Traffic: Μία ταινία-ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά

Traffic
Πηγή εικόνας: Max

Το Traffic είναι μία ταινία εγκληματικού δράμματος του 2000 και την σκηνοθέτησε ο Steven Soderbergh. Την ίδια χρονιά βγήκε και η καταπληκτική ταινία Erin Brockovich που σκηνοθέτησε ο ίδιος, ενώ ένα χρόνο μετά άρχισε να προβάλλεται στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία της τριλογίας Ocean’s Eleven. Η συγκεκριμένη τριλογία του Soderbergh πήγε αρκετά καλά και συνέχισε με αρκετές επιτυχίες όπως Contagion και Logan Lucky. Να τονιστεί πως, το Traffic κέρδισε τέσσερα χρυσά αγαλματίδια και δύο Χρυσές Σφαίρες, με εξαιρετικές κριτικές από τους θεατές.

Σενάριο

Το Traffic ξεκινάει στην όμορφη χώρα του Mexico όπου ένας ανώτερος αξιωματικός, ο Salazar, δίνει εντολές στον αστυνομικό Javier Rodriguez Rodriguez να συλλάβει ένα εκτελεστή ενός καρτέλ ναρκωτικών, που ηγείται από τους αδερφούς Tijuana Obregón. Παράλληλα, ο Robert Wakefield, ένας δικαστικός του Ohio, ονομάζεται Drug Czar και αναλαμβάνει να κυνηγήσει τα καρτέλ. Βέβαια, η κόρη του έιναι χρήστης κοκαΐνης  χωρίς να το ξέρει ο ίδιος, η οποία εθίστηκε μέσω του φίλου της. Σε ένα άλλο μέρος κάπου στο San Diego δύο ερευνητές της Δίωξης, Montel Gordon και Ray Castro, θα συλλάβουν έναν έμπορο που παριστάνει τον ψαρά. Ο έμπορος θα καταδώσει τον αρχηγό του Carlos Ayala, τον μεγαλύτερο διανομέα ναρκωτικών των αδερφών Obregón.

Στη συνέχεια της ταινίας ο Javier με τον συνάδελφο του Manolo θα ανακαλύψουν πως ο Salazar είναι πιόνι ενόε καρτέλ, που είναι αντίπαλοι με τους αδερφούς Obregón. Στο μεταξύ η κόρη του Wakefield δεν θα καταφέρει να αποτοξινωθεί και εξαφανίζεται σε άγνωστη τοποθεσία. Τα μυστικά του Salazar βγαίνουν στην φόρα και τελικά συλλαμβάνεται και βασανίζεται μέχρι θανάτου. Ο Wakefield θα βρει με την βοήθεια του Seth, την κόρη του να εκπορνεύεται σε ένα βρώμικο ξενοδοχείο. Έπειτα, θα γυρίσει στην Washington και θα δώσει μία μικρή ομιλία για τα ναρκωτικά. Τελικά, ο Wakefield θα αφήσει την θέση του γιατί ο πόλεμος των ναρκωτικών είναι επικίνδυνος για την οικογένεια του και αφιερώνεται σε αυτήν..

Διαβάστε επίσης  Poor Things: Τέρας του Frankenstein και πλοίο του Θησέα 
Advertisements
Ad 14
Traffic
Πηγή εικόνας: Reddit

Κριτική

Το επιτελείο των ηθοποιών του Traffic είναι πραγματικά αξιοπρεπέστατο. Εκτός ότι περιλαμβάνει τεράστια ονόματα όπως Michael Douglas, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones και Don Cheadle, όλοι τους δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες. Βέβαια, ο ιδιαίτερος ηθοποιός από το San German θα λάμψει λίγο παραπανω από τους υπόλοιπους και δικαίως κέρδισε το Όσκαρ ‘Β Ανδρικού Ρόλου. Όλοι οι ρόλοι διακρίνονται από μία απαραίτητη ποικιλία και είναι σωστά προσεγμένοι για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Steven Soderbergh σκηνοθετεί και πάλι άψογα. Κάθε ιστορία έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο σκηνοθεσίας και το αποτέλεσμα είναι να προσθέτει ουσία και ταχύτητα στο σενάριο. Ιδιαίτερα, το κίτρινο χρώμα της ιστορίας στο Mexico δείχνει την “αρρώστια” και την διαφθορά, που το διακατέχουν τα τελευταία χρόνια. Η φωτογραφία και το μοντάζ είναι πάρα πολύ καλά και η ντοκιουμαντερίστικη  διάθεση του σκηνοθέτη κάνει τεράστια διαφορά, σε σχέση με παρόμοιες ταινίες στο παρελθόν.

Αξίζει να την δω;

To Traffic είναι μία από τις καλύτερες ταινίες για ένα πολύ δύσκολο θέμα, που αφορά τις σύγχρονες κοινωνίες. Με άλλα λόγια, οι Οσκαρικές ερμηνείες, η φανταστική σκηνοθεσία και το πολύ καλοδουλεμένο σενάριο, θα τραβήξει την προσοχή όλων των θεατών. Η ταινία περνάει και αρκετά κοινωνικά μηνύματα που χρειάζεται να δώσουμε βάση. Εκτός από τα συμφέροντα όλων των μεγαλεμπόρων των ναρκωτικών, υπάρχει και η ατομική ευθύνη και υπευθυνότητα. Οι ατομικές επιλογές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας και πρέπει να αποφεύγουμε την “εύκολη” λύση με την χρήση απαγορευμένων ουσιών σε άσχημες συναισθηματικές στιγμές..

Διαβάστε επίσης  King Otto: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Ότο Ρεχάγκελ

Δείτε το τρέιλερ:

 

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό