Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2020 όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων αποδίδοντας φόρο τιμής στις Λέσχες Ανάγνωσης. Εκείνες τις μικρές ή μεγάλες παρέες ανθρώπων που παραδοσιακά συναντιούνται μια φορά το μήνα και κάνουν το δικό τους ταξίδι στον κόσμο που εκτυλίσσεται στις σελίδες ενός βιβλίου.

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018 από πρωτοβουλία της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES και της βιβλιοφιλικής σελίδας So much reading. Βασίζεται σε μια ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μια ημέρα ή ακόμη και μία εβδομάδα στα μικρά τους βιβλιοπωλεία.

Η ιδέα που διέπει τόσο την αρχική ιδέα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων όσο και όσους συμμετέχουν σε εκείνη είναι να αναδειχθούν τα μικρά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, εκεί όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους και το μέρος εκείνο όπου τα παιδιά γοητεύονται από τη συγκίνηση της ανάγνωσης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

Advertisements
Ad 14

Ή όπως λένε και οι ίδιοι, «Όλη η χώρα μια λέσχη».

Όλη η χώρα μια λέσχη.
Πηγή Εικόνας: littlebookstoresday.gr

Τι σημαίνει αυτό;

«Όλη η χώρα μια λέσχη» εξαγγέλλουν φέτος τα μικρά μας βιβλιοπωλεία καθώς έστω και για μια μέρα, όλοι όσοι το επιθυμούν, θα έχουν την δυνατότητα να γίνουν έστω και για λίγο μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο βιώνοντας μια πρωτότυπη εμπειρία που αν για κάποιους είναι γνώριμη, για άλλους θα αποτελέσει την αρχή ενός μοναδικού ταξιδιού σε ανεξερεύνητους κόσμους.

Διαβάστε επίσης  15 νόστιμες επιλογές για ιταλικό στην Αθήνα που πρέπει να δοκιμάσεις

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τα μικρά βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων ετοιμάζουν νέες Λέσχες Ανάγνωσης για μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους καθώς και εορταστικές θεματικές συναντήσεις. Οι αναγνώστες/τριες που θα επισκεφθούν τα μικρά βιβλιοπωλεία θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με άλλους/ες βιβλιόφιλους/ες και να συζητήσουν για βιβλία. Όσο για τους μικρούς μας φίλους; Θα συμμετέχουν σε πρωτότυπες Λέσχες για παιδιά και θα παίξουν με αφορμή αγαπημένα βιβλία!

Φυσικά όμως, ένα ταξίδι – αστραπή όσο όμορφο κι αν είναι, πάντα θα γεννάει την επιθυμία για το επόμενο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διοργανωτές της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων, LITTLEBOOKSTORES, δημιούργησαν την δική τους καμπάνια για την χαρτογράφηση των ενεργών Λεσχών Ανάγνωσης θέλοντας να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάγνωσης μέσα από δράσεις αποδοτικές για τους βιβλιόφιλους.

ΟΤΑΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Σε κάθε μικρό βιβλιοπωλείο κρυμμένο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λοιπόν, έστω και για μια μέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια μέρα φτιαγμένη για όλους τους βιβλιόφιλους. Τι γίνεται εάν αυτή λοιπόν η μέρα μας βρίσκει στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να κάνουμε το δικό μας προσωπικό ταξίδι παρέα με άλλους συν- βιβλιόφιλους; Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, το Κεντρί, η Οκτάνα αλλά και το Κάτι Γίνεται ως μερικά από τα πιο όμορφα μικρά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης θα στεγάσουν τις δικές τους Λέσχες Ανάγνωσης έστω και για μια μόνο μέρα.

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης όσο πρόθυμα υποδέχεται καθημερινά τους βιβλιόφιλους στον χώρο τους, άλλο τόσο θα συμμετάσχει με ακόμη μεγαλύτερη προθυμία στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων φιλοξενώντας δυο λέσχες ανάγνωσης όπου μέσω αυτών επιθυμούν να αναδείξουν τόσο το ποιοτικό όσο και το ποιοτικό πολιτικό βιβλίο προσπαθώντας στο μερίδιο που του αναλογεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης  Φαγητό σε μαγαζιά που σε ταξιδεύουν
Ακυβέρνητες Πολιτείες
Πηγή Εικόνας : https://www.facebook.com/akyvernitespoliteies

Στα εξωτερικά τραπεζάκια των Ακυβέρνητων Πολιτειών, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσουν δυο Λέσχες Ανάγνωσης. Για τους μικρούς βιβλιόφιλους άνω των 5 ετών, στις 11.30 το πρωί θα διαβαστούν το  «Μελάκ, μόνος» της Αργυρώς Πιπίνη (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) αλλά και το «Η Αλίκη βρήκε το όνομά της» της Ιωάννας Γιαννακοπούλου (εκδόσεις των Ακυβέρνητων Πολιτειών). Συντονίστρια θα είναι η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ιωάννα Γιαννακοπούλου.

Όσο για τους ενήλικους βιβλιόφιλους, στις 18.30 το απόγευμα, θα γίνει υπό τον συντονισμό του Τέλλου Φίλη, υπεύθυνου της ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, η ανάγνωση του επίκαιρου και άκρως πετυχημένου βιβλίου «Δεν είμαι ο Νέγρος σου» του James Baldwin από τις εκδόσεις Πόλις.

Επιπλέον, ένα άκρως σημαντικό στοιχείο που τόσο οι Ακυβέρνητες Πολιτείες όσο φυσικά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στοχεύουν να αναδείξουν μέσω της συμμετοχής και της ανάδειξης της συγκεκριμένης ημέρας είναι εκείνη της σημασίας ύπαρξης ενός μικρού και ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου σε κάθε γειτονιά της χώρας όπως και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ & Ο COVID-19

Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα όλων την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων γι’ αυτό και τα μικρά βιβλιοπωλεία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την παρέχουν. Φέτος, η Ημέρα θα πραγματοποιηθεί με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής, κατόπιν επικοινωνίας για κράτηση θέσης με το εκάστοτε βιβλιοπωλείο σε διάφορα σημεία της χώρας.

Εάν λοιπόν βρίσκεστε ή σκοπεύετε να βρεθείτε στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και θέλετε να κάνετε ένα επιπλέον ταξίδι μέσω μερικών σελίδων, μιας μικρής παρέας βιβλιόφιλων με άπλετη καλή διάθεση και με μόνο εφόδιο την όρεξη για πνευματική  εξερεύνηση, τότε επικοινωνήστε με τις Ακυβέρνητες Πολιτείες, το Κεντρί, την Οκτάνα ή το Κάτι Γίνεται και κλείστε εγκαίρως τη θέση σας για την Λέσχη Ανάγνωσης καθώς το όριο ατόμων ανέρχεται περίπου στα 20 άτομα.

Διαβάστε επίσης  Τα 13 καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα για τους πιο appetitικούς

Φύγαμε λοιπόν και καλή ανάγνωση σε όλους!

Βρίσκομαι διαρκώς σε μια διαδικασία μόνιμης εξερεύνησης. Άλλωστε, το να διασχίζεις τη ζωή με μια μόνιμη, σταθερή ταχύτητα απλά σε κάνει να βαριέσαι το ταξίδι. Ζω μεταξύ πόλεων, βιβλίων, μουσικής, σκέψεων και τετραδίων, όμως όλα έχουν κοινό σημείο το αντίδοτο μου στη ζωή, την τέχνη. Είσαι στο κατάλληλο σημείο, enjoy the ride!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για