Πέτρος Κοτοπούλης: Ένας Έλληνας ηθοποιός στο Hollywood

Ο Πέτρος Κοτοπούλης υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς που δημιούργησαν θεατρικό θίασο στην Αμερική κι έπαιξαν στο Hollywood.

Θέατρο στην Αμερική

Ο Πέτρος Κοτοπούλης γεννήθηκε το 1882. Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Κοτοπούλη και πιθανώς να είχε συγγένεια με τον Δημήτρη Κοτοπούλη, τον πατέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Advertisements
Ad 14
Ο Δημήτρης Κοτοπούλης το 1919, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Μεγάλες Θεατρικές Οικογένειες»

 

Ο Κοτοπούλης ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Ελλάδα στις αρχές του 1900 και διακρίθηκε κυρίως σε σαιξπηρικούς ρόλους. Γύρω στο 1914 μετανάστευσε στην Αμερική, για να ιδρύσει εκεί Νεοελληνικό Θέατρο. Οι τότε θεατρικοί κύκλοι τον αποκαλούσαν «Robert Mantell της Ελλάδος» (ο Mantell ήταν σπουδαίος σαιξπηρικός ηθοποιός).

Robert Mantell, Πηγή Εικόνας: Wikipedia

 

Στις 20 Ιουλίου 1922 ανέβασε μαζί με την Άρτεμη Ζάμπου τη «Γενοβέφα» του Δημητρίου Κορομηλά στο «Gayety Theatre» στο Montreal του Καναδά. Έδωσαν αργότερα κι άλλες παραστάσεις για την ενίσχυση του Ελληνικού Σχολείου του Montreal.

Δημήτριος Κορομηλάς, Πηγή Εικόνας: Καλύτερη Λαμία

 

Τον Αύγουστο του 1923, ο Πέτρος Κοτοπούλης μαζί με τον δεκαεξαμελή θίασό του μετέβη από τη Νέα Υόρκη στο Canton για να ανεβάσει την «Γκόλφω» του Σπύρου Περεσιάδη στο «Lyceum». Ανέβασε ξανά την «Γκόλφω» τρία χρόνια αργότερα στο Dayton.

Πέτρος Κοτοπούλης, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Dayton Daily News»

 

Τον Ιανουάριο του 1927 ο Κοτοπούλης έδωσε παράσταση στο «Neighborhood House» στο Louisville για να βοηθήσει τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας να χτίσουν μια εκκλησία στην πόλη τους. Τον Μάρτιου του 1927 ανέβασε το έργο «Arhilistis Mainos» στο Dayton για να ενισχύσει και την εκεί Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Μέλη του θιάσου ήταν ο Gregory Floredias, ο James Apostelos, ο Alexander Davies και η κόρη του. Το έργο ξανανέβηκε τον Ιανουάριο του 1930 στο Tarpon Springs.

Διαβάστε επίσης  Ένα "αντίο" στον Max von Sydow
Πέτρος Κοτοπούλης, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» / Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Τον Ιούλιο του 1929 ο Δημήτρης Κοτοπούλης επισκέφθηκε την Atlanta μετά από πρόσκληση της εκεί Ελληνικής Κοινότητας για να σκηνοθετήσει την παράσταση «Γενοβέφα» και να παίξει τον κεντρικό ρόλο. Το έργο παρουσιάστηκε στο «Woman’s Club». Το έργο ανέβηκε εκ νέου στις 30 Ιουνίου 1931 στο Academy Theater του Scranton, με τη στήριξη του γυναικείου συλλόγου «Σωτηρία». Στο πλευρό του εμφανιζόταν η διακεκριμένη σοπράνο Ruth Gallagher.

Διαφήμιση της παράστασης «Γενοβέφα», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «The Baltimore Sun»

 

Το 1937 ο Πέτρος Κοτοπούλης δραματοποίησε το πολύκροτο μυθιστόρημα του Αριστείδη Κυριακού «Η Κασσιανή» και το έργο του εκδόθηκε στο Chicago. Τον Απρίλιο του 1938 ανέβασε μαζί με την ελληνική θεατρική ομάδα «Αισχύλος» την «Γκόλφω» στο «Knights of Columbus Club» στο Detroit. Τους βασικούς ρόλους κρατούσαν ο ίδιος και οι Helen & Betty Theodore. Έγινε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών σε πολύ μεγάλη ηλικία, στις 19 Σεπτεμβρίου 1947, με Αριθμό Μητρώου «2280».

Κοτοπούλης
Εξώφυλλο του βιβλίου «Η Κασσιανή», Πηγή Εικόνας: anemi.lib.uoc.gr

 

Καριέρα στο Hollywood

Ο Πέτρος Κοτοπούλης από τότε που πήγε στην Αμερική ξεκίνησε να παίζει στο Hollywood μικρούς ρόλους. Ωστόσο, ορόσημο στην κινηματογραφική του σταδιοδρομία θεωρείται η βουβή δραματική ταινία «The Virgin of Stamboul» του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Tod Browning («Dracula», «Freaks»), που προβλήθηκε στις 27 Μαρτίου 1920.

Κοτοπούλης
Priscilla Dean & Wheeler Oakman σε σκηνή της ταινίας «The Virgin of Stamboul», Πηγή Εικόνας: Wikiwand

 

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν η Priscilla Dean, ο Wheeler Oakman και ο βραβευμένος με Όσκαρ Wallace Beery. Βοηθός του Tod Browning ήταν ο μετέπειτα διάσημος και βραβευμένος με 3 Όσκαρ σκηνοθέτης Leo McCarey. Παραγωγός ήταν ο ιδρυτής των Universal Studios Carl Laemmle. Αν και το όνομα του Κοτοπούλη δεν αναγράφεται στους τίτλους της ταινίας, η συμμετοχή του έχει επιβεβαιωθεί από τον τύπο της εποχής.

Διαβάστε επίσης  But I'm a Cheerleader: A Queer Classic
Κοτοπούλης
Καρτ Ποστάλ της ταινίας «The Virgin of Stamboul», Πηγή Εικόνας: Le Monde de Djayesse

 

Το καλοκαίρι του 1929 ο Πέτρος Κοτοπούλης επέστρεψε στο Hollywood, προκειμένου να επανέλθει στον κινηματογράφο. Δεν είναι γνωστό, αν τελικά έπαιξε σε κάποια ταινία.

Κοτοπούλης
Πέτρος Κοτοπούλης, Πηγή Εικόνας: anemi.lib.uoc.gr

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • V. (1918, 18 Νοεμβρίου). Ο Κόσμος των Καλλιτεχνών: Πέτρος Κοτοπούλης. Μηνιαίος Εικονογραφημένος Εθνικός Κήρυξ, σελ. 29
 • Gave Play in Greek: «Yenoveffa» Presented Last Night at Gayety Theatre (1922, 21 Ιουλίου). The Gazette, σελ. 2
 • Greek Actor in «Golfo» (1923, Αύγουστος). Variety, σελ. 10
 • Greek Residents to Appear in Play on Wednesday Night (1926, 13 Ιουλίου). Dayton Daily News, σελ. 14
 • Neighborhood House (1927, 16 Ιανουαρίου). The Courier-Journal, σελ. 19
 • Play to Aid Church (1927, 13 Μαρτίου). Dayton Daily News, σελ. 4
 • Play for Church (1927, 14 Μαρτίου). Dayton Daily News, σελ. 27
 • Famous Hellenic Actor to Direct Play in Atlanta (1929, 2 Ιουλίου). The Atlanta Constitution, σελ. 4
 • Atlanta Greeks Present Drama At Woman’s Club (1929, 6 Ιουλίου). The Atlanta Constitution, σελ. 20
 • Greek Drama to be given tonight at Tarpon Springs (1930, 26 Ιανουαρίου). The Tampa Tribune, σελ. 11
 • Shakesperian Play will be Presented (1931, 30 Ιουνίου). The Scranton Republican, σελ. 6
 • In Play Tonight (1931, 30 Ιουνίου). The Times-Tribune, σελ. 21
 • Μάτσας, Α. (1979). Μεγάλες Θεατρικές Οικογένειες. Αδελφοί Γ. Ρόδη: Αθήνα
 • Έξαρχος, Θ. (1995). Έλληνες Ηθοποιοί «Αναζητώντας τις Ρίζες», Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι το 1899. Δωδώνη: Αθήνα-Γιάννινα
 • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
 • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)

 

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν