Στα τέλη του 2019, στην αρχή της οδού Καλαποθάκη, άνοιξε τις πύλες του το ThessBao, ένας μικρός χώρος που όμως σε πολύ λίγο, έκλεψε τις εντυπώσεις του κοινού χάρη σε μια πολύ απλή αλλά καινοτόμα ιδέα: Το «πάντρεμα» του εξεζητημένου διεθνούς street food με γεύσεις και ελληνικής κουζίνας τοποθετημένα στο ασιατικής προέλευσης bao bun. Και όλα αυτά, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Για τους λίγο πιο διαβασμένους, η πρώτη ύλη του ThessBao, τα bao buns, είναι κυρίαρχη στις street food γειτονιές του εξωτερικού αλλά και σε πιάτα διακεκριμένων ελληνικών εστιατορίων. Το προσωπικό του μαγαζιού τα ετοιμάζει με ειδικό εξοπλισμό και την τεχνική sous vide σε ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος από τα κατεξοχήν bao buns διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα τους σταθερή και την όρεξη αμείωτη.
Όσο όμως ιδιαίτερη είναι η χειροποίητη παρασκευή της πρώτης ύλης, η επένδυση είναι εκείνη που αποδεικνύει πως τελικά το street food δεν είναι προνόμιο λίγων. Πολύ περισσότερο, πετυχαίνουν να καθηλώσουν τους γευστικούς μας κάλυκες χρησιμοποιώντας φαντασία στους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, το λουκάνικο Τζουμαγιάς από τις Σέρρες συναντά τη σαλάτα coleslaw με μια κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης. Μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο σε αφράτα burger με μοναδικές σάλτσες και υλικά συνδυάζουν πολύ προσεγμένα την διεθνικότητα του street food με τις δροσερές ελληνικές γεύσεις.
Πέρα από το standard μενού, ο επισκέπτης σε μια στάση του στο ThessBao θα συναντήσει και μερικά πιάτα ημέρας. Εάν είστε διατεθειμένοι να ρισκάρετε, ζητήστε να σας σερβίρουν καυτερό ένα οποιοδήποτε πιάτο ημέρας. Η sause sriracha θα το απογειώσει! Υπάρχει ειδικό μενού για τους vegetarians αλλά και vegans με το ThessBao να προτείνει τρία πιάτα: Hot Dog καρότου, κολοκυθοκεφτέδες ή γύρο μανιταριών πάντα φυσικά με τα απαραίτητα συνοδευτικά και ιδιαίτερες sauce όπως για παράδειγμα, κρέμα κάρυ και σκόρδο ή τζατζίκι με αβοκάντο και λάδι κάνναβης.
Φυσικά, όπως οι σαλάτες δεν λείπουν από ένα ολοκληρωμένο τραπέζι έτσι δεν θα έλειπαν και από το street food τραπέζι του ThessBao. Του Καίσαρα, Energy με kinoa ή με σπανάκι και iceberg είναι ιδανικές να συνοδεύσουν την οποιαδήποτε bao επιλογή. Χαρακτηριστικό κεφάλαιο αποτελούν αναμφίβολα οι crushed potatoes, δηλαδή baby πατάτες που αφού βράσουν, τηγανίζονται για πολύ λίγο σε υψηλή θερμοκρασία. Σερβίρονται με 9 διαφορετικούς τρόπους και η ποικιλία σε συνοδευτικά όπως κρέμα μπουγιουρντί, μαγιονέζα βασιλικού ή μαύρης τρούφας ενισχύουν την ήδη σημαίνουσα αξία της πατάτας.
Ας μην παραλείψουμε όμως το επιδόρπιο. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε; Ποιος μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στην Bao Μπουγάτσα σε τραγανό ψωμάκι ή το εξίσου πρωτότυπο Banoffee με μερέντα από κροκάν αμυγδάλου και καραμέλα; Κανείς, αυτό είναι σίγουρο.
Η σχέση τιμής- ποιότητας είναι ένας ακόμη παράγοντας που αν σε άλλες περιπτώσεις θα αποθάρρυνε τον επισκέπτη, στο ThessBao τον ενθουσιάζει. Street food σε φυσιολογικές τιμές και με απόλυτο σεβασμό στην ποιότητα, είναι ακριβώς ο λόγος που όλοι θα περάσουν ξανά αλλά και θα φύγουν όχι με ένα, αλλά 2-3 bao buns μαζί τους!
Το ThessBao δεν έκανε απλώς ένα πρωτοπόρο βήμα φέρνοντας το street food στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν απλώς το πρώτο βήμα μπροστά στην συνταγή της επιτυχίας.
Στο ThessBao συνδυάζεται η απλότητα με τη νοστιμιά, η οποία βασίστηκε στην φαντασία και το ταλέντο του σεφ να αναμειγνύει ελληνικές γεύσεις που όλοι αγαπούμε με γευστικά συστατικά του εξωτερικού. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, όμως δεν είναι. Πολύ πετυχημένα, διατηρούν το επίπεδο άκρως υψηλό τόσο σε τεχνική όσο και σε γεύση κερδίζοντας έτσι αναμφίβολα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.