Γνωστοί Έλληνες με μία κινηματογραφική εμφάνιση

Ο Λαυρέντης Διανέλλος κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών στον ελληνικό κινηματογράφο, που ξεπερνούν τις διακόσιες! Υπάρχουν, βέβαια, μερικοί ηθοποιοί και όχι μόνο, που έπαιξαν σε μία μόνο ελληνική ταινία. Από τη Μαρίκα Κοτοπούλη μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι, θα δούμε είκοσι γνωστούς Έλληνες με μία κινηματογραφική εμφάνιση.

ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η Μαρίκα Κοτοπούλη θεωρείται από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του Ελληνικού Θεάτρου. Την περίοδο 1932-34 συνεργάστηκε με τη μεγάλη της αντίπαλο Κυβέλη, ως αντίδραση στο νεοϊδρυθέν Εθνικό Θέατρο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους πρωταγωνίστησαν το 1933 και στην ταινία «Κακός Δρόμος» (Fena Yol) του Muhsin Ertugrul, με παραγωγούς τους συζύγους τους Γιώργο Χέλμη και Κώστα Θεοδωρίδη. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Γρηγορίου Ξενόπουλου κι εκτός από τις δύο σπουδαίες θεατρίνες έπαιζαν πολλοί ακόμη γνωστοί ηθοποιοί, όπως: Βασίλης Λογοθετίδης, Δημήτρης Μυράτ, Χρήστος Τσαγανέας, Γιώργος Γαβριηλίδης, Σπύρος Μουσούρης, Νίτσα Τσαγανέα, Γιώργος Παππάς και Σωτηρία Ιατρίδου.

Κυβέλη & Μαρίκα Κοτοπούλη, Πηγή εικόνας: Kyveli Institute

Η Κοτοπούλη δεν ξαναεμφανίστηκε στον κινηματογράφο, αλλά η Κυβέλη πολλά χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στην «Άγνωστο» του Ορέστη Λάσκου. Να σημειωθεί πως οι δίδυμες αδερφές της Κοτοπούλη, Φωτεινή Λούη και Χρυσούλα Μυράτ, έπαιξαν επίσης στον κινηματογράφο. Δυστυχώς, σώζεται μόνο ένα μικρό απόσπασμα της ταινίας «Κακός Δρόμος» με την Κοτοπούλη.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η Ελένη Παπαδάκη διακρίθηκε σε ποικίλους και σπουδαίους ρόλους στο θεατρικό σανίδι, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. Δυστυχώς, η πορεία της διακόπηκε απότομα το 1944, όταν εκτελέστηκε από μέλη του ΕΑΜ. Ευτυχώς, πρόλαβε το 1931 να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Στέλλα Βιολάντη», που βασιζόταν στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, καθώς και στο διήγημα «Έρως Εσταυρωμένος», το οποίο διασκευάστηκε το 1909 σε θεατρικό. Σκηνοθέτης ήταν ο Ιωάννης Λούμος, που ένα χρόνο πριν γύρισε το «Λαγιαρνί». Εκτός από την Παπαδάκη, έπαιζαν, επίσης, ο Αθανάσιος Μαρίκος, η Ευτυχία Παυλογιάννη, ο Στέφανος Νέζερ (ξάδερφος της Μαρίκας Νέζερ), η Αιμιλία Μαρίκου, ο Φλερί Φριτς, η Καίτη Αρσένη, ο Γεώργιος Πλούτης κ.ά. Η ταινία θεωρείται έως σήμερα χαμένη.

Αφίσα της ταινίας, Πηγή εικόνας: IMDb

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Αργυρόπουλος θεωρείται μαζί με τον συνονόματό του Βασίλη Λογοθετίδη ο κορυφαίος της ελληνικής κωμωδίας. Δυστυχώς, πρόλαβε να γυρίσει μόνο μια ταινία, «Το στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά (που υπήρξε προσωπική θεατρική του επιτυχία) σε σκηνοθεσία Χρήστου Αποστόλου. Μαζί του έπαιζαν η Μαρίκα Νέζερ, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Μιχάλης Νικολινάκος, η Λιάνα Ορφανού κ.ά. Λίγους μήνες μετά την προβολή της ταινίας έφυγε από τη ζωή. Βέβαια, εκτός από «Το στραβόξυλο», το 1944 έκανε και μια cameo κινηματογραφική εμφάνιση στα «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα.

Ο Βασίλης Αργυρόπουλος το 1928 ως διάβολος, στον «Άρχοντα του Κόσμου» του Τίμου Μωραϊτίνη, Πηγή εικόνας: www.timos-moraitinis.gr

ΑΤΤΙΚ

Φέτος συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το θάνατο του θρυλικού Αττίκ (Κλέωνος Τριανταφύλλου), ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού. Το 1944, λίγους μήνες πριν πεθάνει, πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, τα «Χειροκροτήματα». Εκτός από τον Αττίκ, έπαιζαν η Ζινέτ Λακάζ, ο Δημήτρης Χορν, ο Γιώργος Φούντας, ο Κίμων Σπαθόπουλος, η Καίτη Παρίτση και σε cameo κινηματογραφική εμφάνιση ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Βασίλης Αργυρόπουλος και ο Τζαβαλάς Καρούσος.

Διαβάστε επίσης  Τι περιμένουμε από το «Dunkirk» του Christopher Nolan;
Ο Αττίκ στα «Χειροκροτήματα», Πηγή εικόνας: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ

Η Κατίνα Παξινού είναι μία από της κορυφαίες ηθοποιούς του θεάτρου, που κατάφερε να διαπρέψει και στο εξωτερικό. Το 1943 έκανε και το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στο «For Whom the Bell Tolls» του Sam Wood στο ρόλο της Pilar, που της χάρισε Όσκαρ και Χρυσή σφαίρα. Ακολούθησαν συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως Henry King, Orson Welles, Luchino Visconti, Marcel Camus κ.ά. Η μοναδική της κινηματογραφική εμφάνιση σε ελληνική ταινία ήταν το 1969 στο «Νησί της Αφροδίτης» του Γιώργου Σκαλενάκη, όπου έπαιζαν, επίσης, ο Κώστας Καστανάς, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Ζωρζ Σαρρή, η Ανν Λόμπεργκ κ.ά. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του  Αλέξη Πάρνη.

Κώστας Καστανάς & Κατίνα Παξινού στο «Νησί της Αφροδίτης», Πηγή εικόνας: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ

Ο Αλέξης Μινωτής ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του Ελληνικού Θεάτρου, με περίπου 70 χρόνια καριέρας. Όταν πήγε στην Αμερική μαζί με την Παξινού, είχε την ευκαιρία να παίξει σε αρκετές ταινίες: «Notorious», «The Chase», «Siren of Atlantis», «Panic in the Streets», «Land of the Pharaohs» και «Boy on a Dolphin». Η πρώτη του, όμως, κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1930 στην ελληνική ταινία του Βασίλη Περίδη «Για την αγάπη της», στο πλευρό της Φωτεινής Λούη, του Γιάννη Αποστολίδη και του Ευάγγελου Μαμία (στη μοναδική του κινηματογραφική εμφάνιση).

Φωτεινή Λούη & Αλέξης Μινωτής στην ταινία «Για την αγάπη της», Πηγή εικόνας: Εφημερίδα «Πρωία»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ

Ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης έχει κάνει τα σκηνικά για πολλές ελληνικές ταινίες: «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Ερόικα», «Στέλλα», «Το κορίτσι της γειτονιάς», «Εύα», «Το τραγούδι του πόνου» & «Το τελευταίο ψέμα». Εκτός όμως από ντεκόρ, ο Γιάννης Τσαρούχης είχε και μια κινηματογραφική εμφάνιση ως κομπάρσος. Στις τελευταίες σκηνές της ταινίας «Κυριακάτικο ξύπνημα», όπου που ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη τσακώνονται για τα λεφτά, διακρίνεται έξω από το παράθυρο ένας περαστικός, που δεν είναι άλλος από τον Τσαρούχη.

Ο Γιάννης Τσαρούχης κρατώντας την «Παναγία της Νίκης», Πηγή εικόνας: Pentapostagma

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Είναι γνωστή η σχέση του κορυφαίου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι με τον κινηματογράφο, αφού έχει γράψει μουσική για πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες: «Στέλλα», «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο», «Ο Δράκος», «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», «Ποτέ την Κυριακή», «America, America», «Topkapi», «Blue», «Sweet Movie». Το 1952 ο μεγάλος μουσικός πραγματοποιεί μια μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Η Αγνή του λιμανιού», ως μουσικός που συνοδεύει στον πιάνο τη Μαίρη Πορτοκάλλη την ώρα που ερμηνεύει το τραγούδι του «Είναι καημός».

Ο Μάνος Χατζιδάκις σε σκηνή της ταινίας «Η Αγνή του λιμανιού», Πηγή εικόνας: www.manoshadjidakis.com

ΚΑΙΤΗ ΝΤΕΝΙΣ

Η Καίτη Ντένις ήταν μια πολύ διάσημη τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’50 και ’60. Αν και ηχογράφησε πολύ λίγα τραγούδια, έμελλε να πει πρώτη το διάσημο «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη», που ακούστηκε στη ταινία «Boy on a Dolphin». Το 1951 έπαιξε στην κωμωδία των Μίμη Φωτόπουλου και Ντίνου Ηλιόπουλου «Προ παντός… ψυχραιμία», πραγματοποιώντας έτσι μία και μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση ως ηθοποιός.

Διαβάστε επίσης  Βραβεία Oscar: 10 λεπτομέρειες που μπορεί να σας έχουν ξεφύγει
Καίτη Ντένις, Πηγή εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΖΟΣ

Ο Κώστας Μπέζος θεωρείται από τις πιο αινιγματικές και ιδιαίτερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, κιθαρίστας, διευθυντής ορχήστρας, σκιτσογράφος, αρθρογράφος και ηθοποιός. Έπαιξε στη χαμένη σήμερα ταινία του Γιάννης Χριστοδούλου «Μάγια η τσιγγάνα», που προβλήθηκε το 1943, μαζί με την Ευγενία Δανίκα, τη Ρίτα Δημητρίου και τον Δήμο Σταρένιο στο ντεμπούτο του. Παράλληλα, έλαβε μέρος και στα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του Χριστοδούλου «Σιωπηλή σύρραξις» (Διπλή θυσία). Δυστυχώς, όταν τελείωσε η ταινία με νέο σενάριο του Δημήτρη Γιαννουκάκη (ο Μπέζος είχε ήδη φύγει από τη ζωή το 1943) κόπηκαν όλες οι σκηνές με τον Κώστα Μπέζο κι έτσι η μοναδική του κινηματογραφική εμφάνιση παραμένει η «Μάγια η τσιγγάνα».

Κώστας Μπέζος, Πηγή εικόνας: Lifo

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Πριν ένα μήνα, η σπουδαία τραγωδός και συγγραφέας Ασπασία Παπαθανασίου συμπλήρωσε τα 101 χρόνια ζωής! Πρωτοεμφανίστηκε το 1940 όταν τελείωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Λίγοι γνωρίζουν, όμως, πως αυτή η κορυφαία ηθοποιός έκανε ένα πέρασμα και από τον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, έπαιξε το 1976 στη δεύτερη ταινία του Τάσου Ψαρρά «Μάης»,  που αναφερόταν στις ημέρες του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τα γεγονότα που οδήγησαν στις αιματηρές συγκρούσεις των καπνεργατών με τον στρατό.

Ασπασία Παπαθανασίου, Πηγή εικόνας: Βιβλιοθήκη ΑΣΚΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΝΤΗΡΗΣ

Ο Δημήτρης Ροντήρης θεωρείται μαζί με τον Κάρολο Κουν ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Πριν καταξιωθεί ως σκηνοθέτης, σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός. Μάλιστα, το 1917 πραγματοποίησε και μια μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση στη βουβή ταινία του Δήμου Βρατσάνου «Η προίκα της Αννούλας».

Δημήτρης Ροντήρης, Πηγή εικόνας: iefimerida

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΟΥΤΑΡΗ

H Αφροδίτη Λαουτάρη ήταν φημισμένη τραγουδίστρια και ηθοποιός του ελαφρού μουσικού θεάτρου, ερμηνεύτρια της ελληνικής οπερέτας και πρώτη εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Παντρεύτηκε τον Χρήστο Καπνίση, ιδιοκτήτη καταστήματος υφασμάτων στην Αθήνα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον πασίγνωστο συνθέτη Κώστα Καπνίση. Το 1949 πραγματοποίησε τη μοναδική της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία του Ιάσονα Βροντάκη «Γκρεμισμένα όνειρα», με πρωταγωνιστές τον Πέτρο Επιτροπάκη και τη Βίκυ Μπέλλια.

Μαίρη Ιγγλέση & Αφροδίτη Λαουτάρη το 1958, Πηγή εικόνας: Αρχείο Γιώργου Παπαστεφάνου

ΕΔΜΟΝΔΟΣ ΦΥΡΣΤ

Ο βαυαρικής καταγωγής Εδμόνδος Φυρστ είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Ξεκίνησε το 1888 κι έκτοτε διέπρεψε σε δραματικούς και τραγικούς ρόλους του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου δραματολογίου. Το 1894 παντρεύτηκε την κόρη του πρωτοπόρου του Αθηναϊκού θεάτρου Διονυσίου Ταβουλάρη, Ελένη Φυρστ. Το 1929 έπαιξε στην ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη «Η μπόρα».

Διαβάστε επίσης  Κώστας Βουτσάς: Η τελευταία του ταινία
Περικλής Χριστοφορίδης & Εδμόνδος Φυρστ στην ταινία «Μπόρα», Πηγή εικόνας: «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960»

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

Ο Στράτος Παγιουμτζής ήταν ένας σπουδαίος ρεμπέτης τραγουδιστής, που μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Ανέστη Δελιά και τον Γιώργο Μπάτη έφτιαξαν την πρώτη αμιγώς ρεμπέτικη ορχήστρα. Ήταν η φημισμένη «Τετράς του Πειραιώς». Ο ξακουστός ρεμπέτης έκανε ένα πέρασμα κι από τον κινηματογράφο. Θρυλική έχει μείνει η σκηνή στην ταινία «Νόμος 4000» του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου εμφανίζεται ο Παγιουμτζής μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη την ώρα που η Καρδιτσιώτισσα τραγουδίστρια Κατερίνα Τζοβάρα ερμηνεύει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Ρίξε μια διπλοπενιά».

Η «Τετράς του Πειραιώς», Πηγή εικόνας: porosnews.gr

ΤΖΙΜΗΣ ΜΑΚΟΥΛΗΣ

Ο Τζίμης Μακούλης ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους τροβαδούρους της ελαφράς μουσικής κι ένας από τους ελάχιστους που έκαναν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Το 1961 εκπροσώπησε την Αυστρία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Sehnsucht» κι έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό. Ως τραγουδιστής εμφανίστηκε σε πολλές γερμανικές ταινίες, αλλά το 1954 πραγματοποίησε τη μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση ως ηθοποιός και μάλιστα πρωταγωνιστής στην κωμωδία του Τώνη Παπαδαντωνάκη «Τρεις δραπέτες του φρενοκομείου».

Τζίμης Μακούλης, Πηγή εικόνας: Amazon

ΙΚΑΡΟΣ (ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Ίκαρος (Κανελλόπουλος) θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς κι επιτυχημένους κονφερασιέ και παρουσιαστές. Σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση, αλλά και το ραδιόφωνο. Επίσης, έγραψε κι αρκετά τραγούδια. Το 1949 έπαιξε στην κωμωδία «Διαγωγή… μηδέν!» με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη, τον Λάμπρος Κωνσταντάρα και τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

Ο Ίκαρος στο τηλεπαιχνίδι «Μήπως γνωρίζετε;», Πηγή εικόνας: www.musiccorner.gr

ΝΤΑΙΖΗ ΜΑΥΡΑΚΗ

Η καλλονή Νταίζη Μαυράκη είναι η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς (1952), η οποία, μάλιστα, εκλέχτηκε δεύτερη επιλαχούσα Μις Υφήλιος στο Λονγκ Μπιτς των ΗΠΑ. Το 1954 πρωταγωνίστησε στη μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, «Νυχτερινή Περιπέτεια», στο πλευρό του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έκτοτε, δεν πραγματοποίησε καμία άλλη κινηματογραφική εμφάνιση.

Άγγελος Τερζάκης & Νταίζη Μαυράκη, Πηγή εικόνας: Lifo

ΜΠΕΛΛΑ ΣΜΑΡΩ

Η Μπέλλα Σμάρω ήταν διάσημη χορεύτρια με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Μετά την Κατοχή παντρεύτηκε έναν Αμερικανό στρατιώτη ελληνικής καταγωγής, τον Peter Trimton, με τον οποίο μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Πριν φύγει για την Αμερική, το 1945, πρόλαβε να εμφανιστεί στην ταινία του Τώνη Παπαδαντωνάκη «Η ανθοπώλις των Αθηνών».

Η Μπέλλα Σμάρω στην ταινία «Η ανθοπώλις των Αθηνών», Πηγή εικόνας: Εφημερίδα «Αναγέννησις»

ΛΙΑΝΑ ΒΙΤΣΩΡΗ

Η Λιάνα Βιτσώρη ήταν ηθοποιός, ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας, κόρη των ηθοποιών Γιώργου Βιτσώρη και Νίτσας Τσαγανέα. Παντρεύτηκε τον δημοφιλή κονφερασιέ, επιθεωρησιογράφο, ηθοποιό και στιχουργό Γιώργο Οικονομίδη, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, τη μουσικό, τραγουδίστρια και ηθοποιό Μαριαλένα Οικονομίδου. Πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1947 στη γαλλική ταινία “Voyage surprise” του Pierre Prévert, στο πλευρό του πατέρα της Γιώργου Βιτσώρη. Το 1951 έπαιξε για μία και μοναδική φορά σε ελληνική ταινία, στο «Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν» του Αλέκου Σακελλάριου.

Λιάνα Βιτσώρη, Πηγή εικόνας: Αρχείο Μαριαλένας Οικονομίδου


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Φαντασία: Αθήνα
  • Wikipedia
  • IMDb
  • greekactor.blogspot.com
  • ellinikoskinimatografos.gr

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του