Βιογραφία και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Στο θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναφερθήκαμε ξανά σε προηγούμενο άρθρο. Στο παρόν άρθρο θα ανακαλύψουμε τη βιογραφία μέσα από το πρίσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ θα ανακαλύψουμε τη ζωή και τη δράση πολλών προσώπων της πολεμικής εκείνης περιόδου. Προσώπων που ενέπνευσαν παραγωγούς και σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης. Πρόσωπα στο πεδίο των μαχών ή σε διοικητικές θέσεις προβάλλονται μπροστά μας από το κινηματογραφικό πανί.

Ακολουθούν πέντε βιογραφίες εγκληματιών πολέμου και ανθρώπων που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο στο δράμα εκείνης της περιόδου.


Operation finale (2018)

Πηγή εικόνας: reelhonestreviews.com

Το  «Operation Finale» αποτελεί μια βιογραφία του Otto Adolf Eichmann, συνταγματάρχη των SS και –για πολλούς- αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος. Μια ομάδα μυστικών πρακτόρων από το Ισραήλ έχει αναλάβει να συλλάβει και να οδηγήσει τον Adolf Eichmann σε δίκη. Το φιλμ μας μεταφέρει στην Αργεντινή όπου ο συνταγματάρχης αποσύρθηκε με το ψευδώνυμο Ricardo Klement. Μια αξιόλογη παραγωγή του Netflix που βλέπεται ευχάριστα, ειδικά για όσους αρέσκονται στις ταινίες γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον αντίποδα, μια ταινία που δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε εισπράξεις τον προϋπολογισμό της.

The Man with the Iron Heart (2017)

Πηγή εικόνας: praguereporter.com

Το φιλμ «The Man with the Iron Heart (HHhH)» είναι μια βιογραφία του υψηλόβαθμου αξιωματικού των SS, Reinhard Heydrich. Οι Γερμανοί συνεχίζουν να διευρύνουν τα σύνορά τους καίγοντας την Ευρώπη από τη μία άκρη στην άλλη. Δύο γενναίοι Τσέχοι της Αντίστασης προετοιμάζονται για μια αποστολή. Τη δολοφονία του Reinhard Heydrich.  Μια ταινία με αξιόλογο καστ όπως τους Jason Clarke (Dawn of the Planet of the Apes) και Rosamund Pike (Gone Girl & Hostiles). Μια παραγωγή που αποτελεί πηγή έμπνευσης. Έμπνευση για μια πράξη αυτοθυσίας δύο νέων ανθρώπων που θέλουν να δώσουν ένα τέλος σε έναν από τους συντονιστές του Ολοκαυτώματος. Η παρούσα βιογραφία κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή από τα βιβλιοπωλεία.

Διαβάστε επίσης  Ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Joker από τον χειρότερο στον καλύτερο

Anthropoid (2016)

Πηγή εικόνας: variety.com

Η ταινία «Anthropoid» πραγματεύεται ακριβώς τα ίδια ιστορικά γεγονότα με την ταινία «The Man with the Iron Heart» που είδαμε παραπάνω. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία της επιχείρησης Anthropoid, που αφορούσε την εξόντωση του αξιωματικού Reinhard Heydrich. Πρόκειται για την κινηματογραφική εκδοχή του Sean Ellis για τα γεγονότα του Μάη 1942. Μια πιστή εξιστόρηση των γεγονότων μιας σημαντικής επιχείρησης που διοργανώθηκε από την Τσεχοσλοβακική αντίσταση και τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η διαφορά της ταινίας “The Man with the Iron Heart” είναι ότι η παρούσα παραγωγή δεν ασχολείται τόσο με την προσωπογραφία του Heydrich.

Hacksaw Ridge (2016)

Πηγή εικόνας: lutheran-church-regina.com

Το «Αντιρρησίας Συνείδησης» είναι μια δραματική πολεμική ταινία σε σκηνοθεσία του Mel Gibson. Μια βιογραφία βασισμένη στις εμπειρίες του δεκανέα Desmond Doss. Ενός εθελοντή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έφερε όπλο στη μάχη αλλά τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Τιμής, αφού έσωσε 75 συντρόφους του στη φονικότερη μάχη του πολέμου. Μια παραγωγή που απέσπασε δύο Όσκαρ, αυτά του Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερης Μίξης ήχου. Μια εκπληκτική ταινία με καλοφτιαγμένες σκηνές δράσης και γεμάτο αγωνία. Ένα εντυπωσιακό δίωρο που θα σας αποζημιώσει.

Schindler’s List (1993)

Πηγή εικόνας: medium.com

«Η λίστα του Σίντλερ» δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Mια βιογραφία του Γερμανού Oscar Schindler που έσωσε χιλιάδες ζωές Πολωνών Εβραίων από το ολοκαύτωμα. Μια παραγωγή που τιμήθηκε με επτά Όσκαρ και άλλα σημαντικά βραβεία. Μια ταινία του Steven Spielberg που αποτέλεσε «σταθμός» στην κινηματογραφική καριέρα του Liam Neeson. Ένα συγκλονιστικό φιλμ που μας μεταφέρει την απόλυτη κόλαση του Ολοκαυτώματος. Ένα κινηματογραφικό έπος που μπορεί να πείσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ένα ταξίδι στη μεγάλη καρδιά ενός ανθρώπου που έσωσε χιλιάδες ψυχές από τον ολοκληρωτικό αφανισμό.

Διαβάστε επίσης  Οχυρό Λίσσε: Η «ναυαρχίδα» της Γραμμής Μεταξά

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en