Star Wars: Όλες οι ταινίες από την χειρότερη στην καλύτερη

Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο George Lucas μας ξενάγησε για πρώτη φορά σε έναν γαλαξία, πολύ, πολύ μακρινό με το original Star Wars του 1977. Μέσα από αυτό γεννήθηκε μία σύγχρονη μυθολογία που έμελλε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα της ποπ κουλτούρας. Μέχρι στιγμής το Star Wars μας έχει προσφέρει εννέα βασικές ταινίες που στο σύνολό τους πλέον ονομάζονται Skywalker Saga, δύο spin offs, animated και live action τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και πολλά κόμικ. Φέτος είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες το Rise of Skywalker, το τελευταίο κεφάλαιο του έπους που κλείνει τη βασική ιστορία. Έτσι, το μόνο που απομένει είναι να δούμε ποιά θέση του αξίζει στο παρακάτω ranking των ταινιών του Star Wars. Θέλω να σημειώσω πως η κατάταξη των ταινιών στο παρακάτω ranking βασίζεται αποκλειστικά στη δική μου, προσωπική γνώμη, οπότε δεν χρειάζεται να βγάλετε τα φωτόσπαθα και τα blasters σας να με φάτε! Πάμε να ξεκινήσουμε…


11. ATTACK OF THE CLONES (2002)

Star Wars
Πηγή εικόνας: Wallpaper Memory

Ξεκινάμε με το λιγότερο καλό Star Wars που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, που δεν είναι άλλο από το Attack of the Clones, το δεύτερο κεφάλαιο της sequel τριλογίας. Πρόκειται για μία ταινία που έχει αρχή, μέση και… μέση! Αυτό το λέω γιατί η πλοκή αυτής της ταινίας δεν φαίνεται να πηγαίνει πουθενά, καθώς βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πολιτική ίντριγκα που ναι μεν έχει ένα σκοπό αλλά δεν είναι ενδιαφέρουσα. Όταν δεν ασχολούμαστε με τα πολιτικά, βλέπουμε το περήφημο ειδύλλειο Anakin και Padme στον Naboo, το οποίο φαίνεται να είναι κάπως βεβιασμένο. Επιπροσθέτως, ο ξύλινος διάλογος του George Lucas δεν βοηθάει καθόλου την ταινία εκτός από δυό τρείς περιπτώσεις και έχει προσφέρει αξέχαστες ατάκες όπως το “I don’t like sand. It’s coarse and rough and irritating and it gets everywhere.” Στον υποκριτικό τομέα επίσης δεν τα πηγαίνει πολύ καλά, αφού την ταινία κουβαλάει στην πλάτη του ο Ewan McGregor για άλλη μία φορά, μαζί με τον Ian McDiarmid και τον Christopher Lee.  Επίσης, το casting του Hayden Christensen στο ρόλο του Anakin είναι αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα, γιατί δεν ξέρει αν πρόκειται για κακή ερμηνεία ή απλά κακή σκηνοθεσία. Βέβαια το Attack of the Clones έχει και αυτό τις στιγμές του όπως η μάχη του Geonossis, όπου επιτέλους βλέπουμε όλους τους Jedi σε δράση, τις μονομαχίες Count Dooku με Anakin, Obi Wan και Yoda, τη μονομαχία Obi Wan και Jango Fett και το όλο σχέδιο της ανόδου του Palpatine μέσω του Πολέμου των Κλώνων. Εξιλεώνουν αυτά τα παραπάνω στοιχεία την ταινία; Περίπου…. Όπως λέω πάντα… Hey, it’s Star Wars!!

10. SOLO (2018)

Star Wars
Πηγή εικόνας: Wallpaper Abyss

Κάποιους μήνες μετά την κυκλοφορία του Last Jedi κυκλοφορεί το Solo, το δεύτερο spin off του σύμπαντος του Star Wars που εξιστορεί το origin του Han Solo. Η ταινία είναι δυνατή σε αρκετά σημεία, την τοποθετώ τόσο χαμηλά στη λίστα όμως γιατί δεν είμαι σίγουρος πως ήταν απαραίτητη. Παρόλα αυτά είναι μία αρκετά καλογυρισμένη ταινία, πράγμα που οφείλεται σίγουρα στον Ron Howard που την έσωσε από την καταστροφή. Έχει αρκετά καλή δράση, με τις σκηνές της ληστείας του τρένου και της Parsek διαδρομής να διαπρέπουν και έχει κάποιους ενδιαφέροντες νέους τόπους και χαρακτήρες που όσο να ναι ενισχύουν το σύμπαν. Το δυνατότερο χαρτί του Solo όμως είναι το cast. Ο Alden Ehrenreich καταφέρνει να πείσει ως Han Solo και υιοθετεί με μεγάλη επιτυχία το πνεύμα που έδωσε ο Harisson Ford στο ρόλο, ο Woody Harelsson είναι έτσι κι αλλιώς εγγύηση όπου κι αν παίξει και η Emilia Clarke είναι αρκετά ικανοποιητική στο ρόλο που της δίνεται. Το highlight του cast όμως είναι ο Donald Glover στο ρόλο του Lando, όπου πραγματικά πιστεύεις πως βλέπεις τον νεότερο Billy Dee Williams στην οθόνη σου, πράγμα που είναι σκέτη απόλαυση. Γενικώς το Solo είναι μία αρκετά καλή ταινία που δυστυχώς καταστράφηκε από την αρνητική αντίδραση που υπήρξε προς το Last Jedi.

Διαβάστε επίσης  Η αγορά της Fox από τη Disney και η είσοδος στη νέα εποχή

9. THE PHANTOM MENACE (1999)

Star Wars
Πηγή εικόνας: Popular Culture

Το πρώτο κεφάλαιο της prequel τριλογίας ήταν από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες που έχουν υπάρξει ποτέ, αλλά τελικά οι θαυμαστές του Star Wars προσγειώθηκαν απότομα όταν είδαν το Phantom Menace. Η ταινία προφανώς δεν είναι τέλεια και έχει κάποια θέματα. Κατά τη δική μου γνώμη, όλο το backlash οφειλόταν στο σενάριο του Lucas, το οποίο βασιζόταν στην πολιτική ίντριγκα, αλλά και στον χαρακτήρα του Jar Jar Binks. Πέρα από τον Jar Jar, προσωπικά δεν βλέπω κάποια άλλη, τόσο δυνατή αδυναμία, καθώς δικαιολογώ το σενάριο που σκοπός του είναι να δείξει πως ο Palpatine κατάφερε να ανέβει στην εξουσία μέσα από εμπορικούς νόμους! Ίσα ίσα που η ταινία και γενικότερα η prequel τριλογία έδωσε περισσότερο πλούτο στο σύμπαν του Star Wars (πράγμα που δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε), ενισχύει υπόβαθρα χαρακτήρων, προσφέρει νέο lore και πολύ καλό world building! Υποκριτικά το Phantom Menace ικανοποιεί πολύ, καθώς μας προσφέρει Liam Neeson στο ρόλο του Qui Gon Jinn και Ewan McGregor στο ρόλο του Obi Wan, ενώ μας δίνει πίσω τον Ian McDiarmid στο ρόλο του Palpatine. Η δράση είναι πολύ καλή, με τις σκηνές του pod racing και της τελικής μάχης να κρατιούνται ακόμη καλά, αλλά το πραγματικό διαμάντι του Phantom Menace είναι φυσικά το απίστευτο Duel of Fates που συνοδεύεται από την εξίσου απίστευτη μουσική του κορυφαίου John Williams!

8. RETURN OF THE JEDI (1983)

Πηγή εικόνας: GoodFon

Περνάμε στο Return of the Jedi, το τελευταίο κεφάλαιο της original τριλογίας. Γενικά είναι ένα ωραίο κλείσιμο τριλογίας με ωραία στοιχεία, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που το κρατάνε πίσω. Στα θετικά, οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές και το cast ανυψώνεται αφού προστίθεται στο σύνολο ο Ian McDiarmid στο ρόλο του Αυτοκράτορα. Η δράση είναι επίσης πολύ ικανοποιητική για την εποχή του φιλμ, με highlights την εναρκτήρια σκηνή στο παλάτι του Jabba Hutt, το κυνηγητό με τα σκάφη στο δάσος του Endor, την τελική μάχη έξω από το δεύτερο Death Star και φυσικά την συναισθηματική τελική αναμέτρηση Luke και Darth Vader, όπου ο τελευταίος καταφέρνει να εξιλεωθεί σκοτώνοντας (ή μήπως όχι;) τον Αυτοκράτορα, μία πράξη που του κόστισε μεν τη ζωή, αλλά του εξασφάλισε τη συμφιλίωση με τον γιο του. Τα πράγματα που μειώνουν το Return of the Jedi, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, είναι η επανάληψη του concept με το Death Star 2.0 και η υπερβολική ανάλωση φιλμικού χρόνου με τα Ewoks που παραείναι παιδικά και είναι φανερό πως υπήρχαν εκεί για λόγους marketing. Μου αρέσει πολύ το Return of the Jedi, αλλά αν άλλαζε αυτά τα δύο πραγματάκια θα μπορούσε να είναι τέλειο.

7. ROGUE ONE (2016)

Star Wars
Πηγή εικόνας: Tokkoro

Το πρώτο spin off του Star Wars, διαδραματίζεται πριν τα γεγονότα του A New Hope και αφηγείται την ιστορία μίας μικρής ομάδας επαναστατών που προσπαθούν να κλέψουν τα σχέδια του αρχικού Death Star, με μοναδικό σκοπό να το εξολοθρεύσουν. Η ταινία ήταν απολύτως απαραίτητη, καθώς καταφέρνει να κλείσει ένα plot hole που υπήρχε για περίπου σαράντα ολόκληρα χρόνια. Εκτός από αυτό, είναι μία καλοφτιαγμένη πολεμική ταινία που αναγνωρίζει τις original και prequel τριλογίες, ενώ έχει απίστευτη δράση και συγκρούσεις που δεν είχαμε ξαναδεί στο Star Wars μέχρι τότε, με τρανταχτό παράδειγμα την τελική μάχη στον Scarif. To cast ανταποκρίνεται τέλεια στην ερμηνεία των υπέροχων νέων χαρακτήρων, η αναβίωση του Peter Cushing στο ρόλο του Grand Moff Tarkin είναι εξαιρετική και ο Darth Vader είναι πιο μοχθηρός από ποτέ σε μία σκηνή προς το τέλος της ταινίας, που είναι λες και βγαίνει από ταινία τρόμου! Αυτό που μου αρέσει όμως περισσότερο στο Rogue One είναι ότι αγγαλιάζει περισσότερο την ανθρώπινη πλευρά του Star Wars, πράγμα που σε κάνει να δεις καλύτερα αλλά και να ταυτιστείς περισσότερο με τον αγώνα των Επαναστατών.

Διαβάστε επίσης  Movie 43: Η πιο διάσημη αποτυχία

6. RISE OF SKYWALKER (2019)

Πηγή εικόνας: mewallpaper.com

To Rise of Skywalker κλείνει τη sequel τριλογία και γενικώς ολόκληρο το Skywalker Saga. Δεν θα μπορέσουμε να πούμε πολλά πράγματα για αυτό το φιλμ γιατί ακόμη παίζεται στις αίθουσες και προσωπικά μισώ τα spoilers! Ακόμη δεν είμαι σίγουρος για το που να κατατάξω το Rise of Skywalker γιατί είναι αρκετά νωρίς για να αποφασίσω, αλλά νομίζω ότι κάπου εδώ ανήκει. Το Rise of Skywalker τα έχει όλα. Είναι γρήγορο, έχει μπόλικη δράση και καλή ανάπτυξη των κεντρικών χαρακτήρων του. Το cast δίνει για άλλη μία φορά εντυπωσιακές ερμηνείες με MVP τους Daisy Ridley και Adam Driver που αντιπροσωπεύουν τους χαρακτήρες που υποδύονται με κάθε τους κίνηση, ενώ ο Ian McDiarmid εξακολουθεί να εντυπωσιάζει στο ρόλο του Αυτοκράτορα μετά από τόσα χρόνια! Είναι μία καλή Star Wars ταινία; Ναι βέβαια είναι. Είναι όμως καλή ως μέρος τριλογίας; Η αλήθεια είναι πως το Rise of Skywalker δουλεύει καλύτερα σαν αυτόνομη ταινία παρά σαν μέρος τριλογίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ένα καλό φινάλε. Απλά ο J.J. Abrams επιλέγει να αγνοήσει κάποια πράγματα από το Last Jedi νομίζοντας πως θα ικανοποιήσει τους fans, χάνοντας όμως την αφηγηματική συνοχή της τριλογίας σε μερικά σημεία. Για περισσότερο Rise of Skywalker, μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μου στο MAXMAG!

5. REVENGE OF THE SITH (2005)

Πηγή εικόνας: Getwallpapers.com

O George Lucas εξιλεώνεται εδώ για τα περισσότερα λάθη της prequel τριλογίας, δίνοντας στους fans αρκετή ικανοποίηση αφού επιτέλους δένει τις δύο τριλογίες του. Όντως το Revenge of the Sith είναι πραγματικά εντυπωσιακό και σαν αυτόνομη Star Wars ταινία και σαν κλείσιμο τριλογίας. Αξίζει επίσης να πω, πως είναι η καλύτερη τρίτη ταινία της σειράς, δηλαδή το πιο δυνατό τελευταίο κεφάλαιο. Τα συνηθισμένα προβλήματα του διαλόγου και της ερμηνείας του Hayden Christensen εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά μέχρι εκεί. Η πλοκή είναι αρκετά πιο απλή και κάνει το φιλμ να αναπνέει καλύτερα από τους δύο προκατόχους του. Ερμηνευτικά, Ewan McGregor και Ian ΜcDiarmid δίνουν ρεσιτάλ και γενικότερα η σκηνοθεσία του Lucas είναι καλύτερη αυτή τη φορά. Η μουσική του John Williams δεν μπορεί να είναι ποτέ στα πλην και ταιριάζει φανταστικά με τις επικές σκηνές δράσης που μας δίνει ο Lucas σε αυτό το κεφάλαιο, οι οποίες σκηνές έχουν πολλές φορές συναισθηματική βαρύτητα, με παράδειγμα τις παράλληλες μονομαχίες Yoda-Palpatine και Obi Wan- Anakin, όπου μπορείς και εσύ να νιώσεις τους χαρακτήρες!

You were the Chosen One! It was said that you would destroy the Sith, not join them! Bring balance to the Force, not leave it in darkness! You were my brother Anakin, I loved you!

4. THE FORCE AWAKENS (2015)

Πηγή εικόνας: Film

Δέκα χρόνια μετά το κλείσιμο της prequel, γίνεται η αρχή της sequel τριλογίας με τον J.J. Abrams στο σκηνοθετικό τιμόνι. Εκείνος γράφει το σενάριο μαζί με τον παλαίμαχο του Star Wars, Lawrence Kasdan, δημιουργεί ένα love letter στο μακρινό γαλαξία και καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να επαναπροσδιορίσει το σύμπαν και να το ξανασυστήσει σε μία νέα γενιά θαυμαστών μέσα από παλιούς και νέους αγαπημένους χαρακτήρες. Το σενάριο είναι αρκετά καλό και χειρίζεται σωστά τους παλιούς χαρακτήρες, δίνοντας περισσότερο χώρο στους καινούργιους που ενσαρκώνονται απίθανα από τους Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega και Oscar Isaac. Πολλοί παραπονιούνται ότι το Force Awakens είναι μία απαράδεχτη αντιγραφή του New Hope, αλλά προσωπικά διαφωνώ κάθετα! Σίγουρα ο Abrams έχει δανειστεί πολλά από την αφηγηματική δομή του New Hope αλλά το κάνει για κάποιο λόγο. Για να χτυπήσει στη νοσταλγία και να σου θυμίσει τι ήταν αυτό που σε έκανε να ερωτευτείς το Star Wars εξαρχής! Το Force Awakens αποτελεί ένα εξαιρετικό, πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα μία νέας τριλογίας!

3. A NEW HOPE (1977)

Star Wars
Πηγή εικόνας: Medium

Η ταινία του 1977 που τα ξεκίνησε όλα. Η ιστορία ενός αγοριού που θέλει να φύγει από τα συνηθισμένα και να ζήσει μία περιπέτεια σε έναν μακρινό γαλαξία. Στην πορεία ανοίγεται μπροστά του ένας νέος πνευματικός κόσμος, γνωρίζει παντοτινούς φίλους και μαθαίνει πολλά πράγματα για τον εαυτό του. Μία βασική αλλά διαχρονική ιστορία που ο George Lucas πήρε και την μετέτρεψε σε κάτι μαγικό, φτιάχνοντας ένα μοναδικό σύμπαν που πληροί τα κριτήρια του αγνού κινηματογράφου, να διασκεδάσει δηλαδή το θεατή αλλά να περιέχει επίσης κάποια βαθύτερα μηνύματα. Μπορεί η πλοκή του να είναι βασική, αλλά αυτή η απλότητά της είναι που κάνει το αρχικό Star Wars μαγικό! O Lucas μας συστήνει μυθικούς χαρακτήρες και δημιουργεί ένα σύμπαν απολύτως πιστευτό, ενώ παράλληλα μας προετοιμάζει για τα καλύτερα που έρχονται…

Διαβάστε επίσης  Βρέχει στη φτωχογειτονιά, βρέχει και... στις ταινίες

2. EMPIRE STRIKES BACK (1980)

Star Wars
Πηγή εικόνας: Wallpaper Abyss

Αυτό ακριβώς είναι το καλύτερο και έχει το όνομα Empire Strikes Back! Πρόκειται για ένα sequel που παίρνει τα θεμέλια που έχτισε ο προκάτοχός του, πατάει γερά πάνω σε αυτά και δημιουργεί κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο σε όλα τα επίπεδα! Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο Star Wars που έχει γυριστεί και όχι άδικα! Από την εναρκτήρια μάχη στον πλανήτη Hoth, μέχρι το Dagobah και την εκπαίδευση του Luke από τον Yoda και από εκεί στην Cloud City και στην έντονη, αποκαλυπτική μονομαχία με τον Darth Vader, το φιλμ δεν απογοητεύει ποτέ, καταφέρνει να διασκεδάσει με τη μεγαλύτερη κλίμακά του και περιέχει κάποια βαθύτερα, φιλοσοφικά νοήματα που μπορούν να δώσουν αρκετή τροφή για σκέψη. Το Empire Strikes Back είναι ένα από καλύτερα sequels και ίσως είναι το καλύτερο Star Wars που έχει γυριστεί ποτέ! Όχι όμως για εμένα…

1. THE LAST JEDI (2017)

Πηγή εικόνας: Moveitmag.gr

Εδώ είναι το σημείο όπου βγαίνει κάθε λογής όπλο και με κυνηγάει με φονικές διαθέσεις. Δεν πειράζει όμως, γιατί το The Last Jedi του Rian Johnson είναι ένα αριστούργημα και το καλύτερο Star Wars που έχει γυριστεί ποτέ κατά τη δική μου γνώμη! Δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί σταυρώθηκε έτσι από τους φαν, γιατί οι φαν ήταν αυτοί που παραπονέθηκαν πως το Force Awakens ήταν τελείως αντιγραφή. Όταν όμως κυκλοφόρησε το Last Jedi που ήταν τελείως διαφορετικό αλλά μέσα στα πλαίσια αυτού που γνωρίζουν και αγαπούν, πάλι παραπονέθηκαν! Όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να βρω έστω ένα ψεγάδι στο Last Jedi! Είναι οπτικά και αφηγηματικά άψογο, απρόβλεπτο, αποκαλυπτικό και παρέχει τέλεια εξέλιξη χαρακτήρα, αφού παράλληλα επαναπροσδιορίζει το μύθο και γενικότερα το τι σημαίνει το Star Wars σε φιλοσοφικό πλαίσιο, με τις θεματικές της κληρονομιάς, των κακών επιλογών και κυρίως αυτή της αποτυχίας, να εξερευνούνται όπως ποτέ πριν σε αυτό το σύμπαν! Η σκηνοθεσία και το σενάριο του Johnson είναι άψογα, οι σκηνές δράσης είναι επικές, με τη μάχη στην αίθουσα του θρόνου να διαπρέπει και την πνευματική μονομαχία Luke Skywalker – Kylo Ren να εντυπωσιάζει, ενώ η μουσική επένδυση του John Williams είναι όπως πάντα άψογη! Οι ηθοποιοί τα δίνουν όλα στις ερμηνείες τους με highlight τον Mark Hamill! Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας αντιπροσωπεύουν κάτι, από τον μικρότερο ρόλο ως τους πρωταγωνιστές! Πιστεύω πως είναι ένα blockbuster που αντικατοπτρίζει τη ζωή σε κάποια πράγματα και δείχνει πως θα ήταν το Star Wars αν όντως υπήρχε, βασιζόμενος σε δύο πράγματα που όλοι μίσησαν! Ένα από αυτά είναι η αποστολή στο Canto Bight που απέτυχε, όπως όλα αυτά που μπορούν να αποτύχουν στη ζώη και φυσικά το δεύτερο είναι ο άψογος χειρισμός του χαρακτήρα του Luke από την αρχή ως το τέλος, όπου ήταν χτυπημένος και κατά συνέπεια αλλαγμένος από την αποτυχία, πράγμα που επίσης τυχαίνει να συμβαίνει στην αληθινή ζωή! Το The Last Jedi είναι ένα αριστούργημα του blockbuster κινηματογράφου και επίσης το καλύτερο Star Wars κατά τη δική μου πάντα γνώμη! May the Force be with you!

Πηγή εικόνας: xtrafondos

Είμαι ο Σπύρος, παιδί των 90s, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Ant1 MediaLab, λάτρης του κινηματογράφου. Πέρα από την σκηνοθεσία ασχολούμαι επίσης και με την συγγραφή των δικών μου ταινιών μικρού μήκους. Επίσης είμαι άρρωστος συλλέκτης ταινιών και κόμικς. Είμαι στο MAXMAG για να γράψω για την έβδομη τέχνη, την τέχνη που αγαπώ περισσότερο αλλά και για άτομα που την αγαπούν όπως και εγώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που