10+1 βιογραφίες του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Στο παρακάτω άρθρο θα αναφερθούμε σε κάποιες βιογραφικές ταινίες του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που ξεχώρισα. Σημαντικές προσωπικότητες που επηρέασαν κινηματογραφικούς παραγωγούς με τη ζωή και το έργο τους «ξεδιπλώνονται» μπροστά μας. Οι βιογραφικές ταινίες σκιαγραφούν αυτούς τους χαρακτήρες και μας διηγούνται το βίο τους. Μιλάμε για ένα ενδιαφέρον είδος του κινηματογράφου που μας παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές της ζωής σημαντικών προσωπικοτήτων.

Πάμε λοιπόν να τις γνωρίσουμε:


Dovlatov (2018)

Πηγή εικόνας: variety.com

Η ταινία «Dovlatov» είναι ένα Ρώσικο βιογραφικό φιλμ που διανεμήθηκε από το Netflix. Η ταινία μας μεταφέρει πίσω στο 1971. Μας μιλά για τη ζωή ενός νεαρού συγγραφέα που ενώ προσπαθεί να εκφραστεί ελεύθερα, έρχεται σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς περιορισμούς που έχει θέσει το μπρεζνιεφικό καθεστώς. Το γεγονός αυτό τον κάνει να μην έχει πλέον τη δυνατότητα να βιοποριστεί από τα γραπτά του (www.athinorama.gr). Μια εικαστικά προσεγμένη βιογραφία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με διδακτικά μηνύματα.

Καζαντζάκης (2017)

Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πηγή εικόνας: kulturosupa.com

Μια βιογραφική ταινία του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σμαραγδή. Το φιλμ επικεντρώνεται στον ίδιο τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος διαβάζει στη σύζυγό του το αυτοβιογραφικό έργο «Αναφορά στον Γκρέκο», αναπολώντας την πολυτάραχη ζωή του. Μια ταινία που σε φέρνει πιο κοντά στον Νίκο Καζαντζάκη –άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός μιας βιογραφικής ταινίας-.  Μια παραγωγή που μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε πολλά πράγματα από τον βίο του:  την αναζήτηση της ελευθερίας, τον φόβο προς τον πατέρα του αλλά και το πώς και το γιατί εμπνεύστηκε κάθε έργο του.

L’ Odysee (2016)

Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πηγή εικόνας: ungrandmoment.be

Μια υπερ- παραγωγή του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια €. Αποτελεί μια συμπαραγωγή Γαλλίας και Βελγίου και μας παρουσιάζει τη θαλάσσια περιπέτεια του κινηματογραφιστή, ερευνητή και οικονομολόγου Jacques- Yves Cousteau. Το καλοκαίρι του 1946 ο Ζακ βουτά με τον γιο του στα πανέμορφα νερά της Μεσογείου. Χάρη σε μια εφεύρεση του πατέρα του, ο μικρός Φίλιπ μπορεί να αναπνεύσει μέσα στο νερό. Για τον Κουστώ όμως αυτό δεν αρκεί. Με γυρίσματα σε τοποθεσίες όπως τις Μπαχάμες, την Κροατία, την Ανταρκτική και σε όλο τον κόσμο η ταινία συλλαμβάνει -στην εντέλεια- στο απόλυτο δέος μπροστά στη φύση (www.thebest.gr).

Διαβάστε επίσης  Μαίρη Σαγιάνου- Κατσέλη: H πρώτη σταρ του Ελληνικού Κινηματογράφου

Eichmann (2017)

Πηγή εικόνας: imdb.com

Ένα άγνωστο –θα λέγαμε- βιογραφικό φιλμ για τη ζωή του Adolf Eichmann, οργανωτή του Ολοκαυτώματος. Μια συμπαραγωγή Ουγγαρίας και Ηνωμένου Βασιλείου που έφερε ελάχιστες εισπράξεις στα ταμεία των κινηματογράφων. Ένα φιλμ που βασίστηκε τόσο σε πραγματικά γεγονότα όσο και στη  μυθοπλασία. Μια ιστορία που τη ξαναείδαμε στους κινηματογράφους μέσω του «Operation Finale» με πρωταγωνιστές τον Oscar Isaac, τον Ben Kingsley και την Melanie Laurent.

The White Crow (2018)

Πηγή εικόνας: dcaitaly.com

Μια βιογραφική ταινία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, συμπαραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Σερβίας. Ένα φιλμ- χρονικό της ζωής του Rudolf Nureyev, ενός κορυφαίου χορευτή και χορογράφου ταταρικής καταγωγής. Μια αξιοπρεπής ταινία για μια χαρισματική προσωπικότητα που ξεπέρασε τα ανθρώπινα. Μια εντυπωσιακή και σαγηνευτική σκηνοθεσία με έναν πολύ καλό Oleg Ivenko, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας σκηνοθέτης που προτίμησε περισσότερο να δώσει βάρος στο πολιτικό ζήτημα που διαπραγματεύεται η ταινία (www.filmboy.gr).

Loving Pablo (2017)

Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πηγή εικόνας: filmschoolrejects.com

Ένα αγγλόφωνο δραματικό φιλμ του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που μας έρχεται από την Ισπανία. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Penelope Cruz και ο Javier Bardem. Μια παραγωγή που βασίστηκε στα απομνημονεύματα της Virginia Vallejo «Loving Pablo, Hating Escobar». H ταινία μας μεταφέρει στην ρομαντική σχέση μιας δημοσιογράφου με τον περιβόητο άρχοντα των ναρκωτικών, Pablo Escobar. Μια ταινία που φιλοδοξεί να αφηγηθεί την άνοδο και την πτώση του μεγαλύτερου βαρόνου των ναρκωτικών στον κόσμο. Το «Loving Pablo» είναι μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρόταση που εστιάζει στην προσωπικότητα του Pablo Escobar.

The Sea Inside  (2004)

Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πηγή εικόνας: microsoft.com

Το «Mar Adentro» είναι μια δραματική ταινία συμπαραγωγής Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Javier Bardem. Η αληθινή ιστορία του Ισπανού συγγραφέα Ραμόν Σαμπέδρο, ο οποίος κλινήρης επί 30 χρόνια ύστερα από ένα ατύχημα, διεκδίκησε νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία (www.athinorama.gr).  Ένα φιλμ του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 2005. Ένας συγκλονιστικός Javier Bardem που απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας για τον ρόλο.

Διαβάστε επίσης  6 νέες βιογραφίες που αξίζει να διαβάσετε

Έξοδος 1826 (2016)

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr

Μια ιστορική- βιογραφική ταινία του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα. Μια Ελληνική παραγωγή με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Το 1826, 120 άντρες ξεκινούν από την Σαμαρίνα των Γρεβενών για να συντρέξουν τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου (www.athinorama.gr). Ένα ενδιαφέρον φιλμ που μας παρουσιάζει γεγονότα από την πολιορκία και την έξοδο της πόλης. Ένα φιλμ που κατάφερε να κόψει μόνο 50.000 εισιτήρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρόλα αυτά είναι ευχάριστο που το Ελληνικό σινεμά «επιστρέφει» σε ταινίες με θέμα την Ελληνική Επανάσταση μετά από πολλά χρόνια.

Amudsen (2019)

Πηγή εικόνας: themoviedb.gr

Ένα δραματικό- βιογραφικό φιλμ του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Νορβηγικής παραγωγής. Η ταινία μας παρουσιάζει τη ζωή του μέγα εξερευνητή των πόλων της γης, Roald Amudsen. Τη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Madrugada, που επιστρέφουν  στη μουσική βιομηχανία μετά από 11 χρόνια. Η μουσική «δένει» καταπληκτικά με την ταινία και το ψυχρό τοπίο που αυτή μας ταξιδεύει. Ένα «πορτρέτο» του πολύπλευρου και πολύπλοκου αυτού ήρωα σε σκηνοθεσία του Espen Sandberg. Μια παραγωγή της Σουηδικής εταιρείας SF Studios που γυρίστηκε στη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τσεχία.

Werk ohne Autor (2018)

Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πηγή εικόνας: imdb.com

Μια ταινία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, συμπαραγωγής Γερμανίας και Ιταλίας. Η ταινία βασίστηκε -κατά κύριο λόγο- στον βίο του Gerhard Richter, ενός  εικαστικού καλλιτέχνη. O Γερμανός καλλιτέχνης Kurt Barnert «δραπετεύει» από την Ανατολική Γερμανία και πλέον ζει στη Δυτική. Οι μνήμες από την παιδική του ηλικία, υπό το Ναζιστικό καθεστώς δεν έχουν «σβήσει» ακόμη. Ένα ιστορικό δράμα μεγάλης διάρκειας που μας μεταφέρει σε 3 περιόδους της Γερμανικής ιστορίας. Μια παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Όσκαρ το 2019: Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και Όσκαρ Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας.

Διαβάστε επίσης  Errementari: Η δύναμη του Μύθου

El fotografo de Mauthausen (2018)

Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πηγή εικόνας: elpais.com

Μια βιογραφική- ιστορική ταινία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που μας έρχεται από την Ισπανία. Ο Francesc Boix είναι ένας Ισπανός κρατούμενος στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν της Αυστρίας. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να διασώσει τα αποδεικτικά στοιχεία των φρικτών γεγονότων που διαπράττονται εκεί (www.imdb.com). Μια ταινία που μπορείς να την παρακολουθήσεις και μέσω του Netflix.  Ένα φιλμ που απέσπασε τέσσερα βραβεία Gaudi και ήταν υποψήφια για άλλα τέσσερα βραβεία Goya, μεταξύ αυτών: Καλύτερης ενδυματολογίας και Καλύτερης σκηνογραφίας.

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),