Πελοπόννησος χωρίζεται σε 12 βαρονίες, με το Αίγιο να αποτελεί μια από αυτές.

Από το έτος 1458 και μετά, το Αίγιο γνωρίζει μια περίοδο συνεχών ανακαταλήψεων από Τούρκους και Βενετούς. Σημαντικό γεγονός την περίοδο αυτή, είναι η συμβολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Μολίνι, στην σταδιακή ακμή της περιοχής, καθώς η λεγόμενη βενετική Πελοπόννησος, που αποτελούνταν από κοινότητες, επέτρεψε την πληθυσμιακή αύξηση του Αιγίου, αλλά και την ταυτόχρονη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του.

Αίγιο
Πηγή εικόνας: neoikairoi.gr

Κατά τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, το Αίγιο, όπως και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο. Τον Ιανουάριο του 1821, διεξήχθη στην περιοχή η πρώτη επίσημη συνάντηση εξεχόντων προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Παπαφλέσσας, με σκοπό την οργάνωση της επανάστασης. Παρ’ όλες τις αμφιβολίες, η απόφαση πάρθηκε και γι αυτό το λόγο η ημέρα εκείνη αποτελεί επίσημη τοπική εθνική αργία, αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος. Μετά την έναρξη της επανάστασης και την παράδοση των Τούρκων που βρίσκονταν στα Καλάβρυτα, οι Τούρκοι του Αιγίου αποφάσισαν να αποχωρίσουν οικειοθελώς, μιας και δε διέθεταν φρούρια, αλλά και η έκβαση του Αγώνα έμοιαζε να είναι προκαθορισμένη. Έτσι, στις 26 Μαρτίου του 1821, στο Αίγιο υψώθηκε η σημαία της ελευθερίας, γεγονός που οδήγησε πολλούς ιστορικούς, να γράψουν πως το Αίγιο αποτέλεσε την πρώτη ελληνική πόλη, που απελευθερώθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης  Προσήλιο: Καταπράσινο στις παρυφές των Τζουμέρκων
Αίγιο
Πηγή εικόνας: neoikairoi.gr

Το Αίγιο σήμερα

Το Αίγιο σήμερα, αποτελεί μια όμορφη πόλη του νομού Αχαΐας, που έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο. Περήφανη για την βαριά ιστορία που κουβαλάει η συγκεκριμένη πόλη,  διαθέτει το παλαιό της τμήμα σχεδόν ανέπαφο, να θυμίζει τόσο στην ίδια, όσο και στους επισκέπτες της το ένδοξο παρελθόν της. Επιπλέον, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, έχει τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να παρουσιάσει σύντομα μέρος της ιστορία του τόπου και να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, το Αίγιο είναι γνωστό και για την παραγωγή της ξακουστής κορινθιακής σταφίδας, η οποία εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή του τόπου. Η όμορφη πόλη του Αιγίου, σε συνδυασμό με την αξεπέραστη ομορφιά της θάλασσας και την ένδοξη ιστορία, είναι αρκετά ώστε να ικανοποιήσουν τον κάθε επισκέπτη και να τον πείσουν να την ξαναεπισκεφθεί.

Πηγή εικόνας: in.gr

Πηγές:

  • wikipedia
  • aigio.org
  • aigiorama.gr

Σύνταξη κειμένου: Ευθυμία Μερτσανίδου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής,στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία και λατρεύει να διαβάζει βιβλία καθώς και να γράφει δικά της κείμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι