Στην εικόνα απεικονίζεται ένα νεαρό ζευγάρι να κρατάνε χέρια και να ακουμπάνε ο ένας το μέτωπο του άλλου. Στο πίσω μέρος της εικόνας ο ήλιος έχει αρχίσει να δύει και γύρω γύρω στο πλαίσιο της εικόνας υπάρχουν κλιματσίδες και κλαδιά. Υπάρχει κείμενο στο πάνω μέρος της εικόνας που αναγράφει The Princess Bride.
Πηγή Εικόνας: Tv Insider

The Princess Bride είναι μια αμερικανική ταινία φαντασίας και κωμωδίας περιπέτειας του 1987 με σκηνοθέτη και συν-παραγωγό τον  Rob Reiner και πρωταγωνιστές τους Cary Elwes, Robin Wright,  Mandy Patinkin,  Chris Sarandon, Wallace Shawn,  André the Giant και Christopher Guest. Προσαρμοσμένο από τον  William Goldman από το μυθιστόρημά του του 1973, αφηγείται την ιστορία ενός σπασίκλα αγρότη ονόματι Γουέστλεϊ, συνοδευόμενο από συντρόφους που έγιναν φίλοι κατά μήκος του δρόμου, οι οποίοι πρέπει να σώσουν την αληθινή του αγάπη, την Πριγκίπισσα Μπάτερκαπ, από τον απεχθή Πρίγκιπα Χάμπερντινκ. Η ταινία διατηρεί το μεταφυσικό αφηγηματικό στυλ του μυθιστορήματος παρουσιάζοντας την ιστορία ως ένα βιβλίο που διαβάζεται από έναν παππού στον άρρωστο εγγονό του.

Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Σεπτεμβρίου το 1987, και έγινε δεκτή από τους κριτικούς εκείνης την εποχή. Αφού είχε μόνο μέτρια αρχική επιτυχία στο box office, με την πάροδο του χρόνου έγινε μια λατρευτή ταινία και κέρδισε αναγνώριση ως μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 1980 καθώς και ένα από τα καλύτερα έργα του Reiner. Η ταινία είναι το νούμερο 50 στις “100 Πιο Αστείες Ταινίες” του Bravo, το νούμερο 88 στο “100 χρόνια του AFI” του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI)…100 πάθη ” λίστα των 100 μεγαλύτερων ιστοριών αγάπης ταινιών, και 46 στη λίστα των 50 μεγαλύτερων κωμικών ταινιών του  Channel 4 . Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο Hugo  του 1988 για την καλύτερη δραματική παρουσίαση.

Το 2016, η ταινία επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως “πολιτισμικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική”.

 

Σενάριο:

Στο Princess Bride η Μπάτερκαπ είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο η οποία ερωτεύεται τον αγρότη της οικογένειάς της, τον Γουέστλεϊ, ο οποίος φεύγει για να κάνει την περιουσία του. Οι πειρατές τον σκοτώνουν στο δρόμο, και ένας συντετριμμένος Μπάτερκαπ συμφωνεί να παντρευτεί τον Πρίγκιπα Χάμπερντινκ του Φλόριν.

Διαβάστε επίσης  Αφιέρωμα στον Steve Carell: Όταν η κωμωδία δεν είναι αρκετή
Advertisements
Ad 14

Καθώς η Μπάτερκαπ ετοιμάζεται για το γάμο της, τρεις άνδρες, που προσλήφθηκαν για να ξεκινήσουν πόλεμο με τη γειτονική χώρα του Γκίλντερ, την απαγάγουν. Αυτοί οι άνδρες – ένας γίγαντας ονόματι Φέζικ, ένας ξιφομάχος ονόματι Ίνιγκο, και μια αυτοαποκαλούμενη ιδιοφυΐα ονόματι Βιζίνι-φέρνουν τον Μπάτερκαπ με βάρκα στους βράχους της παραφροσύνης. Τους καταδιώκει ένας άντρας ντυμένος στα μαύρα, έτσι ο Βιζίνι δίνει εντολή στον Ινίγκο να μονομαχήσει με τον κυνηγό ενώ αυτός, ο Μπάτερκαπ και ο Φέζικ ταξιδεύουν. Αν και ο Ινίγκο είναι ένας κύριος στην τέχνη του—έχει εκπαιδευτεί από νεαρή ηλικία για να εκδικηθεί τη δολοφονία του πατέρα του από έναν μυστηριώδη άνδρα με έξι δάχτυλα-ο άνθρωπος με τα μαύρα τον νικά. Στη συνέχεια, ο άνθρωπος με τα μαύρα αντιμετωπίζει τον Φέζικ, του οποίου οι γονείς αναγνώρισαν την τεράστια δύναμή του και τον ώθησαν σε μια καριέρα πάλης. Ωστόσο, ο Φέζικ έχει ξεχάσει πώς να πολεμήσει ένας-ένας, και ο άνθρωπος με τα μαύρα βγαίνει νικητής. Πλησιάζοντας τον Βιζίνι, ο άνθρωπος με τα μαύρα θριαμβεύει για άλλη μια φορά, εξαπατώντας τον Βιζίνι να καταπιεί δηλητήριο.

Ο άντρας με τα μαύρα φεύγει με τον Μπάτερκαπ, επιπλήττοντάς την για την έλλειψη αφοσίωσής της. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι ο άνθρωπος με τα μαύρα είναι ο Γουέστλι, ο οποίος δεν σκοτώθηκε αλλά έγινε πειρατής. Επαναβεβαιώνουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο και καταφέρνουν να περάσουν από τον επικίνδυνο βάλτο της φωτιάς. Καθώς βγαίνουν, όμως, ο Πρίγκιπας Χάμπερντινκ τους πιάνει και τους δύο. Ο μπάτερκαπ συμφωνεί να επιστρέψει με τον πρίγκιπα αν συμφωνήσει να μην βλάψει τον Γουέστλεϊ, αλλά ο πρίγκιπας αμέσως παραβιάζει την υπόσχεσή του και παίρνει τον Γουέστλεϊ στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του θανάτου για να τον βασανίσει. Χωρίς να το γνωρίζει ο Μπάτερκαπ, ο Πρίγκιπας Χάμπερντινκ σχεδιάζει επίσης να τη δολοφονήσει την νύχτα του γάμου τους.θα παγιδέψει τον γκίλντερ για το έγκλημα για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης  Playtime: Ένα ηχηρό κοινωνικό σχόλιο ή αλλιώς κωμωδία

Ο φέζικ και ο Ινίγκο επανενώνονται ώστε ο Ινίγκο να πάρει εκδίκηση από τον φίλο του πρίγκιπα, τον Κόμη Ρούγκεν, τον οποίο τώρα γνωρίζουν ότι είναι ο εξαδάχτυλος άνθρωπος που σφάξε τον πατέρα του Ινίγκο. Ο ίνιγκο και ο Φέζικ πηγαίνουν να σώσουν τον Γουέστλεϊ και να ζητήσουν τη βοήθειά του, αλλά ο Πρίγκιπας Χάμπερντινκ έχει ήδη σκοτώσει τον Γουέστλεϊ χρησιμοποιώντας τη “μηχανή”του Κόμη Ρούγκεν—ένα όργανο ακραίων βασανιστηρίων που είναι αποτέλεσμα της γοητείας του Κόμη και της εξαντλητικής μελέτης του πόνου. Ωστόσο, ο Φέζικ και ο Ίνιγκο αγοράζουν ένα θαύμα που αναζωογονεί τον Γουέστλεϊ. Οι τρεις άνδρες εισβάλλουν στο παλάτι.

Ενώ ο Ινίγκο μονομαχεί με τον Κόμη Ρούγκεν και τον σκοτώνει, ο Γουέστλι πηγαίνει να βρει τον Μπάτερκαπ. Τα καταφέρνει αλλά συναντά και τον Πρίγκιπα Χάμπερντινκ.καθώς δεν έχει τη δύναμη να τον πολεμήσει, πρέπει να μπλοφάρει και να καθυστερήσει για λίγο μέχρι να εμφανιστούν ο Ινίγκο και ο Φέζικ. Ο τελευταίος έκλεψε τα άλογα του Πρίγκιπα, επιτρέποντας στους τέσσερις φίλους να φύγουν από το παλάτι για να ξεκινήσουν νέες ζωές. Ο Γκόλντμαν σημειώνει ότι ενώ ο πατέρας του τελείωσε την ιστορία εδώ, το πραγματικό μυθιστόρημα τελειώνει σε ένα cliffhanger καθώς διάφορες περιστάσεις απειλούν την απόδραση των φίλων. Αφήνει στους αναγνώστες να αποφασίσουν ποιο τέλος προτιμούν.

Στην εικόνα απεικονίζονται δύο άντρες να προσπαθούν να συγκρατήσουν έναν τρίτο για να μην πέσει κάτω.
Πηγή Εικόνας: IMDB

Κριτική:

“My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.”
Όταν ο William Goldman έγραψε αυτά τα λόγια, δεν σκόπευε να γίνουν ένα τεράστιο κομμάτι της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’80. Όταν ο Mandy Patinkin είπε αυτά τα λόγια, δεν περίμενε ότι κάθε κάμψη του θα μιμείται ατελείωτα από τους λάτρεις της ταινίας. Και όταν ο Rob Reiner σκηνοθέτησε αυτά τα λόγια, δεν είχε ιδέα ότι τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες παντού θα τα επαναλάμβαναν και θα γινόταν αναφορά σε διάφορες σειρές και ταινίες μελλοντικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σχεδόν κάθε λάτρης του Αμερικανικού κινηματογράφου είναι εξοικειωμένος με αυτές τις τρεις σύντομες προτάσεις. Ο Reiner δήλωσε ότι, μαζί με το “θα έχω αυτό που έχει” και το “You can’t handle the truth,” αυτό αντιπροσωπεύει ένα από τα τρία πιο συχνά αναφερόμενα αποσπάσματα διαλόγου από τις ταινίες του.

Διαβάστε επίσης  Coming 2 America: O Eddie Murphy επιστρέφει σε ένα μέτριο σίκουελ

Ατάκες σαν αυτή είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτού που κάνει το Princess Bride μια τόσο ξεχωριστή κινηματογραφική ταινία. Το καλύτερο από όλα, παρά τη σατιρική κλίση του, το The Princess Bride μπορείς να το απολαύσεις στο απλούστερο επίπεδο της ιστορίας μιας πριγκίπισσας που διασώζεται από την αληθινή αγάπη της.

Το The Princess Bride κατασκευάστηκε ως μια ιστορία μέσα σε μια ιστορία, με τις σκηνές πλαισίωσης να συμβαίνουν στον “πραγματικό κόσμο” καθώς ένας παππούς (Peter Falk) σταματά για να διαβάσει μια ιστορία στον άρρωστο εγγονό του (Fred Savage). Κατά τη διάρκεια αυτών των σκηνών, ο Reiner κάνει μια δήλωση σχετικά με την αξία των βιβλίων έναντι των ηλεκτρονικών μορφών ψυχαγωγίας. Όταν ο παππούς φτάνει στο σπίτι, ο εγγονός του παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι, με μια κενή έκφραση στο πρόσωπό του. Αλλά, μόλις η ιστορία αρχίζει να χαράζεται στη φαντασία του, απορροφάται και αποσβολώνεται – μεταφέρεται σε άλλο χρόνο και τόπο με τρόπο που ακόμη και το καλύτερο ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν μπορεί να επιτύχει.

 

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα name tag που γράφει Hello, My Name Is Inigo Montoya.You Killed My Fther,PREPER TO DIE!
Πηγή Εικόνας: QuotesGram

Δες το τρέιλερ του The Princess Bride εδώ:

Γειά σας, ονομάζομαι η Αναστασία Παπαδοπούλου και είμαι φοιτήτρια αρχιτεκτόνικής και παράλληλα tattoo artist. Μου αρέσει πολύ να βλέπω ταινίες και να γράφω οπότε here I am! Ελπίζω να σας αρέσουν οι προτάσεις μου :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το Σύνταγμα της Επιδαύρου

Το Σύνταγμα της Επιδαύρου

Τον Δεκέμβριο του 1821 οι πρωταγωνιστές της επανάστασης και ο
Colourful Eyeliner

Colourful Eyeliner: Το απόλυτο καλοκαιρινό look

Colourful Eyeliner η απόλυτη τάση για εσένα που θες