Francis Ford Coppola: Ένας άνθρωπος που άλλαξε τον κινηματογράφο

Ο Francis Ford Coppola ίσως αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες εν ζωή. Η φιλμογραφία του αποτελεί σταθμό στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και αποτελεί έναν από τους διεισδυτικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Οι περισσότεροι χαρακτήρες που κατηύθυνε ήταν και άρτια γραμμένοι δια χειρός του (με τη συνδρομή σημαντικών λογοτεχνών και σεναριογράφων) και επιβλητικά σκηνοθετημένοι.

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ

πηγή φωτογραφίας: theplaylist.net

Το 1972 έκανε την πρώτη μεγάλη του ταινία, κόντρα  σε πολλές αντιξοότητες, η οποία αποτέλεσε την αρχή για μια επιτυχημένη τριλογία με τα sequels του Νονού να έρχονται το 1974 και το 1990. Μάζεψε γύρω ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό σε τεχνικούς και ηθοποιούς, μετέδωσε με τη βοήθεια του Mario Puzo ευρηματικά και στοχευμένα την εξαιρετική πρώτη ύλη του βιβλίου του συγγραφέα και έκανε μια εξαιρετική “ψυχανάλυση” στα μυστικά και την ιστορική διαδρομή της εγκληματικής οικογένειας των Κορλεόνε αλλά και της Αμερικής. Η κριτική ματιά του σκηνοθέτη, οι ιταλικές του ρίζες καθώς και η πολιτική και κοινωνική οπτική που δίνει σε μια κατά τα άλλα γκανγκστερική τριλογία, έκαναν αυτές τις τρεις ταινίες ίσως τις σημαντικότερες δημιουργίες του που μέχρι σήμερα (και σίγουρα για πάντα!) θα αποτελούν κλασικά έπη. Πέραν τούτων, ο Al Pacino, ο James Caan, ο Robert Duvall και η αδελφή του Talia Shire “χρωστάνε¨ πολλά στον αγαπημένο τους Francis για τη μετέπειτα επιτυχημένη τους διαδρομή όπως και ο Marlon Brando, γιατί κοντά στον Coppola ερμήνευσε τον μεγαλύτερο και πιο χαρακτηριστικό ίσως για τις επόμενες γενιές ρόλο της καριέρας του.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ!

πηγή φωτογραφίας: theplaylist.net

Κόντρα και πάλι σε μια σειρά από αντιξοότητες, ο Francis Ford Coppola, επιμελούμενος παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία παρέδωσε μια αντιπολεμική επική ταινία που σίγουρα κι αυτή με τη σειρά της θα μνημονεύεται στο πέρασμα των αιώνων. Η εμμονή του Coppola με τα projects του τον οδηγούσε πάντα στο να προσπαθεί νύχτα μέρα να φέρει στο “πανί” τις ιστορίες που οραματίστηκε. Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall επιστρατεύονται από τον Ιταλοαμερικάνο δημιουργό για να τον βοηθήσουν να παρουσιάσει με απόλυτη ακρίβεια, ρεαλισμό και σοκαριστική στα όρια του ντοκιμαντέρ ωμότητα, τη φρίκη του πολέμου. Ενός πολέμου βάρβαρου για την αμερικάνικη ιστορία, με βαθιά ψυχολογικές επιπτώσεις για όσους συμμετείχαν. Τρία ολόκληρα χρόνια πάλευε ο Coppola για να ολοκληρώσει την ταινία περνώντας από σαράντα κύματα! Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον τυφώνα που παρέσυρε τα σκηνικά στο γύρισμα στις Φιλιππίνες καθώς και την καρδιακή προσβολή (!!!) του Martin Sheen που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Ο Coppola ολοκληρώνει τη χρυσή του δεκαετία του 70 με ένα έπος που πάντα τον ακολουθούσε και έκτοτε, παρά τις σημαντικές του στιγμές, δεν κατάφερε ποτέ να υπερπηδήσει.

Διαβάστε επίσης  Οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις «πλήγωσαν» τους θερινούς

Οι δυο πρώτοι Νονοί και το Αποκάλυψη τώρα, δεν είναι μόνο δυο αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Είναι δυο διαχρονικές καταθέσεις ψυχής ενός καλλιτέχνη που δόθηκε ολοκληρωτικά στο έργο του, αψηφώντας δυσκολίες, απειλές, κακουχίες, οικονομικά προβλήματα. Ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους αυτούς που στην πρώτη δυσκολία τα παρατάνε και δε συνεχίζουν. Ο Coppola μετά από αυτά, είχε σημαντικές στιγμές όπως η μεταφορά του Δράκουλα του Bram Stoker το 1992 για τη διαχρονική και αθάνατη δύναμη της αγάπης ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης υπόστασης και αρκετές επιτυχημένες παρουσίες κυρίως ως παραγωγός.

Με χαρά διαβάσαμε ότι σύντομα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει το μεγαλόπνοο project του “Megalopolis”, βάζοντας μάλιστα ο ίδιος από την τσέπη του όλο το budget. Αναμένουμε!

πηγή φωτογραφίας: m.eirinika.gr

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό