«Ambiancé»: Η μεγαλύτερη ταινία που δεν υπήρξε ποτέ

AmbiancéΛατρέψατε το «Godfather 2», αλλά συνεχώς κοιτούσατε το ρολόι σας; Δυσκολευτήκατε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά στη δεκάλεπτη ιπποδρομία, των 3,5 ωρών, του «Ben-Hur»; Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως όλες αυτές οι μακροσκελείς ταινίες ούτε που πλησιάζουν, τις  720 ώρες διάρκειας  του «Ambiancé». Ναι, σωστά διαβάσατε! Η ταινία θα προβάλλεται για έναν ολόκληρο μήνα. Μετά την πρώτη προβολή της θα διαγραφεί το μοναδικό υπαρκτό αντίγραφό της.

Αρχικά, η ταινία είναι του Σουηδού σκηνοθέτη Anders Welberg που έχει δουλέψει σε πολλές μη εμπορικές παραγωγές. Η μοναδική προβολή της ταινίας θα γίνει στις 31/12/2020, ταυτόχρονα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τίτλος της ταινίας είναι γαλλικός και μεταφράζεται ως ατμόσφαιρα. Η ταινία θα μοιάζει με μία σειρά από απομνημονεύματα και όνειρα, που ο σκηνοθέτης ανέσυρε από τη μνήμη του. Για να μπορέσει να συντηρηθεί η ανυπομονησία του κοινού, κατά διαστήματα θα κυκλοφορούν trailers, με το μικρότερο να  διαρκεί 72′ (2014) και το μεγαλύτερο να είναι προγραμματισμένο για το 2018, με διάρκεια 72 ώρες. Μετά από τη συγκεκριμένη ταινία, ο Welberg έχει ανακοινώσει πως θα αποσυρθεί και δεν θα γυρίσει άλλη.

Όμως, ας εμβαθύνουμε στους  λόγους δημιουργίας του «Ambiance». Για τον σκηνοθέτη ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο και ακριβό αγαθό, με το οποίο αναπόφευκτα όλοι βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή. Επίσης, αποτελεί το μοναδικό πράγμα που δε μπορούμε να ελέγξουμε, παρά την τεχνολογική μας πρόοδο. Έτσι, ο ίδιος επιλέγει να δίνει χρόνο στα πράγματα, όπως έκανε  και με τη συγκεκριμένη ταινία, με την οποία ασχολείται ήδη, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Τυχαία επιλογή δεν αποτελεί ούτε  η διάρκειά της μιας και ο αριθμός 720 έχει επιλεγεί εσκεμμένα. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές παραδόσεις το 7 αποτελεί τυχερό αριθμό και το αποτέλεσμα της πράξης 1x2x3x4x5x6 ισούται με 720. Στο πολύ λογικό ερώτημα του «γιατί να διαγραφεί μετά την προβολή της», ο Welberg απαντά, πως η ψηφιακή εποχή διευκολύνει τη δημιουργία, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, καθιστώντας όμως δύσκολη τη διαγραφή από αυτά.

Διαβάστε επίσης  5 animation μικρού μήκους για παιδιά

Με επίγνωση της αδυναμίας παρακολούθησης μια ταινίας 720 ωρών, δηλώνεται πως στόχος της ταινίας είναι κάθε θεατής να φύγει έχοντας καταγράψει στη μνήμη του μόνο ένα μικρό κομμάτι, καθιστώντας τον σκηνοθέτη, το μοναδικό άνθρωπο που θα την έχει παρακολουθήσει ολόκληρη.

Όσο εξωπραγματική και παράλογη αν φαντάζει η διάρκεια της ταινίας, στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, τo 2012 κυκλοφόρησε το «Logistics» που διαρκούσε 857 ώρες και ακολουθούσε τη διαδικασία κατασκευής του βηματόμετρου. Η ταινία γυρίστηκε σε αντίστροφη χρονολογική σειρά και πραγματικό χρόνο. Πριν από αυτήν, την πρωτιά κατείχε το «Modern Times Forever» (2011) με διάρκεια 240 ώρες. Στη συγκεκριμένη, αναλυόταν ο τρόπος διάβρωσης του κτιρίου Stora Enso, του Ελσίνκι στις επόμενες χιλιετίες. Τέλος, τρίτο  στη σειρά είναι πλέον, το «Cinematón» με 168 ώρες και 47 λεπτά. Η συγκεκριμένη ταινία ξεκίνησε πειραματικά με τη βιντεοσκόπηση διάφορων ηθοποιών και συντελεστών του σινεμά να παρουσιάζουν ό,τι επιθυμούσαν. Τμήματά της προβάλλονταν σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής της και ολοκληρωμένη προβλήθηκε στο Avignon της Γαλλίας, το 2009.

Παρακάτω, ακολουθεί το trailer σε fast forward για όσους από σας θέλουν να πάρουν μια ιδέα της ταινίας, αλλά δεν έχουν την υπομονή και τον χρόνο να αφιερώσουν 72 λεπτά.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.