Good Will Hunting: Η δύναμη της απλότητας

Οι νεαροί τότε Matt Damon και Ben Affleck καταφέρνουν να εισέλθουν στο μαγικό κόσμο του Hollywood, σαν σεναριογράφοι του Good Will Hunting. Ο σκηνοθέτης Gus Va Sant, που αργότερα σκηνοθέτησε με επιτυχία το Psycho και το Milk, κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ η ερμηνεία του Robin Williams του έδωσε το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολύ καλοί φίλοι Matt και Ben κέρδισαν με την σειρά τους Όσκαρ σεναρίου. Δικαίως η ταινία μπήκε στις καρδιές του κοινού απευθείας, ενώ ανήκει στις κορυφαίες της δεκαετίας του 1990.

Υπόθεση

Ο Will Hunting είναι ο νεαρός επιστάτης του Μ.Ι.Τ. Τεράστια μαθηματική ιδιοφυΐα αλλά με ένα ιδιαίτερο μυαλό. Πιο συγκεκριμένα, βγαίνει με τους φίλους του, πίνει πολύ και στο τέλος παίρνει μέρος σε καβγάδες. Επίσης, έχει αρκετά ψυχολογικά τραύματα από το παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο ταλέντο του. Όταν από ένα καβγά θα έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο, ένας καθηγητής μαθηματικών θα τον γλιτώσει από τα προβλήματα. Το μόνο αντάλλαγμα που ζητάει ο καθηγητής είναι να διαβάζουν μαζί μαθηματικά και να επισκέπτεται ένα ψυχολόγο για θεραπεία.

Ο Sean Maguire είναι ένας ταλαντούχος ψυχολόγος, αλλά βαθιά πληγωμένος από τον θάνατο της αγαπημένης γυναίκας του από καρκίνο. Θα αναλάβει να βοηθήσει τον προβληματικό νεαρό να βρει τον δρόμο του. Ο χαρισματικός Sean Maguire θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασθενή του, ο οποίος με τον αντικοινωνικό χαρακτήρα θα τον δυσκολέψει  αρκετά. Τελικά, θα τον βοηθήσει να πάρει τις σωστές αποφάσεις που αφορούν το κοινωνικό του περιβάλλον αλλά και το μέλλον του..

Διαβάστε επίσης  1917: Ένα οπτικό αριστούργημα

Κριτική

Στο Good Will Hunting έχουμε μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών. Με Robbin Williams, Matt Damon και Ben Affleck να δίνουν υπέροχες ερμηνείες. Ο πρώτος μας παρουσιάζει έναν άνθρωπο με καθαρό βλέμμα, που αγαπάει την ζωή και την κάθε λεπτομέρεια της. Ακόμα, προσπαθεί να γίνει μια πατρική φιγούρα για να εισέλθει στα άδυτα της ψυχής του Will. Ωστόσο, υπάρχει και μια απειλή κατάθλιψης ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Ο Matt Dammon σε ένα απαιτητικό ρόλο τα πάει περίφημα, χωρίς να μοιάζει μονοδιάστατος. Χτίζει τον πληγωμένο ήρωα μας με σωστό τρόπο στην διάρκεια της ταινίας. Τέλος, ο Ben Affleck προσφέρει αρκετές στιγμές γέλιου και συμπαραστέκεται σαν πραγματικός κολλητός του Will σε μερικές δύσκολες στιγμές.

Η σκηνοθεσία του Gus Va Sant είναι φανταστική. Με τα συχνά κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των ηθοποιών, προσπαθεί να αποτυπώσει την ένταση και τον συναισθηματισμό τους. Επιπλέον, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να φανούν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και αφήνει το στίγμα του μόνο εκεί που χρειάζεται. Εκμεταλλεύεται με τον κατάλληλο τρόπο τα βαθύτερα συναισθήματα τους, ώστε το δράμα των ηθοποιών να γίνει προσωπικό δράμα του καθενός. Τέλος, ο αξέχαστος μονόλογος του Robin Williams στο φημισμένο παγκάκι της Βοστώνης, δείχνει ότι η δύναμη της απλότητας είναι τεράστια.

Να την δω;

Το Good Will Hunting είναι μια ταινία που όλοι πρέπει να δουν τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους. Έξοχες ερμηνείες, δυνατό σενάριο και άριστη σκηνοθεσία από τον Gus Va Sant. Επιπρόσθετα, περνάει στον θεατή πολλά και σημαντικά μηνύματα για την ζωή. Όπως αναφέρει ο θαυμάσιος Robin Williams σε μια σκηνή τα μικρά και απλά πράγματα κάνουν τον άλλο ξεχωριστό για κάποιον. Στην διάρκεια της ζωής μας αυτά θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες μας. Ειδικότερα, αξέχαστα θα μείνουν τα λόγια: ” You’re not perfect, sport. And let me save you the suspense, this girl you met isn’t either. The question is, whether or not you’re perfect for each other.”

Διαβάστε επίσης  Cormac Mccarthy, από την αφάνεια στο βραβείο Πούλιτζερ!

Δείτε το τρέιλερ:

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης